Δουργούτι: Μια βόλτα στην Ιστορία της Αθήνας

Το Φεστιβάλ Δουργουτίου έρχεται με φόρα αυτό το Σαββατοκύριακο για να μας συστήσει μια από τις πιο ανεξερεύνητες γειτονιές της… Μαγικής μας Πόλης.
Δουργούτι: Μια βόλτα στην Ιστορία της Αθήνας
της Ηρώς Κουνάδη

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια προσφυγική παραγκούπολη που την έλεγαν Δουργούτι. Η «Μαγική Πόλη» του Νίκου Κούνδουρου. Ένα νησί της άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας, στην όχθη της Λεωφόρου Συγγρού. Μια γειτονιά με ιστορία, που ενέπνευσε την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών Όχι Παίζουμε/ Urban Dig Project να της αφιερώσει ένα ετήσιο project, με τίτλο Dourgouti Island Hotel, και να την συστήσει με αυτόν τον τρόπο στους Αθηναίους που την αγνοούν.

«Το Dourgouti Island Hotel είναι ένας τόπος/τρόπος ανατροπής του απρόσωπου της πόλης» λένε χαρακτηριστικά. «Μας εμπνέει ο ευρύς δημόσιος χώρος και η έντονη παράδοση γειτονιάς της περιοχής. Από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, μέσα από 12 δράσεις μαζί με περισσότερες από 50 ομάδες και ανθρώπους γνωρίζουμε και χαρτογραφούμε τον τόπο σαν ένα νησί στο οποίο όλοι θα θέλαμε να αποβιβαστούμε.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ Δουργουτίου πλημμυρίζει την γειτονιά με υπαίθριες παραστάσεις, αφηγήσεις από την συγκλονιστική ιστορία της και βόλτες-ξεναγήσεις στα δρομάκια της. Ορίστε μερικά από τα highlights που σημειώσαμε στο πρόγραμμα του διήμερου Φεστιβάλ Δουργουτίου. Η είσοδος και η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

(*) Ολόκληρο το πρόγραμμα του διημέρου μπορείτε να το κατεβάσετε από τη δεξιά στήλη, Σχετικά Έγγραφα
(**) Οι δράσεις στο Δουργούτι συνεχίζονται και μετά το Φεστιβάλ, μέχρι και τον Ιούνιο του 2015.
Αναλυτικό πρόγραμμα υπάρχει εδώ.

Περίπατος: Επιστροφή στο Δουργούτι
Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στις 18.00

Περνώντας μέσα από τις διηγήσεις και τις αναμνήσεις των προσφύγων του χθες και του σήμερα, η Ομάδα Άστυ μας ξεναγεί στα ίχνη μιας παραγκούπολης που εξαφανίστηκε. Θα συναντήσουμε οραματιστές αρχιτέκτονες του Μεσοπολέμου, Αρμένισσες «αρχόντισσες», εικόνες βγαλμένες από πίνακες του Γκόγια αλλά και μερικές από τις σκοτεινότερες σελίδες της γερμανικής κατοχής. Η βόλτα θα ξεκινήσει από την στάση τραμ Κασομούλη στις 18.00.

Εξερεύνηση της γειτονιάς με βάση τις αισθήσεις
Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις 17.00 και στις 19.00

Η αρχιτέκτονας Βάλια Σπηλιοπούλου της ομάδας Όχι Παίζουμε, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, την εικαστικό Αναστασία Ρούσσου και τους La Follie Kilometre θα μας παρασύρουν σε μια βιωματική εξερεύνηση της προσφυγικής γειτονιάς. Αφετηρία είναι η Πλατεία Θυμάτων Καλαβρύτων.

Μνήμες από τον Κινηματογράφο με φόντο το Δουργούτι
Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις 17.00

Η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Μαγική Πόλις» του Νίκου Κούνδουρου που είχε γυριστεί στο Δουργούτι και ο Κώστας Φέρρης, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός της ταινίας «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν» του 1961, συζητούν μαζί μας για τις μνήμες του ελληνικού κινηματογράφου με φόντο την ιστορική γειτονιά.

Promenade Αρμένικης Ιστορίας
Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις 19.00

Η θεατρική ομάδα Νορ Τζιατζάν μας οδηγεί σε μια διαδρομή μέσα από τη γειτονιά, με αφετηρία την Καθολική Εκκλησία και παράλληλη αφήγηση της Ιστορίας των αρμένιων προσφύγων του Δουργουτίου.

Και ακόμα…
- Υπαίθριες εκθέσεις φωτογραφίας που αποτυπώνουν την Ιστορία της γειτονιάς, στήνονται και τις δύο μέρες στις τρεις πλατείες – άξονες του φεστιβάλ (πλατεία Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων, πλατεία Μπλόκου Δουργουτίου και στο διπλανό πλατεάκι του κέντρου εθελοντών).
- Αφήγηση παραμυθιών για ενήλικες και μεγάλα παιδιά (από 7 ετών) από την Ελένη Κασεσιάν και τη μουσικό Μαρία Κοτσίρη, την Κυριακή 28/9 στις 20.00
- Προφορική Ιστορία από τον Όμιλο Εθελοντών Νέου Κόσμου «Γωνιά Παππού-Γιαγιάς» (Κυριακή 28/9 στις 19.00)
- Προβολές βίντεο συνεντεύξεων από τις Ομάδες Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (Σάββατο 27/9 στις 19.30)
- Performance από τις καλλιτεχνικές ομάδες Gabriella - Cserharti (GK) και Katrinamuri.
- Υπαίθριο αναγνωστήριο και βιβλιοθήκη Bookcrossing, και τις δύο μέρες.

Προσεχώς…
Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου (ΟΠΙΔΟΥ) που έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Dourgouti Island Hotel με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων για την πλούσια ιστορία της περιοχής, οργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο για την μεθοδολογία και τις τεχνικές της συνέντευξης. Την επιστημονική επιμέλεια του σεμιναρίου έχει η ιστορικός, κα Τασούλα Βερβενιώτη με βασικό συντελεστή τον Χρήστο Ανανιάδη.
Το σεμινάριο πραγματοποιείται Δευτέρες στις 17.30 - 20.30 τις ακόλουθες ημερομηνίες: 20.10, 27.10, 03.11, 10.11, 01.12 και 08.12 2014 και απευθύνεται σε όλους.
Για να δηλώσετε συμμετοχή στείλτε e-mail στο [email protected]

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v