Cocktail bars: Η Αθήνα με τριμμένο πάγο

Βάζουμε στο shaker σπιτικές μαρμελάδες, μοριακή γαστρονομία και διεθνείς βραβεύσεις, και δοκιμάζουμε τα καλύτερα κοκτέιλ σε δέκα αθηναϊκά μπαράκια.
Cocktail bars: Η Αθήνα με τριμμένο πάγο
της Ηρώς Κουνάδη

Το «ανακάλυψα μπαρ με σούπερ κοκτέιλ» είναι τα τελευταία χρόνια ισοδύναμο του παλαιότερου «πάμε εκεί που παίζει ωραίες μουσικές». Τα κοκτέιλ στην Αθήνα δεν είναι απλώς μια νέα τάση, είναι η ειδοποιός διαφορά που ανακηρύσσει «στέκι» ένα καινούριο μπαρ. Οι μπάρμαν της πόλης, που λέγονται πια mixologists, ανακατεύουν υλικά που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν θέση στα ποτήρια μας, εμπνέονται από συνταγές γλυκών ή/ και φαγητών, βάζουν στο παιχνίδι χημείες, αλχημείες και μοριακές γαστρονομίες, δημιουργούν ο καθένας τη δική του λίστα signature cocktails και σαρώνουν το ένα μετά το άλλο τα παγκόσμια βραβεία. Κι εμείς… δε χορταίνουμε να δοκιμάζουμε και να ανανεώνουμε συνεχώς τις λίστες με τα αγαπημένα μας cocktail bars, όπως αυτή που ακολουθεί.

Οι σταθερές (μας) αξίες 

Baba Au Rum (Κλειτίου 6, τηλ: 6948242455): Βραβεύτηκε πέρυσι ως ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου, και ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε; Έκανε πριν από χρόνια όλη την Αθήνα να παραμιλάει (και να παραπατάει) με το Zombie του, και μας κακομαθαίνει από τότε μέχρι σήμερα με τα tailor made κοκτέιλ του, που φτιάχνονται… όπως ακριβώς τα θέλουμε. Απολαμβάνονται ιδανικά στον πεζόδρομο μπροστά του, γιατί μέσα το κάπνισμα απαγορεύεται. Τα περισσότερα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 10€. 


Momix (Κελεού 1-5, Γκάζι, τηλ.: 6974350179): Έβγαλε τις λέξεις «μοριακή γαστρονομία» από την κουζίνα και τις έβαλε στη μπάρα πριν από δύο χρόνια, συστήνοντάς μας τα κοκτέιλ σε… πιάτα και σουπιέρες, και τα σφηνάκια σε κουτάλι. Επεκτάθηκε εν συνεχεία σε μια καταπράσινη αυλή και πριν από λίγο καιρό απέκτησε κι ένα αδερφάκι στη Γλυφάδα. Προσωπική μας αδυναμία στον κατάλογο με τα κοκτέιλ που ανανεώνεται διαρκώς, το κρεμώδες Lila Pause, με βάση εκχυλίσματα από παλαιωμένο ρούμι και τη διαχρονική γεύση σοκολάτας με κρέμα φράουλας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8-9€. 

42 (Κολοκοτρώνη 3, τηλ: 6948242455): Έχει και αυτό θρυλικούς –όσο και πολυβραβευμένους– mixologists πίσω από την μπάρα του, να κάνουν θαύματα με κοκτέιλ όπως το Amanda, με τζιν, μανταρίνι, τζίντζερ και λεμόνι, και το Bugle Bugle, με ρούμι, τζίντζερ, βασιλικό, τόνκα (είδος μπαχαρικού με αρώματα βανίλιας και πικραμύγδαλου) και fallernum (σπιτικό σιρόπι φτιαγμένο από μπαχάρια). Απλώνει και τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο, γιατί το κάπνισμα μέσα απαγορεύεται. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10€. 

El Rey Alobar (Θουκυδίδου 7, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814459): Από τους πρώτους διδάξαντες στην ολοένα ανερχόμενη κοκτεϊλ-ο-πιάτσα του Χαλανδρίου –που όταν πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το Alobar απλώς δεν υφίστατο– σερβίρει μικρά αριστουργήματα όπως το Dragon Flower με παλαιωμένο ρούμι, μάνγκο και κάρι ή το Starlight με ρούμι, βανίλια και αιθέρια έλαια πορτοκαλιού. Οι τιμές ξεκινούν από 8€.

Και οι καινούριες μας αγάπες 

Homy (Θησέως 18): Άπλωσε τις χρωματιστές του μαξιλάρες στον πεζόδρομο της Θησέως το καλοκαίρι που μας πέρασε, και ξεκίνησε να μας σερβίρει λαχταριστά signature κοκτέιλ σε χαριτωμένα βαζάκια μαρμελάδας. Σημειώστε τον υπέροχο συνδυασμό ρούμι-ginger-μαρμελάδα σύκο και το Spicy Basil, με βότκα, βασιλικό, πιπεριές jalapeño και αγγούρι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8€. 


The Bank Job (Κολοκοτρώνη 13, τηλ.: 6980743263): Ατμόσφαιρα… παρανομίας εκεί όπου κάποτε γινόταν η καταμέτρηση των χρημάτων της Γενικής Τράπεζας, υπέροχο μωσαϊκό στο πάτωμα (αδυναμίες είναι αυτές…) και ονόματα μεγάλων ληστών και άλλων παρανόμων στα εξαιρετικά κοκτέιλ. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το Robin Hood, με μαύρο ρούμι, φρέσκο ginger, σιρόπι βανίλιας, τσίλι, πορτοκάλι και λεμόνι, και το Starlet Bandit, με μαστίχα, μανταρίνι, σιρόπι ζάχαρης, gin και λεμόνι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8€.

Dot (Κτενά 1, τηλ.: 6942400897): Μας σύστησε πέρυσι το γεμάτο φυλλωσιές ξέφωτο της μυστικής οδού-πλατείας Κτενά, και μας κέρδισε με τα υπέροχα κοκτέιλ που μας σέρβιρε στα τραπεζάκια που απλώνει έξω. Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουμε με κλειστά μάτια στα Wiph Twist με μαστίχα, τζιν, βασιλικό, κρέμα γάλακτος, καραμέλα, βανίλια και bitters, Passion Caramel με cachaca, passion fruit, lime καραμέλα και μέλι και Sorisso με limoncello, maraschino, φρέσκο χυμό λεμόνι και μασκαρπόνε. Οι τιμές κυμαίνονται στα 9-10€. 

Crazy Daisy (Ρόμβης 18, τηλ.: 210 3210924): Έφερε τα 70s πίσω στο κέντρο, και απαρνήθηκε την μάστιγα του jazz-o-funk για να τιμήσει τη rock’n’roll, το swing και τους λοιπούς χορευτικούς ρυθμούς. Θα το αγαπούσαμε και μόνο γι’ αυτά, αν δεν έφτιαχνε και φανταστικά κοκτέιλ όπως το Disaronno Cobbler, με disaronno, χυμό λεμόνι, πορτοκάλι, ανανά και σιρόπι κανέλας ή το Mama’s Milk, με τζιν, lime και κρέμα γάλακτος, που σερβίρεται σε… μπιμπερό. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8€. 

The Art of Bragi (Ακτή Θεμιστοκλέους 154, Πειραιάς, τηλ.: 211 7159272): Ο Πειραιάς χρειαζόταν επειγόντως ένα cocktail bar, και το βρήκε επιτέλους στο πρόσωπο του νεοαφιχθέντος Bragi. «Ταξιδιάρικη» διακόσμηση, με χάρτες και έθνικ αντικείμενα, ακριβώς απέναντι από τα βράχια της Πειραϊκής, και αριστουργηματικά κοκτέιλ… με θέα θάλασσα. Δική μας (μεγάλη) αδυναμία το λαχταριστό Lemon Pie, με ρούμι, κρέμα λεμονιού και μπισκότο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8€. 

Moustaki Bar (Δροσίνη 5, Κηφισιά, τηλ.: 211 4047612): Στην πιο γραφική περιοχή του κέντρου της Κηφισιάς, το Moustaki Bar –η freestyle άφιξη που χρειαζόταν στην περιοχή– σερβίρει ευφάνταστα cocktails με καλτ ονόματα τα οποία μάλιστα μπορείτε να πάρετε και πακέτο για έξω σε πλαστικό ποτηράκι, με μόλις 5€. Η μουσική κινείται σε «ό,τι να’ναι» μονοπάτια (θα ακούσετε από Μπίγαλη μέχρι Τρύπες και Iggy Pop), ενώ η διακόσμηση είναι παιχνιδιάρικη και πολύχρωμη πλήρως εναρμονισμένη με την φιλοσοφία του μαγαζιού. Και από cocktails; Σημειώστε: Μαρία Χοακίνα, το αγαπημένο του Σιρίλο, με τεκίλα, μπλε αγαύη, ανανά, πιπεριές τσίλι και λάιμ, Greek Lover με ούζο, βότκα, σιρόπι μοσχοκάρυδου, λεμόνι και φύλλα δυόσμου και σούπερ Zombie. Οι τιμές κυμαίνονται από 7 μέχρι 12€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v