Φαγητό σε μπαρ: Σφηνάκια με κέτσαπ

Θέλετε και κοκτέιλ, θέλετε και ωραίες μουσικές, αλλά θέλετε και μια-δυο γευστικές προτάσεις για την μισή παρέα που πεινάει, και δεν θέλει να τη βγάλει με φιστίκια. Κανένα πρόβλημα. Έξι αθηναϊκά μπαράκια τα έχουν όλα και συμφέρουν.
Φαγητό σε μπαρ: Σφηνάκια με κέτσαπ
της Ηρώς Κουνάδη

Τα bar restaurants αποπνέουν άρωμα… 90s –και οι τιμές τους είναι συνήθως τσιμπημένες– τα δε wine bars έχουν σχεδόν πάντα φανταστικά μεζεδάκια σε ασυναγώνιστες τιμές αλλά… δεν έχουν ποτά. Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν η μισή παρέα πεινάει, γιατί ήρθε τρέχοντας από το γραφείο, και η άλλη μισή θέλει απλώς να χωνέψει το μεσημεριανό της με ένα καλό κοκτέιλ; Την απάντηση έρχονται να δώσουν έξι αθηναϊκά μπαράκια που, χωρίς να αυτοσυστήνονται ως “bar restaurants” και να σε ρωτούν «φαγητό ή ποτό;» με το που θα διαβείς το κατώφλι τους, φροντίζουν τους πεινασμένους της παρέας με κάτι παραπάνω από φιστίκια ή καροτάκια: Λαχταριστά burgers, ευφάνταστα πιάτα ημέρας, μυρωδάτες μακαρονάδες, ακόμα και αχνιστές σούπες έχει το μενού.

Rooster
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 4, τηλ.: 210 3224410

Ένα από τα πρώτα μπαρ που… έσυραν τον χορό στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, με τα αφράτα καναπεδάκια του μονίμως γεμάτα και τα τραπέζια που απλώνει στην πλατεία τα καλοκαίρια… ακριβοθώρητα. Εμείς πιάνουμε κατά προτίμηση τις αναπαυτικές πολυθρόνες στο πατάρι –όπου η μουσική ακούγεται στην ιδανική εκείνη ένταση που ευνοεί τις συζητήσεις– και παραγγέλνουμε από τον κατάλογο που δεν κρύβει την αδυναμία του στη μεσογειακή κουζίνα, τις ασυναγώνιστες πέννες με θυμάρι και κοτόπουλο. Εννοείται ότι, αν δεν πεινάτε πολύ, σερβίρονται και ωραιότατες light επιλογές σε σαντουϊτσάκια και αραβικές πίττες για τσιμπολόγημα. Συνοδέψτε τα με το φρουτώδες Lady Marmelade, με βάση το ρούμι, ή κάποιο άλλο από τα signature cocktails του.

Οι τιμές των ποτών δεν ξεπερνούν τα 7€, τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-9€, ενώ τα πιάτα στα 7-9€. Το Rooster θα το βρείτε ανοιχτό από τις 9.00 το πρωί για καφεδάκι και πρωινό, μέχρι (πολύ) αργά το βράδυ.

Τρανζίστορ
Πρωτογένους 10, Ψυρρή, τηλ.: 210 3228658

Multi culti ντεκόρ που συνδυάζει στοιχεία όπως το βιομηχανικό πάτωμα, τα πολύχρωμα κολλάζ στα τραπέζια, τα έργα τέχνης στους γυμνούς τοίχους και τους βγαλμένους από μπουντουάρ καναπέδες, σε ένα αποτέλεσμα που αντί να φαίνεται παράταιρο, δένει σαν επιτυχημένη συνταγή.

Το arty μπαράκι του Ψυρρή που αυτοσυστήνεται ως… bistroteque, ετοιμάζει καθημερινά έξι-επτά πιάτα ημέρας, που είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Αν δεν τα δοκιμάσετε, πραγματικά θα χάσετε. Κοτόπουλο με κρούστα από ξηρούς καρπούς, συνοδευμένο με κους κους, τρυφερό ψαρονέφρι με λιαστή ντομάτα, δροσερή σαλάτα με σπανάκι, χαλούμι και σος βινεγκρέ, αλλά και το περίφημο, ζουμερό burger ήταν μερικά από τα πιάτα που μας άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Το ίδιο ισχύει και για το δικό τους, εμφιαλωμένο κρασί βιολογικής καλλιέργειας που ξεχείλιζε αρώματα ήδη από το ποτήρι.



Εννοείται πως όταν τελειώσετε το γεύμα σας θα μείνετε για ποτό –όσο περνά η ώρα η διάθεση ανεβαίνει και οι world, jazzy και funk μουσικές δυναμώνουν. Το Τρανζίστορ θα το βρείτε ανοιχτό όλη μέρα, από νωρίς το πρωί για καφεδάκι μέχρι... νωρίς το επόμενο πρωί. Για πλήρες γεύμα, μαζί με κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ το άτομο. Το ποτό κοστίζει 6€.

Pinocchio
Ιπποκράτους 58, τηλ.: 210 3605353

Ο αγαπημένος ήρωας των παιδικών μας χρόνων πρωταγωνιστεί πραγματικά σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του όμορφου μπαρ: πάνω στο μπαρ, κρεμασμένος από φωτιστικά, μέσα σε κάδρα, έξω από τα παράθυρα, σε ένα ιδιότυπο, γιγάντιο animation πάνω από την πόρτα και όπου αλλού κοιτάξετε… Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός που δίνει στο Pinocchio τον χαρακτήρα του: είναι και οι εξαιρετικές μουσικές, που αλλάζουν ανάλογα με την ώρα, την ημέρα, τη διάθεση και το DJ set –τις Δευτέρες, για παράδειγμα, τα decks αναλαμβάνει ο ηθοποιός και ιδιοκτήτης Κώστας Αποστολάκης, με sets-έκπληξη, όπως το τελευταίο 60s-70s-80s cult ελληνικές επιτυχίες. Κάντε like στη fan page του στο Facebook, για να ενημερώνεστε για έκτακτα events και DJ sets.

H διάταξη του χώρου θυμίζει νεοϋρκέζικο μπαρ: από τη μία μεριά η μεγάλη, ξύλινη μπάρα, από την άλλη το ελάχιστα υπερυψωμένο παταράκι με τους δερμάτινους καναπέδες και τα τραπεζάκια στα οποία παρελαύνουν ζουμερά burger με πατάτες-κόλαση, και old fashioned κοκτέιλ, με βάση το τζιν και το ρούμι. Και όλα αυτά συμπληρώνονται από την χαρούμενη ατμόσφαιρα, το φιλικό σέρβις και τις τιμές, που κυμαίνονται στα 8-10€ για τα κοκτέιλ, και στα 7,50€ για τα burgers. Το Pinocchio θα το βρείτε ανοιχτό από τις 11.00 το πρωί για καφεδάκι, μέχρι… νωρίς το επόμενο πρωί. 

Nixon
Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3462077 

Ατμόσφαιρα βγαλμένη από φιλμ νουάρ, καθαρά ποτά, μουσικές που κινούνται από blues μέχρι –το μαντέψατε– κινηματογραφικά soundtrack, κι ένα σινεμαδάκι χάρμα οφθαλμών, που προβάλλει διαμαντάκια του ελληνικού και μη ανεξάρτητου κινηματογράφου. Μετά, βέβαια, είναι και το φαγητό: το ζουμερό Nixon Burger με τα καραμελωμένα κρεμμύδια που έγινε talk of the town από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μαγαζιού, η τάρτα με καρότο και μετσοβόνε, τα τραγανά spring rolls. Το Nixon ακροβατεί μεταξύ κλασικού ποτάδικου, bar restaurant και καλλιτεχνίζοντος στεκιού… και ισορροπεί αξιοθαύμαστα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο για πλήρες γεύμα, ή στα 6-8€ αν θέλετε απλώς να τσιμπολογήσετε κάτι μαζί με το ποτό σας. Αυτό το τελευταίο θα σας κοστίσει περί τα 7-8€.

Λουκούμι
Πλατεία Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι, τηλ.: 6980503652

Το αγαπήσαμε το καλοκαίρι που μας πέρασε, για την ταράτσα του με την υπέροχη θέα στην Ακρόπολη, συνεχίσαμε να το εμπιστευόμαστε και τον χειμώνα, για τις εξαιρετικές τιμές στα ποτά του, που δεν ξεπερνούν τα 5€, το «χουχουλιάρικο» εσωτερικό του χώρο, με το σκουρόχρωμο ξύλο να έχει τον πρώτο λόγο στη διακόσμηση, και τις funky μουσικές του. Όταν έχουμε διάθεση για τσιμπολόγημα, παραγγέλνουμε ολόφρεσκες, σπιτικές τηγανιτές πατάτες, τραγανά spring rolls, ντοματίνια γεμιστά με κατίκι Δομοκού και νοστιμότατο κρητικό απάκι. Οι πάντα ασυναγώνιστες τιμές τους ξεκινούν από 0,90€ ανά τεμάχιο.

Barley Cargo
Κολοκοτρώνη 6, τηλ.: 210 3230445

Αυτo-αποκαλείται beer bar, και μάλλον ο νεόκοπος όρος του ταιριάζει γάντι. Ο χώρος είναι εντυπωσιακός, με ατμοσφαιρικό φωτισμό, χαμηλά ξύλινα τραπεζάκια του πικνίκ και άλλα από βαρέλια μπύρας. H μουσική παίζει δυνατά, δείχνοντας ιδιαίτερη αδυναμία στην brit pop (βλέπε Franz Ferdinand και Arctic Monkeys), αλλά και στη γερμανική σκηνή, χωρίς να παραλείπει κάποια indie rock περάσματα. Στο μενού θα βρείτε λίγα, μικρά –και αυστηρά ελληνικής κουζίνας– πιατάκια για να βάλετε στη μέση του τραπεζιού και να τσιμπολογάτε. Έχετε, λοιπόν, να διαλέξετε ανάμεσα σε εξαιρετικές, κομμένες στο χέρι και «σπιτικότατες» τηγανιτές πατάτες, πατάτες φούρνου, μπιφτεκάκια όπως θα τα έφτιαχνε στο σπίτι η μαμά, λουκάνικα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και αφράτους κολοκυθοκεφτέδες.


Οι τιμές είναι εξαιρετικές, ξεκινούν από 2€ για τις μπύρες (τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε και για το σπίτι, σε ακόμα χαμηλότερες τιμές λιανικής, που συναγωνίζονται εκείνες του σούπερ μάρκετ) και από 3-4€ για τα συνοδευτικά τους πιάτα. Οι πραγματικά άπειρες ετικέτες μπύρας είναι χωρισμένες ανά χώρα, ενώ εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των ελληνικών ετικετών –στοίχημα ότι αγνοούσατε ακόμα και την ύπαρξη των μισών από αυτές.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v