Η έξοδος του Σαββάτου: Μοντέρνα τέχνη, tapas και ροκ

Ταξιδεύουμε νοερά στην Κωνσταντινούπολη των αρχών του 20ου αιώνα, μέσα από την εγκατάσταση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, δοκιμάζουμε βασκικά tapas στο Γκάζι και ακούμε 90s ροκ σε ένα ολοκαίνουριο μυστικό μπαράκι στον Πειραιά.
Η έξοδος του Σαββάτου: Μοντέρνα τέχνη, tapas και ροκ
Αυτό το Σάββατο, αψηφούμε το κρύο –είναι κι αυτή μια στρατηγική για να κοπάσει επιτέλους– ντυνόμαστε με τα πιο ζεστά ρούχα και δίνουμε ραντεβού στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που φιλοξενεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εγκατάσταση για την πρόσφατη ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Εν συνεχεία κατηφορίζουμε για βασκικά μεζεδάκια στο Γκάζι, και το βράδυ μας βρίσκει να ακούμε 90s rock σε ένα ολοκαίνουριο «κρυφό» μπαράκι στη Μαρίνα Ζέας.

Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την Γκιουλσούν Καραμουσταφά και την Ιστορία της Πόλης
Μία επιβλητική αρχιτεκτονική μακέτα, πιστή αναπαράσταση του πολυώροφου αρχοντικού μιας από τις πλέον εύπορες οικογένειες της ελληνικής μειονότητας της Πόλης, που έμελλε να εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες του, μας ταξιδεύει από την κεντρική αίθουσα του ΕΜΣΤ στην Κωνσταντινούπολη του 1955. Η ιστορία του κτιρίου, στην οποία συναντώνται ανθρώπινες ζωές και κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, σκιαγραφείται από την Γκιουλσούν Καραμουσταφά, ένοικο από το 1991 του ισόγειου διαμερίσματος της οδού Τζιχάνγκιρ 28 στο Μπέγιογλου, μέσα από λιγοστά ντοκουμέντα -φωτογραφίες και κείμενα- στον τοίχο, που αποτελούν μέρος της εγκατάστασης.

Τέσσερις ακόμα εκθέσεις τρέχουν αυτήν την περίοδο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που στεγάζεται προσωρινά στο Ωδείο, μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες αναστήλωσης στο εργοστάσιο του Φιξ που θα το στεγάσει στην Συγγρού. Δείτε λεπτομέρειες για καθεμία ξεχωριστά εδώ. Τα Σάββατα το μουσείο είναι ανοιχτό από τις 11.00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα. Το εισιτήριο κοστίζει 3€.

Στο Γκάζι με βασκικά pintxos

«Πίντσος» προφέρονται, και είναι η βασική εκδοχή των ισπανικών tapas. Θα τα βρείτε στο Jamon, ένα αυθεντικό pintxos bar βγαλμένο από ταινία του Almodobar και κρυμμένο στη διασταύρωση τριών δρόμων (της Ελασιδών, της Δεκελέων και της Ορφέως) σε μια από τις λίγο πιο ήσυχες γειτονιές του Γκαζιού. Τα pintxos του Jamon σερβίρονται σε διάφορες παραλλαγές, όπως σάντουϊτς (Bocadillos), tortillas τυλιχτές, καναπεδάκια (crostini) και πλατώ, για τα ισπανικά τυριά και αλλαντικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας ποικιλία, αφού τα crostini για παράδειγμα –ψωμάκια φρυγανιστά με μεζεδάκι επάνω, όπως το εξαιρετικό λουκάνικο chorizo με τυρί Έμενταλ– ξεκινούν από μόλις 1,5€ το ένα. Δε λείπουν, βέβαια, και οι μεγαλύτερες μερίδες, που σερβίρονται σε πιάτα των 5-6 μεζέδων –κατά την ελληνική πρακτική– και η αυθεντική ισπανική paella.

Το Jamon σερβίρει από τις 16.00 και μετά, οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, αναλόγως πόσο πεινασμένοι θα έρθετε και πόσο θα παρασυρθείτε από τα μεζεδάκια. Συνοδεύστε τα μεζεδάκια σας με λευκή σανγκρία, που φτιάχνεται από το ισπανικό αφρώδες κρασί cava. Θα μας θυμηθείτε.

Στον Πειραιά με τον Johnny Cash και τα άλλα παιδιά
Είχε πολύ καιρό να ανανεωθεί η πιάτσα της Μαρίνας Ζέας –κι ένα μικρό, hip μπαράκι όπως το Rockfellas ήταν ακριβώς αυτό που της έλειπε. Ζεστή διακόσμηση, ένας τοίχος καλυμμένος από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι με χρωματιστά εξώφυλλα του Rolling Stone, δύο μεγάλοι δερμάτινοι καναπέδες, εντυπωσιακή μπάρα πάνω από την οποία φιγουράρει η κόκκινη φωτεινή επιγραφή “In Cash we Trust” και τεράστιες τζαμαρίες για το απαραίτητο χάζι στα φώτα της πόλης που καθρεφτίζονται στη θάλασσα. Η μουσική κινείται σε pop-rock μονοπάτια, από τα οποία παρεκκλίνει μόνο για να αποτίσει τον δέοντα φόρο τιμής στα 90s –με Fatboy Slim να μπαίνει «σφήνα» ανάμεσα σε James και Pulp. Παρεΐστικη ατμόσφαιρα και καθαρά ποτά (που κοστίζουν 7€) συμπληρώνουν το σύνολο.

Το Rockfellas είναι «κρυμμένο» στον μικρό παράδρομο ανάμεσα στη Μαρίνα Ζέας και την Ακτή Μουτσοπούλου, στην ανηφορίτσα αμέσως πριν το Kitchen Bar. Μην απογοητευτείτε αν δεν το βρείτε με την πρώτη –δεν το πιάνει το μάτι αμέσως.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v