Πηνελόπη & Μνηστήρες: Αμαρτωλές γεύσεις και νύχτες... πειρασμών

Αν η Πηνελόπη μαγείρευε εξίσου καλά και στην ιστορία, ίσως ο Οδυσσέας να μην έφευγε για τον Τρωικό πόλεμο ποτέ. Ίσως πάλι, αν δεν έφευγε, να μην υπήρχε και το "Πηνελόπη & Μνηστήρες" με την εξαιρετική του κουζίνα και το διασκεδαστικό περιβάλλον.
Πηνελόπη & Μνηστήρες: Αμαρτωλές γεύσεις και νύχτες... πειρασμών
της 'Ελενας Μπούλια

Τα απρόοπτα, λένε, καμιά φορά είναι τα καλύτερα και τι πιο απρόοπτο από ένα ήσυχο βράδυ Τετάρτης σε ένα συνοικιακό μεζεδοπωλείο στο Παγκράτι, που καταλήγει σε νύχτα ξέφρενου γλεντιού, με χορό και τραγούδι μέχρι τις 2 το πρωί. Πιστή η Πηνελόπη; Μύθος! Εν τη απουσία του Οδυσσέα, η Πηνελόπη και οι Μνηστήρες της πρέπει να πέρναγαν πολύ καλά…

Το Πηνελόπη και Μνηστήρες στεγάζεται από το 2000 σε έναν όμορφο, ζεστό χώρο στο Παγκράτι. Το άψογο σέρβις του, το εξαιρετικό φαγητό του και το πολύ καλό κρασί το έχουν μετατρέψει για πολλούς σε στέκι, ενώ η ζωντανή ελληνική μουσική ανεβάζει κάθε βράδυ το κέφι ψηλά. Ό,τι ακριβώς χρειάζεται, δηλαδή, μια παρέα για το Σαββατόβραδό της.

Ο σεφ του Πηνελόπη και Μνηστήρες, Μιχάλης Αναγνωστάκης, φαίνεται πως έχει ανακαλύψει το μυστικό της τέρψης, αφού όποιο πιάτο κι αν επιλέξαμε διέγειρε και εξέπληξε ευχάριστα τους απαιτητικούς, αλλά και πεινασμένους, ουρανίσκους μας. Έχει, λοιπόν, καταφέρει να μπλέξει γνώριμες, ελληνικές γεύσεις, αλλά και επιρροές τόσο από τη μοντέρνα γαλλική όσο και από την πικάντικη πολίτικη κουζίνα, προσφέροντας πιάτα αξιοπρεπούς μεγέθους, από αυτά που αναγνωρίζεις τι τρως και αυτό που τρως σου αρέσει.

Πιο συγκεκριμένα, η σαλάτα «Πηνελόπη», με μαρούλι, κόκκινο λάχανο, ρόκα, καρότο, ρέβα, κόκκινο καλαμπόκι, ελιές κάπαρη και σως βινεγκρέτ, ήταν ολόφρεσκη, πλούσια στη γεύση και χορταστική. Στα ορεκτικά δίνεται έμφαση στο τυρί και το κρέας. Το χαλούμι στη γάστρα με ντομάτα και ελαιόλαδο, ήταν απολαυστικά ζουμερό, ενώ το μικρασιατικό μαντί, πιτάκια δηλαδή με κιμά, τυριά και σκορδάτο γιαούρτι, αν και λιγότερο πικάντικο από όσο το περιμέναμε, ήταν πάντως αρκετά ενδιαφέρον.

Από κυρίως, μας ενθουσίασαν οι φαρφάλες με σολομό, κρέμα γάλακτος και ντομάτα, όχι μόνο γιατί ο σολομός ήταν φρέσκος και τρυφερός, αλλά και γιατί η σάλτσα ήταν μπόλικη και όσο πηχτή έπρεπε για να μην αφήσει να χαθεί μία τόσο φίνα γεύση. Προτιμήστε το αν είστε ανάμεσα σε αυτό και τις «Ταλιατέλες των Λωτοφάγων» με κοτόπουλο, μανιτάρια και κρέμα γάλακτος, που είναι συγκριτικά στεγνότερο. Οι κρεατοφάγοι θα εκτιμήσουν το «Μπιφτέκι του Τηλέμαχου», γεμιστό με τυρί, μπέικον και σως μουστάρδας, συνοδευόμενο από σπιτικές πατατούλες τηγανητές, σε μία αρκετά χορταστική μερίδα.

Και επειδή μετά από ένα καλό γεύμα υπάρχει πάντα χώρος για γλυκό, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την πανακότα με σιρόπι φράουλα, μικρή σε ποσότητα αλλά εξαιρετικά ελαφριά και δροσερή, αλλά και το «Παγωτό των Σειρήνων» που συνοδεύει μία συμπαθέστατη, αν και εξίσου μικρή, σοκολατόπιτα (brownies στην πραγματικότητα).

Το φαγητό μας -και το γλυκό μας, αλλά και το γλέντι μας- συνοδεύσαμε με το δροσερό, λευκό κρασί του καταστήματος, το οποίο σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Η λίστα, όμως, των κρασιών, εκτείνεται σε 22 συνολικά λευκά, 3 ροζέ και 16 κόκκινα κρασιά καθώς και 7 επιλογές μπύρας, και έτσι έχετε μια μεγάλη και καλή γκάμα επιλογών.

Όσο για τη ζωντανή μουσική, τα 5 μέλη της κομπανίας παίρνουν θέση γύρω στις 10:00, «ζεσταίνοντας» τους θαμώνες με καλό, έντεχνο ελληνικό τραγούδι και συνεχίζοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με λαϊκά που… ξεσηκώνουν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι γύρω στα μεσάνυχτα, τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, το μπαρ του μαγαζιού ξεχυλίζει από νεώτερους που έρχονται να διασκεδάσουν με το πρόγραμμα και τον κόσμο που δεν διστάζει, στο απόγειο του κεφιού, να ανέβει και στα τραπέζια.

Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε, ότι τους θερινούς μήνες -από Μάιο μέχρι τα τέλη Αυγούστου- το Πηνελόπη και Μνηστήρες λειτουργεί στο Λαγονήσι, σε έναν ακόμα μεγαλύτερο χώρο, με καταπράσινο κήπο και τραπέζια γύρω από την πισίνα. Ο ίδιος χώρος, μάλιστα, διατίθεται και για τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμους, βαπτίσεις, επαγγελματικά γεύματα). Κρατήστε το λοιπόν στα «υπ’όψιν» για τις μελλοντικές σας εξόδους και… αν πάρει κάπου το μάτι σας τον Οδυσσέα, πείτε του για την Πηνελόπη. Με τέτοια κουζίνα ίσως βιαστεί και γυρίσει νωρίτερα!

Πηνελόπη & Μνηστήρες: Υμμητού 130, Παγκράτι. Τηλ. 210 75 68 555. Ανοιχτά (και με ζωντανή μουσική) καθημερινά το βράδυ και Κυριακή από το μεσημέρι.
Τιμές: 20-25 ευρώ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v