Πού πήγε το mainstream; 5 μπαρ με ποπ μουσική

Και ξαφνικά, όλη η πόλη παίζει funk, world και jazz μουσικές. Όλη; Όχι. Βρήκαμε πέντε μπαράκια για τις βραδιές εκείνες που θέλετε… λίγη ποπ τσιχλόφουσκα.
Πού πήγε το mainstream; 5 μπαρ με ποπ μουσική
της Ηρώς Κουνάδη

Κατ’ αρχάς, τι θα πει mainstream; Σύμφωνα με τον ορισμό της Wikipedia, «ως mainstream ορίζεται η κοινή σύγχρονη αντίληψη της πλειοψηφίας. Ο όρος περιλαμβάνει όλη την ποπ κουλτούρα, όπως αυτή διαδίδεται από τα ΜΜΕ. Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά υποτιμητικά από ομάδες που θεωρούν την φαινομενικά επικρατούσα τάση καλλιτεχνικά και αισθητικά κατώτερη». Μεγάλη κουβέντα ανοίγουμε, το ξέρουμε.

Για να την περιορίσουμε κάπως, θα αφήσουμε για την ώρα στην άκρη τις επιχειρηματολογίες για το πώς ορίζουμε την κατωτερότητα ή την ανωτερότητα (σε σχέση με τι, αλήθεια;) μιας τάσης, ενός μουσικού είδους εν προκειμένω, και θα εστιάσουμε στο εξής: Αν στο κέντρο της Αθήνας έχουμε αυτή τη στιγμή 100 μπαρ –περισσότερα έχουμε, αλλά για λόγους αναλογίας ας υποθέσουμε ότι είναι τόσα– εκ των οποίων περίπου τα 92 παίζουν τη γνωστή funk-o-jazz, αυτό δεν κάνει αυτομάτως την jazz-o-funk το νέο mainstream; Άρα αν κάποιος έρθει και σας ρωτήσει πού μπορεί να πάει να πιει ένα ποτό και να ακούσει ποπ (Ριάνα, βρε παιδί μου) τα τραγούδια που ακούει το πρωί στο ράδιο οδηγώντας προς τη δουλειά, αυτό δεν τον κάνει "εναλλακτικό";

Για όλες εκείνες τις βραδιές που νιώθετε… εναλλακτικοί, και θέλετε να πάτε κόντρα στο κοσμαγάπητο ρεύμα της «ψαγμενιάς», ή απλώς θέλετε να ακούσετε μερικά τραγούδια των οποίων τους στίχους να ξέρετε (έτσι για να μπορείτε να τους τραγουδήσετε) σας έχουμε την απάντηση στην ερώτηση του τίτλου: Το mainstream κρατά ακόμα τα τελευταία του προπύργια, στην Παραλιακή, το Γκάζι και το Κολωνάκι. Ριάνα και Ρόμπιν Θικ πιθανότατα θα ακούσετε στα μπαρ που ακολουθούν. 


Socialista (Τριπτολέμου 33, Γκάζι, τηλ.: 210 3474733): Ξεκινά με τα hit που θα ακούγατε στον Hit 88,9 ή στον Music 89,2, ανεβάζει (πολύ) την ένταση όσο περνά η ώρα, και συνεχίζει με Παντελίδη και τα σχετικά ελληνικά ακούσματα μετά τη 1.00 το βράδυ. Απλώνει ψηλά σκαμπό και θαμώνες στο στενάκι της Τριπτολέμου, και χρεώνει το ποτό 8€.


Banana (Αρδηττού 1, Μετς, τηλ: 6981009190): Απόλυτα συνυφασμένο με το καλοκαίρι της πόλης, το μπαρ επάνω στην μακρόστενη καταπράσινη νησίδα της Αρδηττού χαζεύει τον αττικό ουρανό ακούγοντας pop μουσικές, με κάποια rock’n’roll περάσματα. Όπως, βέβαια, κάθε mainstream bar που σέβεται τον εαυτό του, διοργανώνει κάθε Κυριακή και το πάρτι GRής Μαδιάμ, που είναι… αυτό που λέει το όνομά του. Τα ποτά κοστίζουν 7€, τα κοκτέιλ κυμαίνονται από 8€ έως 10€. 


Baraonda (Τσόχα 43, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6444308): Πάντα πιστό στη mainstream φιλοσοφία του, πάντα σταθερή αξία στην αθηναϊκή νύχτα. Μπορεί να πλησιάζει –ειδικά όσο περνά η ώρα– στη φιλοσοφία ενός μεγάλου club, έχει όμως πάντα ελεύθερη είσοδο και καλά κοκτέιλ που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν μια θέση και στην κατηγορία των μπαρ. Οι μάλλον τσιμπημένες τιμές τους κυμαίνονται στα 10-12€.


Ιστιοπλοϊκός (Ακτή Μικρολίμανου, Πειραιάς, τηλ.: 210 4134084): Το ξύλινο ντεκ του που μοιάζει να πλέει στα νερά του Σαρωνικού «δονείται» από pop, beats, ολίγη από 90s νοσταλγία και ελληνικά ακούσματα όσο περνά η ώρα και οι τόνοι ανεβαίνουν. Εννοείται πως δεν λείπουν και τα greek parties κάθε Κυριακή. Φτιάχνει και πολύ καλά κοκτέιλ (πιθανότατα τα καλύτερα της mainstream κατηγορίας) τα οποία κυμαίνονται στα 9€.


Nalu (Ακτή του Ήλιου, Άλιμος, τηλ.: τηλ: 210 9880990): Νέα και ωραία άφιξη στην… εγγύς παραλία, εκεί όπου πέρυσι άπλωνε ξύλινα βαρέλια το Fabrica de Vino in the Sand, το Nalu είναι café το πρωί και μπαρ το βράδυ, με ωραίες mainstream μουσικές και τραπεζάκια στην άμμο για να πίνουμε τα κοκτέιλ μας κάτω από το φεγγαρόφωτο. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8-9€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v