Τα καλύτερα στέκια για καφέ στα Πατήσια

Τριγυρνάμε στα Πατήσια και ανακαλύπτουμε τα καλύτερα café για να πιείτε καφέ, να δοκιμάσετε λαχταριστά γλυκά και να χαλαρώσετε με την παρέα.
Τα καλύτερα στέκια για καφέ στα Πατήσια

του Γιώργου Κόκουβα

Έχουν την αίσθηση της «γειτονιάς», γι’ αυτό και τα στέκια τους αποπνέουν την ζεστασιά του συνοικιακού – και όχι του… παρακμιακού, όπως θα βιαστείτε να σκεφτείτε. Τα Πατήσια έχουν τα κρυμμένα μυστικά τους, τα παλιά κλασικά αλλά και τα νέα αγαπημένα τους μαγαζάκια που έχουν κερδίσει την αγάπη των γύρω κατοίκων – και όχι μόνο. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα πιο παρεΐστικα, τα πιο ρετρό, τα πιο ενδιαφέροντα café στα Πατήσια, για να αράξετε με την παρέα ή ένα καλό βιβλίο – και άμα λάχει, να συνεχίσετε με μπύρες, μεζέδες ή κοκτέιλ ως το βράδυ. 


Strange fruit café bistrot
Πατησίων 354, Άγιος Ελευθέριος, τηλ: 2102028201

Ένας χαριτωμένος χώρος με ρομαντική διακόσμηση, ρετρό τέντες, μεγάλη τζαμαρία, μικρά τραπεζάκια, πάτωμα-σκακιέρα και ατμοσφαιρικό φωτισμό, μας καλεί για καφεδάκι από το πρωί (και μάλιστα με επιλογή από σπάνιες ποικιλίες) και μπύρες, ποτά ή κοκτέιλ το βράδυ (ζητήστε αυτό με την ψημένη ρακή), υπό τους ήχους του τζαζ σάουντρακ ή των ωραίων ροκ μουσικών που παίζουν συχνά-πυκνά οι DJs του… «κουζουλού φρούτου».

Το Μανταλάκι  
Μπάμπη Άννινου 15, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102011546

Από τα πιο προσεγμένα συνεταιριστικά καφενεία, με έναν από τους πιο όμορφους, φωτεινούς χώρους που έχουμε δει σε αθηναϊκή κολεκτίβα, το Μανταλάκι είναι το στέκι που έστησε μια παρέα οκτώ φίλων, στο οποίο απολαμβάνουμε καθημερινά από τις 10 το πρωί φτηνό καφεδάκι (1,80 ο φρέντο εσπρέσο, 2,20 ο καπουτσίνο), ζεστή σοκολάτα και αχνιστό τσάι του βουνού. Αργότερα, τα παρεΐστικα τραπεζάκια του γεμίζουν με ελληνικούς μεζέδες από έλληνες παραγωγούς, από κοκκινιστά κεφτεδάκια μέχρι απάκι Κρήτης και από μπεκρή μεζέ μέχρι λουκάνικο με πράσο – συνοδεύουμε με βιολογικό κρασί, μαρουβά, τσίπουρο ή ρακόμελα και δεν πληρώνουμε πάνω από 10€ κατ’ άτομο.

ΚαφεΟίνο  
Γαβριηλίδου 8, Άνω Πατήσια, τηλ: 2130087858

Θα μπορούσε άνετα να αποτελεί hip café bar του κέντρου: Το ΚαφεΟίνο μπορεί να αποτελεί παλιό στέκι της περιοχής, αλλά φροντίζει να ανανεώνεται, και πλέον θα το βρείτε με βιομηχανική διακόσμηση, τραπεζάκια από ανοιχτόχρωμο ξύλο, μεγάλους πάγκους που ευνοούν την… σύζευξη παρεών, πικάπ να παίζουν soul, funky, groovy ήχους και έναν κατάλογο που δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο: Θα βρείτε καφέδες και ροφήματα από νωρίς το πρωί, σπιτικές πίτσες, tapas και σαλάτες αν θέλετε να τσιμπολογήσετε και αργότερα ωραιότατα κοκτέιλ που ετοιμάζονται με πρωτότυπα υλικά στην μπάρα. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8€ - τις Πέμπτες θα τα βρείτε στα 6€, ενώ τα ποτά ξεκινούν από τα 5€.

Ιζώ
Χαλκίδος 41, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102526002

Απλώνει τα τραπεζάκια του δίπλα στο πάρκο της γειτονιάς, μια ανάσα από τον σταθμό του ηλεκτρικού, και σερβίρει καφεδάκι στις… κούνιες, στους καναπέδες και στις πολυθρόνες σκηνοθέτη στο πλακόστρωτο, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Μέσα, ο ζεστός χώρος μας προδιαθέτει περισσότερο για μπύρες και ποικιλίες μεζέδων, τις οποίες σερβίρει σε γενναιόδωρες ποσότητες και καλές τιμές (υπολογίστε λιγότερα από 10€ κατ’ άτομο για μπύρα με μεζέ).

Μαγικό Φίλτρο  
Καβάφη 19 και Παγανέλη, Άγιος Ελευθέριος, τηλ: 2108311551

Αυτοχαρακτηρίζεται «μουσικό καφενείο», αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας χώρος… σαν στο σπίτι σου, ένα στέκι με ζεστή ατμόσφαιρα, όπου θα πας να διαβάσεις ένα βιβλίο από την βιβλιοθήκη του, να πιεις καφεδάκι σε σπιτικά βαζάκια, να δοκιμάσεις χειροποίητα κουλουράκια ή να ακούσεις funk μουσικές – ορισμένες ημέρες μάλιστα από live συγκροτήματα. Δεν αποκλείεται να πετύχετε και κάποιο θεματικό event, όπως ημέρες μεσογειακού street food ή λογοτεχνικά… σουαρέ.

Tithora  
Λεωφόρος Νέας Ιωνίας 275, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102581819

Κλασικό ροκ στέκι των Πατησίων, το «Τιθόρα» διαθέτει έναν παρεΐστικο χώρο με βαριά – όπως απαιτεί και η ροκ διάθεση – διακόσμηση, αλλά και έναν δροσερό κήπο, ό,τι πρέπει όταν παίρνει να καλοκαιριάζει, όπου από τις 10.30 το πρωί σερβίρονται καφέδες στα 2€. Αργότερα, την θέση της καφεΐνης παίρνουν οι μπύρες (από 3€) και τα ποτά (στα 5€), σταθερά με ροκ σάουντρακ αλλά σε διαφορετικές εκδοχές κάθε μέρα, από 80s rock μέχρι heavy metal.

Χαρά
Πατησίων 339, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102287266
Στην πιο ρετρό γλυκιά γωνιά των Πατησίων, η Χαρά σερβίρει σταθερά το καλύτερο εκμέκ της Αθήνας. Μπορεί να μην βρείτε μοντέρνο χώρο για καφέ και τα τραπεζάκια να έχουν μείνει στην αισθητική άλλων εποχών – τότε που ακόμα οι Αθηναίοι έδιναν ραντεβού σε ζαχαροπλαστεία – αλλά αυτό δίνει μια εξτρά νοσταλγική νότα στην εμπειρία. Η οποία δεν είναι άλλη από την απόλαυση φοβερών γλυκών και παγωτών, που καταφθάνουν σε καλτ ποτηράκια με σημαιούλες στα τραπέζια. Δοκιμάστε εκμέκ με παγωτό, καϊμάκι, σικάγο, rocky, σουφλέ σοκολάτας, γαλακτομπούρεκο ή καραμελόπιτα και θα μας θυμηθείτε. Ενδεικτικά, το εκμέκ με παγωτό ξεκινά από τα 3€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v