15+1 στάσεις στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Ιστορικά καφενεδάκια, καταπράσινα πάρκα, μπυραρίες και πεντανόστιμες αυλές, ταράτσες με θέα και δροσερά κοκτέιλ. Είναι λίγες μόνο από τις αφορμές να παρκάρουμε στην λεωφόρο Αλεξάνδρας και να ανακαλύψουμε τα κρυμμένα στέκια στην πιάτσα της.
15+1 στάσεις στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας
του Γιώργου Κόκουβα

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας έρημος χωματόδρομος ένωνε την λεωφόρο Πατησίων με αυτήν της Κηφισίας. Την ίδια εποχή, ο αθηναϊκός λαός λάτρευε να ασχολείται με τα παντρολογήματα της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, κόρη των πρώτων Γλύξμπουργκ της Ελλάδας, η οποία δεν είχε και την καλύτερη τύχη: Αφού παντρεύτηκε έναν «μπερμπάντη» Ρώσο Δούκα, πέθανε υπό ύποπτες συνθήκες στο εξωτερικό, και ο ελληνικός λαός θρήνησε δεόντως την «θλιμμένη» πριγκίπισσα. Και για να την τιμήσει, έδωσε το όνομά της σε εκείνον τον χωματόδρομο. 

Έναν αιώνα και κάτι αργότερα, μπορεί η ιστορία της πριγκίπισσας να έχει λίγο-πολύ ξεχαστεί, αλλά ο δρόμος που φέρει το όνομά της έχει γίνει μία από τις πιο ζωντανές και «πολύφερνες» αρτηρίες της πόλης. Από την ατμόσφαιρα των προσφυγικών μέχρι της «παναθηναϊκές» μνήμες του «πράσινου» γηπέδου, και από τις θρυλικές θεατρικές σκηνές μέχρι τα μεγάλα πάρκα, η λεωφόρος Αλεξάνδρας είναι γεμάτη Ιστορία. Και όχι μόνο: Σήμερα, περπατάμε ανάμεσα στα ψηλά της δέντρα και τα φαρδιά της πεζοδρόμια και σταματάμε σε 16 στέκια και hotspots, όπου η Αλεξάνδρα(ς) μάς κερνάει καφέ, μεζέδες και όμορφη θέα.

*Μπυραρία Αλεξάνδρα 
(Αργεντινής Δημοκρατίας 14, Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, τηλ.: 2106450345)

Κρυμμένη πίσω από το κατάφυτο παρκάκι της Αργεντινής Δημοκρατίας, μία από τις καλύτερες μπυραρίες της πόλης προσφέρει μπύρα… με το μέτρο: Οι τέσσερις βαρελίσιες ποικιλίες της σερβίρονται από μικρό ποτήρι μέχρι και σε «μέτρο» των 3 λίτρων, ενώ ο κατάλογος διαθέτει τεράστια ποικιλία, από κόκκινες, μαύρες και λευκές μπύρες, μέχρι μοναστηριακές, πιλς, λάγκερ, βάισε και μηλίτες. Τα μεζεδάκια ξεκινούν από τα 3€, ενώ η κουζίνα σερβίρει και «βαρβάτες» ποικιλίες, καθώς και το περίφημο κότσι της Αλεξάνδρας. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα απολαύσετε είτε στον ζεστό, παρεΐστικο εσωτερικό της χώρο είτε στους εξωτερικούς πάγκους, για περισσότερη αίσθηση γειτονιάς. Ενδεικτική τιμή για φαγητό και μπύρα, περί τα 20-25€ κατ’ άτομο.

*Εστιατόριο Αλεξάνδρα 
(Αργεντινής Δημοκρατίας 8α, Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, τηλ.: 210 6420874)

Λίγο πιο δίπλα, στην άλλη γωνία του ίδιου πάρκου, απλώνονται τα τραπεζάκια της Αλεξάνδρας στον φωτεινό, καθαρό χώρο του εστιατορίου, που χωρίζεται στην αυλίτσα και την σάλα με την ανοιχτή τζαμαρία, για έξτρα δόση δροσιάς. Στα κατάλευκα τραπεζάκια της, αυτόν τον μήνα η νησιωτική Ελλάδα έχει την τιμητική της, καθώς διατίθεται ειδικό μενού με γεύσεις από την δωδεκανησιακή κουζίνα (μέχρι τις 30 Αυγούστου) και στην συνέχεια από τα Επτάνησα (μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου). Σειρά, μόλις μπει για τα καλά το φθινόπωρο, έχει η Πελοπόννησος. Στα «κλασικά» του μενού, περιλαμβάνονται τα σπιτικά ζυμαρικά από σκληρό σιτάρι με σάλτσα τομάτας και βασιλικό, τα σπιτικά γεμιστά, τα κολοκύθια Θράκης και το χοιρινό Νάξου με αμπελοφάσουλα. Οι τιμές είναι λογικές – για ένα πλήρες γεύμα, υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο, αναλόγως όρεξης. Για τους «γείτονές» της, η Αλεξάνδρα διαθέτει και υπηρεσίες delivery. Μείνετε ενήμεροι για τα γαστριμαργικά Φεστιβάλ της Αλεξάνδρας εδώ

*Αγορά 
(Λ. Αλεξάνδρας & Βουρνάζου 31, 210-6426238)

Οι πεινασμένοι καλοφαγάδες έχουν εδώ την «καβάντζα» τους, αφού στον περιποιημένο «βαρύ» χώρο της Αγοράς, πίσω από το πάρκο του σταθμού των Αμπελοκήπων, το φιλικό προσωπικό σερβίρει στα τραπέζια τις γιγάντιες μερίδες της. Οι διεθνείς γεύσεις παντρεύονται με την ελληνική κουζίνα, χωρίς γκουρμέ αξιώσεις. Ξεχωρίζουν οι «απλές» γεύσεις του σνίτσελ και του burger «Αγορά», τα φιλετάκια κοτόπουλου με γλυκόξινη καυτερή σάλτσα και αγριόρυζο, τα πιάτα ζυμαρικών και τα νόστιμα (επίσης χορταστικά) ορεκτικά. Αν δεν πεινάτε σαν λύκοι, καλό είναι να παραγγείλετε με φειδώ – ο λογαριασμός θα κυμανθεί περί τα 20€ κατ’ άτομο.

*St’Astra Roof Garden 
(Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, Radisson Blu Park Hotel, τηλ: 210 8894500)

Από τους Αμπελόκηπους τηλεμεταφερόμαστε στην άλλη άκρη της Λεωφόρου, εκεί όπου το Park Hotel έχει ανανεωθεί και φιλοξενεί στην ταράτσα του μια δροσερή πισίνα, προσεγμένα cocktails και γεύσεις BBQ κάτω από τα άστρα. Η θέα προς την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό είναι συγκλονιστική και προς το Πεδίον του Άρεως αναζωογονητική. Στον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου, που λειτουργεί κατά τους χειμερινούς μήνες, το St’ Astra East σερβίρει ανατολίτικες γεύσεις σε lounge ατμόσφαιρα, και ο chef Christian Robert προσφέρει, εκτός από συνταγές από την Κίνα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, τον Άγιο Μαυρίκιο και την Ιαπωνία, γευστικό sushi στο πανοραμικό sushi bar. Οι τιμές είναι ελαφρώς τσουχτερές, περί τα 25-30€ κατ’ άτομο, αλλά ανά περιόδους ισχύουν ατομικά μενού σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Τέλος, όσοι δεν «συμπαθούν» ιδιαίτερα την ασιατική κουζίνα, μπορούν να δοκιμάσουν ιταλικές γεύσεις στον εξίσου καλαίσθητο χώρο του Gallo Nero, στο ισόγειο του ξενοδοχείου.

*Κάκτος (Λ. Αλεξάνδρας 40, τηλ: 6979001762)

Η ζωντάνια της βουής της λεωφόρου συναντά την ήσυχη ατμόσφαιρα του μικρού πεζόδρομου που βλέπει απέναντι το Πεδίον του Άρεως: Κάπου εκεί απλώνει τα τραπεζάκια του το μικρό στέκι του Κάκτου, που «ξεφύτρωσε» στην περιοχή για να στεγάσει τις πιο ροκ διαθέσεις των θαμώνων του. Χαλαρή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, δυνατές ελληνικές και διεθνείς ροκ νότες, ποτά στο πεζούλι ή στα τραπεζάκια με τα ρεσό ή και καφεδάκι στην σκιά από νωρίς το μεσημέρι συνθέτουν την ιδιόμορφη εικόνα του café bar που αποτελεί το «φανερό» μυστικό των κατοίκων της περιοχής.

*Το Τηνιακό (Λ. Αλεξάνδρας 50)
Ιστορικό πλέον ουζερί της περιοχής, το καφενείο κάτω από την Ένωση Τηνίων, στην μικρή ανηφόρα της Αλεξάνδρας δεν διεκδικεί φυσικά δάφνες ποιότητας όσον αφορά τους μεζέδες του –θα λέγαμε ότι είναι μάλλον πρόχειροι- αλλά σίγουρα διεκδικεί πρωτεία στην νοσταλγία και την χαλαρότητα που χαρακτηρίζει την φοιτητική ιδιότητα. Το δυνατό του σημείο, φυσικά, εκτός από την ρετρό διάθεση (τα τραπεζάκια και οι καρέκλες του πιθανώς έχουν φιλοξενήσει πολλές γενιές Αθηναίων), είναι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του. Άλλωστε, οι εικοσάρηδες που συνωστίζονται εδώ δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις: Αρκεί να υπάρχει καλή παρέα και ένα μπουκάλι μπύρα. Ή πολύ περισσότερα, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η μπύρα στοιχίζει 1,60€ και το καραφάκι με το κρασί 1,80€.

Στα Πέριξ της Λεωφόρου

Οι μπάρες και οι κουζίνες της γειτονιάς δεν σταματούν εδώ: Λίγα βήματα να ξεστρατίσουμε από την λεωφόρο, και βρισκόμαστε μπροστά σε αγαπημένα στέκια. Όπως αυτά:

*Σβούρα (Χαριλάου Τρικούπη 170, τηλ: 210 6466615)
Από τα μυστικά στέκια της περιοχής, εκεί που η Τρικούπη συναντά τη Λεωφόρο, η Σβούρα μας καλωσορίζει με μια παρτίδα… κουτσό πριν περάσουμε στην παρεΐστικη σάλα της, και από εκεί, στην εσωτερική της αυλίτσα, που περιτριγυρίζεται από πολυκατοικίες και δημιουργεί αίσθηση δροσιάς μέσα στο αστικό σκηνικό. Ανοιχτή από το πρωί για καφέ και επιτραπέζια, αργότερα για ουζάκι και το βράδυ με πιο δυνατές μουσικές – όσο επιτρέπουν οι γείτονες- στα τραπεζάκια της καταφτάνουν το κρασί και το ρακόμελο, συνοδευμένα από συμπαθητικές γεύσεις, όπως πιτάκια, ποικιλίες λουκάνικου, μίνι-πίτσα και νόστιμες σαλάτες. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.

*Θάλειας Μεζεδοτεχνείο (Κουτσικάρη 47, τηλ: 215 5207098) 
Η Μικρασιάτισσα κυρία Θάλεια σέρβιρε τα μεζεδάκια της μέχρι πρότινος αποκλειστικά στο «μεζεδοτεχνείον» της στην Τζια. Εδώ και μία γαστριμαργική σεζόν όμως, έκανε την χάρη στους Αθηναίους να ανοίξει μια μικρή αλλά πεντανόστιμη γωνιά, μόλις μια ανηφόρα μακριά από την Αλεξάνδρας, πίσω από τον Άρειο Πάγο. Στον εσωτερικό της χώρο, που θυμίζει παλιό μαγειρείο, αλλά και στον μικρό, όμορφο κήπο απέναντι, τα τραπεζάκια με τις κόκκινες λεπτομέρειες γεμίζουν με σπιτικές ποικιλίες, με την περίφημη ψητή μελιτζάνα της Θάλειας, με θαλασσινά φούρνου αλλά και παστουρμαδοπιτάκια, καθώς και μικρασιάτικα γλυκά. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ κατ’ άτομο.

*Baraonda Bar Restaurant 
(Τσόχα 43, τηλ: 210 6458406 – 210 6444308)

Πίσω από το γήπεδο της λεωφόρου, οι νύχτες συνεχίζουν να μας γυμνάζουν, αυτή τη φορά λόγω χορού, που έχει την τιμητική του στην καλαίσθητη αυλή του Baraonda κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα house parties και τα signature cocktails είναι ονομαστά, ενώ ακόμη και όταν έρθει ο χειμώνας, το club με την νεο-μπαρόκ αισθητική και την exclusive φιλοσοφία φιλοξενεί τα πιο δυνατά DJ sets. Ταυτόχρονα, το restaurant του Baraonda σερβίρει προσεγμένες γεύσεις βραβευμένων σεφ. Ενημερωθείτε για τα parties και τα events του Baraonda στο επίσημο fanpage του

Επί της… εναλλακτικής Αλεξάνδρας

Καλλιτεχνικές γωνιές, καταπράσινες διαδρομές, κρυμμένες γευστικές αυλές για... «ειδικό κοινό» έχουν επίσης την έδρα τους στην πιάτσα της λεωφόρου. Γνωρίστε τις μαζί μας:

*Θερινές οάσεις
Στην κατεξοχήν πιάτσα της κινηματογραφικής Αθήνας, δύο κήποι φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι τις καλύτερες επανεκδόσεις αλλά και φρέσκες ευρωπαϊκές και σινεφίλ παραγωγές, στο πλέον κατάλληλο σκηνικό: Μπορεί να μην διαθέτουν θέα προς τον Παρθενώνα, αλλά το ατμοσφαιρικό αστικό σκηνικό των γειτονιών της Νεάπολης κάνει την διαφορά. Γι’ αυτό αγαπάμε τα θερινά σινεμαδάκια του «Εκράν» (Ζωναρά και Αγαθίου, τηλ: 2106461895) και των «Παναθήναιων» (Μαυρομιχάλη 165 και Αλεξάνδρας, τηλ: 2106425714).

*Bat City (Λ. Αλεξάνδρας 11)

Μαζί με το Revenge of Rock, που λειτουργούσε λίγο πιο δίπλα, αποτελεί την πιο ροκ πλευρά της Αλεξάνδρας: Το BatCity ενδείκνυται για μπύρα και δυνατές μουσικές, αλλά και για events μόνο για ροκάδες, όπως guitar workshops, tribute nights, αφιερώματα σε μπάντες με επικείμενες συναυλίες στην Ελλάδα, resident DJs’ sets, σαββατιάτικα πάρτι με κοκτέιλ και live gigs.

*Δίπορτο  (Λ. Αλεξάνδρας 31, τηλ: 210 6422108)
Αποτελούσε επί χρόνια την καλτ γωνιά για τους κρεατοφάγους και τους λάτρεις της πολωνικής κουζίνας: Το Δίπορτο, ένα «καπηλειό» που παραπέμπει σε άλλες εποχές, γνωστό για τις γενναίες μερίδες κεντροευρωπαϊκής… «υπερβολής», ανανεώθηκε την περασμένη άνοιξη, και εγκαινίασε την αυλίτσα του, στην οποία οδηγούν μερικά σκαλάκια από την Αλεξάνδρας, και αναμένεται να επιστρέψει τον Σεπτέμβρη στις επάλξεις, με μια στροφή προς τον χαρακτήρα ελληνικού ουζερί/ρακομελάδικου. Φυσικά, η ατμόσφαιρα παραμένει ίδια: Μερακλίδικα πιάτα και ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα, χωρίς ρομαντισμούς και savoir vivre – περί τα 15€ κατ’ άτομο.

*Αυτόφωρο (Λ. Αλεξάνδρας 152, τηλ: 210 6461377)
Συνεχίζουμε… χωρίς savoir vivre αλλά με πολύ πάθος, στο ιστορικό αυτό οικονομικό μαγειρείο που διανυκτερεύει απέναντι από τον Άρειο Πάγο για χάρη των ξενύχτηδων, που βρίσκουν εδώ τα απαραίτητα χωνευτικά και γιατρικά του hangover. Ονομαστός ο πατσάς του για τους μερακλήδες, ενώ διαθέτει και μεγάλη ποικιλία σε σούπες και μαγειρευτά – προτείνουμε λεμονάτο μοσχάρι, κεφτέδες και κρεατικά φούρνου.

*Frederik Bikes (Λ. Αλεξάνδρας 15, τηλ: 210 5221508)
Το περίφημο ποδηλατάδικο της Αθήνας ξεκίνησε από την στοά της Στουρνάρη, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια μεταφέρθηκε στο 15 της λεωφόρου Αλεξάνδρας, και έφερε μαζί του όλη την ποδηλατική κοινότητα της Αθήνας –η οποία ολοένα αυξάνεται, που λύνει εδώ κάθε της απορία, χάρη στην φιλική εξυπηρέτηση του προσωπικού, που αναλαμβάνει να δημιουργήσει custom bikes, να σας προμηθεύσει με αξεσουάρ και να σας ενημερώσει για οτιδήποτε σχετίζεται με τις δύο σας ρόδες.

*Πεδίον του Άρεως

Αφού φάγαμε, αφού ήπιαμε, κι αφού φουσκώσαμε τα λάστιχα του ποδηλάτου, ας μην ξεχάσουμε να βολτάρουμε στον πνεύμονα πρασίνου που δεσπόζει στην άκρη της Αλεξάνδρας. Το Πεδίον του Άρεως έχει ανανεωθεί, και αν δεν μπήκατε στον κόπο να το διαπιστώσετε, παρά αρκείστε σε σχόλια για την εγκληματικότητα και τους μετανάστες του πάρκου, εσείς χάνετε. Χάνετε μεταξύ άλλων την ευκαιρία να περπατήσετε στα ανθισμένα του παρτέρια, να κάνετε την προπόνησή σας στις βολικότατες διαδρομές του Πεδίου και να καθίσετε για πικνίκ στο γρασίδι, που, ναι, προτιμάται κατά πλειοψηφία από μετανάστες, αλλά μόνο και μόνο επειδή οι περισσότεροι εξ ημών δεν έχουμε καταδεχτεί ακόμη να εκτιμήσουμε την ανάπλασή του ή έστω τις τελευταίες μεγάλες οάσεις που έχουν απομείνει στην πόλη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v