Η βόλτα του Σαββάτου: Γεύση από Αγορά και θέατρο από Στέγη

Αυτό το Σάββατο, το πρόγραμμα έχει –όπως κάθε ιδανικό Σάββατο– χουζούρι μέχρι αργά, μεσημεριανό σε ένα αγαπημένο και all time classic εστιατόριο, και Μπρεχτ κατά Κατερίνα Ευαγγελάτου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Η βόλτα του Σαββάτου: Γεύση από Αγορά και θέατρο από Στέγη
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι μερικά Σάββατα που θέλεις να τα περάσεις «χαλαρά», χωρίς την πατροπαράδοτη μπαρότσαρκα, χωρίς ξενύχτια και αλκοόλ –εντάξει, μερικά ποτηράκια κρασί στο εστιατόριο δεν μετράνε για αλκοόλ. Γι’ αυτό το Σάββατο, λοιπόν, κλείνουμε εισιτήρια για να δούμε την καινούρια παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου στη Στέγη, και δεν κλείνουμε τραπέζι –γιατί σκεφτόμαστε να πάμε σε “off” ώρα– σε ένα από τα αγαπημένα μας εστιατόρια της πόλης. Ακολουθείτε;

Απογευματάκι στην Αγορά

Αν υπάρχει μία σαββατιάτικη συνήθεια που αγαπάμε περισσότερο απ’ όλες, αυτή είναι το μεσημεριανό γεύμα… προς το απόγευμα, σε ένα αγαπημένο εστιατόριο. Τέτοια είναι η περίπτωση του Αγορά, δίπλα στον σταθμό του μετρό των Αμπελοκήπων, που μετρά την ιστορία του σε δεκαετίες και την φήμη του σε… γεμάτα τραπέζια, κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας –δεν είναι, άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι λειτουργεί non stop από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.30 το ξημέρωμα.



Ο χώρος είναι ζεστός και φιλόξενος, με το ξύλο να κυριαρχεί στη διακόσμηση και τις παλιές αφίσες ταινιών να δίνουν ρετρό νότα στο περιβάλλον. Η μουσική παίζει στη σωστή εκείνη ένταση που χρειάζεται για να «γεμίζει» τα κενά, χωρίς να καλύπτει τις συζητήσεις. Το δε μενού κινείται κατά κύριο λόγο σε ελληνικά και μεσογειακά μονοπάτια, κλείνει όμως το μάτι και στη διεθνή κουζίνα, με τα burgers του να έχουν γίνει διάσημα. Οι μερίδες είναι τεράστιες, γι’ αυτό επιβάλλεται φειδώ στην παραγγελία σας. Εμείς δοκιμάσαμε, και προτείνουμε ανεπιφύλακτα, τα νιόκι με κοτόπουλο, εξαιρετικό πέστο και φύλλα παρμεζάνας, την πράσινη σαλάτα με χαλούμι, ψητά τοματίνια και σάλτσα από πέστο δυόσμου, και μια εξαιρετικά καλοφτιαγμένη φέτα με μέλι σε φύλλο κρούστας.

Στο τέλος έρχονται κερασμένα επιδόρπιο (αφράτο σοκολατένιο κέικ με παγωτό) και δροσερή γρανίτα, «για να πάει κάτω η σοκολάτα», όπως μας είπαν. Δώδεκα πόντοι επιπλέον στην εκτίμησή μας. Η σχέση ποιότητας-τιμής είναι εξαιρετική, αφού για ένα πλήρες γεύμα δύο ατόμων, με σαλάτα, δύο ορεκτικά, δύο κυρίως και δύο ποτήρια κρασί δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από 25€ το άτομο. Στο site του εστιατορίου μπορείτε να δείτε αναλυτικά το μενού (μετά τιμών) και τα πιάτα ημέρας, που αλλάζουν ανάλογα με την έμπνευση του σεφ. 

Βράδυ στην Στέγη

Μία από τις πιο ταλαντούχες σκηνοθέτιδες του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, η Κατερίνα Ευαγγελάτου, ανεβάζει αυτές τις μέρες στη Στέγη ένα σχετικά άγνωστο έργο του Μπρεχτ, τον Καλό άνθρωπο του Σετσουάν. Η ιστορία μιλά για τον «μοναδικό καλό άνθρωπο στη Γη» που βρίσκουν οι θεοί για να του κάνουν ένα δώρο: μια πόρνη στο Σετσουάν, η οποία όμως δεν μπορεί να διαχειριστεί τους συμπολίτες της που θέλουν να εκμεταλλευτούν την περιουσία που της χαρίζουν οι θεοί, κι έτσι εφευρίσκει ένα «κακό» alter ego, ένα ξάδερφο τον οποίο υποδύεται όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν.



Το ερώτημα στο οποίο φιλοδοξεί να απαντήσει (ή μήπως απλά φιλοδοξεί να θέσει;) το έργο είναι το ανατριχιαστικά επίκαιρο «πώς μπορεί να είναι κανείς καλός όταν γύρω του είναι όλα τόσο ακριβά;». Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Στεφανία Γουλιώτη κερδίζει τις εντυπώσεις, ενώ η εμβληματική μουσική του Σταύρου Γασπαράτου προσθέτει ακόμα περισσότερη ατμόσφαιρα. Η παράσταση αρχίζει στις 20.30, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 15€ (και από 10€ τα φοιτητικά).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v