Ρεμπετάδικα στην Αθήνα: Τ’αγαπάμε γιατί είν’ωραία

Ρεμπετάδικα, κουτούκια, ταβερνάκια με ζωντανή μουσική… (ξανα)πήγαμε στα αγαπημένα μας, σιγοτραγουδήσαμε γνήσιες λαϊκές μελωδίες, δοκιμάσαμε λαχταριστούς μεζέδες και θυμηθήκαμε πως αγαπάμε την διασκέδαση «όπως παλιά» γιατί είν’ωραία!
Ρεμπετάδικα στην Αθήνα: Τ’αγαπάμε γιατί είν’ωραία
της Έλενας Μπούλια

Ασφαλές κριτήριο για να αποφασίσει κάποιο μεγαλύτερης ηλικίας άτομο να επισκεφθεί έναν χώρο διασκέδασης, ιδιαίτερα αν αυτός συνδυάζει φαγητό και μουσική, είναι να μάθει αν εκεί συχνάζουν νέοι. Όσοι, λοιπόν, πιστεύατε ότι τα ρεμπετάδικα και τα κουτούκια συγκεντρώνουν μονάχα μεσήλικες που πάνε για ν’ακούσουν «τα δικά τους», σερβίρουν κατεψυγμένο τυροπιτάκι και ξινισμένο κρασί και γενικώς αποτελούν την πιο βαρετή μορφή διασκέδασης, ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσετε. Υπάρχουν και αυτά τα μαγαζιά –αν και σήμερα δύσκολα επιβιώνουν. Υπάρχουν, όμως, και τα άλλα που, συνδυάζουν εξαιρετική κουζίνα, αγαπημένες μουσικές από τα παλιά και πολύ λογικές τιμές.

Ρεμπετάδικα: Ο λόγος στον μπαγλαμά

Παλιά Μαρκίζα 
(Χρυσάφη & Πρόκλου 41, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι. Τηλ.: 2107511888)

Η Παλιά Μαρκίζα, παρά τα λίγα -συγκριτικά με τα άλλα- χρόνια λειτουργίας της, έχει καταφέρει να αποκτήσει φανατικούς θαμώνες που την γεμίζουν κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι, για να απολαύσουν καλό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι από ένα σχήμα (Αθηνά Γεωργοπούλου, Στέργιο Νταουσανάκη και τον Γιώργο Γεωργόπουλο στο μπουζούκι) που φροντίζει να ανεβάσει τους πάντες στα τραπέζια μέχρι το τέλος της βραδιάς.

Ο στενός σχετικά χώρος του μαγαζιού δεν φαίνεται να προβληματίζει. Το δε φαγητό είναι αξιοπρεπές, κερδίζοντας κυρίως στις πολύ λογικές τιμές, ενώ το γεγονός ότι συγκεντρώνει ίση αναλογία νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία αποτελεί από μόνο το εγγύηση διασκέδασης.
Τιμές: 8 ευρώ το ποτό, από 10 ευρώ το κιλό για το χύμα κρασί και από 70 ευρώ η απλή φιάλη ουίσκι. Τις Κυριακές μεσημέρια γίνονται ειδικές τιμές.

Το περιβόλι τ’ουρανού
(Λυσικράτους 19 & Αμαλίας 50, Πλάκα. Τηλ. 210 3235517)

Όταν μιλάμε για γνήσιο αρχοντορεμπέτικο και παραδοσιακό λαϊκό το όνομα Μπάμπης Τσέρτος έρχεται ψηλά στη λίστα όσων γνωρίζουν. Ο ίδιος, παρέα με τους Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Ειρήνη Τουμπάκη και Χρήστο Κωνσταντίνου, επιμελήθηκε το πρόγραμμα που συνεχίζεται για δέκατη σεζόν στο αγαπημένο Περιβόλι τ’Ουρανού κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, από τις 21.30 και κάθε Κυριακή Μεσημέρι, από τις 1.30.

Το μουσικό ταξίδι στο Περιβόλι ξεκινά με έντεχνες μελωδίες για να συνεχίσει με κλασικά λαϊκά του ’50, του ΄60 και του ΄70, αλλά και παλιά ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια. Φυσικά, λόγο στις μουσικές εναλλαγές έχει και το κοινό, που ζητάει τραγούδια ανάλογα με την διάθεση.

Όλα αυτά με αξιόλογη πλούσια κουζίνα και μενού που την Πέμπτη και την Κυριακή ξεκινά από 25 ευρώ κατ’άτομο.
Τιμές: 10 ευρώ το ποτό, από 35 ευρώ η φιάλη κρασί και 100 ευρώ η απλή φιάλη ουίσκι.

Χάραμα
(Σκοπευτήριο Καισαριανής. Τηλ. 2107669742)
Από τους πιο ζεστούς και φιλόξενους χώρους, εκεί που μάγευε τους θαμώνες ο Τσιτσάνης, ανεβαίνει πλέον ο Αγάθωνας, μαζί με τους Μάκη Σταμούλη, Πανωραία Κονταξή και Εύα Ξένου, για να παραδώσει μαθήματα στους νεώτερους και να θυμίσει στους μεγαλύτερους τα πιο αγαπημένα ρεμπέτικα των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου κ.α.

Ειδική μνεία αξίζει στο φαγητό: Γνήσια, σπιτική, ελληνική κουζίνα, με έμφαση στα ζουμερά κρεατικά, που πολλές φορές αποσπά την προσοχή από το τραγούδι και ωραιότατο χύμα κρασί.

Το Χάραμα λειτουργεί κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 22.30 και Κυριακές μεσημέρι από τις 14.00.
Τιμές: 15 ευρώ το ποτό, από 60 ευρώ η φιάλη κρασί και από 100 ευρώ η απλή φιάλη ουίσκι. Το μενού της Κυριακής ανέρχεται στα 35 ευρώ.

Στοά Αθανάτων
(Σοφοκλέους 19 & Στοάς Αθανάτων. Τηλ. Τηλ.: 2103214362, 2103210342)
Πολλοί την αποκαλούν «ναό του ρεμπέτικου» και όχι άδικα. Η Στοά των Αθανάτων, δίπλα στην Βαρβάκειο, αποτελεί ένα από τα πιο γνήσια κουτούκια της πόλης και από αυτά που εκπροσωπούν επάξια το καλό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Σε αυτό, φυσικά, συμβάλουν ο Δημήτρης Τσαουσάκης και η Χαρούλα Λαμπράκη, παρέα με τους Χρήστο Μανιάτη, Χριστίνα Κελέση, Μαρία Μαραγκουδάκη και Ειρήνη Καλαμαράκη.

Ως προς το φαγητό, με την κουζίνα να βρίσκεται μεσοτοιχία με την αγορά και με γενικό «επιβλέποντα» τον Βαγγέλη Κυριαζή, πρώην διευθυντή παραγωγής της Olympic Catering, δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από φρεσκότατα κρέατα και λαχταριστές σμυρναίικες λιχουδιές. Hit το γεμιστό αρνάκι και τα γλυκάδια –ωστόσο μην διστάσετε να ρωτήσετε και για τα εκτός καταλόγου πιάτα.

Η Στοά Αθανάτων λειτουργεί Παρασκευή και Σάββατο μεσημέρι και βράδυ και Κυριακή μόνο μεσημέρι.
Τιμές: 8 ευρώ το πότο, από 25 ευρώ η φιάλη κρασί, 90 ευρώ η φιάλη ουίσκι κομπλέ. Τα μεσημέρια το κρασί είναι στα 14 ευρώ ανά φιάλη και 60 ευρώ η φιάλη ουίσκι. 

Μποέμισσα
(Σολωμού 13-15, Εξάρχεια. Τηλ.: 2103838803, 2103843836)
Από τα βαριά ονόματα της ρεμπέτικης διασκέδασης δεν θα μπορούσε να λείπει και η Μποέμισσα, στα Εξάρχεια, η οποία αποτελεί σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα στέκι φοιτητών –και όχι μόνο.

Στα ηνία της ορχήστρας βρίσκεται ο Σωτήρης Δρίτσας, στα λαϊκά τραγούδια το μικρόφωνο αναλαμβάνει ο Δημήτρης Λεμπέσης, ενώ δεν λείπουν και τα νησιώτικα αλλά και το παραδοσιακό κλαρίνο που ξεσηκώνουν τους εξοικειωμένους με τους ελληνικούς, παραδοσιακούς χορούς.

Μεγάλο ατού της Μποέμισσας, πέρα από τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, οι πολύ καλές τιμές. Το μαγαζί λειτουργεί κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Τιμές: 7 ευρώ το ποτό, ποικιλία κρεατικών και απεριόριστο κρασί χύμα με 15 ευρώ κατ’άτομο, από 25 ευρώ η φιάλη κρασί και 90 ευρώ η φιάλη ουίσκι.

Κουτούκια-Μουσικά μεζεδοπωλεία: Ο λόγος στο πιρούνι

Μινοράκι
(Ζακύνθου και Κερκύρας γωνία, Κορυδαλλός. Τηλ.: 210 5691889)

Το Μινοράκι μετρά 20 χρόνια γνήσια λαϊκής διασκέδασης με καλό λαϊκό αλλά και ρεμπέτικο τραγούδι και εξαιρετικό φαγητό, με έμφαση στην τεράστια ποικιλία από μεζέδες (hit ο μπεκρή μεζές, η ποικιλία κρεατικών αλλά και η καβουροσαλάτα), αλλά και το γλυκόπιοτο κρασί. Στα μικρόφωνα, ο Στράτος και η Μαρία, δύο πολύ καλές φωνές, ξεσηκώνουν τους θαμώνες με αγαπημένα χασάπικα και ζεμπέκικα, ενώ ευχάριστο είναι και το δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα με το χορευτικό οριεντάλ.

Το Μινοράκι είναι από αυτά τα μαγαζιά που οι νεώτεροι ξεπερνούν σε αριθμό τους μεγαλύτερους και που είναι αδύνατον, μετά από δύο-τρία ποτηράκια, να μην σηκωθείς από το τραπέζι για να χορέψεις παρέα με… το υπόλοιπο μαγαζί.
Τιμές: Οι τιμές κυμαίνονται στα 20 με 25 ευρώ κατ’άτομο. 

Πηνελόπη & Μνηστήρες
(Υμηττού 130, Παγκράτι. Τηλ. 2107568555-6)

Από τα αγαπημένα στέκια του Παγκρατίου, το Πηνελόπη & Μνηστήρες μπορεί να μετατρέψει ένα ήσυχο βράδυ με καλό φαγητό σε ξέφρενο γλέντι, χάρη στην πενταμελή ορχήστρα που ξεκινά με έντεχνο λαϊκό τραγούδι για να συνεχίσει με μουσικές που σηκώνουν τους νεώτερους στα τραπέζια.

Αν προτιμάτε να απολαύσετε τα υπέροχα πιάτα του Πηνελόπη & Μνηστήρες πιο ήσυχα, επιλέξτε ένα από τα τραπέζια στο παταράκι του μαγαζιού. Σε κάθε περίπτωση μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τους τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες, τον μπεκρή μεζέ, το καταπληκτικό γιουβετσάκι γαρίδας και το μιλφέϊγ ψαρονέφρι.

Ανοιχτό από Πέμπτη έως Σάββατο βράδυ, από τις 20.00 και Κυριακή μεσημέρι, από τις 14.00.
Τιμές: 25 με 30 ευρώ κατ’άτομο. Κάθε Πέμπτη μενού και απεριόριστη κατανάλωση κρασιού ή ρακόμελου με 14 ευρώ κατ’άτομο.

Το Αρχοντικό
(Έβρου 40, Αμπελόκηποι. Τηλ. 2107777742, 2107776096)

Το πιο ήσυχο στέκι της παρέας βρίσκεται στους Αμπελόκηπους, πίσω από το Ιπποκράτειο, και προσφέρεται για πεντανόστιμους μεζέδες συνοδεία έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ. Βρίσκεται στο ισόγειο ενός παλιού αρχοντικού και μας άρεσε για την ζεστή ατμόσφαιρα, την λιτή και νοσταλγική διακόσμηση και το εξαιρετικό σέρβις.

Το Αρχοντικό είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για ένα βράδυ Παρασκευής με την παρέα που θέλετε να χαλαρώσετε, να φάτε καλά, να πληρώσετε λίγα και -αν έρθετε και στο κέφι- να «ρίξετε» και μια γυροβολιά.

Στα νόστιμα του καταλόγου αναμφίβολα η στριφτή τυρόπιτα, τα σουτζουκάκια και το χοιρινό με τα δαμάσκηνα, ενώ εξαιρετικό είναι και το κρασί.

Ανοιχτό καθημερινά και μεσημέρι, εκτός Κυριακής.
Τιμές: Μέχρι 25 ευρώ κατ’άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v