Τα τζαζ στέκια της Αθήνας

Εντοπίζουμε τα «κρησφύγετα» της jazz σκηνής της Αθήνας και ανακαλύπτουμε την γοητεία της… Νέας Ορλεάνης, που έχει χτίσει εδώ οκτώ μικρές «αποικίες» γεμάτες αυτοσχεδιασμούς, σαξόφωνα και άρωμα από ουίσκι.
Τα τζαζ στέκια της Αθήνας
του Γιώργου Κόκουβα

Μπορεί τα πιο «δυνατά» χαρτιά της jazz Αθήνας να μας άφησαν χρόνους, μπορεί να αποχαιρετίσαμε το περιβόητο «Παράφωνο» και το «Bacaro», αλλά αυτή η τόσο ιδιαίτερη αθηναϊκή σκηνή δεν συρρικνώνεται. Αντίθετα, όχι μόνο έχουν βρεθεί οι διάδοχοι αυτών των καταφυγίων της jazz– έστω και σε «μικρότερη συσκευασία», σε ατμοσφαιρικά μπαράκια σκορπισμένα στην πόλη- αλλά υπάρχει πλέον και η φρεσκάδα των εγχώριων jazz σχημάτων που πολλαπλασιάζονται και βρίσκουν εκεί διέξοδο για να εκφραστούν live.

Πιάνουμε θέση λοιπόν σε οκτώ αθηναϊκά στέκια όπου κυριαρχούν το κοντραμπάσο και το σαξόφωνο και απολαμβάνουμε υπέροχες μουσικές, live αυτοσχεδιασμούς και ατμόσφαιρα… αλά Νέα Ορλεάνη.

Verve (Σόλωνος 94, τηλ: 210 3645151)

«Iδρωμένα φανκ, γαλανομάτες σόουλ, μαγκιώρικα μπλουζ, αέρινα καμπαρέ με βαλκανική χροιά, λατρεμένα mods των 60s, indie τόλμη». Έτσι μας συστήθηκε το Verve που βρήκε την θέση του ανάμεσα στα νέα στέκια στα πέριξ της Σόλωνος στα Εξάρχεια, και υποδέχεται τους φίλους των «μαύρων» ακουσμάτων στον όμορφο, μικρό χώρο του με τις ανέλπιστα καλαίσθητες πινελιές του. Η μουσική πάντα κινείται στους έξι «πυλώνες» που αναφέραμε πιο πάνω, οι Κυριακές είναι συνήθως… blue, με τα αντίστοιχα DJ sets πεπειραμένων jazz jokeys, ενώ τις Δευτέρες το πρόγραμμα έχει live από ελληνικά σχήματα – τον Ιανουάριο ο κοντραμπασίστας Κώστας Κωνσταντίνου υποδέχεται φίλους του κάθε Δευτέρα και η είσοδος είναι ελεύθερη. Ανοιχτό από το πρωί για καφέ - το ποτό στοιχίζει 6€ και τα κοκτέιλ 7€, happy hour καθημερινά από τις 18.00 ως τις 22.00 (ποτό 5€, κοκτέιλ 6€, μπύρα/κρασί από 3€).

Jazz’n’Jazz (Δεινοκράτους 4, Κολωνάκι, τηλ: 210 7258362)
Ίσως το πιο αυθεντικό jazz στέκι της πόλης εξακολουθεί να εκπέμπει τις "μπλε νότες" του δίπλα στην Πλατεία Δεξαμενής. Ατμόσφαιρα παμπ με σελφ σέρβις σερβίρισμα από το μπαρ και μεγάλοι ψηλοί πάγκοι αντί για τραπεζάκια. Φτηνό ποτό περιτριγυρισμένο από κάθε είδους jazz αντικείμενα: εξώφυλλα ιστορικών δίσκων της jazz, αφίσες των μεγάλων της αμερικανικής μουσικής, τρομπέτες, βιβλία για την jazz και βέβαια επιτοίχιες θήκες με άπειρα CD παντού. Από την εποχή του θρυλικού "γέρου" του μαγαζιού που εδώ και λίγο καιρό δεν ζει, οι jazz επιλογές που θα ακούσει κανείς στο Jazz'n'Jazz έχουν δόγμα: Κινούνται από το ραγκτάιμ και την πρώτη εποχή της Jazz, έως τα μέσα της δεκαετίας του '50, αφήνοντας αυστηρά απ'έξω την Bee Bop, την Free και τους λοιπούς επιγόνους.

Dizzy Miles (Αθανασίας 4 & Ευτυχίδου, 210 3640614, 210 7520272)
Το νεοκλασικό της οδού Ευτυχίδου στο Παγκράτι αναπαλαιώθηκε, και φιλοξενεί τους πιο αυθεντικούς jazz, funk, soul, blues και swing ήχους που ακούγονται στην παγκρατιώτικη πιάτσα. Όμορφα διαμορφωμένος και διακοσμημένος χώρος, με ζεστά χρώματα και τον κατάλληλο φωτισμό, το Dizzy Miles παρουσιάζει συχνά-πυκνά lives, ενώ είναι κατάλληλα διαμορφωμένο έτσι ώστε να φιλοξενεί και εκθέσεις εικαστικών, προβολές και άλλα καλλιτεχνικά events. Το ποτό στοιχίζει 6€.

Jazz Art (Καλλισθένους 87, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 2114034244)
Νέα άφιξη στον jazz χάρτη της Αθήνας, το Jazz Art έπιασε θέση στην πλατεία Μερκούρη και προσφέρει απλόχερα τους jazz&blues σκοπούς του στους θαμώνες, που το προτιμούν για την downtown διάθεση και τα τακτικά lives. Έμπνευση για την δημιουργία αυτού του χώρου ήταν η Bourbon Street της Νέας Ορλεάνης – ήτοι καλή μουσική και καλές τιμές – το ποτό κοστίζει 6€.

Petite Fleur
(Ομήρου 44, Κολωνάκι και πλ. Αγ. Νικολάου 2, Χαλάνδρι – τηλ: 2103613169 και 2106814825)

Μπορεί να είναι περιβόητο για το πλέον δυνατό του χαρτί, την υπέροχη ζεστή του σοκολάτα, αλλά το Petite Fleur (για την ακρίβεια τα δύο «Μικρά Λουλούδια» της Αθήνας), έχουν φροντίσει να ντύσουν τις σοκολατένιες μας εξόδους με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση. Τον τελευταίο χρόνο, οι ιδιοκτήτες του μπιστρό έχουν καθιερώσει εβδομαδιαία “Jazz Flirt” events, με ελληνικά jazz σχήματα που παίζουν ζωντανά στους λιλιπούτειους αλλά ζεστούς χώρους των δύο «λουλουδιών», με ελεύθερη είσοδο. Άλλωστε, ακόμη και το όνομα «Petite Fleur» προήλθε από το ομώνυμο τραγούδι του σολίστα-θρύλου Sidney Bechet. Το διαφορετικό στην περίπτωση του Petite Fleur είναι πως η jazz απογυμνώνεται από τα κλισέ της – ήτοι από την αναγκαιότητα να συνοδεύεται από πολύ αλκοόλ, καπνό και ξενύχτι, και βρίσκει θέση στα ήσυχα, αλλά άκρως ενδιαφέροντα απογεύματα του Χαλανδρίου και του Κολωνακίου. Δείτε εδώ τις επόμενες jazz flirt συναντήσεις. 

Speakeasy (Πάροδος Αγ. Παρασκευής 31, Χαλάνδρι, τηλ.: 2106890645)
Το μικρό «παράνομο» μυστικό του Χαλανδρίου –η ατμόσφαιρά του είναι εμπνευσμένη από τα αμερικανικά μπαρ της περιόδου της ποτοαπαγόρευσης- μας υποδέχεται στο ζεστό, ξύλινο εσωτερικό του, μας σερβίρει καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, και μας αφήνει να απολαύσουμε τις αποκλειστικά ‘20s και ‘30s μουσικές, με αδυναμία στην jazz και τις swing μελωδίες. Κυρίαρχο «(οινο)πνεύμα» στο Speakeasy, το ουίσκι, και μάλιστα σε αξιόλογη ποικιλία, ενώ οι τιμές ξεκινούν από τα 6€.

Café Αλάβαστρον (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ: 2107560102)

Συστήθηκε πριν είκοσι χρόνια στο αθηναϊκό κοινό ως Café Asante, και είδε από την σκηνή του να περνούν όλοι εκείνοι που αποτελούν σήμερα την «ολοζώντανη» jazz σκηνή της Ελλάδας. Σήμερα, συνεχίζει να παρουσιάζει συχνά live από ελληνικά σχήματα – την τελευταία εβδομάδα πέρασαν από την σκηνή ο Γιώργος Κοντραφούρης, ο Μιχάλης Τσαντίλας, οι BET και οι Next Step Quintet – ενημερωθείτε από την αντίστοιχη σελίδα στο Facebook για τα επόμενα events – η είσοδος στοιχίζει 3€.

Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ: 210 9213310 και 210 9213360)

Πιο τζαζ… δεν γίνεται: Η μεγαλύτερη και πιο «συνεπής» σκηνή της Αθήνας κρατά ψηλά την σημαία της καλής μουσικής στο Μετς, με μετακλήσεις πολλών ονομάτων από όλο τον κόσμο, και – τον τελευταίο χρόνο- και από την ελληνική σκηνή. Χωρίς να υπερβάλλουμε, μπορούμε να πούμε πως από εδώ έχουν περάσει χιλιάδες καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η εν ζωή αφρόκρεμα της διεθνούς τζαζ. Αυτόν τον μήνα, μπορείτε να απολαύσετε τους Duo Fina, Maria-Christina and the Pedals, Marios Strofalis Quartet και Antoine Roney Trio. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 22.30 (τις Κυριακές στις 21.30) και η είσοδος ξεκινά από τα 10€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v