7 μέρη για τον καλύτερο καφέ στην Αθήνα

Μυρωδάτος espresso, ψαγμένα χαρμάνια, ποιότητα και… εκπαίδευση στην τέχνη του καφέ. Απολαμβάνουμε θεϊκά ροφήματα σε 7 αθηναϊκές διευθύνσεις.
7 μέρη για τον καλύτερο καφέ στην Αθήνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί η «φραπεδιά» να αποτελούσε για δεκαετίες το εθνικό ρόφημα του μέσου Έλληνα, όμως τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεκάδες καφέ στην πόλη τιμούν τον espresso και τον ελληνικό όπως πρέπει, φέρνουν ποικιλίες από κάθε γωνιά του κόσμου, προσεκτικά επιλεγμένες και καβουρδίζουν καθημερινά κόκκους για να φτάσει στο φλιτζάνι μας μια δημιουργία που θα ξυπνήσει τις αισθήσεις.

Σας φάνηκαν όλα τα παραπάνω υπερβολικά; Περάστε μια βόλτα από κάποιο από τα παρακάτω café και θα μας θυμηθείτε.

Qahwa
Μάρκου Μπότσαρη 1, Αιγάλεω, τηλ: 210 5695933

Το όνομά του προφέρεται «κάφα» και είναι δανεισμένο από την περιοχή της Αιθιοπίας, άμεσα συνδεδεμένη με τον καφέ. Στο sui generis αυτό café, βραβευμένοι coffee specialists ετοιμάζουν με μεράκι καφέδες από σπάνιες ποικιλίες, και σε εκδοχές που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Πρωτότυπες επιγεύσεις, ιδιαίτερο σερβίρισμα, συμβουλές για να τον απολαύσετε καλύτερα (χωρίς καλαμάκι ο φρέντο) και βιβλία για να μάθετε τα πάντα για το αγαπημένο σας ροφήμα, αραγμένοι στους ξύλινους πάγκους του εσωτερικού χώρου. Ο espresso freddo από το «δικό» τους blend κοστίζει 2,80€, από ποικιλία Αιθιοπίας 3,20€, ενώ τα χαρμάνια που μπορείτε να πάρετε για το σπίτι ξεκινούν από 7,50€ τα 250 γραμμάρια.

Mind the Cup 
Αιμίλιου Βεάκη 29, Περιστέρι, τηλ: 210 5776010

Η γνωστή αμερικανική ιστοσελίδα Buzzfeed το συμπεριέλαβε ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα μέρη για καφέ στον κόσμο. Και όχι άδικα. Το talk of the (west of) town καφέ στο Περιστέρι παίρνει πατριωτικά το θέμα «καφές», εισάγει χαρμάνια από κάθε γωνιά του κόσμου (Περού, Κόστα Ρίκα, Κολομβία, Αιθιοπία κ.α.) και έχει baristas που θα σας αναλύσουν ευχαρίστως τι είναι αυτό που πίνετε (και από πού προέρχεται). O freddo κοστίζει 3,30€, ενώ αν θέλετε να αγοράσετε κάποιο χαρμάνι για το σπίτι, οι τιμές τους ξεκινούν από 8€ για 250 γραμμάρια.

Underdog
Ηρακλειδών 8, Θησείο τηλ: 2130365393

Δημιούργημα του Τάσου Δεληχρήστου (Tailor Made), ο νέος αυτός χώρος στο Θησείο ήταν αναμενόμενο να πάρει «ζεστά» το θέμα του καφέ. Σε έναν χώρο πνιγμένο στη μυρωδιά από το καβούρδισμα του αγαπημένου σπόρου που γίνεται καθημερινά, ο κατάλογος με τα ροφήματα διαθέτει επιλογές που θα ικανοποιήσουν και τους πλέον απαιτητικούς: από ποικιλίες της Νικαράγουα και της Τανζανίας μέχρι χαρμάνια από τη Βραζιλία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Περού και τον Παναμά. Highlight το espresso tonic (3,40€), ένας ιδιαίτερος συνδυασμός καφέ και tonic ο οποίος σερβίρεται σε μικρό μπουκαλάκι για να βάλετε εσείς την ποσότητα καφέ που θέλετε. Διαθέτει και χαρμάνια για… σπίτι από 6€ τα 200 γραμμάρια.

Kaya
Βουλής 7 (Στοά Μπολάνη), Αθήνα

Θα το βρείτε χωμένο σε μια στοά στη Βουλής, όμως μην το κρίνετε εκ πρώτης όψεως. Εδώ θα δοκιμάσετε έναν από τους καλύτερους καφέδες εν Αθήναις. Αλέθεται εκείνη την ώρα που τον ζητάτε, έχει ρίζες από την Αιθιοπία και την Κολομβία ή από οπουδήποτε βρει καλό χαρμάνι ο ιδιοκτήτης και η τιμή του ξεκινά από 0,80€ (διπλός εσπρέσσο). Το καφεδάκι σας θα απολαύσετε υπό τον ίσκιο της στοάς, στον εξωτερικό του πάγκο ο οποίος ακολουθεί την φιλοσοφία των ιταλικών καφέ, υπό τους ήχους χαλαρωτικής τζαζ μουσικής.

Taf Coffee
Εµ. Μπενάκη 7-9, Αθήνα, τηλ: 2103800 014

Δημιουργία του βραβευμένου Γιάννη Ταλούμη, το Taf Coffee γεμίζει την περιοχή της Μπενάκη με αρώματα από τα εξαιρετικά του χαρμάνια. Πιστό στη φιλοσοφία του specialty coffee, η ομώνυμη εταιρεία αγοράζει απευθείας καφέ από φάρμες στην Κόστα Ρίκα, στον Παναµά, στην Κολοµβία, στη Βραζιλία, στη Γουατεµάλα, στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Ονδούρα, στη Ρουάντα, στην Κένυα και στην Αιθιοπία. Τον καφέ σας μπορείτε να απολαύσετε είτε στον χώρο του μαγαζιού είτε στο σπίτι σας, αγοράζοντας κάποιο από τα χαρμάνια της εταιρείας. Ο εξαιρετικός Freddo κοστίζει 2,30€, ενώ τα χαρμάνια του ξεκινούν από 5,80€ για 250 γραμμάρια.

Tailor Made
Πλ. Αγίας Ειρήνης 2,  τηλ: 2130049645

Σήμα κατατεθέν στην χιπ πλατεία, το Tailor Made σερβίρει από το 2011 εξαιρετικούς καφέδες, επιλεγμένους από ένα team έμπειρων baristas. Οι καφέδες τους αλλάζουν ανά έξι μήνες, είναι πάντα μονοποικιλιακοί και ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση τους. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, έναν εσπρέσσο (1,90€ ο μονός) ή έναν φρεσκοκομμένο καφέ φίλτρου (3,20€) ο οποίος παρασκευάζεται χειροκίνητα με ειδικά συστήματα, και θα πάρετε μια γεύση. Φυσικά, διαθέτουν και καφέδες για το σπίτι σε διάφορα δικά τους χαρμάνια, τους οποίους μπορείτε να δοκιμάσετε.

Nomad Roastery
Θουκυδίδου 3, Χαλάνδρι, τηλ:210685 1051

Το café του Χαλανδρίου σερβίρει καφέδες βαθμίδας speciality coffee, ενώ οι ποικιλίες του είναι παντα fresh crop και τα καβουρδίσματα γίνονται κάθε εβδομάδα σε light roast, έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Must εδώ το αρωματικό χαρμάνι ελληνικού καφέ με συνδυασμό Brazil και Arabica (2,50€ ο μονός), ο καφές φίλτρου που εκχυλίζεται για 12 ώρες και σερβίρεται σε χαμηλό ποτήρι με πάγο (3,80€) και φυσικά ο σούπερ espresso (1,80€ ο μονός), ο οποίος κάθε μέρα φτιάχνεται και από μια διαφορετική ποικιλία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v