Athens Pride: Η «περήφανη» έξοδος του Σαββάτου

Αυτό το Σάββατο, δοκιμάζουμε νέες γεύσεις στο κέντρο της πόλης και γιορτάζουμε την διαφορετικότητα στο μεγάλο πάρτι του Athens Pride.
Athens Pride: Η «περήφανη» έξοδος του Σαββάτου
«Το Gay Pride δεν γεννήθηκε ως μια ανάγκη να γιορτάσουμε το ότι είμαστε ομοφυλόφιλοι, αλλά το δικαίωμά μας να υπάρχουμε χωρίς να διωκόμαστε. Επομένως, αντί να αναρωτιέστε γιατί δεν υπάρχει κίνημα “ετεροφυλόφιλης περηφάνιας”, να είστε ευγνώμονες που δεν χρειάζεστε τέτοιο κίνημα». Με αυτή τη φράση μοίρασε το μήνυμα του φετινού Pride η viral φωτογραφία που πιθανότατα θα έχετε δει στα social media, ενώ αυτό το Σάββατο έρχεται η σειρά του αθηναϊκού pride να γιορτάσει αυτό το δικαίωμα.

Πριν, όμως, γίνουμε μέρος αυτής της γιορτής, αξιοποιούμε το σαββατιάτικο πρωινό για να ανακαλύψουμε έναν από τους ωραιότερους κήπους του κέντρου και να δοκιμάσουμε ωραίες γεύσεις – γιατί… νηστικό αρκούδι δεν χορεύει υπερήφανα.

Ένα πρωινό στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φιλοξενείται στην εν πολλοίς άγνωστη στο ευρύ αθηναϊκό κοινό Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, που άνοιξε τις πόρτες της για δεκάδες εικαστικούς καλλιτέχνες και φυσικά για το κοινό. Για την ακρίβεια, άνοιξε… χίλιες πόρτες, αφού μέχρι τις 30 Ιουνίου θα φιλοξενεί την έκθεση «A Thousand Doors», μια εικαστική συνομιλία του κτιρίου με την μοντέρνα τέχνη.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ και την Whitechapel Gallery του Λονδίνου, περιλαμβάνει 30 καλλιτέχνες από 15 χώρες, με έργα όπως προτομές ανάμεσα στους κίονες του κτιρίου, λαβυρινθώδεις εικαστικές εγκαταστάσεις, νοσταλγικά φωτογραφικά λευκώματα και εκθέματα που αξιοποιούν με περίεργο τρόπο την πρώτη ύλη που υπάρχει άφθονη στον χώρο: Τα βιβλία. Από τις αγαπημένες μας «γωνιές» της έκθεσης είναι αυτή που έστησε η Meriç Algün Ringborg, συγκετρώνοντας όλα τα βιβλία της Γενναδείου που δεν έχει δανειστεί κανείς εδώ και δέκα χρόνια, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δουν το φως και να μας κάνουν να αναρωτηθούμε για τα αναγνωστικά μας γούστα. Φυσικά, η έκθεση αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τριγυρίσουμε στις γοητευτικές αίθουσες αλλά και στον πανέμορφο κήπο της Βιβλιοθήκης.
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Σουηδίας 61, Κολωνάκι, 9.00-21.00, είσοδος ελεύθερη, περισσότερα εδώ

Πολύχρωμες γεύσεις στην Αθήνα

Κατηφορίζουμε στα «χαμηλά» του Κολωνακίου, κοντά στο Πανεπιστήμιο, όπου θα «ανάψει» αργότερα και το σαββατιάτικο πάρτι του κέντρου. Σε έναν όμορφο χώρο δίπλα στην πλατεία της Ακαδημίας, βρίσκεται το πολύχρωμο Γκουγκού Μεζέ (Σίνα 6, τηλ: 210 3645575). Πρόκειται για έναν πληθωρικό μεζεδοπωλείο, διαμορφωμένο σε στιλ παλιού παντοπωλείου με φορτωμένα ράφια, παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και μοντέρνα τραπεζάκια, στα οποία καταφθάνει ουζάκι ή κρασί, συνοδεία ελληνικών μεζέδων. Δοκιμάστε τα παραδοσιακά κεφτεδάκια αρωματισμένα με ούζο, την τηγανιά μοσχολέμονο, το ηπειρώτικο πιροσκί με τυρί Μετσόβου και τις νόστιμες θαλασσινές επιλογές, όπως το «γαριδοπιπίνι» και τα αχνιστά μύδια. Στα κυρίως πιάτα περιλαμβάνονται νοστιμότατα μελωμένα χοιρινά κοψίδια, μπιφτέκια της γιαγιάς και μπακαλιάρος με θυμάρι και τομάτα. Μην χάσετε τα λαχταριστά γλυκά στο τέλος – οι μεζέδες κυμαίνονται στα 4-7€ και τα κυρίως στα 7-10€, υπολογίστε περί τα 15-17€ κατ’ άτομο μαζί με κρασάκι ή ούζο.

Το Athens Pride γίνεται 10 ετών…


… Και το γιορτάζει με μια οικογενειακή γιορτή – φετινό σύνθημα της παρέλασης άλλωστε είναι «οικογενειακή υπόθεση», μιας και η συζήτηση για τον γάμο ομοφυλοφίλων και τα οικογενειακά πρότυπα έχει ανάψει για τα καλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το φετινό Athens Pride εστιάζει στην έννοια της ισότητας και την ελευθερίας επιλογών από την οπτική γωνία της οικογενειακής ζωής, όπως την ορίζει κάθε μέλος της LGBT κοινότητας, κόντρα στην παραβίαση εκ μέρους της Ελλάδας της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού αποκλείει ζευγάρια του ίδιου φύλου από το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Πέρα από τον προβληματισμό, όμως, το Pride είναι πάνω απ’ όλα ένα μεγάλο πάρτι, με βάση του την πλατεία Κλαυθμώνος. Από το πρωί του Σαββάτου, το πρόγραμμα αρχίζει με workshop face painting με τα χρώματα της υπερηφάνιας. Από τις 13.00 ως τις 18.00 η μουσική προθερμαίνει το κέντρο με δυνατά DJ sets και zumba party, ενώ στις 18.30 είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη παρέλαση από την πλατεία ως τη Βουλή και πάλι πίσω. Η πορεία θα γίνει υπό τους ρυθμούς της ζωντανής μουσικής των Quilombo, ενώ από τις 21.00 ξεκινούν οι συναυλίες στην πλατεία Κλαυθμώνος με γνωστά ονόματα-έκπληξη, εκ των οποίων μόνο αυτό των Minor Project έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής. Μάθετε περισσότερα εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v