Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν: Οι σαμπάνιες της… κρίσης

Παραμένοντας πιστοί στις επιταγές του low budget, αλλά και του εορταστικού κλίματος που επιτάσσει το «κάτι παραπάνω» στην διασκέδαση, ψάξαμε, βρήκαμε και σας προτείνουμε τις πιο οικονομικές και καλόγουστες λύσεις για το φετινό Χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν.
Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν: Οι σαμπάνιες της… κρίσης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ρεβεγιόν σε κέντρο διασκέδασης, εστιατόριο ή σπίτι; Υπό διαφορετικές οικονομικές συνθήκες η απάντηση στο τρίπτυχο αυτό δίλλημα θα ήταν εύκολη: Σπίτι ή εστιατόριο και μετά κέντρο διασκέδασης. Όμως η «στενότητα» των ημερών καθιστά τις δύο τελευταίες επιλογές απαγορευτικές για το εορταστικό budget του μέσου Έλληνα. Η μήπως όχι; Η αλήθεια είναι πως οι τιμές των κέντρων έχουν παραμείνει σταθερές σε σχέση με πέρυσι και οι επιλογές των εορταστικών μενού για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων έχουν «διανθιστεί» με άφθονες οικονομικές προτάσεις από εστιατόρια που σέβονται το όνομά τους και – κυρίως – τους πελάτες τους.

Οπουδήποτε και αν αποφασίσετε να περάσετε λοιπόν φέτος το Χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν (στο σπίτι, σε εστιατόριο ή στην… πίστα) ψάξαμε, βρήκαμε και σας προτείνουμε τις πιο οικονομικές λύσεις.

1. Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν «Do – it – yourself»

Η συνταγή είναι γνωστή και σπάνια αποτυγχάνει. Οργανώνετε ένα σπιτικό ρεβεγιόν προετοιμάζοντας οι ίδιοι το δείπνο των καλεσμένων σας, καλείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και δεν έχετε καμία έγνοια για κρατήσεις τραπεζιών, επιπλέον έξοδα και ατελείωτες ώρες στους «πηγμένους» δρόμους της γιορτινής Αθήνας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιστρατεύσετε την καλή σας διάθεση τόσο στην διακόσμηση όσο και στην μαγειρική και να προγραμματίσετε σωστά τις κινήσεις σας τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την μεγάλη βραδιά.

Διακοσμήστε κατάλληλα το σπίτι με χριστουγεννιάτικα στολίδια – αν δεν το έχετε κάνει ήδη – ανακαλύψτε τον ζαχαροπλάστη που κρύβετε μέσα σας φτιάχνοντας μόνοι σας τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες (δείτε εδώ και εδώ συνταγές) και δοκιμάστε επιτέλους την τύχη σας στην γεμιστή γαλοπούλα. (tips εδώ).

Όσον αφορά την ψυχαγωγία των προσκεκλημένων σας, η τράπουλα και μια mini ρουλέτα είναι οι… καλύτεροι φίλοι σας, ενώ μην υποτιμάτε τις δυνατότητες των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Δείτε μερικές διασκεδαστικές επιλογές για όλη την παρέα εδώ

Αναλυτικές πληροφορίες και ακόμα περισσότερες ιδέες για την διοργάνωση του «σπιτικού» ρεβεγιόν θα βρείτε στο σχετικό άρθρο.

Εναλλακτικά, εξυπακούεται ότι μπορείτε να τιμήσετε με την παρουσία σας το ρεβεγιόν ενός φίλου συνεισφέροντας το κρασί, ετοιμάζοντας κάποιο γλυκό ή ακόμα και βοηθώντας στις προετοιμασίες για το τραπέζι. Η ισχύς εν τη (εορταστική) ενώσει!

Δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε με τα της μαγειρικής και θέλετε να ξοδέψετε τον ελεύθερο σας χρόνο κάνοντας κάτι άλλο; Η προετοιμασία του τραπεζιού σας φαίνεται Γολγοθάς; Ακόμα και τότε υπάρχει λύση και – πιστέψτε μας – δεν χρειάζεται να έχετε τύψεις για τίποτα. Οι επιλογές delivery για το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων είναι άφθονες (από διεθνή κουζίνα μέχρι τις παραδοσιακές ψησταριές) και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να «κλείσετε» εγκαίρως το μενού της αρεσκείας σας από το αγαπημένο σας deliverάδικο. Βρείτε τα κοντινότερά σας εδώ.

2. Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν με... οικονομικές γεύσεις

Όσο ελκυστική και αν είναι η επιλογή του «σπιτικού» ρεβεγιόν, άλλο τόσο είναι και αυτή του εορταστικού γεύματος σε ένα προσεγμένο εστιατόριο. Διαπιστώσαμε ότι τα οικονομικά μενού σε αξιόλογα Αθηναϊκά – και όχι μόνο- εστιατόρια είναι πολύ περισσότερα απ’ ό,τι περιμέναμε, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ιδιοκτήτες φέτος σκέφτονται και δρουν πολύ πιο ρεαλιστικά σε σχέση με τις περασμένες χρονιές. Έτσι δεν δυσκολευτήκαμε να βρούμε οικονομικές επιλογές (δεδομένης της περίστασης πάντα) γευστικών πειρασμών για τους ουρανίσκους μας το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.

* Στο Tirbouson στον Πειραιά (Κριεζή 6, Καστέλλα, 210 4118600) θα σερβίρεται εορταστικό μενού που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα ποτήρι σαμπάνια, σούπα κολοκύθας, γεμιστή γαλοπούλα και πουρέ ανανά με 35€ ανά άτομο με ζωντανή μουσική, ενώ στο «αδερφάκι» του στον Κεραμεικό (Κωνσταντινουπόλεως 104, τηλ.: 210 3410107) μπορεί να μην υπάρχει έτοιμο εορταστικό μενού, αλλά ένα πλήρες γεύμα δεν θα σας κοστίσει παραπάνω από 25€ χωρίς το κρασί για εκείνη την μέρα.

* Rock εορταστικό μενού μας επιφυλάσσει το Hard Rock Café στην Γλυφάδα (Ζησιμοπούλου 5Α& Λαζαράκη 2, τηλ: 2130090280)με αμερικάνικη γαλοπούλα και live από τους Cyanna (ή την Yvette Jarvis στο υποκατάστημα του Συντάγματος) και κόστος 30€.

* Το club restaurant του Κολωνακίου Duka (Αλωπεκής 21, τηλ.: 2103641545)υποδέχεται τα Χριστούγεννα με μενού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σούπα από σπαράγγια, προσoύτο με πεπόνι, γαλοπούλα γεμιστή με κουκουνάρι και καστανό ή χοιρινό μελωμένο με πορτοκαλί με τιμή 35€ ανά άτομο.

* Στο ιδιόμορφο μπιστρό Trapezaria (Θεοδώρου Νέγρη 1, Μακρυγιάννη, τηλ. 210 9213500) το Χριστουγεννιάτικο μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων cocktail Μοσχάτου Λήμνου με μανταρίνι και δυόσμο, σούπα αυγολέμονο με γιουβαρλάκια κόκορα και σπανάκι, χειροποίητες ραβιόλες με χριστουγεννιάτικη γέμιση, σάλτσα πεκορίνο Αστακού και κουκουνάρι, πύργο από προφιτερόλ με κρέμα βανίλιας και κάστανου, παγωτό και σάλτσα από βατόμουρα και Vinsanto και κοστίζει 36€.

*Στο εστιατόριο Fragma (6ο χλμ. από Άγ. Στέφανο, τηλ: 210 8143415) πάνω από την λίμνη του Μαραθώνα το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων θα συνοδεύεται από ζωντανή ελληνική μουσική και a la carte γεύμα το οποίο θα περιλαμβάνει εορταστικά πιάτα όπως αγριογούρουνο, γαλοπούλα ή πάπια με κόστος περί τα 25€ χωρίς κρασί.

* Στην Πισίνα (Ακτή Θεμιστοκλέους 25, Φρεαττύδα, Πειραιάς, τηλ: 210 4511324) θα απολαύσετε με «θαλασσινή θέα» σούπα βελουτέ πατάτας με κρουτόν, πράσινη σαλάτα με αποξηραμένα φρούτα, ρόδι, flakes μετσοβόνε και ντρεσινγκ μενού, φιλέτο άγριας γαλοπούλας με παραδοσιακή γέμιση πουρέ κάστανου, καραμελωμένα στικ καρότου, μανιτάρια και σάλτσα πορτοκαλιού και για επιδόρπιο τάρτα σοκολάτας με ανανά σωτέ σε μέλι και παγωτό βανίλια με 37€ ανά άτομο χωρίς το κρασί. Το δεύτερο μπουκάλι κρασί από το κτήμα Εύχαρις είναι κερασμένο.

* Ρεβεγιόν Χριστουγέννων με Γαλλικό άρωμα; Γιατί όχι. Στο restaurant-bar à vin Polly Maggoo στο Μεταξουργείο (Λεωνίδου 80 και Σαλαμίνος, τηλ: 210 5241120) θα γευτείτε αυγά μπρουγιέ με λάδι λευκής τρούφας και κατσικίσιο προσούτο, μπισκ γαρίδας με καραμελωμένα κρεμμύδια, σπάλα αγριογούρουνου ψημένη σε κόκκινο κρασί ή συκώτι γάλακτος γεμιστό με χόρτα, κουκουνάρι και σταφίδες με 39€ ανά άτομο.

* Στο εστιατόριο Μεσπιλέα στο Γκάζι (Περσεφόνης 59 και Δεκελέων, τηλ: 210 3460972) το a la carte μενού «εμπλουτίζεται» με εορταστικά πιάτα όπως μαριναρισμένη γαλοπούλα, καρέ χοιρινό γεμιστό με πράσα, ρολό πανσέτας γεμιστό με μήλα και δαμάσκηνα και γλυκόξινο χοιρινό. Υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο χωρίς κρασί.

* Στο μουσικό μεζεδοπωλείο Balsamico στην πλατεία του Μπουρναζίου (Κύπρου 92 & Αυλώνος, τηλ.: 210 5789755) το μενού για την παραμονή των Χριστουγέννων θα περιλαμβάνει σαλάτα με κοτόπουλο, κρέπα με bacon και τυρί, πένες τρικολόρε, γεμιστή γαλοπούλα ή μοσχάρι και εκμέκ καταΐφι και… απεριόριστο κρασί συνοδεία ζωντανής τετραμελούς ορχήστρας. Το κόστος ανά άτομο ανέρχεται στα 40€.

* Στο εστιατόριο «Στάχυ» του ξενοδοχείο Ελευσίνα Hotel θα δοκιμάσετε μεταξύ άλλων βελουτέ σελινόριζας με πέστο ρόκας, κοτόπουλο μαγειρεμένο με κυδώνι, σαλάτα με βαλεριάνα και σύγκλινο Μάνης, φραγκόκοτα μαρινέ σε μαρμελάτα συνοδεία απεριόριστου κρασιού με 45€ ανά άτομο. Και αν σας… πιάσει η βαλεριάνα της σαλάτας ίσως βρείτε δελεαστικό το Sweet Christmas executive πακέτο δύο ατόμων με μία διανυκτέρευση, ρεβεγιόν στο εστιατόριο και καλάθι με γλυκά με κόστος 150€.

3. Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν στις πίστες

Όσο και αν γκρινιάζουμε για τις «τσιμπημένες» τιμές των κέντρων διασκέδασης, η αλήθεια είναι πως παρουσιάζουν αξιομνημόνευτη… αντοχή στην οικονομική κρίση. «Πάντως να ξέρετε φέτος δεν ανεβάσαμε τις τιμές», μας πληροφορούν οι υπεύθυνοι των περισσότερων κέντρων διασκέδασης. Πράγματι, οι τιμές τους δεν έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – και καταφέρνουν να παραμείνουν σε λογικά για την περίοδο πλαίσια.

* Από τα πιο «δυνατά» σχήματα αυτό του Σάκη Ρουβά, με τους Onirama και την Ελένη Φουρέιρα στο Αθηνών Αρένα (Πειραιώς 166, τηλ. 210 3471111). Η τιμή της φιάλης στο θεωρείο είναι 130€ κομπλέ (για τέσσερα άτομα) και 170€ στην πλατεία στον κεντρικό χώρο.
* Μητροπάνος, Κότσιρας και Μπάσης σε ένα σχήμα σταθερών αξιών στο Κέντρο Αθηνών (Πειραιώς 142 και Π. Ράλλη, τηλ. 210 3454108). Η φιάλη κοστίζει 180€ για τέσσερα άτομα στη σάλα και 140€ στο θεωρείο κομπλέ.

* Ο Γιάννης Πλούταρχος εμφανίζεται στο Cosmos Stage (Πειραιώς 178, τηλ. 210 3413550) μαζί με τον Κωνσταντίνο Γαλανό και τους Otherview. Η φιάλη κοστίζει 160€ για τέσσερα άτομα κομπλέ.

* Οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Ζουγανέλης, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Σταρόβας, Μίλτος Πασχαλίδης και Γιάννης Κούτρας μπαίνουν και την παραμονή των Χριστουγέννων στο «Ταμείο Αλλεργίας» στην Ακτή Πειραιώς (Πειραιώς και Λαμίας 4, Ταύρος, τηλ. 2103418020). Η φιάλη κοστίζει 170€ και είναι για τέσσερα άτομα.

* Ο Πάνος Κιάμος μαζί με τον Κώστα Μαρτάκη και την Ήβη Αδάμου εμφανίζονται φέτος στο Ποσειδόνιο (Λεωφ. Ποσειδώνος 18, Ελληνικό, τηλ. 210 8941 033) με την τιμή της απλής φιάλης να ανέρχεται στα 160€ για τέσσερα άτομα και της κομπλέ στα 180€ για τον ίδιο αριθμό ατόμων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v