Ερμού by night: 9 στέκια γύρω της

Τα δρομάκια γύρω από τον εμπορικότερο δρόμο της Αθήνας ζωντανεύουν, επιτέλους, τα βράδια, κι εμείς δοκιμάζουμε κοκτέιλ, συγκρίνουμε μουσικές, αράζουμε σε vintage καναπέδες και φτιάχνουμε τον νέο νυχτερινό χάρτη του κέντρου.
Ερμού by night: 9 στέκια γύρω της
της Ηρώς Κουνάδη

Το παράδοξο που παρατηρείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες –της Αθήνας, μέχρι πρότινος, περιλαμβανομένης– είναι ότι οι μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι τους, οι λεγόμενοι και “high streets”, τα βράδια που κλείνουν τα καταστήματα ερημώνουν. Παράδοξο γιατί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι αυτοί οι συγκεκριμένοι που αποτελούν τους ωραιότερους δρόμους της πόλης, εκείνοι που καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σφύζουν από ζωή, πλαισιώνονται από δυνατές μουσικές, συγκεντρώνουν τους περισσότερους street performers και μαγνητίζουν τα περισσότερα πλήθη. Αν τους περπατήσεις κατά τις 11.00 το βράδυ, μοιάζουν εγκαταλελειμμένοι, σχεδόν τρομακτικοί.

Η Ερμού άργησε να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα. Σιγά σιγά, όμως, τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότερα νέα, ενδιαφέροντα στέκια ξεφυτρώνουν στα δρομάκια πίσω της, μετακινώντας τη νυχτερινή δράση της Αθήνας προς (άλλο ένα) σωστό σημείο, εκεί που χτυπάει την ημέρα η καρδιά της σύγχρονης πόλης. Την αρχή έκαναν, πριν πολλά χρόνια, το μικρούλι, funky Pop, το Baba au Rum με τα φανταστικά κοκτέιλ του και το εναλλακτικό, πολύχρωμο Pure Bliss. Τώρα, στη λίστα έχουν προστεθεί νέα ονόματα, και κάτι μας λέει πως φέτος τον χειμώνα τα ραντεβού θα δίνονται στο σιντριβάνι της Ερμού.

Παραγγέλνουμε, λοιπόν, άλλον έναν γύρο σφηνάκια και ξεκινάμε το bar hoping στα δρομάκια γύρω από τον πιο πολυσύχναστο (νύχτα-μέρα τώρα πια) δρόμο της Αθήνας.

Dude
Καλαμιώτου 14, τηλ.: 210 322713  

Μικρούλι αλλά παρεΐστικο –με την έννοια του «όλοι οι καλοί χωράνε»– το Dude αποτίει φόρο τιμής στον ομώνυμο, αγαπημένο χαρακτήρα της ταινίας Big Lebowski: Κορίνες του bowling στα ράφια με τα ποτά που φτάνουν μέχρι το πανύψηλο ταβάνι, και κονσόλα που αγαπά τη funk και τη soul, αλλά κάνει και μερικές rock στροφές όταν η ώρα και η διάθεση το απαιτούν. Το ποτό κοστίζει 7€, ενώ τα signature cocktails –και ιδιαίτερα η παραλλαγή του White Russian που λέγεται… Dude Russian– αξίζουν μία, ίσως και δύο, δοκιμές.

Aperitif
Καλαμιώτου 4, τηλ.: 210 3240103

Μικρό και χαριτωμένο, με τα τραπεζάκια του να απλώνονται στον λιλιπούτειο πεζόδρομο της Καλαμιώτου και το φανταστικό μωσαϊκό-σκακιέρα με τα κόκκινα και λευκά τετραγωνάκια να κυριαρχεί στο εσωτερικό του, το Aperitif μας κακομαθαίνει από νωρίς το πρωί με καφέδες και αρωματικές σοκολάτες μέχρι το βράδυ με jazz funky μουσικές και χρωματιστά κοκτέιλ. Τακτικά διοργανώνονται live και events με guest DJs. Το απλό ποτό κοστίζει 6€, τα δε κοκτέιλ κυμαίνονται στα 7-9€.

Sabor
Περικλέους 17 & Κορνάρου, τηλ.: 210 3312330

Το Sabor ήταν πιθανότατα το μπαράκι που πρωτοξεκίνησε την κουβέντα περί «πιάτσας γύρω από την Ερμού», όχι επειδή ήταν το πρώτο που άνοιξε τις πόρτες του στη γειτονιά, αλλά γιατί εξελίχθηκε ταχύτατα σε στέκι για το οποίο μιλούσε όλος ο κόσμος. Είναι μικρούλι κι ομορφούλι, ανοίγει από νωρίς το πρωί για καφέ (που φτιάχνεται με φρεσκοκομμένες ποικιλίες απ’ όλο τον κόσμο) και σάντουιτς του βεληνεκούς «προσούτο-μαρμελάδα σύκο» και συνεχίζει δυναμικά το βράδυ με ωραίες μουσικές και κοκτέιλ που καταλήγουν εθισμοί –δοκιμάστε οπωσδήποτε το Desejo, με παλαιωμένο ρούμι και κάστανο. Το ποτό κοστίζει 6€.

Ippo
Θησέως 12, τηλ.: 6937954953, 213 0054715

Μοιάζει να τηλεμεταφέρθηκε στην Αθήνα από το Βερολίνο, φέρνοντας μαζί του τις καλλιτεχνίζουσες ιδέες και τα events που περιλαμβάνουν εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, κολάζ, installation, παρουσιάσεις βιβλίων και βραδιές ποίησης, parties και σεμινάρια φωτογραφίας (και προσεχώς dark room, για τους λάτρεις της εμφάνισης αναλογικών φωτογραφιών). Οι μουσικές επιλογές δεν κάνουν διακρίσεις, και κινούνται σε μια ευρύτατη γκάμα, που περιλαμβάνει από alternative μέχρι jazz, και από indie μέχρι soul, ethnic και funk ακούσματα. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 19.00 το απόγευμα, και με happy hour έως τις 22.00 (όλα τα κοκτέιλ στα 5,5€). Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι καθημερινά τέσσερα επιλεγμένα απλά ποτά κοστίζουν μόνο 4€ έκαστο, όλες τις ώρες.

Faust
Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, τηλ.: 210 3234095

Είναι bar, είναι και θέατρο, είναι και μουσική σκηνή, φιλοξενεί και εικαστικές εκθέσεις. Έχει «σκοτεινή» ατμόσφαιρα καμπαρέ, έχει ρετρό στυλ, έχει και όρεξη για νέα πράγματα –γι’ αυτό απευθύνει μέσω του site του ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε καλλιτέχνη ή ομάδα που κινείται στους χώρους της World Music, του Καμπαρέ και του Bar-Theatre. Το Faust, που άνοιξε τις πόρτες του πέρυσι σε ένα τριώροφο διατηρητέο κτίριο και πήγε διακοπές το καλοκαίρι, υπόσχεται να μας απασχολήσει ξανά τη νέα σαιζόν με ενδιαφέροντα events –τα οποία θα ανακοινώνονται εδώ. Εμείς πάντως αράζουμε στους θεατράλε καναπέδες του για ποτό (το οποίο τιμάται στα 8€) και κουβέντα, ανεξάρτητα από το αν «τρέχει» ή όχι κάποιο event. 

Poems and Crimes 
Αγ. Ειρήνης 17, τηλ: 210 3228839

Το… βιβλιοφίλ café bar των Εκδόσεων Γαβριηλίδης μας έκλεψε την καρδιά τον χειμώνα που πέρασε, με τον artistic χώρο του, όπου κυριαρχούν οι ζεστοί τόνοι του ξύλου, αλλά και με το μπαλκονάκι στο πίσω μέρος του που διεκδικεί επάξια τον σπάνιο πια τίτλο της «κρυφής γωνιάς στο κέντρο της Αθήνας». Έξτρα πόντους κερδίζει για τον πανέμορφο κατάλογο, που μοιάζει με βιβλίο –κεφάλαιο πρώτο, οι καφέδες, κεφάλαιο δεύτερο τα ποτά, κεφάλαιο τρίτο το φαγητό και πάει λέγοντας. Το «Ποιήματα κι Εγκλήματα» λειτουργεί από τις 9 το πρωί για καφέ και διάβασμα, συνεχίζει το μεσημέρι με επιλογές από σαλάτες, ζυμαρικά, νόστιμα πιάτα και γλυκά, και το βράδυ ολοκληρώνει την ημέρα με χαλαρό ποτό και κοκτέιλ, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από τα 7€. 

Stasera
Κτενά 1, τηλ.: 210 3316006

Αν δεν ήταν το Stasera και τα επιτυχημένα swing, rock’n’roll αλλά και ρετρό ελληνικά live του, την περασμένη άνοιξη, λίγοι από εμάς θα είχαμε ανακαλύψει την κουκλίστικη πλατεία Κτενά, που κρύβεται πίσω από τον μικρότερο πιθανότατα δρόμο του αθηναϊκού κέντρου. Μας αρέσει, πέραν των κεφάτων live του, και για το minimal εσωτερικό με τα μεγάλα, βιομηχανικού τύπου φωτιστικά και τις διακριτικές ροζ πινελιές στη διακόσμηση. Το καλοκαίρι έκανε ένα διάλειμμα, αλλά με τη νέα σαιζόν περιμένουμε ακόμα περισσότερα live και events. Το ποτό κοστίζει 6€. 

Oinoscent
Βουλής 44Α, Σύνταγμα, τηλ. 210 3229374

Το έξυπνο λογοπαίγνιο του ονόματός του μαρτυρά αμέσως την κύρια ιδιότητά του, εκείνη του wine bar. Πιάνετε θέση στην όμορφη μπάρα του, ή στα τραπεζάκια του πεζοδρομίου, και δοκιμάζετε σε ποτήρι ή σε μπουκάλι, όποιο κρασί επιλέξετε από την μεγάλη λίστα του. Αν, μάλιστα, παραγγείλετε μπουκάλι, η τιμή είναι ακριβώς ίδια με εκείνη που θα πληρώνατε αν το αγοράζατε για το σπίτι (το Oinoscent λειτουργεί καθημερινά και ως κάβα) με μία επιπλέον χρέωση 8€ για το σέρβις. Αν, πάλι, κάποιος από την παρέα δεν είναι οινόφιλος, οι επιλογές περιλαμβάνουν, πέρα από τα κρασιά, malt whiskeys, cognacs, calvados, armagnacs, sherries, port, champagnes vintage, ενώ όλα αυτά συνδυάζονται εξαιρετικά με πλατό επιλεγμένων τυριών και αλλαντικών. Οι τιμές των ποτηριών κυμαίνονται από 4€ έως 7€, ενώ για τα πλατό δεν θα δώσετε περισσότερα από 6,5€.

7 Jokers
Βουλής 7, τηλ.: 210 3219225

Ήταν από τα πρώτα που άνοιξαν τον χορό στα δρομάκια ψηλά στην Ερμού, μετακινώντας το νυχτερινό (μας) ενδιαφέρον και προς το Σύνταγμα. Στους παλιούς θαμώνες της πλατείας Μαβίλη θυμίζει το Μπρίκι, και όχι τυχαία, αφού είναι δημιουργία του ίδιου ανθρώπου. Μικρό και παρεΐστικο, με τις γνωριμίες να δίνουν και να παίρνουν, και τους θαμώνες να γίνονται όσο περνά η ώρα όλο και εμφανέστερα μια μεγάλη παρέα, σερβίρει κοκτέιλ, ποτά, μπύρες και συμπάθεια κάτω από τα memorabilia και τις φωτογραφίες των Rolling Stones που κοσμούν τους τοίχους του. Το βρίσκουμε ανοιχτό από το απόγευμα, για καφεδάκι και ωραίες τάρτες και άλλα πιάτα ημέρας. Το ποτό κοστίζει 7€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v