10 μπαράκια… τη δροσιά τους να ’χεις!

Ταράτσες με θέα, μυστικοί κήποι, σκιερές αυλές και ανοιχτοί χώροι ξορκίζουν τον καύσωνα με χρωματιστά κοκτέιλ, ωραίες μουσικές και καλές τιμές.
10 μπαράκια… τη δροσιά τους να ’χεις!
της Ηρώς Κουνάδη

Τον χειμώνα, το μόνο που θέλεις είναι παίζει καλή μουσική –άντε, να φτιάχνει και ωραία κοκτέιλ, που δεν είναι και απαραίτητο, βολεύεσαι και με το ποτό σου σκέτο. Το καλοκαίρι, η αναζήτηση του ιδανικού μπαρ, ακόμη και για ένα χαλαρό ποτό μετά το γραφείο, είναι πολύ πιο περίπλοκη υπόθεση. Στην καλή μουσική που εξακολουθείς να θέλεις, και τα κοκτέιλ που είναι τώρα λίγο πιο απαραίτητα, έρχεται να προστεθεί και ο χώρος που, αν μη τι άλλο, πρέπει να είναι δροσερός, για να μην μετράμε στάλες ιδρώτα μέσα στα σφηνάκια μας όταν ο υδράργυρος δεν λέει να ξεκολλήσει από τους 40 βαθμούς κι ας δείχνει το ρολόι Μεσάνυχτα. Κι επίσης, μέρες που είναι, θέλουμε και σχετικά καλές τιμές. Ζητάμε πολλά;

Ευτυχώς, λύσεις υπάρχουν. Σκιεροί κήποι, δροσερές ταράτσες και χαριτωμένες αυλές υπόσχονται σφηνάκια στη δροσιά, την ώρα που η υπόλοιπη Αθήνα βράζει.

Six D.O.G.S.
Aβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3210510

Ξύλινα τραπέζια και καρεκλάκια σε τρία διαφορετικά επίπεδα, ψηλά δέντρα, δροσερή ατμόσφαιρα, αιώρες, σιγανή – στα όρια της σιωπής– μουσική για να (κρυφ)ακούς και τα γύρω τραπέζια μαζί με τους funky και alternative ρυθμούς. Η ένταση ανεβαίνει το βράδυ, κατόπιν λαϊκού αιτήματος, και η αυλή που έγινε πρόπερσι το αγαπημένο καλοκαιρινό σποτ των Αθηναίων συνεχίζει ακάθεκτη στον τρίτο χρόνο λειτουργίας της, με νέα λίστα δροσερών σπιτικών κοκτέιλ και σαντουϊτσάκια και finger food ημέρας που αναγράφονται με κιμωλία στον πίνακα, για τους πεινασμένους της παρέας. Τα κοκτέιλ κοστίζουν 8€.

Sole e Luna
Ήρας 10, Νέος Κόσμος

Η ταράτσα του Acropolis Ami Boutique Hotel δεν είναι ένα συνηθισμένο roof bar. Σίγουρα, έχει την τέλεια θέα στην Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, και την lounge, jazz και chill out μουσική που θα περίμενε κανείς να βρει σε ένα ατμοσφαιρικό roof bar. Έχει, όμως, και τις εκάστοτε ροκ βραδιές της, και το παρεΐστικο κλίμα που εγγυάται… σφηνάκια ως το ξημέρωμα, και την ατμόσφαιρα από-μια-ώρα-και-μετά-είμαστε-όλοι-μια-παρέα και τις ασυναγώνιστες τιμές στα 5€ το ποτό και στα 6,50€ το κοκτέιλ.

Λουκούμι
Πλατεία Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι, τηλ.: 6980503652

Ανεβαίνεις τις στριφογυριστές σκάλες, προσέχεις εδώ κι εκεί τις καλλιτεχνικές πινελιές και σκέφτεσαι ότι το Λουκούμι θα γίνει πιθανότατα το στέκι σου φέτος τον χειμώνα. Προς το παρόν, όμως, ανηφορίζεις γραμμή για την υπέροχη, δροσερή ταρατσούλα του, που κοιτάζει στα μάτια την Ακρόπολη και το Αστεροσκοπείο. Αυτή, σε συνδυασμό με τις σούπερ χαμηλές τιμές του (στα 5€ το ποτό, και από 0,90€ τα μεζεδάκια που το συνοδεύουν, και τα οποία παραγγέλνουμε με το τεμάχιο) το έκαναν σε χρόνο μηδέν ένα από τα δημοφιλέστερα μπαράκια του κέντρου. Γι’ αυτό, αν δεν είστε από τους ανθρώπους που έχουν γενικά την τύχη με το μέρος τους, ελάτε νωρίς –ναι, ακόμη και τις καθημερινές– αν θέλετε να βρείτε τραπεζάκι ελεύθερο.

Κήπος της ΕΠΑΣΚΤ
Πανός 19, Πλάκα, τηλ.: 210 3215654

Κήπος της Ένωσης Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών, δηλαδή –αλλιώς γνωστός και ως ο ωραιότερος κήπος στην Πλάκα. Πανύψηλα, καταπράσινα δέντρα προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους στα εξίσου πράσινα τραπεζάκια καφενείου, στα χτιστά πεζούλια και τα πέτρινα τειχάκια που έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε το περιβάλλον να αποπνέει αέρα παρεΐστικο και ατμόσφαιρα κυριακάτικης εκδρομής. Το αρτίστικ περιβάλλον συμπληρώνεται από πινελιές τέχνης στα πιο απίθανα σημεία –από τα μαρμάρινα αγάλματα εδώ κι εκεί, μέχρι τα παντζούρια των παραθύρων των κτιρίων που περιστοιχίζουν τον κήπο. Ο καφές, η μπύρα και το ποτήρι κρασί κοστίζουν μόλις 2,50€. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 17.00 έως τη 1.00, από τέλη Μαΐου μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου.

A for Athens
Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3244244

Ναι, ξέρουμε, έχετε βαρεθεί να το βλέπετε παντού από τότε που άνοιξε τις πόρτες του, πριν από ένα χρόνο και κάτι. Αυτό που αποκλείεται να έχετε βαρεθεί είναι η θέα του, αυτή η μοναδική γωνία που σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορείς να απλώσεις το χέρι και να αγγίξεις την Ακρόπολη, και το κάδρο που κάνει το Μοναστηράκι γύρω της. Ο έβδομος όροφος, η ταράτσα του δηλαδή, απολαμβάνει απείρως περισσότερη δροσιά από τον έκτο –ελλείψει… ταβανίου– αλλά ελάτε νωρίς, ή φροντίστε τις κρατήσεις σας για να βρείτε τραπέζι (στο οποίο, αν τηλεφωνήσετε για να το κλείσετε, η ελάχιστη κατανάλωση είναι δύο ποτά κατ’ άτομο). Τα απίθανα κοκτέιλ του κοστίζουν 10€, ενώ τα απλά ποτά 8€.

Taf
Νορμανού 5, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3238757

Ατμόσφαιρα γειτονιάς της παλιάς Αθήνας, πολύ πράσινο και πολλή τέχνη, στις περιοδικές εκθέσεις που στήνονται στα δωματιάκια γύρω από την αυλή. Το Taf είναι ένα από τα πιο sui generis στέκια της πόλης, από νωρίς για καφεδάκι στη δροσιά μέχρι αργά για ποτό υπό τους ήχους jazz και funk κυρίως μουσικών επιλογών. Η αυλή του αποτελεί κλασικό δείγμα εσωτερικής αθηναϊκής αυλής του 19ου αιώνα (εδώ πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα του «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα») ενώ ο φωτισμός της είναι διακριτικός (σε σημείο να σε νανουρίζει) και ταιριάζει απόλυτα στην φιλοσοφία του χώρου. Το απλό ποτό κοστίζει 6€.

Banana Moon
Αρδηττού 1, Μέτς, τηλ.: 210 9219397

Παλιά το λέγαμε Bobayo, παλιότερα On the Road και ακόμα παλιότερα Κούκο… Το μπαράκι στη νησίδα της Αρδηττού μπορεί να αλλάζει κατά καιρούς ονόματα, κρατά όμως ίδια κι απαράλλαχτη την δροσιά του, την φαντασμαγορική θέα στην Ακρόπολη και την φαντασία στα κοκτέιλ του, που φτιάχνονται με ολόφρεσκα φρούτα από τα… μανάβικα που κοσμούν τις μπάρες του. Δοκιμάστε οτιδήποτε με Μαστίχα Χίου, θα μας θυμηθείτε. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8€.

Piu Verde
Στρ. Αλ. Παπάγου & Πεντέλης, Άλσος Παπάγου, τηλ: 210 6546185

Στην καρδιά του καταπράσινου άλσους του Παπάγου, γεμάτο δέντρα, ρυάκια, μίνι λίμνες και ξύλινα γεφυράκια, είναι το τέλειο setting για τον καφέ της Κυριακής (οπότε και επικρατεί το αδιαχώρητο, επομένως καλό θα ήταν να αποφύγετε τις «ώρες αιχμής», 12.00-17.00) αλλά και για τα ποτά του Σαββάτου –τουλάχιστον αν δεν είστε fan των δυνατών beats και του χορού μέχρι πρωίας. Πέρα από τις κλασσικές αλκοολούχες επιλογές, σερβίρει και μεσογειακή –αν και κάπως «τσιμπημένη» – κουζίνα με gourmet προεκτάσεις. Το απλό ποτό κοστίζει 7,50€ και τα κοκτέιλ 9€. Μετά τις 23.00, όλα τα ποτά (εκτός των κοκτέιλ) και οι μπύρες κοστίζουν μόλις 5€.

Cocktail’s Code
Τριπτολέμου 35, Γκάζι, τηλ.: 210 3458110

Jazzy, funky και free style μουσικές επιλογές σε έναν χώρο που απ’ έξω θυμίζει νησί και σε προκαλεί να αποκρυπτογραφήσεις τον κώδικα σε παραπάνω από εξήντα συνταγές cocktail. Ο εσωτερικός χώρος σε εκπλήσσει ευχάριστα: χτιστά πεζούλια με πολύχρωμες μαξιλάρες, ασβεστωμένα σκαλοπάτια, κυκλαδίτικες καμάρες, φουντωτές μπουκαμβίλιες κι αρμονικές καμπύλες στα στηθαία, συνθέτουν ένα απόλυτα καλοκαιρινό σκηνικό, ενώ η στιλάτη αυλή του με τα ξύλινα σκαμπουδάκια και στάντς, τα δέντρα και τον διακριτικό φωτισμό είναι ο, τι πρέπει για να δροσίσει τις θερμές καλοκαιρινές νύχτες στο κέντρο της Αθήνας. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, ενώ τα κοκτέιλ 9€. Δεν σας λέμε ποια να δοκιμάσετε, απλά εκμυστηρευτείτε στον barista το αγαπημένο σας ποτό και αφήστε τον να αυτοσχεδιάσει.

Open Air Bar στο Τρένο στο Ρουφ
Αποβάθρα Σιδηροδρομικού Σταθμού Ρουφ επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως - Προαστιακός Ρουφ, τηλ.: 210 5298922

Η πάντα ανήσυχη Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ βγάζει «τραπεζάκια έξω» σε ένα open-air bar στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού Ρουφ, εξασφαλίζοντάς μας μια χαλαρή εναλλακτική δίπλα στην πολύβουη πιάτσα του Γκαζιού. Με φόντο τα φωτισμένα βαγόνια του Τρένου-Θεάτρου, δίπλα σε ελιές και πικροδάφνες, το open bar υπόσχεται lounge βραδιές με παγωμένα κοκτέιλ, αλλά και πολλά live και events που θα περιλαμβάνουν εικαστικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και προβολές video-art. Το bar λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής από τις 20.00 μέχρι (πολύ) αργά. Το απλό ποτό κοστίζει 6,50€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v