Τα καλύτερα ρακομελάδικα σε Αθήνα και Προάστια

Τσουγκρίζουμε σφηνάκια με αχνιστό ρακόμελο, τσιμπολογάμε νόστιμους και φτηνούς μεζέδες και λέμε «γεια μας!» σε οκτώ must διευθύνσεις ρακο(μελο)ποσίας.
Τα καλύτερα ρακομελάδικα σε Αθήνα και Προάστια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Γεννήθηκε» στην Αμοργό, όμως πλέον δεν είναι ανάγκη να πάμε στο απόμακρο νησί για να απολαύσουμε τη μεθυστική του γεύση και να νοιώσουμε τα «πειράγματα» της κανέλας, του μελιού και του γαρύφαλλου στον ουρανίσκο μας.

Ρακόμελα στην Αθήνα μπορούμε να βρούμε – σχεδόν – παντού. Ή και να φτιάξουμε σπίτι μας.

Όμως ο συνδυασμός με ωραίες μουσικές και νόστιμο τσιμπολόγημα φαντάζει ακαταμάχητος. Και είναι. Ζαλισμένοι από τα σφηνάκια λοιπόν, ιδού οι διευθύνσεις που καταφέραμε να ξετρυπώσουμε από τα Νότια μέχρι τα Δυτικά Προάστια και από εκεί στο Κέντρο.

Μορφή
Βασίλης 14, Θησείο

Το ρακομελάδικο του Μορφή, όπως έχει γίνει γνωστό, σερβίρει ρακόμελο αλλά και πολύ καλό οινόμελο με μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών, και ελαφρώς τσιμπημένα στην τιμή μεζεδάκια (περί τα 15€ κατ΄ατομο). Στα τραπεζάκια του θα βρείτε κάθε λογής νεαροπαρέες να τσουγκρίζουν για άσπρο πάτο στο όνομά του. Σημειώστε ότι πλέον έχει αλλάξει διεύθυνση, μερικά τετράγωνα πιο κάτω από εκεί που το πρωτογνωρίσαμε – και το αγαπήσαμε ως φοιτητές με την πρώτη γουλιά.

Ρακουμέλ
Εμμανουήλ Μπενάκη 71, πλατεία Εξαρχείων

Μια παρέα από την Ιεράπετρα έστησε αυτό το κρητικό μεζεδοπωλείο στα Εξάρχεια, το οποίο φτιάχνει εξαιρετικό ρακόμελο που «ευφραίνει ψυχή», με βάση σπιτική ρακή από την Ζάκρο Σητείας. Στη συνταγή μάλιστα προσθέτουν ματζουράνα και δίκταμο από το οροπέδιο Λασιθίου και έτσι η γευστική εμπειρία… απογειώνεται. Συνοδεύουμε με μυζηθροπιτάκια, απάκι, λουκάνικο ξιδάτο Κρήτης, ντάκο ωραιότατο και φρεσκοκομμένες πατατούλες και δεν πληρώνουμε παραπάνω από 15€ ανά άτομο. Συχνά έχει και ζωντανή μουσική με ρεμπέτικα.

Εις υγείαν
Λυδίας 24, Βύρωνας

Κρυμμένο σε μια πράσινη γειτονιά στου Βύρωνα, το συμπαθέστατο αυτό μεζεδοπωλείο είναι ο απόλυτος προορισμός για παρεΐστικη έξοδο μετά μεζέδων και – προφανώς ρακόμελου από καλόπιοτη ρακή που δεν «βαράει» την επόμενη μέρα. Ο χώρος μικρός και γουστόζικος, σηκώνει μεζεδοκατάσταση με πιάτα όπως σπιτική, δική τους τυροκαυτερή, γαύρο μαρινάτο, σφακιανή πίτα, ωραιότατα πλευρώτους, παστουρμαδόπιτα, σαγανάκι σκοπελίτικο και νοστιμότατα χοιρινά μπριζολάκια. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 12€ ανά άτομο με ρακόμελο.

Ψύρρα
Μιαούλη 19, Ψυρρή

Η… πρωτοπόρος Ψύρρα σέρβιρε τα ρακόμελά της στην καρδιά του Ψυρρή before it was cool. Το λιλιπούτειο «ντισκοκαφενείο», όπως μας συστήνεται, αποτελεί διαχρονική αξία στο δρομάκι της Μιαούλη, με post modern διακόσμηση και μουσική διάθεση, αλλά όλη την παράδοση να ξεχειλίζει από τα καραφάκια με το ζεστό ρακόμελο στο πατάρι της. To μικρό καραφάκι ρακόμελο κοστίζει 4€ και το μεγάλο 8€.

Ρεμεζέ
Αγίας Λαύρας 14, Αιγάλεω

Στην νεανική πιάτσα της Αγίας Λαύρας, το Ρεμεζέ ξεχωρίζει για την παρεΐστικη ατμόσφαιρα που φτιάχνουν καθημερινά οι δεκάδες παρέες που μαζεύονται στα τραπεζάκια του για να απολαύσουν εκλεκτούς μεζέδες συνοδεία μπόλικων καραφακίων ρακής, οινόμελου και ρακόμελου. Τις ρακοποσίες σας εδώ συνοδεύουν νοστιμιές όπως χαλούμι σχάρας με μαρμελάδα πορτοκάλι, ψητές πατατούλες γεμιστές με καπνιστό χοιρινό και τυρί Μετσόβου, χοιρινό ριγανάτο με γραβιέρα και αυγά μάτια με απάκι κρητικό. Οι μεζέδες τιμώνται στα 3-5€ έκαστος, ενώ το ρακόμελο των 200ml κοστίζει 4€. Όπως καταλάβατε από εδώ θα φύγετε χορτασμένοι και… πιωμένοι με κάτι λιγότερο από 12€ ανά άτομο.

Καφενείον το 111
Ερμού 111

Πιθανώς να το έχει πάρει το μάτι σας ενώ κατεβαίνετε την Ερμού προς Θησείο, με τον νεαρόκοσμο να γεμίζει ασφυκτικά τον εσωτερικό, διώροφο χώρο του και τα σιδερένια τραπεζάκια έξω. Κάντε τον κόπο και μπείτε, δε θα το μετανιώσετε. Το Καφενείον σερβίρει χορταστικότατες ποικιλίες (περί τα 16€ η μεγάλη με λουκάνικα, κεφτεδάκια, 2 πίτες τυροκαυτερή, πατάτες τηγανητές, κεμπάπ και κοτόπουλο) και «δυνατό» ρακόμελο, ενώ συχνά πυκνά στήνει ρεμπέτικες βραδιές με ζωντανή μουσική. Αν κάνετε κράτηση, σημειώστε ότι θα πρέπει να κάνετε ελάχιστη κατανάλωση 10€ κατ’ άτομο. Το μεγάλο καραφάκι ρακόμελο τιμάται στα 6,50€.

Βρώσις
Σοφοκλέους 3, Περιστέρι

Αυτοπροσδιορίζεται ως «μεζεδομπακάλικο» και έχει λίγο από όλα: και εκλεκτά μεζεδάκια, και εξαιρετικά ελληνικά αποστάγματα συμπεριλαμβανομένης φοβερής ρακής και ρακόμελου και προϊόντα μικρών παραγωγών για να πάρετε για το σπίτι αν θελήσετε. Στη Βρώση θα δοκιμάσετε σούπερ «μεζεκλίκια» με κορυφαία τον καγιανά με αλλαντικά, τους φουρνιστούς γίγαντες με λουκάνικα, το καπνιστό χοιρινό, το γεμιστό λουκάνικο με φέτα, τη φάβα και την στραπατσάδα, θα τσουγκρίσετε σφηνάκια και θα πληρώσετε κάτι λιγότερο από 12€.

Ρακοπαίγνιο
Γ. Γεννηματά 105 και Αν. Ρωμυλίας 125, Άνω Γλυφάδα

Σε έναν κεντρικό εμπορικό δρόμο της Άνω Γλυφαδας (ναι, φτάσαμε… Νότια προς αναζήτηση του καλύτερου), το Ρακοπαίγνιο αποτελεί μία από τις πιο value for money προτάσεις για ρακοποσία και κατανάλωση μεζέδων στα Νότια. Στον λιτό του χώρο, θα πιάσετε τραπέζι για να απολαύσετε νοστιμότατους μεζέδες (απάκι στη σχάρα, τηγανιά χοιρινή, σκαλτσούνια με τυρί, χοιρινό στη λαδόκολα, ντάκο, φέτα με σουσάμι και μέλι) και να καταναλώσετε… μπρίκια φλεγόμενου (για λίγο) ρακόμελου συνοδεία ζωντανής – κρητικής - μουσικής. Ο λογαριασμός – όπως και το ρακόμελο - δεν θα σας «χτυπήσει» καθόλου στο κεφάλι: περί τα 12€ ανά άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v