Τα καλύτερα μέρη για καφέ στα δυτικά προάστια

Τα επτά αγαπημένα μας στέκια για καφέ στα δυτικά προάστια, από το Αιγάλεω ως το Περιστέρι και από το Χαϊδάρι ως την Πετρούπολη. 

Τα καλύτερα μέρη για καφέ στα δυτικά προάστια
του Γιώργου Κόκουβα

Άραγμα στον καλύτερο κήπο της Αθήνας ή specialty coffee στο πλακόστρωτο; Θέα από τον λόφο ή γλυκίσματα σε έναν χώρο-παραμύθι; Από το Αιγάλεω ως το Περιστέρι και από το Χαϊδάρι ως την Πετρούπολη, γυρνάμε τα Δυτικά Προάστια και συγκεντρώνουμε τα επτά αγαπημένα μας μέρη για καφέ.

Qahwa
Μάρκου Μπότσαρη 1, Αιγάλεω, τηλ: 210 5695933

Το όνομά του προφέρεται «κάφα» και είναι το… original όνομα του καφέ, ο οποίος βρίσκει σε αυτό το μικρό αλλά θαυματουργό στέκι τον «ναό» του. Βραβευμένοι coffee specialists ετοιμάζουν με μεράκι καφέδες από σπάνιες ποικιλίες, και σε εκδοχές που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Πρωτότυπες επιγεύσεις, ιδιαίτερο σερβίρισμα, συμβουλές για να τον απολαύσετε καλύτερα (χωρίς καλαμάκι ο φρέντο, παρακαλώ) και βιβλία για να μάθετε τα πάντα για το αγαπημένο σας ροφήμα, αραγμένοι στους ξύλινους πάγκους του αλά warehouse εσωτερικού χώρου είναι οι λόγοι που θα αγαπήσετε το Qahwa. Συν ένας: Το διπλανό «αδερφάκι» του, Qahwa Alcohol, με την κλειστή αυλίτσα, που σερβίρει το βράδυ και αλκοόλ.

Mind the Cup
Αιμίλιου Βεάκη 29, Περιστέρι, τηλ: 210 5776010

Από τότε που συμπεριλήφθηκε στα πιο ενδιαφέροντα café του πλανήτη από το Buzzfeed, το Mind the Cup είναι το πλέον πολυσύχναστο μαγαζί του πεζόδρομου της Αιμιλίου Βεάκη, εκεί όπου οι παρέες πιάνουν τραπεζάκι κάτω από το μεγάλο δέντρο του πεζοδρομίου ή… κούνια στον industrial βιομηχανικό εσωτερικό χώρο. Εδώ σερβίρεται καβουρδισμένος καφές από επιλεγμένες φάρμες, από βραβευμένους σε διεθνείς διαγωνισμούς roasters και barristi. Σερβίρεται επίσης εξαιρετικό τσάι λάτε, ενώ το βράδυ τη θέση των ροφημάτων παίρνουν τα ωραιότατα κοκτέιλ, όπως το vintage zombie ή το daiquiri ροδάκινο.

ΧΟΜ
Κρέοντος 119, Σεπόλια, τηλ: 2105131331

Μια ανάσα από το μετρό των Σεπολίων, το XOM drinkeatcafe τα έχει όλα και συμφέρει: Και ωραίο καφέ που σερβίρεται από τις 8 το πρωί ως αργά το βράδυ. Και ωραία ροφήματα για να απολαύσουμε με το πρωινό μας, αλλά και αποστάγματα (από ρακές μέχρι οινόμελα) τα οποία από τις 14.00 και μετά μπορούμε να συνδυάσουμε με μεζεδάκια πειραγμένης ελληνικής κουζίνας. Και μπύρες ή κοκτέιλ μετά τις 20.00. Και έκτακτες live μουσικές βραδιές. Και φυσικά, το… καθιερωμένο πλέον βιομηχανικό περιβάλλον, με προσεγμένη διακόσμηση και όμορφες πινελιές στον χώρο με τα ξύλινα τραπέζια, τα «γυμνά» φωτιστικά και την αυλή για τις πιο ζεστές μέρες.

Κήπος: The Garden Café
Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι, τηλ: 2105324792

Άνετες καρέκλες-σκηνοθέτη απλώνονται κάτω από μια υπεραιωνόβια ελιά ηλικίας… μισής χιλιετίας. Χαριτωμένα τραπεζάκια απολαμβάνουν τον χειμώνα τη ζεστασιά του μικρού σκεπαστού χώρου. Παιδιά παίζουν στη μίνι-παιδική χαρά και μέσα (ή και πάνω) στα δέντρα. Και όλα αυτά, στην καρδιά του μεγαλύτερου βοτανικού κήπου της ανατολικής Μεσογείου, του Διομήδειου Κήπου που βρίσκεται στο Χαϊδάρι, και συνδυάζει τη φυσική δασική βλάστηση με τους διαμορφωμένους χώρους με ιστορικά δέντρα και θερμοκήπια. Εδώ, αράζουμε από το πρωί για καφεδάκι, και – μιας και δύσκολα μας πάει η καρδιά να φύγουμε – συνεχίζουμε με ουζάκι και ελληνικό finger food μέχρι το βραδάκι.

Άπολις
Άλσος Αγίου Δημητρίου, Πετρούπολη, τηλ: 210 5060620

Μίνιμαλ διακόσμηση, γήινοι τόνοι, άνετοι καναπέδες, ατμοσφαιρικός φωτισμός, καφές και άλλα ροφήματα μαζί με τα απαραίτητα τσιμπολογήματα, γλυκά ή αλμυρά. Και το κυριότερο σας το αφήσαμε για το τέλος: Η καλύτερη θέα της Αττικής, από το υπαίθριο deck που από το ψηλότερο σημείο του άλσους ατενίζει όλη την πόλη. Οι μουσικές κινούνται σε lounge και mainstream μονοπάτια, ενώ οι πόρτες ανοίγουν από τις 9.00 το πρωί.

The Claxons
Μάρκου Μπότσαρη 23, Αιγάλεω, τηλ: 2105988600

Το «γειτονάκι» του Qahwa, στο ανερχόμενο και ολοζώντανο δρομάκι της Μπότσαρη στο Αιγάλεω, επαυξάνει στην «παράδοση» που δημιουργούν τα δυτικά προάστια στους specialty καφέδες με πολύ ωραίες αρωματικές επιλογές. Αλλά δεν είναι μόνο ο καφές: Είναι και οι γλυκές τάρτες. Και τα πικάντικα κοκτέιλ. Και, κυρίως, ο ζεστός, ήσυχος χώρος με τα vintage έπιπλα, τις νοσταλγικές πινελιές, την chill out και ελαφριά ροκ υπόκρουση, τα τραπέζια-ποδήλατα ή φλιπεράκια και οι καρέκλες που απλώνονται στο φαρδύ πεζοδρόμιο τις ηλιόλουστες μέρες.

Cap Cap
Πανόρμου 26, Αιγάλεω, τηλ: 2105904116

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω από ένα τέτοιο αφιέρωμα το πιο παραμυθένιο café της δυτικής Αθήνας. Ο πρώτος διδάξας των fairy tale στεκιών της πόλης κρύβεται σε μια ήσυχη γωνιά της αιγαλεώτικης Πανόρμου, όπου αγαπημένοι ήρωες μυθικών ταινιών και παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους είναι παρόντες όχι μόνο στην εντυπωσιακή διακόσμηση, αλλά και στα λαχταριστά κέικ, cupcakes και ροφήματα. Αυτή την περίοδο, ίσα που προλαβαίνετε το φοβερό αφιέρωμα στο σύμπαν του Τόλκιν, με γλυκά από τη Μέση Γη και τούρτες εμπνευσμένες από ήρωες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v