7 εναλλακτικοί τρόποι να γνωρίσετε την Αθήνα

Ιδέες για εναλλακτικές εξορμήσεις και οργανωμένους περιπάτους στην Αθήνα για να γνωρίσετε άγνωστες πτυχές και διαφορετικά πρόσωπα της πόλης.
7 εναλλακτικοί τρόποι να γνωρίσετε την Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αγαπήσεις την Αθήνα. Μόνο που οι περισσότεροι παραμένουν κρυμμένοι και ανεξερεύνητοι, γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της πόλης κινούνται στο γνώριμο μοτίβο «αρχαία μνημεία και βόλτα στο ιστορικό κέντρο». Παρακάτω, συγκεντρώνουμε πολλές και διαφορετικές ιδέες για να γνωρίσετε κι άλλα πρόσωπα της πόλης, μέσα από οργανωμένους περιπάτους, ομάδες περιήγησης, virtual ξεναγήσεις και αυτοσχέδιες θεματικές εξορμήσεις. 

Big Olive 

Πιστοί στο motto «Αθήνα δεν είναι μόνο τα αρχαία της», η ομάδα Big Olive διοργανώνει θεματικούς περιπάτους γνωριμίας με πολλά και διαφορετικά πρόσωπα της πόλης. Με μια ματιά στην ιστοσελίδα της, θα δείτε πως καταστρώνει Περιπάτους με θέματα όπως η Ανατολίτικη Αθήνα, οι λόφοι της πόλης, η γαστριμαργική Αθήνα, η gay Αθήνα, η λογοτεχνική πλευρά της πόλης, ο μοντερνισμός, ο νεοκλασικισμός και η εθνική κληρονομιά. Η συμμετοχή στους επαγγελματικής ξενάγησης περιπάτους ξεκινά από τα 35€ και μπορείτε να ενημερωθείτε για καθέναν από αυτούς και να κλείσετε θέση online. 

Alternative Tours of Athens 

Απ’ όλα έχουν οι θεματικές τρίωρες βόλτες – ή αλλιώς… οι άτες του ATA: Από ξενάγηση στην βραδινή Αθήνα της διασκέδασης μέχρι περιήγηση μέσα από street art δημιουργίες στους δρόμους της πόλης, εξαρχειώτικες βόλτες με ενημέρωση για τα ανεξάρτητα κινήματα της περιοχής, φωτογραφικά tours και G.O.T.H. tours, βόλτες-έκπληξη προσαρμοσμένες στα events που «τρέχουν» στην πόλη εκείνη την ημέρα. Η συμμετοχή στην κάθε βόλτα είναι 15€ και σε δύο βόλτες 25€ - δείτε εδώ το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της ομάδας ΑΤΑ και διαλέξτε. 

Η Αθήνα σε δύο ρόδες

Κάθε Παρασκευή, το σμάρι ποδηλατών του κινήματος Freeday ξεχυνόταν για την βραδινή ποδηλατάδα στην Αθήνα, ξεκινώντας από το Θησείο και φτάνοντας όπου… τους έβγαζαν τα κέφια του πεταλιού. Οι μαζικές ποδηλατοβόλτες του Freeday προς το παρόν κάνουν διακοπές τον Αύγουστο, θέτοντας το επόμενο ραντεβού την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, αλλά το ποδήλατό σας παραμένει ένας σύμμαχος για να γνωρίσετε την πόλη, είτε μόνοι σας ή με την παρέα σας σε αυτοσχέδιες διαδρομές (πάρτε ιδέες από αντίστοιχο αφιέρωμα του in2life) είτε με άλλους φορείς που συνεχίζουν τις καλοκαιρινές ποδηλατάδες (όπως για παράδειγμα οι Alternative Tours of Athens και οι ποδηλατικοί σύλλογοι κάθε περιοχής που έχουμε συγκεντρώσει εδώ). 

Η Αθήνα… τρέχοντας 

Η πιο δυναμική ομάδα δρομέων της πόλης έχει βρει τον τρόπο να γνωρίζει διαφορετικές γωνιές της Αθήνας, συνδυάζοντας τις περιηγήσεις με την αγαπημένη της fitness ασχολία, χάρη στο «κίνημα» που τελεί υπό την αιγίδα της Nike. Από τα καταστήματα της γνωστής εταιρίας αθλητικών ειδών, σε εβδομαδιαία βάση, ξεκινούσαν ομάδες άγνωστων ή γνωστών μεταξύ τους Αθηναίων που ξεκινούσαν το απογευματινό τρέξιμο ή το jogging στις πιο όμορφες γειτονιές και πεζοδρόμους της πόλης. Τώρα που ο ήλιος δεν επιτρέπει πολλά-πολλά αυτές τις ώρες, το πρόγραμμα αλλάζει και η Nike καλεί τους δρομείς να δημιουργήσουν ομάδες από #earlybirds ή #nightowls, για τρέξιμο νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, να μοιραστούν τις διαδρομές τους, να ανεβάσουν φωτογραφίες με hashtags και να μοιραστούν 24ωρες προκλήσεις κάθε εβδομάδα, τις οποίες θέτουν οι δύο υπεύθυνες του προγράμματος. Στο τέλος του Αυγούστου θα ανακοινωθεί η ομάδα που έτρεξε το πιο «γεμάτο καλοκαίρι», την οποία θα περιμένει μια εμπειρία-έκπληξη τον Σεπτέμβριο. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Η Αθήνα στον χρόνο μέσα από το «Μουσείο της Πόλης των Αθηνών» 

Περνώντας την πόρτα του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, που στεγάζεται σε δύο από τα πιο ιστορικά κτίρια της Αθήνας, στην πλατεία Κλαυθμώνος, τηλεμεταφέρεστε αυτόματα στον χρόνο: Εδώ θα γνωρίσετε την Αθήνα όπως εξελίχθηκε διαχρονικά, από την πόλη των ελάχιστων σπιτιών στις αρχές του 19ου αιώνα ως την κατάκτηση του status της μεγάλης πρωτεύουσας. Την Ιστορία της πόλης δεν διηγούνται μόνο τα κτίρια, που χρησίμευσαν ως την πρώτη κατοικία του βασιλικού ζεύγους της Ελλάδας ή τα εκθέματα και τα έπιπλα του κτιρίου, αλλά και η μακέτα της Αθήνας του 19ου αιώνα, οι προβολές, οι περιοδικές εκθέσεις και οι προσωπικές ξεναγήσεις που θα σας μαρτυρήσουν μικρά μυστικά, όπως ποιο γνωστό κτίριο της σημερινής Αθήνας στέγαζε κάποτε τους στάβλους του παλατιού ή πως ήταν η πλατεία Συντάγματος πριν δύο αιώνες. Αυτή την περίοδο, θα συναντήσετε και την έκθεση σκίτσων «Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Τραγουδιστές-Συνθέτες στην Αθήνα του 20ου αιώνα», μια περιήγηση στα καλλιτεχνικά δρώμενα της περασμένης εκατονταετίας. Επίσης, όπως θα δείτε και στην ιστοσελίδα του Μουσείου, θα βρείτε εφαρμογές για virtual ξενάγηση στην Αθήνα: Στην αρχιτεκτονική παράδοση της πόλης μέσα από κτίρια-σταθμούς, στα «καμάρια» της πόλης μέσα από τον διαδραστικό χάρτη, ενώ θα βρείτε και μια εικονική περιήγηση στην Αθήνα του 1842 κι ένα χρηστικότατο χρονολόγιο της ιστορίας της πόλης.  Το Μουσείο λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη-Παρασκευή 9.00-16.00, Σαββατοκύριακα 10.00-15.00 και η είσοδος στοιχίζει 5€. Για ξεναγήσεις, καλέστε στο 2103231387.

Οι ξεναγήσεις του δήμου Αθηναίων
Το καλοκαίρι οι ξεναγοί του δήμου ξεκουράζονται, αλλά το πρόγραμμα γνώρισε τεράστια επιτυχία όλη την προηγούμενη χρονιά, επομένως περιμένουμε από τον Σεπτέμβριο την ανανέωσή του: Πρόκειται για τις δωρεάν ξεναγήσεις του δήμου, με επαγγελματίες ξεναγούς σε διαφορετικούς χώρους κάθε Σάββατο ή Κυριακή όπως η Αρχαία Αγορά, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Πνύκα, η Αθηναϊκή Τριλογία, η Ακαδημία Πλάτωνος, οι Βυζαντινές Εκκλησίες της πόλης κ.α. Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα του δήμου, όπου ανακοινώνονται τα νέα των εκδηλώσεών του. 



Οι DIY διαδρομές
Όρεξη να έχετε, και μπορείτε να γνωρίσετε πολλές και διαφορετικές πλευρές της Αθήνας μόνοι σας, χάρη στις διαδρομές και τα θεματικά αφιερώματα του In2life που θα σας δώσουν τις κατάλληλες ιδέες αλλά και διευθύνσεις. Μπορείτε για παράδειγμα να δοκιμάσετε τα εξής:
-Περίπατοι στις πιο όμορφες γειτονιές της πόλης 
-Διαδρομές στους λόφους της Αθήνας 
-Περιήγηση στην πολυπολιτισμική Αθήνα μέσα από στάσεις στα ωραιότερα ethnic στέκια 
-Η Αθήνα από ψηλά, στα μέρη με την καλύτερη θέα της πόλης 
-Η Αθήνα… που δεν θυμίζει Αθήνα 
-Η latin πλευρά της πόλης 
-Οι μικρές άγνωστες πλατείες της Αθήνας 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v