Τα αγαπημένα μας στον Πειραιά

Τα καλύτερα μπαράκια, τα πιο νόστιμα μεζεδοπωλεία, τα κρυμμένα μυστικά, και όλα όσα αγαπάμε στη μικρή μεγάλη πολιτεία του Πειραιά.
Τα αγαπημένα μας στον Πειραιά
της Ηρώς Κουνάδη

Τα βράχια της Πειραϊκής. Η μεγάλη παραλιακή περαντζάδα στο φαρδύ πεζοδρόμιο που αγκαλιάζει την θάλασσα και τα τείχη του Θεμιστοκλή. Τα νεοκλασικά της Καστέλας. Τα γυαλιστερά σκάφη στις μαρίνες. Το κλασικό αστείο-που-δεν-είναι-πια-αστείο «να, αυτό είναι το δικό μου», που κάνουν ακόμα όσοι μεγάλωσαν γύρω τους. Η θέα από το παλιό μπόουλινγκ του Προφήτη Ηλία. Η Πασαρέλα των φοιτητικών μας χρόνων. Η σκοτεινιά της Τρούμπας, και όλες οι ιστορίες που κουβαλάει.

Είναι πολλά αυτά που αγαπάμε στον Πειραιά. Κι είναι άλλα τόσα αυτά που πρέπει να αγαπήσετε κι εσείς. Τα συγκεντρώσαμε παρακάτω, σε έναν σύντομο οδηγό για νεοφερμένους.

Best of… γεύση από Πειραιά

Το Maharaja Kitchen (Νοταρά 122, τηλ.: 210 4294117):, το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, είναι κατά την ταπεινή μας άποψη το καλύτερο ινδικό εστιατόριο Αθηνών, Πειραιώς και προαστίων. Προσπεράστε την κάπως τρομακτική είσοδο (Τρούμπα είναι αυτή, τα έχει τα σκοτάδια της) και ανεβείτε στον επάνω όροφο για το καλύτερο tikka masala που δοκιμάσατε ποτέ, και πολλά ακόμα ινδικά αριστουργήματα γεύσης από τον τεράστιο κατάλογο, με φόντο το Bollywood στη μεγάλη τηλεόραση. Στο τέλος δεν θα πληρώσετε περισσότερα από 12€ το άτομο, με (εμφιαλωμένο) κρασί.



Ο Αρλεκίνος (Καραΐσκου 104, τηλ.: 210 4132555, φωτό επάνω) φροντίζει για τα μεγάλα φαγοπότια της παρέας, με καταπληκτικά ψητά που πωλούνται με το τεμάχιο για να φτιάχνουμε τις δικές μας ποικιλίες, και μεζεδάκια σαν τη γουρουνοπούλα με χοντρό αλάτι και το «Βρώμικο της Πλατείας» που είναι φωλιά πατάτας με αυγά και απάκι. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ το άτομο, με συμπαθητικό χύμα κρασί ή μπύρες.



Ο ολόφρεσκος Δυόσμος (Φρεαττύδος 42Α, τηλ: 210 4611335) στεγάζεται σε ένα πανέμορφο, ψηλοτάβανο νεοκλασικό και σερβίρει μεζεδάκια να γλείφεις τα δάχτυλά σου, όπως τα αυγά μάτια με το σαλάμι μέσα σε φωλιά πατάτας, η φάβα Σχοινούσας με το χοιρομέρι, και τα κεφτεδάκια από λουκάνικο με τη γλυκοκαυτερή σάλτσα. Κρασιά, τσίπουρα και ουζάκια ρέουν άφθονα, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο.



Το Μπαρ Μπεε Κιου της Φρεαττύδας (Φρεαττύδος 13, τηλ: 210 4518129) συγκεντρώνει τα πλήθη από τότε που το List25 το συμπεριέλαβε στο παγκόσμιο (ναι, παγκόσμιο!) top-25. Ελάτε οπλισμένοι με υπομονή, γιατί οι ουρές είναι τεράστιες ολημερίς κι ολονυχτίς, για το καλύτερο burger που φάγατε ποτέ. Λεπτομέρειες έχουμε εδώ.



Το Gazi College είναι το απόλυτο σημείο συνάντησης, στην καρδιά του Πασαλιμανιού, για μικρά και μεγάλα γεύματα, από ζουμερά burgers και λαχταριστή πίτσα, μέχρι μεξικάνικες γεύσεις, αυθεντικές ιταλικές καρμπονάρες και απλώς ασυναγώνιστα γλυκά, που παρασκευάζονται όλα μπροστά στα μάτια μας, στην ανοιχτή κουζίνα. Οι τιμές για ένα φουλ έξτρα γεύμα δεν ξεπερνούν τα 10-15€ το άτομο –τόσο καλές που αφήνουν περιθώριο και για ένα ωραίο κοκτεϊλάκι στο τέλος. Λεπτομέρειες έχουμε εδώ.

Το Αγκυροβόλι του Σωτήρη (Ακτή Θεμιστοκλέους 324, τηλ.: 210 4511231) είναι, μαζί με το Ακρί που ακολουθεί στην επόμενη παράγραφο, τα δύο πιο value for money ουζερί της προαναφερθείσας ακτογραμμής: Αν αρκεστείτε στα θαλασσινά (καλαμαράκια, χταπόδι και μύδια σαγανάκι είναι τα hit του) συνοδεία ούζου δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 10-15€ το άτομο. Αν προσθέσετε και μεγάλο φρέσκο ψάρι στην παραγγελία θα υπολογίσετε περί τα 20-25€.



Το Ακρί (Ακτή Θεμιστοκλέους 298, τηλ.: 210 4180110) λέγεται Ακρί γιατί βρίσκεται στην άκρη της πειραϊκής ακτογραμμής, και σερβίρει σε γενναίες μερίδες ουζο-λιχουδιές του τύπου χταποδάκι στα κάρβουνα, μαρινάτο γαύρο, τηγανιτά καλαμαράκια, και συμιακό γαριδάκι. Στα hit του καταλόγου του συμπεριλαμβάνεται μια εξαιρετική γαριδομακαρονάδα για δύο άτομα. Οι τιμές είναι καλές, στα 15-20€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι.



Ο Βασίλαινας (Αιτωλικού 72, τηλ.: 210 4612457) είναι το γκουρμέ καμάρι του Πειραιά, με την υπέροχη ταράτσα που μνημονεύουμε κάθε καλοκαίρι, και τις αριστοτεχνικές γαστρονομικές δημιουργίες σαν τη σούπα κίτρινης κολοκύθας με κύμινο, κάρυ και μοσχοκάρυδο, τα μίνι burger με κέτσαπ από παντζάρι και κρέμα τυριού και τον χοιρινό λαιμό που ψήνεται για 12 ώρες και σερβίρεται με πουρέ γλυκοπατάτας, μαρμελάδα κυδώνι και κρεμμύδι κονφί. Έχει και οικονομικά set menu, στα 30€ το άτομο.

Πού τα πίνει ο Πειραιάς;



Στο Troubar που είναι, μαζί με το γειτονικό του Lola’s Bar, οι πρωτεργάτες της αναβίωσης της Τρούμπας, για την οποία τα λέγαμε πριν από λίγο καιρό εδώ. Παίζει μου-σι-κά-ρες, φιλοξενεί και events (από stand up comedy μέχρι σούπερ κεφάτα live) είναι βγαλμένο από τα ‘50s και σκοτεινό όσο χρειάζεται, έχει και ωραιότατες τιμές –στα 5€ το ποτό.

Στο Rock Stories (Λουδοβίκου 5, τηλ.: 210 4178852) που στεγάζεται σε ένα καταπληκτικό πέτρινο κτίριο ακριβώς πίσω από τον σταθμό του ηλεκτρικού και ξεφεύγει από την αυστηρή λογική του ροκάδικου, συνδυάζοντας τέλεια την ατμόσφαιρα ενός σούπερ κουλ, κεφάτου μπαρ που παίζει ωραία ροκ μουσική. Τα ποτά κοστίζουν 7€.

Στο The Art of Bragi (Ακτή Θεμιστοκλέους 154, τηλ.: 211 7159272) που είναι, προς ώρας, το μόνο αξιοπρεπές κοκτεϊλάδικο του Πειραιά, έχει ωραία ταξιδιάρικη διακόσμηση με χάρτες και έθνικ αντικείμενα, και τζαμαρίες για χάζι στην θάλασσα απέναντι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το Lemon Pie του, που όχι δεν είναι γλυκό, είναι κοκτέιλ, με ρούμι, κρέμα λεμονιού και μπισκότο. Οι τιμές των κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8€.



Στο Corks and Forks (Ακτή Θεμιστοκλέους και Πάργας 1, τηλ: 215 5159792) που μας συστήνει τις πιο ενδιαφέρουσες ετικέτες κρασιών (στα 4€ περίπου ανά ποτήρι) συνοδεία νόστιμης μεσογειακής κουζίνας (μη χάσετε το ριζότο με καπνιστό μπέικον) σε έναν εντελώς άκαπνο εσωτερικό χώρο, αλλά και στα κρασοβάρελα-τραπεζάκια που απλώνει στο φαρδύ πεζοδρόμιο μπροστά του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v