Η βόλτα του Σαββάτου: Καλοκαίρι στην πόλη

Η (προ)τελευταία ευκαιρία να δούμε τα Τέρατα στο Μουσείο Μπενάκη, συνδυάζεται τέλεια με μεσημεριανό σε κάποια σκιερή αυλίτσα των Πετραλώνων και βραδινές τσάρκες στην Πλάκα παρέα με τους τουρίστες. Ποιος είπε ότι η Αθήνα δεν είναι ωραία τα καλοκαίρια;
Η βόλτα του Σαββάτου: Καλοκαίρι στην πόλη
Αυτό το Σάββατο, λέμε να απαρνηθούμε τη βουτιά στο αττικό γαλάζιο, και αντ’ αυτής να κάνουμε τους τουρίστες στην πόλη, βλέποντας την έκθεση των Beetroot για την οποία μιλά εδώ και μήνες όλος ο κόσμος (και η οποία τελειώνει την Κυριακή), τρώγοντας σε μια σκιερή αυλή στα Πετράλωνα και εν συνεχεία ακολουθώντας τους τουρίστες για χαλαρό ποτάκι και θερινό σινεμά στην Πλάκα.

Πρωινά και… Τέρατα στο Μουσείο Μπενάκη

Εγκαταστάσεις, γλυπτά, ειδώλια, στένσιλ γκράφιτι που μοιάζουν με σύγχρονες ζωφόρους, αλλά και «αόρατα» τέρατα που γίνονται αντιληπτά μέσω της τεχνολογίας, όλα εμπνευσμένα από την πλούσια ελληνική μυθολογία και σχεδιασμένα σε έναν νέο-μελανόμορφο ρυθμό. Όσοι δεν έχουμε δει ακόμα την έκθεση του πολυβραβευμένου γραφείου design Beetroot... τρέχουμε, διότι η έκθεση ολοκληρώνεται αυτήν την Κυριακή, κι έχουμε ακούσει τα καλύτερα από όλους όσοι την έχουν δει. Λέμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε το Σάββατό μας από εκεί. Τα δε καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται καν να βάλουμε ξυπνητήρι για να το κάνουμε αυτό, καθότι το Σάββατο η έκθεση παραμένει ανοιχτή από τις 10.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ.

Μόλις ολοκληρώσουμε την βόλτα μας στους δροσερούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς που φιλοξενεί την έκθεση –υπολογίστε περί τη μία ώρα για να την δείτε με την ησυχία σας, και να παίξετε με τα διαδραστικά εκθέματα– περνάμε απέναντι, και κατευθυνόμαστε προς τα Πετράλωνα για μεσημεριανό. Πολλές είναι εδώ οι σκιερές αυλίτσες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις γαστριμαργικές μας αναζητήσεις, αλλά γι’ αυτό το Σάββατο επιλέγουμε την Κάππαρη, με τα σπιτικά της μαγειρευτά, τις ενδιαφέρουσες εμπνεύσεις στα ορεκτικά, την ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας στην πλακόστρωτη αυλίτσα με τις κληματαριές και τις καλές τιμές της. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο, με ένα ποτήρι κρασί.

Αργά το απόγευμα στην Πλάκα

Άρωμα αντηλιακού, ηλιοκαμένοι τουρίστες που μοιάζουν λίγο ζαλισμένοι (από τον ήλιο; από το ούζο;) καθώς τριγυρνούν στα λιθόστρωτα σοκάκια, κεφάτοι ιδιοκτήτες και υπάλληλοι μαγαζιών που προσπαθούν να ανοίξουν κουβέντα σε κάθε δεύτερη Σουηδέζα που περνάει από μπροστά τους. Όσες ακεφιές κι αν έχεις, όσο και αν γκρινιάζεις για το Σαββατοκύριακο που αναγκάστηκες να περάσεις στην Αθήνα καλοκαιριάτικα, δεν υπάρχει περίπτωση μια βόλτα στην Πλάκα να μην σου φτιάξει το κέφι.

Περνάμε πρώτα από το ταμείο του Cine Paris, που μπορεί να υπερηφανεύεται για την ωραιότερη ταράτσα θερινού κινηματογράφου στην πόλη, για να πάρουμε τα εισιτήριά μας για τη βραδινή προβολή, των 23.00 –μην παραξενεύεστε, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σινεμά της Αθήνας, και τα ζεστά Σαββατόβραδα η ταράτσα του γεμίζει γρήγορα, από ντόπιους και τουρίστες που διαβάζουν γι’ αυτό στο Lonely Planet.

Την ώρα που οι περισσότεροι εξ αυτών θα στριμώχνονται για μια θέση στην προβολή των 21.00, εμείς κάνουμε τον κύκλο της μικρής πλατεΐτσας απέναντι από την είσοδο του Cine Paris, για να πιάσουμε τραπέζι στο γλυκύτατο café-bar που λέγεται Κυδαθηναίων. Χαριτωμένα γλαστράκια με μυρωδάτο δυόσμο στολίζουν τα ξύλινα τραπέζια του στην πλατεία, κάτω από τον γιγάντιο κισσό που έχει πλέξει με τα χρόνια ένα καταπράσινο ταβάνι από πάνω τους.

Η μουσική κάνει την διαφορά από τα υπόλοιπα μαγαζιά τριγύρω, και κινείται σε ροκ και alternative ρυθμούς –με μια ιδιαίτερη αδυναμία σε γκρουπ όπως οι Cure και οι James– ενώ με το κρασί ή την μπύρα σας θα έρθει κι ένα μικρό πιατάκι με μεζεδάκια (λουκανικάκι, mini spring roll και φέτα) αντί για πατατάκια. Από εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Τα απλά ποτά κοστίζουν 7€, ενώ οι μπύρες ξεκινούν από 4€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v