Η βόλτα του Σαββάτου: Στο ηλιόλουστο Μεταξουργείο

Βολτάρουμε ανάμεσα στα χρωματιστά νεοκλασικά του Μεταξουργείου, ανακαλύπτουμε μυστικούς πεζόδρομους και πιάνουμε τραπέζι για μεζεδάκια στην πλατεία.
Η βόλτα του Σαββάτου: Στο ηλιόλουστο Μεταξουργείο
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν ξέρουμε πόσα ακόμα Σάββατα το θερμόμετρο θα γράφει ακατέβατους 22 βαθμούς Κελσίου, όπως προβλέπει το δελτίο καιρού για το ερχόμενο. Λέμε, λοιπόν, να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να βολτάρουμε σε μια από τις πλέον αγαπημένες μας αθηναϊκές γειτονιές –που δεν είναι η Πλάκα.

Πρωινές βόλτες



Ξεκινάμε από την Πλατεία Αυδή, η οποία φιλοξενεί στο κάτω τμήμα της το κτίριο που δάνεισε το όνομά του σε ολόκληρη την περιοχή: Το παλιό εργοστάσιο μεταξιού σήμερα στεγάζει την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, η είσοδος στην οποία είναι πάντα ελεύθερη.

Αφού περιπλανηθούμε για λίγο στις εκθέσεις της, συνεχίζουμε προς τα κάθετα στην πλατεία δρομάκια. Οι πεζόδρομοι της Γερμανικού, της Κυναγείρου, της Παραμυθίας, της Πηλέως και της Σαλαμίνος διεκδικούν επάξια το βραβείο των ωραιότερων νεοκλασικών της πόλης, αλλά δε μένουμε σε αυτές: κρυφές πλατεΐτσες, όπως η πλατεία Δουρούτη στη διασταύρωση των οδών Λεωνίδου και Μυλλέρου, μυστικά στενάκια και κρυφά περάσματα περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.

Σημειώστε και μια ιστορική λεπτομέρεια: Το νεοκλασικό στη γωνία των οδών Μυλέρου και Κεραμεικού, γνωστό και ως Οικία Νεγρεπόντη, ήταν το αρχοντικό της ομώνυμης οικογένειας, το οποίο στέγαζε από το 1834 τη βρετανική πρεσβεία. Οι τρύπες που διακρίνονται χαμηλά στους τοίχους του, είναι σφαίρες από τα Δεκεμβριανά του 1944.

Μεσημέρι για τρέλες στις Σεϋχέλλες



Κι επειδή όλες αυτές οι βόλτες θα μας ανοίξουν την όρεξη, εκεί γύρω στο μεσημέρι –που ο ήλιος θα είναι στα καλύτερά του– θα πιάσουμε ένα από τα τραπεζάκια που απλώνουν πάνω στην πλατεία Αυδή οι Σεϋχέλλες (Κεραμεικού 49, τηλ: 211 1834789). Ένα από τα αγαπημένα μας αθηναϊκά μεζεδοπωλεία, σερβίρει νοστιμιές όπως η μπιζελοφάβα με κρεμμυδάκια στιφάδο, τα γλυκοκαυτερά μπριζολάκια, οι παπαρδέλες με καβουρμά, τα σουβλάκια κοτόπουλο με μια δική τους εκδοχή του guacamole, τα ρεβίθια φούρνου με ρύζι και πορτοκάλι και το ταμπουλέ με σως εσπεριδοειδών. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 20€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Απογευματινός καφές… 500 μίλια μακριά



Για τη συνέχεια, πιάνουμε θέση στο πανέμορφο 500 miles away (Σαλαμίνος 43-45) σε ένα από τα αναπαυτικά καναπεδάκια με τα μαύρα μαξιλάρια που έχουν στηθεί επάνω σε ανακυκλωμένες παλέτες και απολαμβάνουμε ωραίο καφεδάκι (στα 2€) ή καθαρό ποτό (στα 5€) ακούγοντας ενδιαφέρουσες μουσικές που ενίοτε ροκίζουν –παίζουν όμως σε ιδανικά χαμηλή ένταση. Στον φιλόξενο, ψηλοτάβανο χώρο του με την χειροποίητη διακόσμηση και τις λίγες και καλές πινελιές βιομηχανικού design φιλοξενούνται συχνά πρωταθλήματα Tichu, τουρνουά σκάκι και τάβλι, vegan γευσιγνωσίες, θεατρικές παραστάσεις, garage βραδιές και πολλά ακόμα ωραία και ενδιαφέροντα –ρίξτε μια ματιά στη σελίδα του στο Facebook για τα τελευταία νέα.

Και το βράδυ Kreuzberg



Το Kreuzberg (Πλαταιών 36) το αγαπάμε για πολλούς λόγους: Για τους βίντατζ καναπέδες και τις πολυθρόνες που έχουν εμφανή επάνω τους την πατίνα του χρόνου. Για τα ωραία καθαρά ποτά (στα 6€) και τα happy hours (όλα τα κοκτέιλ στοιχίζουν επίσης 6€ Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή από τις 20.00 ως τα Μεσανυχτα). Για τις σούπερ μουσικές που αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό ανάλογα με την διάθεση της στιγμής, για να περιλάβουν τα πάντα, από funk μέχρι alternative και από R’n’B μέχρι κάτι πιο pop, για αλλαγή –ή και για τον χαβαλέ.

Συχνά πυκνά φιλοξενεί guest DJ’s στα decks του και διοργανώνει ενδιαφέροντα events όπως αφηγήσεις παραμυθιών και προβολές ταινιών. Όσο ο καιρός είναι ακόμα καλός, απλώνει και μερικά τραπεζάκια έξω, στον πεζόδρομο της Σφακτηρίας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v