12 στέκια για… φαγοπότι στο Παγκράτι

Μια πόλη μέσα στην πόλη κάθε βράδυ τρώει, πίνει, βολτάρει και ξενυχτάει. Το Παγκράτι έχει τις δικές του πιάτσες και τα δικά του ιδιαίτερα στέκια: Κατηφορίζουμε στα πέριξ του κέντρου, το κάνουμε... φύλλο και φτερό και ανακαλύπτουμε μια ντουζίνα από αυτά.
12 στέκια για… φαγοπότι στο Παγκράτι
του Γιώργου Κόκουβα

Ένα πρωινό Σαββάτου στο καταπράσινο Άλσος του Παγκρατίου. Μερικές μπουκιές από τα κουλούρια της «Πνύκας» και μυρωδιά από φρεσκοψημένο κρουασάν στο "Αερόστατο". Ψαρομεζέδες σε παραδοσιακά ή και μοντέρνα φαγάδικα, και βόλτα στον ανήφορο της πολύβουης λεωφόρου Υμηττού, μέχρι να βρούμε σε ποια από τις πολλές πλατείες θα αράξουμε για ποτό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αγαπήσει κανείς μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες, τις πιο «δεδομένες», τις πιο «αθηναϊκές» γειτονιές της πόλης. Στους παραπάνω, προσθέτουμε κι άλλη μια ντουζίνα. Ιδού:

Μπουκιά και… Παγκράτι
Βρεθήκατε πεινασμένοι στο Παγκράτι; Σημειώστε γεύσεις, κουζίνες και ατμόσφαιρες και κοπιάστε σε ένα από τα παρακάτω εστιατόρια.

*Παληά Αθήνα (Εμπεδοκλέους 75 & Φιλολάου, τηλ: 210 7518869)

Ένα «παληό» σπίτι μετέτρεψε τα δωματιάκια του σε φιλόξενες παρεΐστικες σάλες, όπου χωρούν λίγες και καλές παρέες. Οι τελευταίες θα απολαύσουν εδώ κλασικούς μεζέδες, νόστιμα κρεατικά σε παραδοσιακές μερακλίδικες συνταγές και συνοδεία ρεμπέτικων ήχων για την απαραίτητη νοσταλγική πινελιά – δένει άριστα με την ρετρό διακόσμηση. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-18€ κατ’ άτομο.

*Sushi bar (Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ: 210 7524354, 210 7264964)
Κι από την παράδοση, περνάμε στον… ασιατικό μοντερνισμό, που έχει σταθμεύσει στην πλατεία Βαρνάβα. Το Sushi bar, ένα από τα πρώτα εστιατόρια που σύστησαν στους Αθηναίους την εξειδίκευση στο sushi, σερβίρει νόστιμα maki και nigiri, τραγανά rolls σολομού, sashimi, αλλά και ακόμη πιο… περίεργα για τα ελληνικά δεδομένα πιάτα, στις ανάλογες πάντα τιμές – δύσκολα θα πληρώσετε κάτω από 25-30€ κατ’ άτομο, αλλά θα έχετε δοκιμάσει αυθεντικό sushi.

*Επ’αυλη (Αρχιμήδους 14, τηλ: 210 7014836)
Στην ταράτσα μιας παλιάς μονοκατοικίας του Παγκρατίου έχει στηθεί ένα στέκι καλοφαγάδων χωρίς πολλές φανφάρες – η λιτή διακόσμηση αφήνει την δουλειά του εντυπωσιασμού αφενός στην θέα προς τον λόφο του Αρδήττου και αφετέρου στο νόστιμο φαγητό. Η «Επ’αυλη» δίνει έμφαση στα μαγειρευτά, αλλά και στα γευστικά ορεκτικά μεζεδάκια – δοκιμάστε το χοιρινό με φασκόμηλο και μέλι και το σνίτσελ της. Η ταράτσα σκεπάζεται τον χειμώνα, αλλά λειτουργεί και εσωτερικός χώρος. Υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο.

*Μαύρο Πρόβατο (Αρριανού 31, τηλ. 210 7223466)

Δημιουργική διάθεση σε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και μοντέρνα αισθητική σε έναν πολύ όμορφο χώρο συνθέτουν την ατμόσφαιρα του Μαύρου Προβάτου, το οποίο απέκτησε φήμη και έχει συγκεντρώσει φανατικό κοινό στις τάξεις των καλοφαγάδων. Δοκιμάστε την φάβα του, το χουνκιάρ μπεγιεντί, την «ζουμάτη» (ζυμαρικά με φρέσκο βούτυρο και ξερή μυζήθρα) ή το ψαρονέφρι του – όλα ικανοποιητικά και όλα οικονομικά. Κλείστε με κέικ καρότου ή γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού. Ενδεικτική τιμή: 12-15€ κατ’ άτομο.

*Fishαλίδα (Ναιάδων 2 & Αντήνορος, τηλ: 210 7234551) 

Το ψάρι μάς συστήνεται… αλλιώς στην πίσω πλευρά της Πινακοθήκης, σε εκείνη την γωνία όπου ουσιαστικά ξεκινά το Παγκράτι, κρυμμένο στις φυλλωσιές των πάρκων. Εκεί θα βρείτε την Fishαλίδα, μια ψαροταβέρνα με μοντέρνα αισθητική, που αγαπά όμως τις κλασικές αξίες. Όπως ας πούμε το τσίπουρο Θεσσαλίας με μεζεδάκια από φρέσκια ψαριά. Μακαρονάδες θαλασσινών και λακέρδα Θεσσαλονίκης. Χειροποίητα γλυκά του κουταλιού και ζεστή ατμόσφαιρα κι εξυπηρέτηση. Ο όμορφος χώρος με την τζαμαρία κερδίζει τις εντυπώσεις – υπολογίστε περί τα 18-20€ κατ’ άτομο.

*Pastry Family (Ριζάρη 19, Αθήνα, τηλ. 210 7210987)
Μεταξύ φαγητού και ποτού, μεταξύ καφέ και σιέστας, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, το Παγκράτι παρεμβάλλει μικρά γλυκά μυστικά. Όπως το Pastry Family, που από το 1969 στην (καίρια) θέση του στην οδό Ριζάρη ικανοποιεί την υπογλυκαιμία της περιοχής με γλυκά από αγνά υλικά και συνταγές… δεκαετιών. Δοκιμάστε τα υπέροχα τυλιχτά παστάκια, τα περίφημα τρουφάκια του, την τούρτα σου με φράουλες, την τούρτα σύκο ή την σοκολατένια σεμιφρέντο. Εξαιρετικά, πάντως, είναι και τα κουλουράκια και τα βουτήματα, για τον πρωινό σας καφέ.

+Συν ένα:
Αν θέλετε να κάνετε την "υπερβολή" της ημέρας, δοκιμάστε ελαφρώς τσιμπημένο αλλά εξαιρετικό, απολαυστικό κρητικό τσιμπούσι στου Κατσούρμπου (Αμύντα 2, πλ. Προσκόπων, Παγκράτι, 210 7222167). Το παλιό στέκι του Μάνου Χατζιδάκι, έχει εξελιχθεί σε νοσταλγικό εστιατόριο με ατμόσφαιρα καφενείου και διαλεχτά σπιτικά προϊόντα από την Κρήτη - αφεθείτε στους μεζέδες, το απάκι, το μοσχαράκι, τα τυριά και τις ρακές, και υπολογίστε περί τα 30€ κατ' άτομο.

Πίνοντας στο Παγκράτι
Καφέ ή ποτό, ουζάκι ή κοκτέιλ, τζαζ μπαράκια ή ατμόσφαιρα παλιού καφενείου, κάθε διάθεση βρίσκει τραπεζάκι στις πλατείες της «πόλης μέσα στην πόλη».

*Αερόστατο (Κτησίου και Πτολεμαίων 4, Παγκράτι, 210 7241116)
Το καλλιτεχνικό στέκι στην πλατεία Πτολεμαίων "ντύνει" από το πρωί την ημέρα των Παγκρατιωτών με όμορφες μυρωδιές – οι γουλιές αρωματικού καφέ με μπουκιές από το φρέσκο κρουασάν αποτελούν εδώ ιεροτελεστία, η οποία συνοδεύεται με χάζι στην πλατεία. Κλασική διακόσμηση, ζεστή ατμόσφαιρα και φιλικό κλίμα κάνουν την νύχτα, μέρα, οπότε έρχεται στο προσκήνιο η ethnic μουσική, για να πιάσει δουλειά η μεγάλη μπάρα. Το ποτό στοιχίζει 6€.

*Αστικό Καφενείο Άνω Πουρναρούσα (Ευφράνορος 10, Πλατεία Πλαστήρα, 2107010770)
«Ζητούνται θαμώνες για την στελέχωση νεοσύστατου καφενείου στο Παγκράτι. Επιθυμητή προϋπηρεσία σε τάβλι, επιτραπέζια, τσίπουρα, μπίρες και ρακόμελα».
Έτσι μας συστήθηκε λίγο καιρό πριν το Αστικό Καφενείο ενός χωριού που… δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη. Υπάρχει μόνο στην φαντασία των δημιουργών του καφενείου, αλλά και των θαμώνων που εδώ νιώθουν σαν να βρίσκονται μεταξύ… συγχωριανών. Απλή διακόσμηση, χαμηλή μουσική και μεζεδάκια για να συνοδέψετε το τσίπουρο, έχουν σκοπό να σας πολιτογραφήσουν Ανωπουρναριώτες. Ιδανικό για καφέ ή ποτό, λειτουργεί από το πρωί μέχρι (όχι πολύ αργά) το βράδυ, με ιδιαίτερα φιλικές τιμές (καφές από 2€, μπύρα από 2,80€).

*Τρίγωνο (Αμύντα 15 & Αρχελάου 23, τηλ: 2107243085)
Με μαρμάρινα τραπεζάκια και κλασικές καρέκλες καφενείου, το Τρίγωνο πήρε την θέση του μπακάλικου της γειτονιάς και σερβίρει καφέ από το πρωί αλλά και καθαρά ποτά ή τσίπουρο με ωραίους μεζέδες. Οι μουσικές επιλογές του είναι ελαφρώς… τζαζ, ενώ η διάθεση όλων, άκρως χαλαρή. Το ποτό στοιχίζει 5€ και τα κοκτέιλ 7€.

*Καφέ Βαρνάβα (Πλατεία Βαρβάβα 1, τηλ: 210 7017008)

Στην ομώνυμη, όμορφη πλατεία του Παγκρατίου, το Καφέ Βαρνάβα έχει δημιουργήσει έναν πολύ ατμοσφαιρικό χώρο που προσφέρει καφέ από πολύ νωρίς το πρωί, και παραμένει ανοιχτός μέχρι αργά το βράδυ για –οικονομικό- ποτάκι (4,50€ το ποτό, 6,50€ το κοκτέιλ). Η νοσταλγική διάθεση, το ξύλο και τα μικρά καδράκια που επικρατούν στην διακόσμηση το καθιστούν κατάλληλο για κάθε ώρα.

*33 Στροφές (Αντήνορος 42, τηλ: 210 7250000) 

Άλλος με νοσταλγία για τα ‘80s; Το disco-bar-restaurant που «ανάβει» την ντισκομπάλα του σταθερά κάθε χειμώνα μας γυρίζει μερικές δεκαετίες πίσω, τότε που οι φιγούρες του Τραβόλτα έκαναν πάταγο στην πίστα. Τα βινίλια βγαίνουν από τις τσάντες των DJs και οι πόρτες ανοίγουν κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Η είσοδος με ποτό στο bar στοιχίζει 10€, ενώ αν θέλετε να γευματίσετε υπό τους ήχους της ντίσκο (όσο σουρεαλιστικό κι αν ακούγεται αυτό), έχετε να επιλέξετε από ένα συμπαθητικό, αλλά ελαφρώς «τσιμπημένο μενού» (περί τα 25-30€ κατ’ άτομο). Πάντως, εμείς, σας προτείνουμε να κατηφορίσετε προς το Κάραβελ, όχι για το φαγητό, αλλά μόνο και μόνο για να χορέψετε χωρίς αναστολές, όπως… τότε.

*Dizzy Miles (Αθανασίας 4 & Ευτυχίδου, 210 3640614, 210 7520272) 
Από την ντίσκο, στην τζαζ. Στο αναπαλαιωμένο νεοκλασικό της οδού Ευτυχίδου, μένει εδώ και δυόμιση χρόνια… η τζαζ (με συγκατοίκους τους funk, soul, blues και swing ήχους). Ο όμορφος χώρος έχει διαμορφωθεί με μεράκι, ζεστά χρώματα και ατμοσφαιρικό φωτισμό, ενώ φιλοξενεί συχνά lives για το κοινό που αγαπά τους αυτοσχεδιασμούς και τον ήχο του σαξόφωνου. Το ποτό στοιχίζει 6€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v