8 highlights σε αθηναϊκές πλατείες

Από το ιστορικό κέντρο μέχρι τα Πετράλωνα και από τα Βόρεια Προάστια μέχρι τον Νότο, εντοπίζουμε τις παλιές αγαπημένες γωνιές, τα ολοκαίνουρια στέκια και τις κορυφαίες επιλογές για έξοδο σε οκτώ αθηναϊκές πλατείες.
8 highlights σε αθηναϊκές πλατείες
του Γιώργου Κόκουβα

Μπορεί να μην πρόκειται για την πλατεία ενός χωριού, με πλάτανους να ρίχνουν τα φύλλα τους και ανθρώπους που δεν έχουν μόλις καταφτάσει μέσα από μερικούς τόνους μπετόν. Μπορεί να μην δοκιμάσετε ελληνικό καφέ στην χόβολη, και ο «καφετζής» να μην γνωρίζει το μικρό σας όνομα. 
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει, πως οι αθηναϊκές πλατείες στερούνται του αισθήματος της χαλαρότητας. Του αισθήματος εκείνου που πηγάζει από την ζωντάνια δεκάδων ανθρώπων οι οποίοι παράγουν μια ευχάριστη βαβούρα, χωρίς αυτή να προκαλείται από αυτοκίνητα και λοιπά αχρείαστα πάνω στο πλακόστρωτο. 

Μερικές αθηναϊκές πλατείες είναι, ευτυχώς, ακόμη ζωντανές. Και στα τραπεζάκια τους, στα ποτήρια με τα ποτά που τσουγκρίζονται, στα μαχαιροπίρουνα που χτυπούν πάνω στα πιάτα με τα μεζεδάκια, μπορεί κανείς να χαρεί αυτή τη ζωντάνια και να ξεχαστεί με την παρέα του από όλη την γκρίνια των ημερών – ή γιατί όχι, να την εκτονώσει με συζήτηση και γέλιο. 

Σε οκτώ από αυτές τις πλατείες, εντοπίζουμε αγαπημένα στέκια, νέες αφίξεις και μυστικά γειτονιών, από το κέντρο μέχρι το Χαλάνδρι και από τα Πετράλωνα μέχρι την Δάφνη, πιάνουμε την καλύτερη θέση και σας περιμένουμε.

*Πλατεία Κοτζιά

Highlight: CAMP (Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2, τηλ: 210 3247679)
Έσκασε μύτη πριν έναν χρόνο περίπου και ζωντάνεψε την αριστερή πλευρά της πλατείας, την ομορφιά της οποίας είχαμε ξεχάσει εξαιτίας της γκετοποίησής της. Οι ιθύνοντες του CAMP (Contemporary Art Meeting Point) ανέλαβαν να μεταμορφώσουν ένα πανέμορφο τριώροφο διατηρητέο νεοκλασικό σε χώρο «για κάθε χρήση». Café στο ισόγειο και στην πλατεία, χώρος για εκθέσεις και άλλα καλλιτεχνικά events στην gallery των πάνω ορόφων. Χαλαρή ατμόσφαιρα και θέα στην υπόλοιπη ξεχασμένη γοητεία της πλατείας – αυτή που της προσδίδουν μεγαλοπρεπή κτίρια όπως αυτά της Εθνικής Τράπεζας, το Μέγαρο Μελά και το Δημαρχείο της πόλης- φιλοξενούν είτε τον καφέ από το πρωί, είτε το βραδινό ποτό μετά των εικαστικών και μουσικών εκδηλώσεων. Αυτή την περίοδο, το CAMP φιλοξενεί μεταξύ άλλων την εκθεση POSTCRAPS από την ομάδα PROVO PRINCIPLES.
Ώρες λειτουργίας:  CAMP Coffee Culture (Café) Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-2:00, Παρασκευή-Σάββατο 9:00-4:00, Κυριακή 9:00-24:00. Gallery Δευτέρα-Κυριακή 14:00-21:00.

*Πλατεία Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα

Highlight: Βραζιλιάνα (Αρκάδων 4, 2117108428)
Κεφάτη, πολύχρωμη, πολυσυλλεκτική, η Βραζιλιάνα έχει κερδίσει με το εξωτικό σπαθί της τα κυριακάτικα ραχάτια μας στο δροσερό της σκηνικό. Μουσικές που κινούνται από την afro jazz μέχρι τα λάτιν ακούσματα, ελληνικές πινελιές με ρακές και μεζεδάκια, low budget αλκοόλ (5€ το ποτό) και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ για το βράδυ καθιστούν την πρασινοκίτρινη γωνιά της πλατείας σημείο συνάντησης για θαμώνες από όλη την Αθήνα. 
Δοκιμάστε επίσης: Τα παραδοσιακά κεφτεδάκια στο Οινομαγειρείο «Πλατεία» (Δεινοχάρους 3) και τις οικονομικές γεύσεις της δοκιμασμένης «Κάππαρης» (Δωριέων 36).

*Πλατεία Αγίας Ειρήνης

Highlight: Zaf (Πλατεία Αγ. Ειρήνης 8, τηλ: 210 323 6711)
Νέα άφιξη στην πιο hot πλατεία της χρονιάς, το all day café που άνοιξε τις πόρτες του απέναντι από την «περαντζάδα» του Rooster μπήκε δυνατά στον χάρτη της διασκέδασης χάρη στην χαλαρότητά του – αυτό που στέρησε από το Tailor Made την θέση του ως highlight. Προτιμήσαμε το Zaf, γιατί έφερε νέο αέρα στην πιάτσα, γιατί ήταν εκ των ελάχιστων café που λειτουργούσαν όλο τον Αύγουστο, και γιατί τα όμορφα τραπεζάκια του πιάνουν θέση σε ένα μέρος-έκπληξη, που δεν σου γεμίζει το μάτι: Από το πεζοδρόμιο, οι καρέκλες εκτείνονται μέχρι και μέσα στην στοά που οδηγεί στην Ερμού – στρατηγικό σημείο για οφθαλμόλουτρο προς την πλατεία. Λειτουργεί από το πρωί για καφέ, ενώ το βράδυ πιάνουν θέση οι DJs και διοργανώνονται συχνά freestyle party. Για τους πεινασμένους, σερβίρονται και ωραιότατες σαλάτες. 
Δοκιμάστε επίσης: Τα cocktails και τις γεύσεις του Rooster, ακριβώς απέναντι και τον φρεσκοαλεσμένο καφέ στο Tailor Made.

*Πλατεία Αβησσυνίας

Highlight: Λουκούμι (Πλ. Αβησσυνίας 3)
Ξεφεύγουμε από τις σίγουρες λύσεις του TAF και του A for Athens, και ξεμακραίνουμε ελάχιστα από την πλατεία του Μοναστηρακίου, μέχρι την ρετρό γειτονιά της Αβησσυνίας, για να πιάσουμε θέση στο μπαράκι που μας έκλεψε την καρδιά το καλοκαίρι. Μιλάμε για το Λουκούμι, το οποίο φιλοξένησε ουκ ολίγα βράδια μας στην ταράτσα του με την υπέροχη θέα, τα low budget ποτά (5€) και τις προσεγμένες γεύσεις του, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Τώρα που χειμωνιάζει –λέμε τώρα-, το Λουκούμι συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο ζωντανά στέκια της περιοχής, στην υπέροχη σάλα του πρώτου ορόφου και στα μικρά του μπαλκονάκια, για τις απαραίτητες δόσεις ήλιου. 
Δοκιμάστε επίσης: Την ιδιαίτερη λίστα κρασιών του Inoteka ακριβώς από κάτω, και την εμπειρία του παζαριού των παλαιοπωλών που ζωντανεύει με χρώματα και αναμνήσεις την πλατεία τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου. 

*Πλατεία Χαλανδρίου

Highlight: 30 Something  (Πλατεία Ηρώων 8, τηλ: 2106899227) 
Δεν πρόκειται για στέκι αποκλειστικά για τριαντάρηδες. Είναι το νέο trend της πόλης που έφτασε και στο Χαλάνδρι: Αυτό του pizza bar, που παντρεύει την… ιταλοφαγία με την ατμόσφαιρα ενός bar και τις εξεζητημένες γεύσεις με ψαγμένα cocktails. Το όνομά του είναι εμπνευσμένο αφενός από την δεκαετία, σύμφωνα με την οποία είναι διακοσμημένος ο καλαίσθητος χώρος, αυτή των αμερικανικών ‘30s, και αφετέρου από την διάμετρο της πίτσας. Έκπληξη είναι, πέρα από την λίστα των ιδιαίτερων cocktails, η… γλυκιά pizza για τους λιχούδηδες. 
Δοκιμάστε επίσης: Την κλασική πολυαγαπημένη ζεστή σοκολάτα στην «γαλλική» ατμόσφαιρα του Petite Fleur και γεύση από Χίο, στα «Αρμόλια» απέναντι. 

*Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι

Το καφενείο της Δεξαμενής, στο κατηφορικό πεζοδρόμιο λίγο πριν το θερινό σινεμά της πλατείας, μετά από τρία χρόνια ηχηρής απουσίας, έχει ξανανοίξει τις πόρτες του και έχει στήσει τα παραδοσιακά του τραπεζάκια, περιμένοντας τους «φίλους» της πλατείας. Το ιστορικό καφενεδάκι αποτελούσε στέκι μεγάλων προσωπικοτήτων έναν αιώνα πριν, μεταξύ των οποίων ο Βάρναλης, ο Παπαδιαμάντης και ο Καζαντζάκης. Παρά τους φόβους των κατοίκων, η νέα διεύθυνση του καφενείου δεν θα υποκύψει σε μοντέρνες επιταγές, και θα διατηρήσει την ατμόσφαιρα «όπως παλιά». Χωρίς μουσική, χωρίς εξεζητημένη κουζίνα και δυσθεώρητες τιμές, η «Δεξαμενή» σερβίρει καφεδάκι κάτω από την τέντα, και ουζάκι με μεζέδες που ξεκινούν από τα 3€. 

*Πλατεία Καλογήρων, Δάφνη
Highlight: Papa George’s (τηλ: 2109714167)
Παραγνωρισμένη πλατεία, ξεχασμένη από τους κατοίκους του κέντρου που δεν ξεμακραίνουν από τις γειτονιές του εμπορικού τριγώνου, αυτή η γωνιά της Δάφνης με τον άπλετο χώρο και την χαλαρή ατμόσφαιρα στις «παρυφές» του Νότου μάς εξέπληξε και εμάς πρόσφατα, όταν βρεθήκαμε μετά από καιρό τυχαία εκεί ένα μεσημέρι. Προτιμήσαμε τον Papageorges, στο «βαρύ», ξύλινο εσωτερικό του οποίου δοκιμάσαμε την χορταστικότατη ποικιλία κρεατικών του. Παρ’ ότι δεν πρόκειται για ιδιαίτερα ακριβό κατάλογο, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις προσφορές του εστιατορίου, όπως για παράδειγμα lunch break με extra large club sandwich και αναψυκτικό στα 5€. Ο χώρος παραπέμπει στην pop διακόσμηση των αμερικανικών εστιατορίων, ενώ  όλα τα τραπεζάκια της εσωτερικής σάλας διαθέτουν και υποδοχές για ηλεκτρικό ρεύμα, αν θέλετε να δουλέψετε σε έναν ευχάριστο χώρο με το laptop σας και μια κούπα καφέ ή ένα από τα λαχταριστά κέικ του Papageorges.  
Δοκιμάστε επίσης: Τις λαχταριστές γεύσεις παγωμένου γιαουρτιού στο διπλανό, πολύχρωμο και νόστιμο YogurtBerry

*Πλατεία Εξαρχείων

Highlight: Ginger Ale (Θεμιστοκλέους 74, τηλ: 2103301246)
Η ‘50s ρετρό αισθητική του χώρου, οι lounge, ethnic κινηματογραφικές μουσικές του, το πατάρι για επιτραπέζιο και εφημερίδες το πρωί ή οι καναπέδες του για cocktails και live jazz το βράδυ δεν μας αφήνουν περιθώρια να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία του στην πλατεία των Εξαρχείων. Οι εκπλήξεις περιλαμβάνουν εδώ την θέσπιση happy hours για ποτά αλλά και για καφέ. Εδώ θα βρείτε και το πρόγραμμα των live βραδιών του Ginger Ale
Δοκιμάστε επίσης: Την ιδιαίτερη γοητεία μιας βραδιάς στο Floral, στην θρυλική Μπλε Πολυκατοικία, μετά swing ήχων και θεματικών events. Όσο υπάρχει ακόμη φως, βυθιστείτε με καφέ στις σελίδες ενός από τα βιβλία που υπάρχουν πιο μέσα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v