Πεζοπορίες στην Αθήνα: Οι… περπατημένες διαδρομές

Οι σύλλογοι που οργανώνουν πεζοπορίες, τα μονοπάτια που μπορείτε να εξερευνήσετε μόνοι σας, και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να… πάρετε τα βουνά στην Αθήνα.
Πεζοπορίες στην Αθήνα: Οι… περπατημένες διαδρομές
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι το highlight κάθε εκδρομής σας τα μονοπάτια που διασχίζουν ειδυλλιακά δάση, περνώντας πάνω από τοξωτά γεφυράκια και πλάι σε τρεχούμενα νερά; Δεν έχετε αφήσει ανεξερεύνητη πεζοπορική διαδρομή για πεζοπορική διαδρομή στα χωριουδάκια που πηγαίνετε; Αν είναι έτσι, τότε σας έχουμε καλά νέα: Ειδυλλιακές διαδρομές στη φύση έχουμε και δίπλα μας, μια ανάσα ή έστω λίγα λεπτά οδήγησης από την πόρτα του σπιτιού μας, στα βουνά και τα δάση της Αττικής.

Η Πάρνηθα, ο Υμηττός, η Πεντέλη, αλλά και η Λίμνη του Μαραθώνα είναι τα “SOS” των πεζοπορικών διαδρομών στην Αθήνα, και αν φοβάστε ότι παραείστε αρχάριοι για να τις ανακαλύψετε μόνοι σας, οργανωμένες εξορμήσεις πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο στα μονοπάτια τους.

Οι εκδρομές στα μονοπάτια της Αττικής

- Πεζοπορία στην Πάρνηθα διοργανώνει η Trekking Hellas για μικρούς (από 8 ετών) και μεγάλους την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα. Η διάρκεια της πεζοπορίας είναι τρεις-τρεισήμισι ώρες, και το κόστος συμμετοχής στα 15€ το άτομο (30% έκπτωση για παιδιά δημοτικού και ανέργους). Λεπτομέρειες εδώ.

- Πάρνηθας… συνέχεια, με τις οργανωμένες πεζοπορίες που προτείνουν σχεδόν κάθε Κυριακή τα δύο καταφύγιά της, Μπάφι και Φλαμπούρι. Το κόστος συμμετοχής κυμαίνεται και εδώ στα 15€ το άτομο, ενώ η διάρκεια της κάθε πεζοπορίας στις 2-3 ώρες. Επιπλέον, για τους ρομαντικούς τύπους, το καταφύγιο Μπάφι έχει να προτείνει και οργανωμένες βραδινές πεζοπορίες στα μονοπάτια του δάσους, κάθε μήνα το Σαββατόβραδο που είναι πιο κοντά στην Πανσέληνο. Η επόμενη βραδινή πεζοπορία έχει προγραμματιστεί για τις 30 Μαΐου, ενώ το κόστος είναι και εδώ το ίδιο (15€ το άτομο). Λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.

- Προτιμάτε Υμηττό; Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης διασχίζει τα μονοπάτια του Υμηττού μια φορά τον μήνα, ή κάθε δύο μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις. Η επόμενη προγραμματισμένη πεζοπορία είναι για τις 12 Ιουλίου και περιλαμβάνει επτά πολύ γεμάτες ώρες, από την οδό Σοφοκλή Βενιζέλου ως την κορυφή της Εύζωνας. Σημειώστε ότι ξεκινά κι αυτή στις 7.00 το πρωί, και βάλτε τα ξυπνητήρια σας νωρίς. Περισσότερες πληροφορίες (μαζί με το πρόγραμμα των υπόλοιπων εξορμήσεων) θα βρείτε εδώ. Επίσης, ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής (Περί.Πολ.Ο. για τους φίλους) διοργανώνει συχνά πυκνά πεζοπορίες στα μονοπάτια του, με την επόμενη να έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαΐου.

- Λίγο πιο έξω από τα «στενά» όρια της Αττικής, στα εν πολλοίς ανεξερεύνητα Γεράνεια, διοργανώνει πεζοπορική εξόρμηση ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Βριλησσός αυτή την Κυριακή, 24 Μαΐου. Το κόστος συμμετοχής είναι 20€ το άτομο, και η αναχώρηση… για πολύ πρωινούς τύπους, στις 7.00 το πρωί από τον Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Η πεζοπορία θα τελειώσει με βουτιές στον Σχίνο. Λεπτομέρειες (και περισσότερες πεζοπορικές εκδρομές) εδώ.

(*) Σε αυτήν εδώ τη σελίδα θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ομάδες και τους συλλόγους που διοργανώνουν πεζοπορίες στα μονοπάτια της Αττικής, ενώ εδώ υπάρχει αναρτημένο το πρόγραμμα όλων των οργανωμένων πεζοπορικών εξορμήσεων, εντός και εκτός Αττικής.

Μονοπάτια για να ξεκινήσετε… μόνοι σας

Από τον Πύργο της Οινόης στο Φράγμα της Λίμνης του Μαραθώνα: Μερικά από τα πιο ανεξερεύνητα τοπία της Αττικής συνδυάζονται με… το sightseeing το επιούσιο σε άγνωστα αξιοθέατα όπως τα Ρωμαϊκά Λουτρά και το Ιερό του Πυθίου Απόλλωνος, ένα πιστό αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων που βρίσκεται στους Δελφούς, σε αυτήν την πανέμορφη κυκλική διαδρομή. Ακολουθώντας τα μονοπάτια της θα διασχίσετε ένα τμήμα του πανέμορφου φαραγγιού της Οινόης με τα πλατάνια του, και θα καταλήξετε σε ένα σημείο με πανοραμική θέα στη Λίμνη του Μαραθώνα, πριν γυρίσετε πίσω από διαφορετικό μονοπάτι. Η απόσταση που καλείστε να καλύψετε έχει μήκος 8,2 χιλιόμετρα –οπότε η διάρκεια της πεζοπορίας υπολογίζεται σε τρεις περίπου ώρες– ενώ αναλυτικές πληροφορίες και χάρτες για να βρείτε τον δρόμο σας υπάρχουν εδώ.

Από το Καταφύγιο Μπάφι στους Θρακομακεδόνες: Εδώ έχουμε ένα από τα πιο δημοφιλή μονοπάτια της Πάρνηθας, αφενός γιατί είναι εύκολο και ιδανικό για αρχαρίους, αφετέρου γιατί διασχίζει μια πανέμορφη διαδρομή. Κατηφορίζοντας από το Καταφύγιο Μπάφι προς τους Θρακομακεδόνες, το μονοπάτι περνά μέσα από ένα υπέροχο ελατοδάσος αρχικά και από την φαντασμαγορική Χαράδρα της Χούνης στη συνέχεια. Για να το διασχίσετε, θα υπολογίσετε περίπου δύο ώρες. Λεπτομέρειες και κατατοπιστικούς χάρτες για αυτή και τις λοιπές διαδρομές στην Πάρνηθα θα βρείτε εδώ. (Η συγκεκριμένη είναι η διαδρομή #3).

Από την Καλοπούλα στο Φραγκομονάστηρο του Υμηττού: Για να ξεκινήσουμε από τα βασικά, «Καλοπούλα» λέγεται το αναψυκτήριο με τα τραπεζάκια του πικνίκ που διαχειρίζεται ο Δήμος Καισαριανής στον Υμηττό. Η διαδρομή που ξεκινά από εκεί περνά –μετά από μια μικρή παράκαμψη– από την περίφημη Μονή Καισαριανής και καταλήγει στο ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο, στο λόφο των Ταξιαρχών. Είναι μια από τις ευκολότερες (βλέπε ιδανικές για αρχάριους) διαδρομές του Υμηττού, δημοφιλέστατη για πεζοπορία και για τρέξιμο λόγω της έλλειψης κλίσης. Το μονοπάτι είναι φαρδύ και άριστα σηματοδοτημένο, ενώ ολόκληρη η διαδρομή διαρκεί περί τη μία ώρα. Απολαμβάνει, δε, φαντασμαγορική θέα σε ολόκληρη την Αθήνα και την θάλασσα από πολλά σημεία της. Λεπτομέρειες και χάρτη της διαδρομής θα βρείτε εδώ.

(*) Δεν χορταίνετε αττικά μονοπάτια; Δείτε μερικές ακόμα προτάσεις, στο σχετικό περσινό αφιέρωμα του in2life – Πεζοπορία σε μονοπάτια της Αττικής



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v