Οκτώ αγαπημένα τσιπουράδικα στην Αθήνα

Ένα καραφάκι – ή και παραπάνω – τσίπουρο, νοστιμότατοι μεζέδες και ωραία μουσική σε οκτώ διευθύνσεις για παρεΐστικες νύχτες.
Οκτώ αγαπημένα τσιπουράδικα στην Αθήνα

του Νικόλα Γεωργιακώδη


Επειδή ο Βόλος πέφτει… μακριά, οι επιλογές που έχουμε εμείς οι πρωτευουσιάνοι για να απολαύσουμε τσίπουρο και μεζέ περιορίζονται εντός συνόρων πόλης. Όχι ότι είναι λίγες, βέβαια. Όρεξη να έχεις και σε κάθε στενάκι της Αθήνας και των προαστίων όλο και κάποιο στέκι – καφενέ – μεζεδοπωλείο θα βρεις που θα σου φέρει στο τραπέζι το μεθυστικό αυτό απόσταγμα και ένα σωρό ακόμα «μπινελίκια».

Για να μην ψάχνετε από δω κι από εκεί, ιδού οι αγαπημένες μας τσιπουρο-μεζεδο-διευθύνσεις στην Αθήνα.

Γη
Αλκαμένους 26 και Χορμοβίτου, Σταθμός Λαρίσης

Γη της… Επαγγελίας για τους λάτρεις του τσίπουρου, του μεζέ και της ρεμπέτικης μουσικής, η Γη μας υποδέχεται στον οικείο εσωτερικό της χώρο με τα «παλιά» τραπεζάκια και καρέκλες καφενείου για άνευ όρων παράδοση στην τσιπουροποσία και μεζεδοκατανάλωση. Εδώ δοκιμάζουμε μεταξύ άλλων νοστιμότατη πατάτα βραστή γεμιστή με μπέικον και μυρωδικά, πιπερίτσες ψητές, κρητικό ντάκο και ωραιότατη φάβα. Συνοδεύουμε με σούπερ χύμα τσίπουρο (3,5€ τα 100ml) και φεύγουμε από τη Γη πληρώνοντας κάτι λιγότερο με 15€ ανά άτομο. Τρίτη, Πέμπτη βράδυ και Κυριακή μεσημέρι έχει ρεμπέτικο λάιβ χωρίς μικρόφωνα.

Ήβη
Ν. Αποστόλη 19 και Ήβης, Ψυρρή

Λιτό μεζεδοπωλείο/ουζερί/τσιπουράδικο στην ομώνυμη οδό, το οποίο σερβίρει στα λιγοστά τραπεζάκια που βγάζει έξω, πάσης φύσεως μεζέδες από λιβανέζικη σαλάτα, μέχρι αρμένικη ομελέτα, αυγά με στάκα και παστουρμά και νοστιμότατα θαλασσινά. Εξαιρετικές οι ψητές του γαρίδες, όπως επίσης και τα μύδια σε τρεις βερζιόν (αχνιστά, με μουστάρδα και α λα κρεμ), τα παντζάρια με γιαούρτι και οι μακαρούνες με τυρί. Για ένα μεζεδο-γεύμα συνοδεία τσίπουρου Τυρνάβου (7,5€ τα 200ml) θα πληρώσετε περί τα 10-15€ ανά άτομο.

Υποβρύχιο
Ασκληπιού 53 και Αραχώβης, Εξάρχεια

Στο γωνιακό μαγαζάκι της Ασκληπιού θα δοκιμάσετε ελληνικές γεύσεις με έντονη... κλίση προς τους κρητικούς μεζέδες, σε ικανοποιητική ποικιλία και άκρως οικονομικές τιμές. Εδώ δοκιμάζουμε σούπερ πατάτα οφτή γεμιστή με μυρωδάτη κρέμα τυριού, απάκι, εξαιρετικό ντάκο, αλλά και διαφόρων ειδών ψαράκια, ταραμοσαλάτα, και φοβερά μανιτάρια πλευρώτους. Εξαιρετική και η σφακιανή πίτα με μέλι, καλοψημένη και τραγανή. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 12€ ανά άτομο συνοδεία κρασιού, τσίπουρου ή ούζου.

Αγροτικόν 
Καρπενησίου 52, τηλ: 2105729629, Περιστέρι

Ένα τσιπουράδικο με «αγροτική διακόσμηση», παραδοσιακή φιλοσοφία του τσιπουρομεζέ, αλλά και φρέσκια νεανική διάθεση μας χορταίνει στο Περιστέρι: Εδώ παραγγέλνουμε τσίπουρο με γλυκάνισο ή χωρίς, ρακή (ψημένη και μη), ούζο από 2€, καθώς και μεζέδες από 2 ως 8€ - από φάβα και ταμπουλέ μέχρι ντάκο, σαγανάκια, σύγκλινο, ομελέτες, καγιανά, μπιφτεκάκια και χταποδάκι σχάρας. Το καφενείο λειτουργεί από νωρίς και για φθηνό καφεδάκι στα 2€ μαζί με πρωινό – τοστ (1€) ή αυγά μάτια με σύγκλινο (5€).

Στου Μπάμπη
Σκουφά 95 και Μάρκου Μπότσαρη 145, Πετρούπολη

Σταθερή αξία στα δυτικά προάστια για τσίπουρο και μεζέ, ο Μπάμπης κρατά σταθερά ψηλά τον πήχη της ποιότητας σε πιάτα και αλκοόλ. Το εποχικό μενού αλλάζει συχνά, και περιλαμβάνει λιχουδιές όπως ψητό γαλέο στο μαντέμι με σπαράγγια, γαυράκι τηγανιτό, παϊδάκια κοτόπουλο, σαλάτα με σαγανάκι και ωραιότατη φέτα σε φύλλο με μέλι. Η προσφορά με τα 13€ ανά άτομο και απεριόριστη κατανάλωση μεζέδων και τσίπουρου ή μπύρας αρκεί για να κατευθυνθούμε προς Πετρούπολη.

Ρακαδημία
Αγίας Λαύρας 9, Αιγάλεω

Ξακουστό πολύ πέρα από τα σύνορα των δυτικών προαστίων μεζεδοπωλείο-ρακάδικο, που εμπνέεται από την κρητική παράδοση, την οποία όμως πηγαίνει δυο βήματα παραπέρα: Πέρα από τους εξαιρετικούς χοχλιούς και το πολύ καλό απάκι, θα δοκιμάσετε επίσης λουκουμάδες τυριών, μπουρεκάκια με παστουρμά και τυρί, κολοκυθανθούς γεμιστούς με φέτα, σουτζουκάκια σμυρναίικα και αρνάκι κλέφτικο. Τα μεζεδάκια σας θα τα συνοδεύσετε με απόσταγμα –διαθέτει ποικιλία ρακής, τσίπουρου και ούζου από όλη την Ελλάδα– και ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο.

Μουριές
Κονδυλάκη 21 & Βρούτου, Άνω Πατήσια
Μπορεί περνώντας απ' έξω να μην σας γεμίσει το μάτι, πρόκειται όμως για αληθινό διαμαντάκι. Τα μεζεδάκια του κινούνται κατά βάση σε θαλασσινά μονοπάτια –θυμηθείτε την πρώτη φορά να παραγγείλετε με φειδώ, καθότι οι μερίδες είναι τεράστιες. Εμείς προτείνουμε ανεπιφύλακτα το τηγανιτό καλαμάρι, το ψητό χταποδάκι και το πιλάφι με γαρίδες και μύδια. Από τα ορεκτικά, ξεχωρίζουν οι κολοκυθοκεφτέδες – ντοματοκεφτέδες, και οι ολόφρεσκες τηγανιτές πατάτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, με άφθονο τσίπουρο ή ουζάκι.

Οι Θεσσαλοί
Μελενίκου 3, Βοτανικός

Τα τσίπουρα εδώ έρχονται απευθείας από την Καρδίτσα και τις γύρω περιοχές, οι μπύρες είναι επίσης ελληνικές –και γενικά όλος ο κατάλογος επιμένει… ελληνικά. Κατάλογος φαγητού δεν υπάρχει, θα σας προτείνουν λίγες και καλές επιλογές ημέρας, βασισμένες στο τι έχετε παραγγείλει για να πιείτε –μεζέδες για τσίπουρο, ούζο, μπύρα και πάει λέγοντας. Τακτικά διοργανώνονται πολύ καλά live. Οι τιμές κυμαίνονται, αναλόγως παραγγελίας και… ημέρας (τι πρώτες ύλες υπάρχουν για φαγητό δηλαδή) στα 10-15€ το άτομο, τσίπουρου περιλαμβανομένου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v