Κυψέλη: 8 στέκια για να επιστρέψουμε

Εγκαταλελειμμένα αρχοντικά που μεταμορφώνονται σε θέατρα, νέο-μεζεδοπωλεία που μας ταξιδεύουν στις άκρες του Αιγαίου, και 50s ρετιρέ στα οποία μαζεύονται οι παρέες που ξαναγράφουν την Ιστορία της θρυλικότερης αθηναϊκής γειτονιάς. Η Κυψέλη έχει (επιτέλους) νέα.
Κυψέλη: 8 στέκια για να επιστρέψουμε
της Ηρώς Κουνάδη

Κάτι (αχνο)φαίνεται να αλλάζει στην πολύπαθη γειτονιά της Κυψέλης. Από το ρετιρέ της πολυκατοικίας στο βάθος του σκοτεινού δρόμου φτάνουν μέχρι κάτω γέλια και χαρούμενες κουβέντες. Στο τέλος του σπασμένου πεζοδρομίου κόσμος μαζεμένος τσουγκρίζει ποτήρια με κρασί και περιμένει να ξεκινήσει μια πειραματική παράσταση. Πίσω από μερικούς σωρούς σκουπιδιών φωτίζεται υπέροχα ένα αναπαλαιωμένο διώροφο σπίτι της δεκαετίας του ’30.

Αψηφώντας την καταστροφολογία περί εγκληματιών και γκέτο των δελτίων ειδήσεων, όλο και περισσότερες παρέες ξαναγράφουν την ιστορία μιας από τις «αθηναϊκότερες» εκ των αθηναϊκών γειτονιών, ξανανοίγοντας εγκαταλελειμμένους χώρους και εφευρίσκοντας νέες χρήσεις για παλιά διαμερίσματα, καταστήματα και στέκια.

Κι ένας σκοτεινός δρόμος που διασχίζεις αργά το απόγευμα κάποιας Κυριακής, είτε το πιστεύεις είτε όχι, μυρίζει ακόμα νυχτολούλουδο…

Πολλοί… χώροι, για πολλές χρήσεις

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου, τηλ.: 213 0040496

«Παράξενο όνομα». Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς περνώντας έξω από το παλιό Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, που κράτησε ίδιο μόνο το όνομά του, μεταμορφώθηκε σε έναν sui generis, ατμοσφαιρικό χώρο, και σερβίρει καφέ και γλυκά του κουταλιού από τις 12.00 το μεσημέρι, φιλοξενεί εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις, διοργανώνει εργαστήρια και ανοιχτές συζητήσεις και παίζει ωραίες μουσικές –live και μη. Μια αυτοσχέδια βιβλιοθήκη με φωτογραφικά λευκώματα, διηγήματα και επιτραπέζια παιχνίδια πλάι στο μεγάλο, χειροποίητο ξύλινο τραπέζι κάτω από την παλιά μαρκίζα «ζεσταίνουν» ακόμα περισσότερο τον χώρο και φτιάχνουν ατμόσφαιρα για παρεΐστικες χειμωνιάτικες συναντήσεις.

Το πρόγραμμα του Δεκεμβρίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παράσταση του Χρήστου Θεοδωρίδη «Παρθενώνας», βασισμένη στο βιβλίο του Χρήστου Χρυσόπουλου “Ο Βομβιστής του Παρθενώνα”, μουσικά ταξίδια από την Μικρά Ασία ως τη Λατινική Αμερική, ανοιχτά δημιουργικά εργαστήρια και την εικαστική έκθεση Ίχνος της Βαλμπόνα Τσανάκου, μια σειρά έργων ζωγραφικής που ιχνηλατεί το ταξίδι των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Δείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents, το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δεκεμβρίου. 

The Flat
Καραμανλάκη 14

Ένα υπέροχο ρετιρέ με πολύχρωμα μωσαϊκά, ξύλινα πατώματα κι ένα τεράστιο μπαλκόνι που μοιάζει να κρέμεται πάνω από την πλατεία Καλλιγά, σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του ‘50, ανακαινίστηκε και μεταμορφώθηκε από τον creative director Δημήτρη Μπογδάνο σε έναν ιδιαίτερο χώρο έτοιμο να φιλοξενήσει νέα projects, εκθέσεις, installations, θεματικά πάρτι, σεμινάρια, perfomances και εναλλακτικές ιδέες.

Χτυπάτε το κουδούνι του the.flat και ανεβαίνετε με το ρετρό ασανσέρ στον πέμπτο όροφο, για να χαζέψετε ενδιαφέρουσες εκθέσεις, να παρακολουθήσετε ταινίες στον προτζέκτορα και παρουσιάσεις βιβλίων, να συμμετάσχετε σε συζητήσεις και μαθήματα yoga, ή να αγοράσετε μικρά έργα τέχνης στο χριστουγεννιάτικο bazaar και memorabilia από το πωλητήριο. Fashion installations, cupcake weekends και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα συμπληρώνουν το πρόγραμμα ενός παρεΐστικου στεκιού που φιλοδοξεί να γίνει σημείο συνάντησης. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, μιας και το the.flat είναι μη κερδοσκοπικός χώρος. Ο χώρος θα διατίθεται επίσης προς ενοικίαση για εκδηλώσεις, συναντήσεις και events.

Χώρος Τέχνης Αλεξάνδρεια
Σπάρτης 14, τηλ.: 210 8673655

Στο υπέροχο νεοκλασικό του ’30, όπου έζησε ο Μ. Καραγάτσης, ανοίγει αυτήν την εβδομάδα τις πόρτες του ο καινούριος χώρος τέχνης του ηθοποιού Βασίλη Βλάχου. Η Αλεξάνδρεια φιλοδοξεί να φιλοξενήσει σύντομα θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, καθώς και προβολές ταινιών. Ο χώρος θα παραχωρείται επίσης και για διεξαγωγή σεμιναρίων και άλλων πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Πρεμιέρα στον χώρο θα κάνει στις 29 Δεκεμβρίου η θεατρική παράσταση του Κίμωνα Ρηγόπουλου, «Πλάτες μέσα στα σκουπίδια», ενώ ακολουθούν προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο κάθε Τρίτη βράδυ, παρουσιάσεις βιβλίων και αφηγήσεις παραμυθιών. Δείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents, το αναλυτικό πρόγραμμα του Δεκεμβρίου. 

Snehta Residency
Αγίας Ζώνης 1, τηλ.: 6945559124

Το ακατάληπτο εκ πρώτης όνομά του δεν είναι παρά… η Αθήνα, γραμμένη ανάποδα. Ο εύγλωττος συμβολισμός αναφέρεται στον επαναπροσδιορισμό της Αθήνας, από ξένους καλλιτέχνες οι οποίοι καλούνται να μείνουν, να δημιουργήσουν και να εκθέσουν τα έργα τους στο Residency του Snehta, σε ένα διαμέρισμα στην καρδιά της Κυψέλης, δημιουργία και έμπνευση του Αύγουστου Βεϊνόγλου.

Η πρώτη ομαδική έκθεση του Snehta Residency εγκαινιάζεται στις 4 Δεκεμβρίου. Ο τίτλος της έκθεσης «O Πρώτος Κύκλος», εμπνευσμένος από τις πρώτες παιδικές χειρονομίες, προβάλλει την αντίληψη των Βρετανίδων καλλιτεχνών Becky Campbell, Rachael Cloughton, Stephanie Mann και Fiona McGurk για την Αθήνα και τους ανθρώπους της μέσα από μία σειρά νέων δημιουργιών. Στα εγκαίνια της 4ης Δεκεμβρίου, στις 20.00, θα παρουσιαστεί επίσης η performance The Arrangement, της Stephanie Mann. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, από τις 16.00 έως τις 20.00, με ελεύθερη πάντα είσοδο –χτυπάτε το κουδούνι που γράφει Αύγουστος Βεϊνόγλου, και ανεβαίνετε στον δεύτερο όροφο.

Στάσεις για (γευστικό) ανεφοδιασμό

Μπακαλόγατος
Φωκίωνος Νέγρη 72, τηλ.: 210 8216598

Ένα όμορφο, φωτεινό νέο-μεζεδοπωλείο, που βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Φωκίωνος όταν ο καιρός το επιτρέπει. Σερβίρει μεζεδάκια και σπεσιαλιτέ από την Κάσο (δοκιμάστε οπωσδήποτε το κασσιώτικο πιλάφι με κανέλα, κοτόπουλο και γιαούρτι) αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε επίσης το πολίτικο σουτζούκι, το χιώτικο μαστέλο και τα κασσιώτικα ντολμαδάκια. Για τους λάτρεις της σχάρας, ψήνει επίσης ωραιότατα μπριζολάκια, μπιφτέκια και λοιπά κρεατικά. Οι τιμές κυμαίνονται στα κλασικά 20-25€ το άτομο, περιλαμβανομένου συμπαθητικού χύμα κρασιού.

Το Πέταλο 
Ξάνθης 10 και Λέλας Καραγιάννη, τηλ.: 210 8622000

Παραδοσιακό μεζεδοπωλείο από τα παλιά, με καρό τραπεζομάντηλα στα τραπέζια που βρίσκονται κάτω από ξύλινα βαρέλια κρασιού, ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους, φλοράλ ταπετσαρίες και ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας. Το Πέταλο μετρά εφτά χρόνια ζωής στην γωνία των οδών Ξάνθης και Λέλας Καραγιάννη, και είναι ένα από τα αγαπημένα στέκια των κατοίκων της περιοχής. Το μενού του ευωδιάζει παράδοση, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα μαγειρευτά, αλλά προσθέτει και μια-δυο μοντέρνες δημιουργικές πινελιές εδώ κι εκεί.

Στις δικές μας αδυναμίες συγκαταλέγονται η ρεβυθάδα με σύγκλινο και δυόσμο, ο κρασάτος κόκορας με χοντρό μακαρόνι, το χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας και το κοτόπουλο με δαμάσκηνα και πετιμέζι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, μαζί με χύμα κρασί. Κάθε Κυριακή, ο μπουφές κοστίζει μόλις 12€ το άτομο, με κερασμένο το παραδοσιακό επιδόρπιο στο τέλος –στην τιμή δεν περιλαμβάνονται τα ποτά και αναψυκτικά.

Lalibela
Νάξου 26-28, τηλ.: 210 8652495

Έτη φωτός μακριά από τα εξευρωπαϊσμένα “ethnic” εστιατόρια με την trendy διακόσμηση και το «τουριστικό» φαγητό, το Lalibela είναι αυθεντικά αιθιοπικό. Το αντιλαμβάνεσαι με την πρώτη ματιά: το ντεκόρ κινείται στα όρια του κιτς φολκλόρ, με καναπέδες στα χρώματα της αιθιοπικής σημαίας, πλαστικά λουλούδια και παραδοσιακά διακοσμητικά, ενώ η πελατεία είναι στη συντριπτική της πλειοψηφία Αιθίοπες. Το σέρβις είναι ευγενέστατο και φιλικό –όπως και η όλη ατμόσφαιρα του εστιατορίου– και πρόθυμο να σας εξηγήσει τα πάντα για την terra incognita της αιθιοπικής κουζίνας.

Στο μενού κυριαρχεί το κρέας σε κάθε πιθανή εκδοχή του –μοναδική εξαίρεση η πράσινη σαλάτα που συνοδεύει τα πάντα, και η ζεστή φάβα που θα σας θυμίσει αρκετά την «δική μας». Αν χρειάζεστε σκονάκι, εγγυημένες επιλογές είναι τα ατφού, με πικάντικο μοσχαρίσιο κιμά, τιπς, με κομμένο σε λωρίδες χοιρινό ψημένο σε μαντεμένιο κατσαρολάκι, και γουότ, ήτοι κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα και βραστό αβγό.

Αν σας ρωτήσουν μετά το δείπνο αν θέλετε καφέ, μη διανοηθείτε να αρνηθείτε, θα χάσετε ολόκληρη τελετουργία: Φρέσκοι κόκκοι αιθιοπικού καφέ ψήνονται μπροστά στα μάτια σας, σε ειδικό σκεύος, και στη συνέχεια σερβίρονται σε ξύλινη κανάτα και απολαμβάνονται συνοδεία αναμμένου λιβανιού. Το Lalibela σερβίρει καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ. Τις Τρίτες μόνο είναι κλειστό. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, με αιθιοπικές μπύρες και καφέ (απαραιτήτως) στο τέλος.

Μπριζολάκια.gr
Ευελπίδων 47 & Καλλινόβου, Κυψέλη, τηλ.: 210 8813121

Συμπαθητικός χώρος, μεγάλες τζαμαρίες για το απαραίτητο χάζι στην κίνηση έξω και ζουμερά, σωστά ψημένα κρέατα που κάνουν τους λάτρεις της σχάρας να ορκίζονται στο όνομά του. Στις κορυφαίες επιλογές του μενού συγκαταλέγονται τα λουκάνικα με πράσο, τα χοιρινά μπριζολάκια, το συκώτι και τα μπιφτέκια. Οι δε πατάτες, ολόφρεσκες και μυρωδάτες, έχουν κερδίσει από μόνες τους φανατικό κοινό. Αν αντέξετε, στο τέλος, υπάρχει θεϊκό παγωτό καϊμάκι από την Χαρά της Πατησίων, και άλλες «επώνυμες» επιλογές από γνωστά ζαχαροπλαστεία. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, μαζί με το δικό τους κρασί, ή μπύρες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v