Υπέροχες διαδρομές για περπάτημα στην Αθήνα

Όμορφες ιδέες για να γνωρίσετε τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας, κάνοντας ωραιότατες βόλτες στη χειμωνιάτικη λιακάδα.
Υπέροχες διαδρομές για περπάτημα στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν είναι παράξενο που σε μια πόλη τόσο μεγάλη όσο η Αθήνα, με τόσα προάστια και γειτονιές, οι ωραιότερες διαδρομές της κρύβονται στο κέντρο της; Σκεφτείτε το, κανένας πεζόδρομος στην Κηφισιά, καμία μαρίνα στη θάλασσα και καμιά πλατεία στα δυτικά προάστια δεν συγκρίνεται με το πλακόστρωτο του Θησείου, τα δρομάκια των Αναφιώτικων ή τους πεζοδρόμους στο Κουκάκι. Και οι παρακάτω διαδρομές που προτείνουμε για περιπάτους αποδεικνύουν ακριβώς αυτό: Ότι οι πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας βρίσκονται στην «καρδιά» της. Ώρα να μπουν και στην δική σας καρδιά.

Απ’ το Θησείο ως τα Αναφιώτικα
Κουκλίστικοι πεζόδρομοι, αρχαία μυστικά και απίστευτη θέα, χωρίς να φύγουμε καθόλου από το κέντρο, γίνεται;
ATHENS AT NIGHT!! thisio
Η διαδρομή: Ξεκινάμε από τον σταθμό του Θησείου, ανηφορίζοντας τον πολύβουο πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, σταματώντας κάθε τόσο για να χαζέψουμε τον πλανόδιο ζωγράφο από τη μία ή τον Παρθενώνα από την άλλη. Συνεχίζουμε να… κυκλώνουμε την Ακρόπολη, περνώντας από του Φιλοπάππου και τον λόφο του Αρείου Πάγου, πιάνοντας τα φαρδιά πλακόστρωτα που οδηγούν στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αράζουμε για λίγο στα σκαλιά του Ηρωδείου, για να απολαύσουμε τον ήλιο και τους μουσικούς του δρόμου, προτού συνεχίσουμε μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι από το οποίο ξεκινά το γραφικό δρομάκι με το όνομα Θρασύλλου, που μας οδηγεί κατευθείαν στην καρδιά της Πλάκας και στο μνημείο του Λυσικράτη. Αν συνεχίσουμε στο ίδιο δρομάκι, θα το δούμε να αλλάζει όνομα (γίνεται πια Στρατώνος) και να μας οδηγεί στα ανηφορικά σκαλάκια που βγάζουν στην ωραιότερη ίσως γειτονιά της πόλης, τα Αναφιώτικα. Κυκλαδίτικη ομορφιά, νησιώτικη απλότητα, λευκό και μπλε, γάτες που λιάζονται και περβάζια τα οποία χρησιμεύουν ως φοβερές πλατφόρμες… παρατήρησης ολόκληρης της πόλης θα σας γεμίσουν όμορφες εικόνες, λίγο πριν πάρετε τον δρόμο πίσω για το κέντρο, από τις οδούς Θεωρίας και Μνησικλέους που θα σας φέρουν πίσω στον «πολιτισμό» του κέντρου.
Athens Anafiotika
Στάσεις ανεφοδιασμού: Το Underdog στο Θησείο για καφεδάκι σε hip περιβάλλον, το café του Μουσείου της Ακρόπολης, για ελληνικό πρωινό με υπέροχη θέα και το καφενεδάκι του Γλυκύ στην Πλάκα για μπύρες και ποικιλίες μεζέδων. 

Από τα Εξάρχεια ως τον Λόφο του Στρέφη
Street art στα καλύτερά της, καφενεία στα πιο χύμα τους, street food στα φθηνότερά του και θέα 360 μοιρών είναι κάποια από τα highlight της εξαρχειώτικης βόλτας μας.
Exarchia Mural
Η διαδρομή: Ξεκινάμε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που κρύβει αρχαίους θησαυρούς – και μάλιστα αυτή την περίοδο «τρέχει» έκθεση με το «αθέατο μουσείο» και τα μυστικά του. Αν είναι Κυριακή, δίνουμε το «παρών» στο ραντεβού των 12.00 (κάθε Κυριακή ως τα τέλη Απριλίου) για τους θεματικούς «Περίπατους στο Μουσείο», όπου οι ειδικοί μας αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της Ιστορίας της πόλης και των ευρημάτων. Από τα μυστικά της Μονής των Καπουτσίνων του 1669 μέχρι τις κεφαλές που έφτασαν εδώ μετά την ανατίναξη του Παρθενώνα (η είσοδος στο μουσείο στοιχίζει 7€). Μετά την αρχαιολογική βόλτα μας, συνεχίζουμε ανηφορίζοντας ως την γειτονική πλατεία Εξαρχείων, και χανόμαστε στους πεζοδρόμους που την περιτριγυρίζουν. Η Βαλτετσίου με τα μποέμ café της, το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο με τα καλλιτεχνικά του μπαράκια, οι χύμα γωνιές της Μεσολογγίου, τα μεγάλα έργα street art σε κάθε δρόμο και το πλακόστρωτο της Θεμιστοκλέους που ανηφορίζουμε μέχρι τα σκαλάκια του λόφου. Εκεί είναι που παίρνουμε βαθιά ανάσα και ανεβαίνουμε στου Στρέφη από τις σκάλες των στενών που ξεκινούν από την οδό Καλλιδρομίου, όπως η Δρυάδων. Θα βρεθούμε μπροστά στα χωμάτινα μονοπάτια του λόφου, που διακλαδώνονται για να οδηγήσουν από τα γηπεδάκια ως το αμφιθεατράκι και από τα δεντράκια της δυτικής πλευράς μέχρι τις γυμνές κορυφές από όπου φαίνεται η Αθήνα «πιάτο», με θέα που πιάνει από τα Τουρκοβούνια και τον Λυκαβηττό ως τα δυτικά προάστια και προς τα κάτω, την Ακρόπολη και το λιμάνι.
Athens_acropolis
Στάσεις ανεφοδιασμού: Το Σέλας στο νησιώτικο πεζοδρομάκι της Καλλικράτους για φθηνό καφέ, το Μικρού Lee για οικονομικότατα noodles και ρύζι κοτόπουλο στο χέρι, το Playhouse για ζεστή σοκολάτα και επιτραπέζια και το Άμα Λάχει για ελληνικά μεζεδάκια στην αυλή ή το παλιό αρχοντικό κτίριο του εξαρχειώτικου σχολείου.  

Από το Ολυμπίειο ως το Κουκάκι
Αρχαία ομορφιά, νεοκλασική γοητεία και περαντζάδα σε μία από τις πιο ανερχόμενες συνοικίες του κόσμου θα συνοδεύσουν την βόλτα μας σε αυτή την πλευρά της παλιάς Αθήνας.
Temple of Zeus!
Η διαδρομή: Πόσο καιρό έχετε να εξερευνήσετε τους Στύλους του Ολυμπίου Διός; Για να μην φανούμε καχύποπτοι και ρωτήσουμε κατευθείαν αν τους έχετε επισκεφθεί ποτέ… Ε λοιπόν, αυτός ο περίπατος ξεκινά από εκεί ακριβώς, στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, του ναού που ξεκίνησε να χτίζεται τον 6ο π.Χ. αιώνα από τον Πεισίστρατο και ολοκληρώθηκε από τον Αδριανό, που πρόσθεσε και την πύλη με το όνομά του τον 2ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ναούς της αρχαιότητας – το εισιτήριο στοιχίζει 2€. Η βόλτα συνεχίζεται μέσα από τα στενά του Μακρυγιάννη, την Τζιραίων, τη Διάκου και τη Χατζηχρήστου, στη σκιά του Μουσείου της Ακρόπολης, που οδηγούν στο… τρίστρατο του Κουκακίου. Βεΐκου, Δημητρακοπούλου, Φαλήρου: Όποιον από τους τρεις παράλληλους αυτούς δρόμους και να πάρετε, θα «χτυπήσετε αρτηρίες» της συνοικίας που το AirBnB κατέταξε στις πιο όμορφες του κόσμου. Θα περάσετε από παλιά νεοκλασικά αρχοντικά κρυμμένα πίσω από νεραντζιές, συνοικιακά καφενεδάκια και μπιστρό σε μίνι πλατείες. Θα καταλήξετε στις δύο βασικές περαντζάδες της περιοχής, τον πεζόδρομο της Δράκου και τον πεζόδρομο της Γεωργίου Ολυμπίου, όπου θα αράξετε σε κάποιο από τα δεκάδες στέκια.
Στάσεις ανεφοδιασμού: Στο μπιστρό Lotte για ήσυχο μποέμ καφεδάκι, στο Guarantee για το καλύτερο ίσως σάντουιτς της πόλης, στον Μπαμπά για μπύρες και στο Μπελ Ρέυ για brunch.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v