Η βόλτα του Σαββάτου: Στο Μοναστηράκι και του Ψυρρή

Βολτάρουμε στο Μοναστηράκι με τους τουρίστες και ταξιδεύουμε νοερά με τις μελωδίες της Ανατολικής Μεσογείου σε ένα live στου Ψυρρή.
Η βόλτα του Σαββάτου: Στο Μοναστηράκι και του Ψυρρή
της Ηρώς Κουνάδη

Αυτό το Σάββατο, κάνουμε… διακοπές στην πόλη παρέα με τους τουρίστες στην Πλάκα και το Μοναστηράκι, χαζεύουμε την Ακρόπολη από μια ταράτσα όσο πιο low budget γίνεται, και το βράδυ ταξιδεύουμε στις μουσικές και τις παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου, σε ένα live στου Ψυρρή.

Πρωί με βόλτα στο Μοναστηράκι

Ξεκινάμε την ημέρα με καφεδάκι ανά χείρας, χωρίς συγκεκριμένο προορισμό: απλώς θα βολτάρουμε στο Μοναστηράκι, θα χαζέψουμε τις μουσικές και τις μίνι παραστάσεις του δρόμου που όλο και κάποια παρέα θα έχει στήσει στην πλατεία, θα ανακατευτούμε με τις παρέες των τουριστών και θα βολτάρουμε προς το Θησείο.

Μια από τις πιο αγαπημένες –αλλά μεγάλες– διαδρομές μας είναι αυτή που ξεκινά από την Αδριανού, ακολουθεί τις λαοθάλασσες στην Αποστόλου Παύλου που γίνεται μετά Διονυσίου Αρεοπαγίτου (και χαλαρώνει, καθώς οι περισσότεροι πιάνουν τραπεζάκι για καφέ στο Θησείο), στρίβει προς το τέλος στην Θρασύλλου, για να σκαρφαλώσει στα Αναφιώτικα και να καταλήξει, περνώντας μέσα από την Πλάκα, πίσω στο Μοναστηράκι.

Αν θέλετε να «κόψετε δρόμο» σκαρφαλώνετε ένα από τα μονοπάτια που ξεκινούν από την Αποστόλου Παύλου προς τον Άρειο Πάγο, κάνετε μια στάση εδώ για να χαζέψετε την φαντασμαγορική θέα της πόλης από ψηλά, και μετά κατεβαίνετε τα σκαλάκια του Άρειου Πάγου και ακολουθείτε το πλακόστρωτο πλάι στην Αρχαία Αγορά. Θα καταλήξετε –και πάλι περνώντας μέσα από την Πλάκα– στο Μοναστηράκι.

Μεσημεριανό με σουβλάκια στην ταράτσα

Δεν είναι κανενός είδους μυστικό, αλλά για την περίπτωση που δεν το έχετε τιμήσει ακόμα, θα το θυμίσουμε: Η ταράτσα του Σάββα στο Μοναστηράκι (στο κτίριο που στέγαζε κάποτε το Applebee’s) απολαμβάνει καταπληκτική θέα στην Ακρόπολη. Στον πάνω-πάνω όροφο, που είναι εντελώς open air, σερβίρονται μόνο μερίδες –όχι τυλιχτά σουβλάκια δηλαδή– εκ των οποίων αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το γιαουρτλού κεμπάπ, παραδοσιακό ή κοτόπουλο. Ο λογαριασμός με μπύρα ή κρασί κι ένα-δυο ορεκτικά δεν θα ξεπεράσει τα 10-12€ το άτομο.

Βράδυ με έθνικ live

Για το Άλικο (στην οδό Αγίου Δημητρίου 16 στου Ψυρρή) σας τα έχουμε ξαναπεί. Μετρά ήδη έναν χρόνο λειτουργίας, στον οποίο έχει φιλοξενήσει μερικά από τα ωραιότερα παρεΐστικα live. Ένα τέτοιο διοργανώνει και αυτό το Σάββατο, με τραγούδια και μελωδίες από την ανατολική Μεσόγειο, στις μουσικές της οποίας αναλαμβάνουν να μας μυήσουν ο Haig Yazdjian (ακουστικό ούτι, ηλεκτρικό ούτι, τραγούδι), ο Γιώτης Κιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο) και ο Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά, τύμπανα) που συμπράττουν επί σκηνής ως trio και αναμένεται να μας καταπλήξουν για άλλη μια φορά. Το live ξεκινά στις 22.30 και η επιβάρυνση είναι μόνο 3€ κατ’ άτομο. Το απλό ποτό κοστίζει 6€, ενώ οι μπύρες και τα κρασιά ξεκινούν από 3€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v