Πειραϊκή: Βράχο-βράχο το ποτό (και το φαγητό) μου

Η πιο θαλασσινή πλευρά του Πειραιά έχει καινούρια στέκια και παλιές σταθερές αξίες, wine bars δίπλα σε ουζερί και την ωραιότερη παραλιακή περαντζάδα της πόλης.
Πειραϊκή: Βράχο-βράχο το ποτό (και το φαγητό) μου
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί –ειδικά οι παλαιότεροι– να την έχετε συνειρμικά συνδέσει με ακριβές ψαροταβέρνες που σερβίρουν κατεψυγμένα καλαμαράκια στις λαοθάλασσες που συνωστίζονται για μια θέση στον ήλιο κάθε κυριακάτικο μεσημέρι. Αν κουνάτε καταφατικά το κεφάλι διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, μπορούμε εύκολα να μαντέψουμε ότι δεν έχετε κατηφορίσει προς τα βράχια της Πειραϊκής την τελευταία πενταετία. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία σας επίσκεψη, έχουμε την χαρά να σας ενημερώσουμε ότι τα δεδομένα άλλαξαν, μαζί με τον χάρτη της Πειραϊκής που πλέον περιλαμβάνει, πλάι στις old school υπερτιμημένες ψαροταβέρνες, μοντέρνα μεζεδοπωλεία, ατμοσφαιρικά wine bar και μπαράκια που φτιάχνουν τα δικά τους κοκτέιλ, σαν αυτά που βρίσκουμε στο κέντρο –και με έξτρα μπόνους την θέα στη θάλασσα.

Η μεγάλη παραλιακή περαντζάδα

Πριν πιάσετε τραπεζάκι σε κάποιο από τα στέκια της Πειραϊκής που γνωρίζουν νέες δόξες (ή και μετά για να κάψετε τις θερμίδες) αξίζει να κάνετε μια παραθαλάσσια βόλτα, στο φαρδύ πεζοδρόμιο που αγκαλιάζει ολόκληρη την Πειραϊκή από την πλευρά της θάλασσας. Κτισμένο πάνω από τα περίφημα βράχια της Πειραϊκής, και τα απομεινάρια των αρχαίων τειχών του Θεμιστοκλή (τα οποία, προς μεγάλη απογοήτευση των αρχαιολατρών, χρησιμεύουν σήμερα σε πολλές περιπτώσεις ως μάντρες πολυκατοικιών και τμήματα εισόδων μαγαζιών) και στολισμένο με παλιομοδίτικες στρογγυλές λάμπες που τα βράδια το περιλούζουν με έναν κιτρινωπό φωτισμό, το μεγάλο πεζοδρόμιο της Πειραϊκής προσφέρεται για μεγάλες βόλτες.

Αργά το απόγευμα, όταν ολόκληρη η αττική ακτογραμμή (από το Φάληρο ως τη Γλυφάδα) που διακρίνεται απέναντι λούζεται στο φως του ηλιοβασιλέματος, είναι η καλύτερη ώρα. Σε όλο το μήκος του, θα παρατηρήσετε ανά τακτά διαστήματα σκαλάκια που ξεκινούν από το επίπεδο του δρόμου, και καταλήγουν στα φημισμένα βράχια της Πειραϊκής –από τα οποία οι πιο τολμηροί επιχειρούν τις πρώτες βουτιές του χρόνου.

Σημειώστε επίσης ότι, λόγω της πρόσφατης μονοδρόμησης πολλών δρόμων του Πειραιά, η καλύτερη ιδέα είναι να αφήσετε το αυτοκίνητο κάπου κοντά στην πλατεία ή την παραλία της Φρεαττύδας, και να φτάσετε στην Πειραϊκή με τα πόδια. Αν επιχειρήσετε να κάνετε το αντίθετο (να παρκάρετε, δηλαδή, στο πάλαι ποτέ «τέλος» της Πειραϊκής, κοντά στη Σχολή Δοκίμων, που τώρα είναι η αρχή της) πρώτον θα χάσετε το ωραιότερο κομμάτι της διαδρομής και δεύτερον θα χρειαστείτε υπομονή κι επιμονή, για να βρείτε τον δρόμο σας ως εκεί από το κέντρο του Πειραιά και το Χατζηκυριάκειο.

Καφεδάκια, κοκτέιλ και wine bar

Έντεχνο (Ακτή Θεμιστοκλέους 154, τηλ.: 210 4526683): Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά, παρεΐστικα στέκια της περιοχής, διακοσμημένο με πέτρα και ξύλο, ρουστίκ καρεκλίτσες καφενείου, νοσταλγικά μωσαϊκά στο ισόγειο, ξύλινο πάτωμα στο παταράκι που αγναντεύει την θάλασσα από τις μεγάλες τζαμαρίες. Στα τραπέζια θα δείτε ανοιγμένα επιτραπέζια παιχνίδια, και στα ηχεία θα παίζει old school rock (σκεφτείτε Dire Straits και τα σχετικά). Καλό καφεδάκι, λαχταριστές κρέπες, club sandwich και burgers αν σας ανοίξει η όρεξη, και ένα εξαιρετικό κοκτέιλ με ρούμι, σύκο και τζίντζερ που ακούει στο όνομα Μαγικό Φίλτρο και δεν κοστίζει περισσότερα από 6,50€. 

The art of Bragi (Ακτή Θεμιστοκλέους 154, τηλ.: 211 7159272): Το cocktail bar που είχε απόλυτη ανάγκη ο Πειραιάς, ήρθε και προσγειώθηκε δίπλα στο υπέροχο νεοκλασικό που φιλοξενούσε μέχρι πρότινος το αδικοχαμένο Μπύρα Μπύρα –προφανώς, για να μας παρηγορήσει. Και το πέτυχε, με την «ταξιδιάρικη» διακόσμησή του, με χάρτες και έθνικ αντικείμενα, ακριβώς απέναντι από τα βράχια της Πειραϊκής, και τα αριστουργηματικά του κοκτέιλ… με θέα θάλασσα. Δική μας (μεγάλη) αδυναμία το λαχταριστό Lemon Pie, με ρούμι, κρέμα λεμονιού και μπισκότο. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8€. 

Corks and Forks (Ακτή Θεμιστοκλέους και Πάργας 1, τηλ: 215 5159792): Και μιλώντας για στέκια που έλειπαν από τον Πειραιά, να και ένα υπέροχο wine bar, με ατμοσφαιρική διακόσμηση, πολύ ενδιαφέρουσες ετικέτες κρασιών (περί τα 4€ ανά ποτήρι) και λαχταριστή μεσογειακή κουζίνα για να τις συνοδεύσουμε. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το ριζότο με καπνιστό μπέικον με ένα ποτήρι ροζέ Βαριετέ από το Κτήμα Λαλίκου, θα μας θυμηθείτε. 

Noca (Ακτή Θεμιστοκλέους 208, τηλ.: 210 4183018): Το café-club που οι παλαιότεροι ίσως θυμάστε ως Μπότζι, είναι η πιο mainstream πρόταση της γειτονιάς, για την περίπτωση που τα εναλλακτικά στέκια δεν είναι το στυλ σας. Τα τραπεζάκια στο υπερυψωμένο μπαλκόνι του απολαμβάνουν ωραία θέα στη θάλασσα, ενώ όσο νυχτώνει οι τόνοι ανεβαίνουν, και τα beats δίνουν την θέση τους στα ελληνικά ακούσματα, που ενίοτε προκαλούν αυτοσχέδια, ολονύχτια και εντελώς απενοχοποιημένα πάρτι.

Μεζεδοπωλεία, ταβερνάκια και γεύση από αλμύρα

Θαλασσάκι (Ακτή Θεμιστοκλέους 310, τηλ.: 210 4181616): Από τα πιο τίμια ουζερί της γειτονιάς, διαθέτει μεταξύ άλλων και δυσεύρετες ετικέτες ούζου, τις οποίες συνοδεύει με νοστιμιές όπως ριζότο με γόνο καλαμαριού και μελάνι σουπιάς, τσιροσαλάτα, ψητό χταποδάκι και γαρίδες με μουστάρδα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.

Το Αγκυροβόλι του Σωτήρη (Ακτή Θεμιστοκλέους 324, τηλ.: 210 4511231): Πολλοί θα σας πουν ότι είναι το καλύτερο της περιοχής –και ίσως δεν θα έχουν άδικο. Έτη φωτός μακριά από την «τουριστική» προσέγγιση πολλών γειτόνων του που χρησιμοποιούν ακόμα κράχτες και παρκαδόρους, σερβίρει αποκλειστικά και μόνο φρέσκα ψαράκια και θαλασσινά, και μάλιστα σε εξαιρετικές τιμές: Αν αρκεστείτε στα θαλασσινά (καλαμαράκια, χταπόδι και μύδια σαγανάκι είναι τα hit του) συνοδεία ούζου δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 10-15€ το άτομο, αν προσθέσετε και μεγάλο φρέσκο ψάρι στην παραγγελία θα υπολογίσετε περί τα 20-25€.

Τα Βράχια της Πειραϊκής (Ακτή Θεμιστοκλέους 300, τηλ.: 210 4538461): Καλές τιμές και φρεσκότατα θαλασσινά και εδώ, μείον (τις ώρες αιχμής) η υπομονή που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μέχρι να αδειάσει τραπέζι, καθότι δεν πραγματοποιούνται κρατήσεις. Στα του μενού, ξεχωρίζουν το χταπόδι στα κάρβουνα, τα μύδια σαγανάκι και από ορεκτικά τα τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια. Διαθέτει και κάποιες σχετικά δυσεύρετες ετικέτες ούζου, όπως το δικό μας αγαπημένο Πιτσιλαδή. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο. 

Το Ακρί (Ακτή Θεμιστοκλέους 298, τηλ.: 210 4180110): Συμπαθέστατο ουζερί-μεζεδοπωλείο στην άκρη της παραλιακής περαντζάδας –εξ ης και το όνομά του– απλώνει τραπεζάκια έξω με θέα στα βράχια της Πειραϊκής και τον ήλιο που καθρεφτίζεται στη θάλασσα, και σερβίρει νοστιμότατα θαλασσινά και λαχταριστούς ουζο-μεζέδες σε γενναίες μερίδες. Ξεχωρίζουν το χταποδάκι στα κάρβουνα, ο μαρινάτος γαύρος, οι γαρίδες, τα τηγανιτά καλαμαράκια, και το συμιακό γαριδάκι. Στα hit του καταλόγου, μια εξαιρετική γαριδομακαρονάδα για δύο άτομα. Οι τιμές είναι καλές, στα 15-20€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι. 


Αχινός (Ακτή Θεμιστοκλέους 51, τηλ.: τηλ.: 210 4526944): Η αλήθεια να λέγεται, διαθέτει μακράν την καλύτερα θέα στη θάλασσα της περιοχής, καθότι είναι το μοναδικό μαγαζί που είναι χτισμένο στην «κάτω» πλευρά του δρόμου. Τα μεγάλα του μπαλκόνια κοιτούν στα μάτια το απέραντο γαλάζιο και στα τραπεζάκια του προσγειώνονται νόστιμα θαλασσινά και φρέσκα ψάρια ημέρας. Μην το επιχειρήσετε δημοφιλείς ημέρες και ώρες, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο και η τηλεφωνική κράτηση δεν εγγυάται ότι θα βρείτε τραπέζι. Ένα από τα μπαλκονάκια του λειτουργεί και ως café, για την περίπτωση που θέλετε να απολαύσετε μόνο την θέα, χωρίς να φάτε. Για φαγητό, οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, αν επιλέξετε θαλασσινά και ψάρια εκτός βιτρίνας –αλλιώς, υπολογίστε ότι τα ψάρια της ημέρας κυμαίνονται από 40€ έως 60€ το κιλό, αναλόγως είδους.

Κρεατοπωλείον (Ακτή Θεμιστοκλέους 68, τηλ.: 210 4520720): Ναός για όσους δεν είναι λάτρεις του ψαριού, σερβίρει νόστιμα κρεατικά στη σχάρα, σε έναν στιλάτο χώρο μοντέρνας ταβέρνας και στα τραπεζάκια που απλώνει έξω –δυστυχώς όχι από την πλευρά της θάλασσας, η οποία (πλευρά) στο σημείο αυτό είναι κλειστή λόγω κατολισθήσεων. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, για full extra γεύμα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v