Μεζεδομπαράκια: Tapas bar επί το ελληνικότερο

Γιατί να συνοδεύουν τα ποτά μας μόνο ισπανικά λουκάνικα και πατάτες με καυτερές σάλτσες, και όχι σπιτικά μπιφτεκάκια ή καναπεδάκια με κατίκι Δομοκού; Αυτό σκέφτηκαν τρία μπαράκια, που έβαλαν τους ελληνικούς μεζέδες στα μενού τους. Και εγένετο… mezze bars.
Μεζεδομπαράκια: Tapas bar επί το ελληνικότερο
της Ηρώς Κουνάδη

Θυμάστε εκείνη την προ εξαετίας μόδα που είχε πλημμυρίσει την Αθήνα με tapas bars, τα οποία σέρβιραν κανάτες σανγκρία, μαζί με λουκανικάκια chorizo και πικάντικες patatas bravas; Η μόδα κάποια στιγμή πέρασε, το –ιδιαίτερα προσεγμένο– Jamon στο Γκάζι έμεινε μόνο του να μας θυμίζει εκείνη την εποχή, αλλά η απορία παρέμεινε: Γιατί τα ελληνικά μεζεδάκια, που θα ταίριαζαν τόσο ωραία σε αυτήν την φιλοσοφία, δεν βγαίνουν επιτέλους από την κατηγορία «ορεκτικά» της ταβέρνας, να μπουν στα πιατάκια των μπαρ, τα οποία επιμένουν να μας ταΐζουν τσιπς και καροτάκια μαζί με το ποτό;

Δεν θα ήταν ωραίο, μαζί με το ποτό σου, να μπορείς να τσιμπολογάς μια μίνι ποικιλία ελληνικών τυριών, ή λίγο κρητικό απάκι, ή μια φουρνιστή τυρόπιττα; Και δεν θα έβγαζε τις παρέες από το αιώνιο δίλημμα «φαγητό ή ποτό», το οποίο καταλήγει να μας ροκανίζει το budget αφού για να ικανοποιηθούν όλοι καταλήγουμε πρώτα στο μεζεδοπωλείο και μετά στο μπαρ; Όλα αυτά πρέπει να σκέφτηκαν οι ιδιοκτήτες των καινούριων “mezze bar”, όπως… μετεμψυχώθηκαν τα tapas bars της Αθήνας, κι εμπλούτισαν τη λίστα των κοκτέιλ τους με μικρά πιατάκια για το απαραίτητο συνοδευτικό τσιμπολόγημα.

Επισκεφθήκαμε τρία από αυτά, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό την επιλογή του –πειραγμένου ή μη– μεζέ που συνοδεύει το ποτό μας, ενθουσιαστήκαμε και σας τα συστήνουμε, περιμένοντας τα επόμενα… 

Lolita’s Mezze Bar
Δωριέων 26, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 211 4013574

Φουλ στο χρώμα, με καρεκλίτσες καφενείου, λίγα σκαμπό στην μπάρα, μενού-σουβέρ στα τραπεζάκια του και arty πινελιές στους τοίχους, η Lolita σε προϊδεάζει αμέσως: δεν είναι ούτε αμιγώς μεζεδοπωλείο, ούτε απλό μπαρ: είναι κάτι ενδιάμεσο. Εδώ θα διαλέξετε πρώτα τι θα πιείτε, ανάμεσα στο πολύ καλό τριποικιλιακό λευκό κρασί (Μοσχοφίλερο-Σαββατιανό-Ροδίτης) που έρχεται σε μικρές ή μεγαλύτερες κανάτες, τις ενδιαφέρουσες ετικέτες μπύρας, τα ούζα και τα κοκτέιλ που περιλαμβάνουν, πέραν των κλασικών, ένα ωραιότατο strawberry mojito και το πολύ καλοκαιρινό long island iced tea.

Εν συνεχεία, θα διαλέξετε τα πιατάκια που θα συνοδεύσουν τα ποτά σας. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες μεζέδων: οι μικροί, των 2,5€, οι μεγαλύτεροι των 4-5€ και τα μεγάλα πιάτα «της παρέας», στα 6-7€. Εμείς δοκιμάσαμε –και αγαπήσαμε– την πράσινη φάβα με κάππαρη και νούμπουλο Κερκύρας, τα κεμπαπάκια πάνω σε πίτα με γιαούρτι και πικάντικη σάλτσα ντομάτας, τα mini hot dog με καραμελωμένο κρεμμύδι και τα σουτζουκάκια γαλοπούλας με λιαστή ντομάτα και σάλτσα φέτας. Θα θέλαμε τις baby πατάτες με δεντρολίβανο στο φούρνο λίγο περισσότερο ψημένες, αλλά αυτή ήταν και η μόνη ένσταση της βραδιάς.

Η μουσική κινείται σε έθνικ μονοπάτια αρχικά, ενώ όσο η ώρα περνάει και η ένταση δυναμώνει κάνει μια στροφή προς την indie με λίγες ποπ πινελιές. Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, καλό είναι να κάνετε κράτηση αν σκοπεύετε να έρθετε στις ώρες αιχμής μεταξύ 9.00 και 11.00. Η Λολίτα σερβίρει από Τρίτη ως Παρασκευή από τις 18.00 έως τις 2.00, Σάββατο και Κυριακή από τις 13.00 έως τις 2.00, ενώ τις Δευτέρες δεν θα τη βρείτε ανοιχτή. Αναλόγως πόσα μεζεδάκια –και πόσα ποτά– θα παραγγείλετε, ο τελικός λογαριασμός θα κυμανθεί στα 10-15€ το άτομο –υπολογίστε περί τα 7€ για κάθε κοκτέιλ.

Λουκούμι
Πλατεία Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι, τηλ.: 6980503652

Άνοιξε πριν από λίγο καιρό στην Πλατεία Αβησσυνίας, και εξελίχθηκε ταχύτατα στο νέο στέκι της. Δεν είναι να απορείς: οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του, που γίνονται εμφανείς ήδη από την ταμπέλα του, τα events που διοργανώνει, το ζεστό περιβάλλον και –πάνω απ’ όλα– η υπέροχη ταράτσα του, που κοιτάζει στα μάτια την Ακρόπολη και το Αστεροσκοπείο είναι μερικά μόνο από τα δυνατά χαρτιά του. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του, έχει την ιδανική συνταγή για το τέλειο μπαράκι.

Τα ποτά σας (τα οποία δεν κοστίζουν περισσότερα από 5€) συνοδεύουν μεζεδάκια που παραγγέλνετε με το τεμάχιο, και τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, τραγανά spring rolls, ντοματίνια γεμιστά με κατίκι Δομοκού και νοστιμότατο κρητικό απάκι. Οι δε τιμές τους ξεκινούν από 0,90€! Σημειώστε, επίσης, και τα signature cocktails, από τα οποία την παράσταση κλέβει το Black Cat, με βότκα, cherry Coca Cola και χυμό cranberries. 

Οι μουσικές υπακούουν στις διαθέσεις των DJs που αναλαμβάνουν τα decks, και ποικίλλουν από χαλαρωτικές φανκιές μέχρι ξεσηκωτική indie rock. Τακτικότατα διοργανώνονται και live. Το Λουκούμι θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι –κι αυτό σε τιμή έκπληξη, από 1,80€.

Barley Cargo
Κολοκοτρώνη 6, τηλ.: 210 3230445

Αποκλείεται να περάσεις απέξω και να μη σου τραβήξει το βλέμμα: Χαμηλά ξύλινα τραπεζάκια –στη φιλοσοφία αυτών του πικνίκ– βιομηχανικά πατώματα, βαρέλια μπύρας που έχουν μετατραπεί σε σκαμπό και καθίσματα, και ατμοσφαιρικός φωτισμός που αναδεικνύει τον έναν από τους τοίχους, τον οποίο καλύπτουν από τη μια άκρη ως την άλλη και από το πάτωμα ως το ταβάνι εκατόν πενήντα διαφορετικές ετικέτες μπύρας, σε εντυπωσιακά μπουκάλια για να χαζεύεις όσο προσπαθείς να διαλέξεις τι θα πιείς.

Το νεοαφιχθέν στην πιάτσα της Κολοκοτρώνη Barley Cargo απέχει μακράν από το να είναι μια ακόμα μπυραρία. Αυτό-αποκαλείται beer bar, και μάλλον ο νεόκοπος όρος του ταιριάζει γάντι. Η μουσική παίζει δυνατά, η κονσόλα δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στην brit pop (βλέπε Franz Ferdinand και Arctic Monkeys), αλλά και στη γερμανική σκηνή, χωρίς να παραλείπει κάποια indie rock περάσματα, και το μενού δεν είναι το κλασικό των μπυραριών που έχουμε συνηθίσει στην Αθήνα. Δεν προτείνει, δηλαδή, μεγάλες ποικιλίες και εξεζητημένα πιάτα τύπου κότσι για να συνοδεύσετε την μπύρα σας, αλλά λίγα, μικρά –και αυστηρά ελληνικής κουζίνας– πιατάκια για να βάλετε στη μέση του τραπεζιού και να τσιμπολογάτε. Έχετε, λοιπόν, να διαλέξετε ανάμεσα σε εξαιρετικές, κομμένες στο χέρι και «σπιτικότατες» τηγανιτές πατάτες, πατάτες φούρνου, μπιφτεκάκια όπως θα τα έφτιαχνε στο σπίτι η μαμά, λουκάνικα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και αφράτους κολοκυθοκεφτέδες.

Οι τιμές είναι εξαιρετικές, ξεκινούν από 2€ για τις μπύρες (τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε και για το σπίτι, σε ακόμα χαμηλότερες τιμές λιανικής, που συναγωνίζονται εκείνες του σούπερ μάρκετ) και από 3-4€ για τα συνοδευτικά τους πιάτα. Οι πραγματικά άπειρες ετικέτες μπύρας είναι χωρισμένες ανά χώρα, ενώ εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των ελληνικών ετικετών –στοίχημα ότι αγνοούσατε ακόμα και την ύπαρξη των μισών από αυτές. Ο χώρος είναι ανοιχτός, ενώ τον χειμώνα θα κλείνει με τζαμαρίες για να επιτρέπει το χάζι στο αδιάκοπο πηγαινέλα της Κολοκοτρώνη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v