Ρακάδικα: 7 μέρη για να τα π(ι)είτε στην Αθήνα

Παρεΐστικο κλίμα, εξαιρετική ρακή, νόστιμοι μεζέδες, τίμιες τιμές. Επτά ρακάδικα στην πόλη μας προσκαλούν για νύχτες αλκοολικές.
Ρακάδικα: 7 μέρη για να τα π(ι)είτε στην Αθήνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Παρεΐστικη ατμόσφαιρα, ζωντανή – ενίοτε – μουσική με λαϊκά και ρεμπέτικα περάσματα, ξύλινα τραπεζάκια, φοιτητοπαρέες, νόστιμοι μεζέδες για να συνοδέψεις το αλκοόλ σου και τιμές που δεν «δαγκώνουν».

Αυτή είναι η… κατάσταση που στήνεται καθημερινά στα ρακάδικα της πόλης, διευθύνσεις που αποτελούν ένα cosy καταφύγιο για τις νύχτες που θέλουμε να μαζευτούμε με την παρέα και να απολαύσουμε ρακή, τσίπουρο ή ό,τι άλλο ελληνικό απόσταγμα προκύψει.
Επτά τέτοιες διευθύνσεις για ρακοκατάνυξη συγκεντρώσαμε παρακάτω. Εβίβα.

Τσουλήθρα
Σαλαμίνος 64, Κεραμεικός

Αγαπημένο μέρος για χειμωνιάτικη ρακο-κρασοκατάνυξη, η Τσουλήθρα στον Κεραμεικό σερβίρει εκλεκτούς σπιτικούς μεζέδες όπως παστουρμαδοπιτάκια, κεφτεδάκια, συκωτάκι, σουτζούκι και κεφτεδάκια για να ταιριάξετε όπως πρέπει την ρακή, το ρακόμελο, το κρασάκι ή το τσίπουρό σας. Καλοκαίρι και άνοιξη η πίσω αυλή ανοίγει για υπαίθρια ρακοκατάνυξη, ενώ συχνά πυκνά η Τσουλήθρα φιλοξενεί λαϊκές και ρεμπέτικες βραδιές. Για μεζεδάκια και ρακές υπολογίστε περί τα 10€ ανά άτομο.

Παντιέρα
Γ. Ολυμπίου 2, Κουκάκι, τηλ: 210 9220151

Στο φιλόξενο ρακάδικο στον δημοφιλή πεζόδρομο στο Κουκάκι, θα απολαύσετε καφέ από 1,50 ως 3€, φθηνές ρακές με ελληνικούς μεζέδες – της γης και της θάλασσας – και αδυναμία στις κρητικές γεύσεις. Οι μεζέδες κυμαίνονται μεταξύ 1,50 και 5€ ενώ οι μουσικές κινούνται σε έντεχνους τόνους, χωρίς να λείπουν τα αυτοσχέδια unplugged live και οι ρεμπέτικες βραδιές.

Ρακαδημία
Αγίας Λαύρας 9,Αιγάλεω, τηλ.: 210 5909809

Ξακουστό πολύ πέρα από τα σύνορα των δυτικών προαστίων μεζεδοπωλείο-ρακάδικο, το οποίο εμπνέεται από την κρητική παράδοση, την οποία όμως πηγαίνει δυο βήματα παραπέρα: Πέρα από τους εξαιρετικούς χοχλιούς και το πολύ καλό απάκι, θα δοκιμάσετε επίσης λουκουμάδες τυριών, κολοκυθανθούς γεμιστούς με φέτα και αρνάκι κλέφτικο. Τα μεζεδάκια σας θα τα συνοδεύσετε απαραιτήτως με απόσταγμα –διαθέτει ποικιλία ρακής, τσίπουρου και ούζου από όλη την Ελλάδα– και ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο.

Ρακουμέλ
Εμμ. Μπενάκη 71, Εξάρχεια, τηλ: 210 3800506

Παρεΐστικο στέκι στα Εξάρχεια, από μια παρέα που μεγάλωσε στην Ιεράπετρα της Κρήτης και όπως θα περίμενε κανείς αποφάσισε να φέρει τις αυθεντικές συνταγές της νήσου στο κέντρο της πόλης. Εδώ θα πιείτε εξαιρετική σπιτική ρακή από την Ζάκρο Σητείας και ρακόμελο, ενώ θα δοκιμάσετε πάσης φύσεως «μεζεκλίκια» όπως γαμοπίλαφο, απάκι, λουκάνικο ξιδάτο, μυζηθροπιτάκια και σφακιανή πίτα με μέλι. Για μια ρακο-κατάνυξη συνοδεία μεζέδων θα πληρώσετε περί τα 10-15€ ανά άτομο.

4 Νάνοι
Καρύστου 23, Αμπελόκηποι, τηλ: 215 5301501

Συνεργατικό καφενείο/τσιπουράδικο/ρακάδικο το οποίο θυμίζει καφενεδάκι επαρχιακής πόλης. Διαθέτει πανέμορφη αυλή με κληματαριά για το καλοκαίρι, αλλά ο εσωτερικός του χώρος είναι εξίσου όμορφος και «ζεστός». Εδώ θα πιείτε εξαιρετική αρωματική ρακή και θα τη συνοδέψετε με μεζεδάκια όπως μπρουσκέτες με απάκι, σαλάμι αέρος και τυροσαλάτα σε σωστή αναλογία ποσότητας/τιμής, έτσι ώστε να πιείτε και να χορτάσετε με λιγότερα από 10€ ανά άτομο.

Βρώσις
Σοφοκλέους 3, Περιστέρι, τηλ: 2105761808

Αυτοπροσδιορίζεται ως «μεζεδομπακάλικο» και έχει λίγο από όλα: και εκλεκτά μεζεδάκια, και εξαιρετικά ελληνικά αποστάγματα συμπεριλαμβανομένης φοβερής ρακής και προϊόντα μικρών παραγωγών για να πάρετε για το σπίτι αν θελήσετε. Στη Βρώση θα δοκιμάσετε μεζεδάκια με κορυφαία τον καβουρμά, το καπνιστό χοιρινό, τη φάβα και την στραπατσάδα, θα τσουγκρίσετε σφηνάκια με χανιώτικη ρακή και θα πληρώσετε κάτι λιγότερο από 10€. Απαραίτητη η κράτηση τα Παρασκευοσάββατα.

Ρούκουνας
Λ. Ηρακλείου 29Β, Άνω Πατήσια, τηλ: 216 7002135

Η δημοφιλής παραλία της Ανάφης χαρίζει το ονομά της σε αυτό το συμπαθέστατο στέκι των Πατησίων, το οποίο σερβίρει στα λιγοστά τραπεζάκια του ρακή, ούζο, τσίπουρο και ωραίο χύμα κρασί, ενώ διαθέτει και πιατάκια με μεζέδες για να μην τα πιείτε ξεροσφύρι. Ενδεικτικά αναφέρουμε το μεθυσμένο χοιρινό, τα πιτάκια ημέρας και τον καγιανά με σύγκλινο. Και εδώ λαϊκά και ρεμπέτικα συνοδεύουν την ρακοποσία. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8-10€ ανά άτομο.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v