Απρίλιος στην Αυλαία: Μεγάλες… μουσικές εβδομάδες

Ο Haig Yazdjian, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, η Sadahzinia και άλλοι καλλιτέχνες της εγχώριας μουσικής σκηνής εμφανίζονται στην σκηνή της Αυλαίας, γεμίζοντας τον Απρίλιο με jazz, ανατολίτικους, low bap και… flamenco ρυθμούς. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.
Απρίλιος στην Αυλαία: Μεγάλες… μουσικές εβδομάδες
Με νέες αφίξεις, αλλά και παρατάσεις επιτυχημένων παραστάσεων γεμίζει το μουσικό της πρόγραμμα για έναν ακόμα μήνα η Αυλαία. Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά μεταξύ άλλων τον ταλαντούχο Αρμένιο Haig Yazdjian, τον Δημήτρη Ζερβουδάκη,  τη Sadahzinia και τους Mode Plagal. Δείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα.

Haig Yazdjian 
Τετάρτες από 14/3/2012 

Αρμένιος στην καταγωγή, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Συρία ο Haig Yazdjian ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Στην Ελλάδα ανακάλυψε τη μαγεία της ανατολίτικης μουσικής, αλλά και το όργανο με το οποίο εκφράζεται δημιουργικά, το ούτι. Η δεξιοτεχνία του στο ούτι αλλά και η ιδιαίτερη αισθαντικότητα της φωνής του τον καθιέρωσαν γρήγορα ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής jazz world σκηνής. 
Τις Τετάρτες 14, 21 και 28 του Μάρτη στην Αυλαία, ο Haig Yazdjian θα ερμηνεύει μερικές από τις πιο γνωστές του συνθέσεις, αναμιγνύοντας με αυτές ποικίλα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου. 

Μαζί του οι: 
Νίκος Σιδηροκαστρίτης στα τύμπανα 
Γιάννης Κιριμκιρίδης στα πλήκτρα 
Πέτρος Βαρθακούρης στο μπάσο 
Ώρα έναρξης: 22.00 
Τιμή εισιτηρίου: 15 € (με ποτό)

Δημήτρης Ζερβουδάκης
Παρασκευές από 2/3/2012

Ένας βιωματικός Έλληνας τραγουδοποιός από τη Θεσσαλονίκη, κατ’ εξοχήν συναυλιακός, καταθέτει μια ζωντανή πολυμορφία ήχων και χρωμάτων -με τη μουσική και τα τραγούδια του- μα και μια ζωντανή στάση και θέση για την ίδια τη ζωή τελικά, μέσα από αυτά.
Έχοντας μαζί του μια σταθερή ομάδα φίλων μουσικών, διεγείρει το συναίσθημα και την επικοινωνία με τραγούδια πού αγαπήθηκαν μέσα στα χρόνια. Ο έρωτας εναλλάσσεται με την αμφισβήτηση, η λύπη με τη χαρά, το ταξίδι με τον προορισμό: Γράμμα σε έναν ποιητή, Πλατεία Ναβαρίνου, Νεράιδες, Αμερικάνος, Θεωρία και πράξη, Σεντόνια δίχτυα, Βαριά ποτά, Σκέφτομαι να αλλάξω συμπεριφορά, Όχι και να κλαίμε, Άνοιξη, Τα ανείπωτα, Πώς να αναπνεύσω, Λήθη κ.ά.

Η διάρκεια της συναυλίας αγγίζει τις τρεις ώρες. Περιλαμβάνει τραγούδια από το σύνολο των δέκα δισκογραφικών έργων (περίοδος 1985-2009) του Δημήτρη Ζερβουδάκη από την αρχή της πορείας του μέχρι και σήμερα.

Μαζί του η νέα ταλαντούχος δημιουργός και ερμηνεύτρια Σοφία Γεωργαντζή. Το μουσικό σχήμα ελίσσεται εύκολα και αβίαστα από τον ακουστικό, χαμηλών τόνων ήχο, σε εκείνον της έξαρσης του ηλεκτρισμού και του ρυθμού. Από την Ανατολή στη Δύση, με τελικό προορισμό και αφετηρία ταυτόχρονα, την Ελλάδα!

Ώρα έναρξης: 22.30
Τιμή εισιτηρίου: 10 €

Γιώργης Μανωλάκης
Σάββατο 7/4/2012

Ο Γιώργης Μανωλάκης μαζί με τους συνεργάτες και φίλους του έρχεται από την Κρήτη στη μουσική σκηνή Αυλαία για μια και μοναδική εμφάνιση. Θα μας παρουσιάσει παλαιότερες συνθέσεις του από την πρώτη του δισκογραφική δουλειά «Το σπαθί» αλλά και νέα τραγούδια από την καινούργια δουλειά που ετοιμάζει αυτή την περίοδο. Ο δεξιοτέχνης του λαούτου αυτοσχεδιάζει και ερμηνεύει με το δικό του μοναδικό τρόπο την κρητική μουσική παράδοση.
Ώρα έναρξης 22.30
Τιμή εισιτηρίου 10 €

Sadahzinia
Κυριακή 8/4/2012

Την Κυριακή των Βαΐων, η Sadahzinia των Active Member θα εμφανιστεί στη μουσική σκηνή Αυλαία στον Κεραμεικό. Με μια-δύο σπάνιες σόλο εμφανίσεις το χρόνο, θα ανέβει στη σκηνή πάνω στην ώρα που σκαλίζει τους ήχους και τους στίχους για το καινούριο της album (που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο). Ωστόσο το πρόγραμμα θα ξεπεράσει τις τρεις ώρες με επιλογή τραγουδιών από τις πέντε δισκογραφικές δουλειές της καθώς και από όλες τις συμμετοχές της στους δίσκους των Active Member.

Ο ήχος της χαρακτηριστικός, με μια ιδιαίτερη μουσικότητα λόγω της παραγωγής του B.D.Foxmoor, αλλά και από την κιθάρα, το βιολί, το τσέλο, τα κρουστά που δομούν τα περισσότερα τραγούδια της. Οι στίχοι της αποδομούν την πραγματικότητα καλώντας τον καθένα να φτιάξει τη δική του ερμηνεία. Και παρόλα αυτά διατηρούν ένα καταγγελτικό ύφος και ξεκάθαρο λόγο.Αυτή τη φορά θα συναντηθεί στη σκηνή με τον Jamoan (κιθάρα), και τον B.D.Foxmoor (φωνή, samplers).

Ώρα έναρξης 21.30
Τιμή εισιτηρίου 12 € (με κρασί / μπίρα)

Sentimientos Flamenco Grupo
Μ. Δευτέρα 9/4/2012

Το Sentimientos Flamenco Grupo ιδρύθηκε το 2008 από τη χορεύτρια Ισαβέλλα Γαλαίου και τον κιθαρίστα Δημήτρη Κουκουλιτάκη, πιστούς υποστηρικτές της αυθεντικής μορφής της τέχνης του flamenco. Στο συγκρότημα, εκτός από την Ισαβέλλα Γαλαίου -ως σολίστ και χορογράφο- χορεύουν και οι μαθήτριες του προχωρημένου τμήματος της εξειδικευμένης σχολής για το flamenco, Sentimientos. Η αίσθηση που προκαλούν στο κοινό είναι μεγάλη καθώς καταφέρνουν με ευκολία να δημιουργήσουν γύρω τους μια ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη και πλημμυρισμένη από δυνατά και αληθινά συναισθήματα. Viva el Arte!

Χορογραφίες - Διδασκαλία: Ισαβέλλα Γαλαίου
Κιθάρα - Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Κουκουλιτάκης
Τραγούδι: Γιώτα “Baron”
Cajon: Pedro Fabian

Ώρα έναρξης 22.00
Τιμή εισιτηρίου 15 € (με κρασί / μπίρα)

Βασίλης Βασιλάτος και οι Ιστορίες Για Κρουστά
Πέμπτη 19/4/2012

Ένα χρόνο μετά την πολυσυζητημένη εμφάνισή τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο πολύπειρος μουσικός Βασίλης Βασιλάτος και οι δυναμικές Ιστορίες Για Κρουστά επιστρέφουν σε μια από τις αγαπημένες τους σκηνές, με κέφι και ανανεωμένη διάθεση. Κρατώντας το νήμα της ελληνικής παράδοσης, συνομιλώντας με τη βαλκανική, την έθνικ και τη τζαζ μουσική σκηνή, ο Βασίλης Βασιλάτος και οι Ιστορίες Για Κρουστά θα μας μεταφέρουν για ακόμη μία φορά στο μοναδικό τους μουσικό σύμπαν.

Ήχοι, ρυθμοί και μελωδίες θα εφορμήσουν δυναμικά, και αναπάντεχα θα πάρουν τη θέση τους επί σκηνής. Φασαριόζικοι τσίγκινοι κουβάδες και ισπανικά cajon, παραδοσιακά νταούλια και αφρoκουβανέζικα congas θα παρασύρουν ρυθμικά τη φωνή, το ακορντεόν, το βιολί, το μπάσο, το κλαρινέτο και την κιθάρα σε ένα ξέφρενα γιορτινό, ανοιξιάτικο πανηγύρι.
Με τα προσωπικά τους έντεχνα τραγούδια και τις ευφάνταστες μεσογειακές διασκευές περισσότερο και λιγότερο γνωστών παραδοσιακών θησαυρών, οι Ιστορίες Για Κρουστά θα ανοίξουν τον κύκλο και θα σύρουν το χορό, με το κοινό πάντοτε στη μέση.

Ώρα έναρξης 22.15
Τιμή εισιτηρίου 10 € (με κρασί / μπίρα)
Για ανέργους είσοδος ελεύθερη με την επίδειξη της κάρτας

Mode Plagal
«Όλοι οι ανατολικοί ήχοι εκφράζουν μια βαθιά νοσταλγία, τον νόστο της ψυχής για έναν κόσμο πέρα από τη διαφθορά, το µίσος και την κακία του κόσμου τούτου, για έναν κόσμο βαθύ κυανό... Εκεί, σ’ αυτόν τον ωκεανό της αγάπης, πλέει η πόλις-πόλος της καρδιάς, όπως η κιβωτός για το ταξίδι πέρα, όπου όλα θα είναι πια βολετά»...

...Έγραφε ο Νικηφόρος Μεταξάς, ο εμπνευστής του μουσικού σχήματος Βόσπορος -που εδώ και 25 χρόνια γεφυρώνει πολιτιστικά την Ελλάδα µε την Τουρκία- το 2002 κατά την ηχογράφηση του άλμπουμ «Του Βόσπορου το Πέρα», τη μουσική συνεύρεση των εξ Ανατολών Βόσπορος µε τους καθ’ ηµάς δυτικότροπους Mode Plagal.

Από τότε το σαξόφωνο του Θοδωρή Ρέλλου και η κιθάρα του Κλέωνα Αντωνίου έχουν συνδυαστεί αλλεπάλληλα µε το καβάλι του Cihan Yurtçu και το σάζι του Engin Arslan σε συναυλίες και ηχογραφήσεις των δύο συγκροτημάτων, ενώ η «ονειρική, απλόχωρη μα παράξενα γειωμένη» φωνή της Βασιλικής Παπαγεωργίου, ερμηνεύτριας και στιχουργού των Βόσπορος, έχει ενώσει μυστικά τους στροβιλιστούς ήχους του Βοσπόρου με την αύρα του Αιγαίου σε μια πνοή.

Αυτή τη φορά η συνάντησή τους τελείται στη μουσική σκηνή Αυλαία στις 20 Απρίλη µε μουσική και τραγούδια από τη δισκογραφία των Mode Plagal, από την κοινή τους δημιουργία, τούρκικα τραγούδια της βαρδο-λαϊκής Αλεβί παράδοσης, καθώς και τραγούδια από την καινούργια δουλειά των Βόσπορος, που πρόκειται να ηχογραφηθεί σύντομα, µε συνθέσεις των Mode Plagal σε στίχους της Βασιλικής Παπαγεωργίου και του Τάκη Συρέλλη πάνω στο θέμα της Μνήμης της Καππαδοκίας.

Ώρα έναρξης 22.30
Τιμή εισιτηρίου 10 €

Μελίνα Κανά – Λιζέτα Καλημέρη

Η Μελίνα Κανά συναντά τη Λιζέτα Καλημέρη για δύο μοναδικές παραστάσεις. Μαζί ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα μελωδικό και χορταστικό που θα περιλαμβάνει τραγούδια από όλη την πορεία τους στο ελληνικό τραγούδι αλλά και διασκευές σε αγαπημένα τους κομμάτια.

Οι πάντα προσεκτικές επιλογές ως προς το ρεπερτόριό τους αποτελούν εγγύηση για μία ποιοτική παράσταση που θα αφήσει τα πιο όμορφα συναισθήματα. Τραγούδια όπως τα: Μεταξωτά, Βάλε Κρασί, Αερικό, Μιλώ για Σένα, Ήτανε Αέρας, Σαν Καταιγίδα, Σαλώμη, Πνοή του Ανέμου θα αναμιχθούν με παλιά αγαπημένα λαϊκά κομμάτια αλλά και με εκπλήξεις...

Οι δύο κυρίες θα μας μαγέψουν με τις μελωδίες και τις φωνές τους και θα μας εκπλήξουν με τον αυτοσχεδιασμό και το ταίριασμά τους. Η μοναδική τους χημεία θα επιτρέψει στις χαρισματικές ερμηνεύτριες να προσαρμόσουν το ρεπερτόριό τους αντλώντας από τη διάθεση της στιγμής και τελικά να χαρίσουν σε όσους βρεθούν εκεί μία αξέχαστη, γεμάτη και απολαυστική βραδιά.

Tundas Priest
Κυριακή 22/4/2012

Παιχνίδια με το ρυθμό και την αρμονία πάνω σε αριστουργήματα του σμυρναίικου αλλά και του ρεμπέτικου τραγουδιού από μουσικούς που τα γνωρίζουν και τα αγαπούν. Γιατί η παραδοσιακή μας μουσική δεν ανήκει στο μουσείο, έχει δύναμη, ζει και εξελίσσεται.

Βασίλης Σκούτας: τρίχορδο πάντσο - φωνή
Έκτορας Κοσμάς: βιολί
Δημήτρης Μηταράκης: κιθάρα - φωνή
Κώστας Γεράκης: μπάσο - φωνή
Μιχάλης Μπακάλης: τύμπανα

Ώρα έναρξης 22.00
Τιμή εισιτηρίου 10 €
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v