Κυριακές στο κύμα: Θαλασσινές βόλτες στην Αθήνα

Οι ωραιότερες ιδέες για βόλτες, καφέδες και μεζέδες στον ήλιο, ώστε να μετατρέψετε τις Κυριακές με ήλιο σε θαλασσινές μονοήμερες κοντά στην Αθήνα.
Κυριακές στο κύμα: Θαλασσινές βόλτες στην Αθήνα
Οι πρώτες γερές λιακάδες είναι εδώ, και μπορεί να μην έχετε κατεβάσει ακόμα μαγιό και ψάθες από το πατάρι, αλλά η ιδέα μιας ηλιόλουστης Κυριακής στη θάλασσα, πάμε και στοίχημα, δεν σας φαίνεται καθόλου κακή. Γι’ αυτό και συγκεντρώνουμε τις καλύτερες προτάσεις για ολοκληρωμένες βόλτες – σχεδόν μονοήμερες εκδρομές, για να απολαύσετε καφέ με θέα το γαλάζιο, μεζεδάκια στο κύμα, και όμορφες βόλτες σε παραθαλάσσιες γειτονιές μια ανάσα από την Αθήνα.

Μονοήμερη… στον Πειραιά



Η βόλτα: Η ηλιόλουστη μέρα ξεκινά με περίπατο, και η Καστέλλα είναι η ωραιότερη γειτονιά για βόλτες, με το «μπαλκονάκι» της λεωφόρου Παπαναστασίου να αγναντεύει τη θάλασσα και να αγκαλιάζει τον λόφο, αφήνοντας κάθε τόσο μικρά ανηφορικά σοκάκια να ξεστρατίζουν προς διαδρομές με νεοκλασικά γύρω από τα σκαλιά.
Ο καφές: Μας περιμένει στο «κατάστρωμα» του Ιστιοπλοϊκού (Ακτή Μικρολίμανου, Πειραιάς, τηλ.: 210 4134084), στην πιο καίρια θέση του Μικρολίμανου, με θέα στην μαρίνα, ευχάριστες μουσικές, αίσθηση διακοπών και καφεδάκια στα 3,90€.
Το φαγητό: Συνεχίζουμε την πειραιώτικη βόλτα, προχωρώντας προς τη Μαρίνα Ζέας, για να χορτάσουμε ακόμα περισσότερη θαλασσινή περαντζάδα, και καθόμαστε στα τραπεζάκια του Corks&Forks (Ακτή Θεμιστοκλέους και Πάργας 1, τηλ: 2155159792) , του wine bar που εκτός από καλά μεσογειακά κρασιά σερβίρει και ωραιότατη μεσογειακή κουζίνα – εξαιρετικό το ριζότο με καπνιστό μπέικον και γκοργκοντζόλα, τα ζυμαρικά με κοτόπουλο ή θαλασσινά, καθώς και το απίστευτο γλυκό μπανόφι για το κλείσιμο (υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο με ποτήρι κρασί).
Διαβάστε περισσότερα – Οι ωραιότερες ιδέες για βόλτες στον Πειραιά

Βουλιαγμένη: Από τη λίμνη στη θάλασσα



Η βόλτα: Στην καρδιά της αθηναϊκής ριβιέρας, κρύβεται ένας μικρός «θησαυρός» της φύσης, η λίμνη της Βουλιαγμένης με φόντο έναν επιβλητικό βράχο που κρύβει δαιδαλώδεις υποβρύχιες σήραγγες, ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο το οποίο δημιουργεί το πιο ειδυλλιακό τοπίο που θα βρείτε στο παραλιακό μέτωπο. Ιαματικές πηγές, αν θέλετε να δοκιμάσετε το thermal spa, καφέ και εστιατόριο αν θέλετε να μείνετε εκεί… όλη μέρα, και εξερευνήσεις σε σπήλαιο περιλαμβάνονται στο «πρόγραμμα» της βόλτας – η είσοδος στη λίμνη στοιχίζει 10€ τα σαββατοκύριακα και από 7€ τις καθημερινές. 
Ο καφές: Μετά τη λίμνη, επιστρέφουμε στη θάλασσα, και καθόμαστε στους αφράτους καναπέδες του Moorings (Μαρίνα Βουλιαγμένης, τηλ: 2109670659), για καφεδάκι με θέα τον Λαιμό και τον όρμο πανοραμικά. Το café λειτουργεί από τις 10 το πρωί, ο freddo espresso στοιχίζει 4€, ενώ θα βρείτε και πρωινά σνακ ή ομελέτες από 6,50€.
Το φαγητό: Περισσότερο γαλάζιο απολαμβάνουμε από την παραλιακή της Βάρκιζας, εκεί όπου βλέπουν τα τραπεζάκια του «Ψαράκια και Θαλασσινά» (Λεωφόρος Ποσειδώνος 14, τηλ: 2109654138) από τις οικονομικότερες επιλογές για να δοκιμάσετε θαλασσινά στο τηγάνι ή στη σχάρα και χορταστικότατους κλασικούς ψαρομεζέδες συνοδεία ούζου, πληρώνοντας λιγότερα από 15—18€ κατ’ άτομο.
Διαβάστε περισσότερα – 8 γευστικές στάσεις στη Βάρκιζα και τη Βουλιαμένη  

Ελευσίνα: Το… μυστήριο γαλάζιο



Η βόλτα: Δεν μπορεί παρά να έχει επίκεντρο τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας. Είναι ένας από τους σημαντικότερους της χώρας, στο σημείο που κάποτε τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια, και μας καλεί να περιδιαβούμε την Ιερά Αυλή – εκεί όπου καταλήγει από την Αθήνα η Ιερά Οδός – και να ακολουθήσουμε τα βήματα της αρχαίας πομπής μέχρι τα προπύλαια, το τελεστήριο και το ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο εντός του αρχαιολογικού χώρου. Ο χώρος και το Μουσείο λειτουργούν από τις 8.00 ως τις 15.00, με εισιτήριο στα 3€.
Ο καφές: Τον πίνουμε στο Αρμολόι (Κανελλοπούλου 1, τηλ: 2105560418) στην παραλιακή περαντζάδα της Ελευσίνας, που διαθέτει έναν all day χώρο με τραπεζάκια στην πολύχρωμη, λουλουδιασμένη αυλή του.
Το φαγητό: Αν έχετε όρεξη για λίγη… εκδρομή ακόμη, οδηγήστε τα 20 επιπλέον λεπτά που χωρίζουν την Ελευσίνα από το ήσυχο, γραφικό ψαροχώρι της Πάχης, με τις κλασικές ψαροταβέρνες στην παραλία του. Με φόντο το εκκλησάκι της Παναγιάς, θα δοκιμάσετε ωραίο καλαμάρι, χταποδάκι και δυνατούς ορεκτικούς μεζέδες, όπως γαρίδες σαγανάκι, τσίρο και τηγανητά κολοκυθάκια, στο θαλασσινό μπαλκόνι του Αριστόδημου (παραλία Πάχης, τηλ: 2296080238), μία ιστορική ταβέρνα όπου σύχναζε και ο Κώστας Βάρναλης. Για άφθονους ψαρομεζέδες και ουζάκι, υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.
Διαβάστε περισσότερα – Ανακαλύπτοντας την Ελευσίνα



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v