Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν: Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί στη Στέγη

Τολμηρό, ποιητικό, διασκεδαστικό και επίκαιρο, το έργο του Μπρεχτ ανεβαίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα της ταλαντούχας Κατερίνας Ευαγγελάτου, με τη Στεφανία Γουλιώτη στο διπλό πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν: Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί στη Στέγη
Μία από τις πολλά υποσχόμενες σκηνοθέτιδες της νέας γενιάς, η Κατερίνα Ευαγγελάτου, ανεβάζει ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματολογίας. "Πώς μπορώ να είμαι καλή όταν είναι όλα τόσο ακριβά"; Το ερώτημα που θέτει ο Μπρεχτ στο έργο του αυτό θα στοιχειώνει για πάντα την ηθική μας. Η ικανότατη και πολυτάλαντη Κατερίνα Ευαγγελάτου, μαζί με ένα εξαιρετικά δυναμικό καστ, αναλαμβάνει να μας το υπενθυμίσει σε μια ιστορική στιγμή που το καθιστά ακόμα πιο επίκαιρο.

Στον Καλό άνθρωπο του Σετσουάν (έργο γραμμένο την περίοδο 1930-1941, κατά τη διάρκεια της εξορίας του Μπρεχτ στην Δανία, την Σουηδία και την Φινλανδία), τρεις θεοί έρχονται στην γη με σκοπό να βρουν αρκετούς καλούς ανθρώπους που να ζουν με αξιοπρέπεια ώστε να δικαιολογήσουν την θεϊκή ύπαρξή τους και να διατηρηθεί ο κόσμος ως έχει. Μετά από πολλές δυσκολίες, εντοπίζουν τον μοναδικό καλό άνθρωπο στη Γη: Μια πόρνη στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, την Σεν Τε. Οι θεοί την ανταμείβουν με ένα αξιοπρεπές χρηματικό ποσό κι εκείνη ανοίγει ένα μικρό καπνοπωλείο. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τους συμπολίτες της που την εκμεταλλεύονται, η Σεν Τε εφευρίσκει ένα alter ego, έναν υποτιθέμενο εξάδελφο, τον σκληρό Σούι Τα, παίρνοντας τη μορφή του όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν. Πόσο καιρό, όμως, θα αντέξει να παίζει αυτόν το διπλό ρόλο;
«Η Σεν Τε πρέπει να παιχτεί από μιαν ηθοποιό πρώτης τάξεως. Μόνο μια ευφάνταστη καλλιτέχνης μπορεί να παίξει έναν καλό άνθρωπο»: η κύρια απαίτηση του Μπρεχτ μοιάζει να εκπληρώνεται στην περίπτωση της εκρηκτικής Στεφανίας Γουλιώτη που ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο θίασος αποτελείται από νέους άντρες και γυναίκες που θα παρουσιάσει το έργο του Μπρεχτ σε μια παράσταση που στήνει ένα θέατρο εν θεάτρω. Άλλωστε, Ο καλός Άνθρωπος του Σετσουάν αποτελεί το έργο του Μπρεχτ με τις περισσότερες απευθύνσεις στο κοινό, με τις περισσότερες τομές στην δράση του. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν πολλαπλούς ρόλους, παραμένουν διαρκώς στη σκηνή συνθέτοντας έναν βουβό θίασο που σχολιάζει και υπογραμμίζει τα δρώμενα της εκάστοτε σκηνής. Τέλος, ερμηνεύουν ζωντανά την μουσική και τα τραγούδια της παράστασης.

Δεν πρόκειται για διδακτικό έργο. Στο κέντρο του βρίσκεται ένα ηθικό πρόβλημα: μπορεί ο καλός να επιβιώσει σε μια κοινωνία διεφθαρμένων; Το έργο δεν προσφέρει λύσεις. Τελειώνει με έναν απολογητικό επίλογο από τους ηθοποιούς και φυσικά τον ίδιο τον Μπρεχτ.

Κεντρική θέση κατέχει και ο έρωτας, ως μια σαρωτική δύναμη που υπερβαίνει τη λογική της ηρωίδας. Και η μητρότητα, που ακολουθεί την φέρνει αντιμέτωπη με την πιο ακραία εκδοχή της σκληρότητάς της -για να σώσει το παιδί της υιοθετεί ένα ακόμα σκληρότερο προφίλ. Η έγκυος Σεν Τε είναι η σκληρότερη και πιο αδίστακτη στιγμή της μεταμόρφωσής της ως Σουι Τα.

Παράλληλη εκδήλωση:
Συζήτηση με την Κατερίνα Ευαγγελάτου και τους συντελεστές της παράστασης:
Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013
Κεντρική Σκηνή
Μετά την παράσταση του Καλού ανθρώπου του Σετσουάν, συζήτηση του κοινού με τη σκηνοθέτη και τους συντελεστές της παράστασης.
Συντονισμός: Πλάτων Μαυρομούστακος, Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο: Bertolt Brecht
Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία - Επεξεργασία Μετάφρασης: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Πατρίσια Απέργη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Ειδικά εφέ: Μιχάλης Σαμιώτης

Ερμηνεύουν: Στεφανία Γουλιώτη (Σεν Τε, Σουι Τα), Αλεξάνδρα Λέρτα (Γυναίκα, Ιδιοκτήτρια Μι Τσου), Δαυίδ Μαλτέζε (Μαραγκός, Αστυνομικός, Γέρος), Νικόλας Παπαγιάννης (Άντρας, Τρίτος Θεός, Γιανγκ Σουν), Μαρία Παρασύρη (Χήρα Σιν, Κουνιάδα, Δεύτερος Θεός), Όμηρος Πουλάκης (Πρώτος Θεός, Κουνιάδος, Κουρέας Σου Φου), Νάνσυ Σιδέρη (Ανιψιός, Κυρία Γιανγκ, Γριά), Σωτήρης Τσακομίδης (Βανγκ, Παππούς, Ιερέας)

Info:
Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Εισιτήρια: 15 - 18 - 28 € | Μειωμ. 10 - 12 - 15 €

Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v