Η Αθήνα αποκτά για πρώτη φορά Παρατηρητήριο

Σκαρφαλώνουμε στο ψηλότερο σημείο της Τεχνόπολης, και χαζεύουμε την Αθήνα από ψηλά.
Η Αθήνα αποκτά για πρώτη φορά Παρατηρητήριο
Το ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης, ο Πύργος του Νέου Υδαταερίου, ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό, γίνεται Παρατηρητήριο και μας καλεί να δούμε την Αθήνα από (πολύ) ψηλά.

Τα εγκαίνιά του θα γίνουν την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, στο Switch_On, την εκδήλωση που θα γιορτάσει τα τρία χρόνια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Εκεί θα έχουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να σκαρφαλώσουμε στο ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης, να απολαύσουμε την πανοραμική θέα και, με τη βοήθεια διαδραστικής οθόνης, ανακαλύπτουμε ένα μοναδικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς.

Η Ιστορία του καινούριου παρατηρητηρίου της Αθήνας

Το Νέο Υδαταέριο κατασκευάστηκε το 1952 συμπληρώνοντας την παραγωγή ενέργειας και η λειτουργία του διακόπηκε με το κλείσιμο του εργοστασίου το 1984. Το ψηλότερο σημείο του ονομάστηκε «Πύργος» λόγω του ύψους του, που αγγίζει τα 30 μέτρα. Το κτίριο αποτελεί το μοναδικό παραγωγής υδαταερίου που διασώζεται στην Ευρώπη ενώ αποτελεί σπάνιο δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς, καθώς διαφυλάσσει το μεγαλύτερο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού.

Μέχρι σήμερα, το ισόγειο του Νέου Υδαταερίου συμμετείχε συμπληρωματικά στη μουσειακή διαδρομή φιλοξενώντας την αίθουσα προβολών, το χώρο όπου διεξάγονται τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου αλλά και το Shop, με μοναδικά αντικείμενα Ελλήνων σχεδιαστών εμπνευσμένα από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου αλλά και το βιομηχανικό του χαρακτήρα.

Τι θα δούμε από εκεί πάνω;

Από τις 3 Μαρτίου, το ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται. Ανεβαίνουμε στον τελευταίο όροφο και ανακαλύπτουμε μια νέα συναρπαστική οπτική γωνία της πόλης. Από την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό μέχρι τα δυτικά προάστια και το Αιγάλεω, το Φάληρο και την Καστέλλα με θέα 360 μοιρών. Για τους πιο...περίεργους θα υπάρχουν και κιάλια.

Παράλληλα, μια διαδραστική οθόνη θα επιτρέπει στον επισκέπτη:

- Να περιηγηθεί ψηφιακά στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου
- Να ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις της Τεχνόπολης
- Να γνωρίσει καλύτερα τα ιστορικά τοπόσημα που βλέπει με γυμνό μάτι
- Να ακολουθήσει τις προτεινόμενες διαδρομές από την Τεχνόπολη και το Γκάζι προς το Σύνταγμα, την Πλάκα, τον Κεραμεικό και τη βιομηχανική ζώνη της οδού Πειραιώς
- Να βγάλει selfie με θέα από τον Πύργο



Ώρες λειτουργίας:

Χειμερινό ωράριο (15/10-15/4)
Τρίτη-Tετάρτη | Παρασκευή-Κυριακή: 10.00-18.00
Πέμπτη: 10.00-21.00

Θερινό ωράριο (16/4-14/10)
Τρίτη-Tετάρτη | Παρασκευή-Κυριακή: 10.00-17.00
Πέμπτη: 10.00-21.00

Κλειστά: Κάθε Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου,
Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου,
28 Οκτωβρίου, 25 & 26 Δεκεμβρίου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v