Τι νέα από το Μεταξουργείο;

Πανέμορφες αυλές, ολόφρεσκα μπαράκια, νέα και ωραία μεζεδοπωλεία που θα γίνουν τα καινούρια μας στέκια στους πεζόδρομους του Μεταξουργείου.
Τι νέα από το Μεταξουργείο;
της Ηρώς Κουνάδη 

Στο Κεραμείο ακούμε «ψαγμένες» μουσικές, στο Lost’n’Found δοκιμάζουμε ασυνήθιστα ρούμια, στο Tamarind ανακαλύπτουμε τις εξωτικές γεύσεις της Ταϊλάνδης, στην πολύχρωμη αυλίτσα του Χάουζ πίνουμε κάθε χρόνο τα πρώτα μας ανοιξιάτικα ποτά, στον Ακροβάτη φορτώνουμε τραπέζια με λαχταριστά μεζεδάκια και ακούμε ατμοσφαιρικά έντεχνα live, στο Πλυντήριο χορεύουμε με 90s ύμνους, στις Σεϋχέλλες πάμε για (γευστικές) τρέλες και παραγγέλνουμε κάθε φορά παπαρδέλες με καβουρμά. Το έχετε καταλάβει, σίγουρα, ότι το αγαπάμε πολύ το Μεταξουργείο.

Κάθε φορά, ανάμεσα σε όλες αυτές τις βόλτες, ανακαλύπτουμε κι από ένα νέο υποψήφιο στέκι, κι από μια αυλίτσα που δεν έχουμε τιμήσει κι από ένα καινούριο μεζεδοπωλείο. Αυτές τις ανακαλύψεις συγκεντρώνουμε κάθε φορά εδώ, για να ξέρετε τι θα κάνετε την επόμενη φορά που θα βολτάρετε στα μισοφωτισμένα δρομάκια του Μεταξουργείου.

(*) Πριν ξεκινήσετε, κάντε μια επανάληψη στα προηγούμενα:
Μεταξουργείο: Εστιατόρια και μεζεδοπωλεία με άποψη
Το Μεταξουργείο οργιάζει: Νέα από την παλιά γειτονιά 


Στην αυλίτσα – χάρμα οφθαλμών απέναντι από το μεζεδοπωλείο Μια Ζωή την Έχουμε (Σφακτηρίας 20) θα αράξετε σε φερ φορζέ πολυθρόνες βαμμένες σε παστέλ χρώματα, ανάμεσα σε πολύχρωμα γλαστράκια με λουλούδια, παλιές βέσπες και τραπεζάκια καφενείου και θα αναρωτιέστε… πού βρέθηκε τέτοια εξοχή στο Μεταξουργείο. Δημιουργήθηκε από το μηδέν, είναι η απάντηση, σε ένα εγκαταλελειμμένο χωράφι πλάι στον πεζόδρομο της Σφακτηρίας, και ξεκινά να λειτουργεί σε λίγες μέρες. Τα τραπεζάκια της θα φορτώνονται καθημερινά με νόστιμα μεζεδάκια, ωραία κρασιά, ούζα και ρακές, και κάτι μας λέει ότι αυτό θα γίνει το νέο αγαπημένο μας καλοκαιρινό στέκι.


Φερ φορζέ πολυθρόνες απλώνει πλέον και στην ηλιόλουστη πλατεία Αυδή ο αγαπημένος μας Μπλε Παπαγάλος, που μας σερβίρει από νωρίς καφεδάκια και νοστιμιές της ημέρας (ταρτάκια, burger, τορτίγιες και πάει λέγοντας) και αργότερα καθαρά και γενναιόδωρα ποτά (στα 6€) και κρασιά σε ποτήρι (στα 3,50€). Αν θέλετε να ακούτε και τις ωραίες funk-o-jazz μουσικές του, θα πιάσετε –αν βρείτε– πολυθρόνα στην αυλίτσα έξω από τις τζαμαρίες του, ή στο σπιτικό σαλονάκι στο εσωτερικό του.


Στο πανέμορφο 500 miles away (Σαλαμίνος 43-45) ή 500 Μίλια Μακριά, αν το προτιμάτε ελληνιστί, θα πιάσετε θέση σε ένα από τα αναπαυτικά καναπεδάκια με τα μαύρα μαξιλάρια που έχουν στηθεί επάνω σε ανακυκλωμένες παλέτες και θα απολαύσετε ωραίο καφεδάκι (στα 2€) ή καθαρό ποτό (στα 5€) ακούγοντας ενδιαφέρουσες μουσικές που ενίοτε ροκίζουν –παίζουν όμως σε ιδανικά χαμηλή ένταση. Στον φιλόξενο, ψηλοτάβανο χώρο του με την χειροποίητη διακόσμηση και τις λίγες και καλές πινελιές βιομηχανικού design φιλοξενούνται συχνά πρωταθλήματα Tichu, τουρνουά σκάκι και τάβλι, vegan γευσιγνωσίες, metal βραδιές και πολλά ακόμα ωραία και ενδιαφέροντα.


Στο Kreuzberg (Πλαταιών 36) θα αράξετε σε βίντατζ καναπέδες και πολυθρόνες με εμφανή επάνω τους την… πατίνα του χρόνου, θα παραγγείλετε καφεδάκι, αν έχετε έρθει νωρίς, ή ωραία καθαρά ποτά (στα 6€) αργότερα, και θα ακούσετε σούπερ μουσικές που αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό ανάλογα με την διάθεση της στιγμής, για να περιλάβουν τα πάντα, από funk μέχρι alternative και από R’n’B μέχρι κάτι πιο pop, για αλλαγή –ή και για τον χαβαλέ. Συχνά πυκνά φιλοξενεί guest DJ’s στα decks του και διοργανώνει ενδιαφέροντα events όπως αφηγήσεις παραμυθιών και προβολές ταινιών. Τώρα που φτιάχνει ο καιρός, απλώνει και μερικά τραπεζάκια έξω, στον πεζόδρομο της Σφακτηρίας.


Στην υπέροχη αυλή του Πυρολίκι (Μεγάλου Αλεξάνδρου 117) με τους πέτρινους τοίχους και τα αναρριχώμενα λουλούδια θα ακούσετε παλιά ρεμπέτικα και θα δοκιμάσετε σπιτικούς μεζέδες –ντάκους, φάβα, πατατοσαλάτες, μπριζολάκια και πάει λέγοντας– αλλά και «πειραγμένες» γεύσεις όπως τα σιουφιχτά μακαρόνια με μανιτάρια και κρέμα ούζου. Τα συνοδεύουμε όλα αυτά με ωραίο κρασάκι ή ούζο, και ο τελικός λογαριασμός κυμαίνεται στα 10-15€ το άτομο. Μαγεία.


Στον Λούη (Λεωνίδου 87) θα δοκιμάσετε ούζα που δεν είχατε ούτε ακουστά: 14 διαφορετικές ετικέτες, μεταξύ των οποίων τα δυσεύρετα εντός αθηναϊκών συνόρων Matis και Veto. Θα τα συνοδεύσετε με νόστιμα μεζεδάκια σε ατομικά πιατάκια που δεν ξεπερνούν το 1,50€ έκαστο, και νοστιμιές όπως σπιτική φάβα, αρμένικο σουτζούκι και άλλα πολλά και νόστιμα. Οι μεγάλες τζαμαρίες του δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι έξω χωρίς να κρυώνεις, ενώ όσο τα βράδια γίνονται όλο και πιο ζεστά, τα τραπεζάκια έξω πολλαπλασιάζονται.


Από την Τσουλήθρα (Σαλαμίνος 64) πιθανότατα έχετε περάσει κάμποσες φορές απ’ έξω, ίσως να έχετε ακουστά και κάτι για τα κορυφαία μεζεδάκια της. Αυτό που πιθανότατα δεν ξέρετε όσοι δεν είστε θαμώνες/ λάτρεις της περιοχής, είναι η κουκλίστικη πίσω αυλή της, με το μωσαϊκό-σκακιέρα και τις καρεκλίτσες παραδοσιακού καφενείου. Τι θα δοκιμάσετε εδώ; Νοστιμότατα κεμπαπάκια με δροσερή σος γιουρτιού, πανσετάκια, εξαιρετικό ψητό μανούρι και πολύ ωραίο λουκάνικο. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 10-12€ το άτομο, με το απαραίτητο συνοδευτικό κρασί ή μερικές μπύρες.


Η Τυφλόμυγα (Πλαταιών και Παραμυθίας) είναι ένα παλιό κι αγαπημένο στέκι που επέστρεψε, στολίστηκε με ασπρόμαυρες φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας και συνέχισε σαν να μην πέρασε μια μέρα να μας σερβίρει καφεδάκια το πρωί, ρακές και μεζεδάκια αργότερα. Απλώνει τα τραπεζάκια του και έξω, σε έναν από τους ωραιότερους πεζόδρομους του Μεταξουργείου, και φιλοξενεί συχνά-πυκνά live με έντεχνα και ρεμπέτικα –εννοείται χωρίς μικρόφωνα.


Στο Σαν Φρανσίσκο (Κεραμεικού 99) θα δοκιμάσετε μερικά από τα καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας. Σκεφτείτε συνδυασμούς όπως γαλοπούλα με πάπρικα, αβοκάντο και σως μουστάρδα-μέλι, στο λαχταριστό Μπέι Βιου, ή ομελέτα με βιολογικά αυγά και ψητή φέτα στο vegetarian Σάουθ Μπιτς. Τα συνοδεύετε με μπύρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες σε μεγάλη ποικιλία (εμείς δοκιμάσαμε την μελένια Septem Sunday’s και ενθουσιαστήκαμε) και απολαμβάνετε είτε στο χέρι είτε στα τραπεζάκια έξω. Τα σάντουιτς κυμαίνονται στα 4-6€ και οι μπύρες στα 5€.
 

Τέλος, στο ολοκαίνουριο Lockhill (Δεληγιώργη 55-59) θα γίνετε μαζί με την παρέα σας ντετέκτιβ, για να λύσετε το μυστήριο του καθηγητή αρχαιολογίας που εξαφανίστηκε ερευνώντας μια πολύ παράξενη υπόθεση, σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά δωμάτια μυστηρίου της Αθήνας. Το κόστος συμμετοχής κυμαίνεται από 10€ έως 16€ το άτομο, αναλόγως πόσο μεγάλη θα είναι η παρέα σας (από 2 έως 5 άτομα).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v