6 ολόφρεσκα μπαράκια στο κέντρο

Ωραίες μουσικές, πρωτότυπα κοκτέιλ, τραπεζάκια που απλώνονται σε πλατείες και πεζοδρόμους. Όσο εσείς λείπατε διακοπές, η Αθήνα απέκτησε έξι νέα στέκια.
6 ολόφρεσκα μπαράκια στο κέντρο
της Ηρώς Κουνάδη

Χρειάζεται επειγόντως ένα όνομα η γειτονιά που οριοθετείται από τα δρομάκια γύρω από την Καραγιώργη Σερβίας –η οποία είναι επίσης… αόριστη, καθώς αλλάζει όνομα κάθε δεύτερο τετράγωνο όσο κατεβαίνει προς το Μοναστηράκι, μετονομαζόμενη σε Περικλέους, Αθηναΐδος και τελικά Αγίας Ειρήνης. Είναι μάλλον η πρώτη φορά που η νέα «πιάτσα» της Αθήνας δεν έχει ένα συγκεκριμένο όνομα για να διευκολύνει τα ραντεβού μας. Δεν είναι ακριβώς Αγία Ειρήνη, ούτε βέβαια Μοναστηράκι, αλλά ούτε και ακριβώς Σύνταγμα. Μέχρι νεοτέρας, καταλήγουμε σε ένα γενικό και αόριστο «κέντρο».

Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει τη γειτονιά να γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα, με ολοκαίνουρια μπαράκια να ανοίγουν τις πόρτες τους κάθε λίγες μέρες. Βολτάρουμε, λοιπόν, στους μικρούς πεζοδρόμους μεταξύ Κολοκοτρώνη, Ευριπίδου και Περικλέους/Αθηναΐδος, και ανακαλύπτουμε τα νέα μας αγαπημένα στέκια… πριν τα μάθουν τα πλήθη του Σεπτεμβρίου. 

Sq.
Πραξιτέλους 43 και Αγίου Μάρκου, τηλ.: 210 3210460

Την Πλατεία Ιερού Λόχου την ξέρετε; Βρίσκεται εκεί που η Πραξιτέλους και η Αγίου Μάρκου συναντούν την Ευριπίδου, και φιλοξενεί ένα από τα ωραιότερα αθηναϊκά κτίρια του 19ου αιώνα, το οποίο με την σειρά του στεγάζει εδώ και λίγες μέρες το Sq. Café Bar & Food, όπως είναι το πλήρες όνομά του. Πέτρινοι τοίχοι, βιομηχανικές λεπτομέρειες, ατμοσφαιρικοί φωτισμοί και τραπεζάκια που απλώνονται στην πλατεία και γεμίζουν καλοφτιαγμένα κοκτέιλ (δοκιμάστε το Sailor’s Dream, με cachaca, τζίντζερ και λεμονόχορτο) και λαχταριστά finger food, αλλά και ζουμερά burger. Οι μουσικές κινούνται αρχικά σε χαλαρούς, ατμοσφαιρικούς τόνους και ροκάρουν όσο η ώρα περνά και τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν. Τα κοκτέιλ κοστίζουν 8€. 

Muddler
Περικλέους 56, τηλ.: 210 3210058

Κι εκεί που θα έπαιρνες όρκο ότι «τραπεζάκια έξω» στον δρόμο με τα πιο στενά πεζοδρόμια του λεκανοπεδίου δεν μπορούν να υφίστανται, να σου το Muddler σε ένα μικρό πλάτωμα της Περικλέους να ανατρέπει τα δεδομένα! Το όμορφο μπαράκι που άνοιξε τις πόρτες του φέτος το καλοκαίρι σερβίρει είκοσι διαφορετικά κοκτέιλ (όλα ένα κι ένα) εμπνεύσεις του γνωστού bartender Ηλία Σάββα, φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις και παίζει ωραίες soul-funk αλλά και rock μουσικές. Οι τιμές των κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-9€. 

Homy
Θησέως 18

Ξεφύτρωσε πριν από λίγο καιρό δίπλα στο… σουξέ του περασμένου χειμώνα που λέγεται Drunk Sinatra, άπλωσε τις μεγάλες του μαξιλάρες στον πεζόδρομο της Θησέως, και στόλισε με φαναράκια τα χαμηλά τραπέζια του, δημιουργώντας ένα «σπιτίσιο» και ταυτόχρονα καλοκαιρινό σκηνικό. Φτιάχνει εξαιρετικά κοκτέιλ (δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτό με το ρούμι, το ginger και τη μαρμελάδα σύκο) τα οποία κυμαίνονται στα 8-9€ και παίζει ωραίες «ψαγμένες» μουσικές, που κινούνται σε όλο το φάσμα της funk-o-jazz. 

Spollati
Αιόλου 27Α, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 215 5513004 

Η τελευταία άφιξη στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στεγάζεται στο όμορφο διατηρητέο κτίριο δίπλα στο Μαγκαζέ και δανείζεται το όνομά της από την ευχή «εις πολλά έτη». Απλώνει τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Αιόλου, έχει όμως και έναν πολύ όμορφο εσωτερικό χώρο, με το βιομηχανικό design να κυριαρχεί, κάνοντας ωραία αντίθεση με τα παραδοσιακά στοιχεία του κτιρίου του. Σερβίρει πολύ καλά κοκτέιλ (δοκιμάστε το Vasilia’s, με τσίπουρο, passion fruit και χυμό λεμονιού) και ωραία πιάτα μεσογειακής κουζίνας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8-9€. 

Dot
Κτενά 1, τηλ.: 210 3210551, 6942400897

Για το καινούριο μπαρ του CJ Jeff και της παρέας του σας τα ξαναείπαμε πρόσφατα: Κρύβεται σε μια όμορφη μυστική αυλίτσα στο τέρμα της οδού Κτενά, απλώνει τα τραπεζάκια του ανάμεσα στις φυλλωσιές που φωτίζονται ατμοσφαιρικά και φτιάχνει υπέροχα κοκτέιλ με εξωτικά φρούτα και μαρμελάδες. Παίζει και ωραίες μουσικές από τα ‘30s μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες, και σερβίρει και καφεδάκι από νωρίς το πρωί. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-9€. 

Υπερωκεάνιο
Περικλέους 46, τηλ.: 210 3234945

Μπορεί να μην είναι ολοκαίνουριο –για την ακρίβεια, έκανε την πρώτη του εμφάνιση πέρυσι περίπου τέτοια εποχή– έχει όμως μια ολοκαίνουρια ταρατσούλα, διαμορφωμένη σαν κατάστρωμα πλοίου. Και το όνομα αυτής; Deck. Οι ψαγμένες του μουσικές παίζουν χαμηλά, για να ευνοούνται οι συζητήσεις τα βράδια των καθημερινών, αλλά Παρασκευές και Σάββατα οι τόνοι ανεβαίνουν με διαφορετικούς DJs να αναλαμβάνουν τα decks. Συχνά πυκνά διοργανώνει και ενδιαφέροντα live. Στα συν οι εξαιρετικές του τιμές: 5€ το απλό ποτό, 7€ το κοκτέιλ.
(*) Σημειώστε ότι αυτές τις μέρες το Υπερωκεάνιο κάνει διακοπές, και επιστρέφει στις 29 Αυγούστου.

Και δυο εκπλήξεις…
…Που μπορεί να μην είναι μπαράκια, συμπληρώνουν όμως ωραία το παζλ των φρέσκων διευθύνσεων στο κέντρο της πόλης
- Ο Φωταγωγός είναι ένα βιβλιοπωλείο αλλιώτικο από τα άλλα. Βρίσκεται στη Στοά Κουρτάκη, στο 59Β της Κολοκοτρώνη (εκεί που είναι και το Booze) και είναι ένας πολυχώρος τέχνης, με βιβλία, βινύλια, δωράκια, εκθέσεις φωτογραφίας και λοιπές καλλιτεχνικές ανησυχίες, που φιλοδοξούν να μας κρατήσουν στον όμορφο χώρο του πολύ περισσότερο απ’ όσο θα μας έπαιρνε για να διαλέξουμε ένα βιβλίο.

- Το Falafellas είναι ένα μικροσκοπικό μαγαζάκι που φτιάχνει αποκλειστικά και μόνο φαλάφελ –και τα φτιάχνει τέλεια. Πλημμυρίζει και με κλασική μουσική τον πεζόδρομο της Αιόλου που το φιλοξενεί, και προτείνει αρκετές διαφορετικές συνταγές της ανατολίτικης σπεσιαλιτέ για να μυηθείτε ή να εντρυφήσετε στην αραβική κουζίνα. Θα το βρείτε ανοιχτό μόνο από τις 12:00 ως τις 20.30 Τρίτες, Πέμπτες και Παρασκευές, και μέχρι τις 18.00 τις υπόλοιπες μέρες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v