Θεσσαλονίκη: Ανταλλαγές βιβλίων στο πάρκο

Μία ανταλλακτική βιβλιοθήκη στήνεται για λίγες ώρες στο Πάρκο του Ήχου, στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Οι διοργανωτές, της ομάδας Why Not?, μιλούν στο in2life για την ιδέα και την αγάπη για το βιβλίο, που αντέχει στο χρόνο.
Θεσσαλονίκη: Ανταλλαγές βιβλίων στο πάρκο
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Όλοι γκρινιάζουμε πως δεν βρίσκουμε χρόνο για να διαβάσουμε ένα βιβλίο, και πολλές φορές τα χρήματα για την απόκτησή του είναι πολλά. Η ομάδα Why Not? έδωσε τη λύση σε όλα τα κωλύματα για να έρθει ο κόσμος σε επαφή με το βιβλίο, χωρίς να πληρώσει, και μάλιστα σε ένα υπέροχο φθινοπωρινό περιβάλλον. Σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Aντιδημαρχίας Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, ετοιμάζει μια διαφορετική Κυριακάτικη μέρα, με πολύ μεράκι και όρεξη. Όπως λένε χαρακτηριστικά τα μέλη της ομάδας «Φανταστείτε ένα διαμορφωμένο χώρο με καθίσματα και βιβλιοθήκη που μπορείτε να ψάξετε νέα βιβλία, να καθίσετε να τα ξεφυλλίσετε, και αν σας αρέσουν να τα πάρετε, έτσι απλά».

Μία βιβλιοθήκη σε ένα πάρκο, για λίγες ώρες θα κάνει την εμφάνισή της και μετά θα εξαφανιστεί αφήνοντας άφθονα βιβλία από την ανταλλαγή, και όμορφες αναμνήσεις. Στην pop up βιβλιοθήκη, θα έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε, να ανακαλύψετε ξανά την ομορφιά της ανάγνωσης, και να αποκτήσετε βιβλία χωρίς να δώσετε χρήματα. Ανταλλαγή βιβλίων, δηλαδή, σε ένα όμορφο χώρο για να ξεφυλλίσετε τα βιβλία σας στο Πάρκο του Ήχου στη Νέα Παραλία.

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 19.00 το απόγευμα, πάρτε σε μία σακούλα τα βιβλία /περιοδικά που θα θέλατε να ελευθερώσετε από την βιβλιοθήκη σας (maximum 10 βιβλία) και φέρτε τα στη δική τους (αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση). Εκεί θα μπορέσετε να τα ανταλλάξετε με άλλα που θα θέλατε να διαβάσετε και να γίνουν δικά σας.

Φυσικά μπορείτε να πάτε μόνο για ανάγνωση ή και για απλή βόλτα, γιατί το σημαντικό είναι να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία της pop up βιβλιοθήκης που θα διαρκέσει μερικές μόνο ώρες. Όπως μας τόνισε η κυρία Δέσποινα Πολυχρονίδου της ομάδας Why Not? «Ο κόσμος διαβάζει ακόμα βιβλία, οι πωλήσεις τους πηγαίνουν καλά. Πολλοί ακόμα προτιμούν να δώσουν κάποια χρηματα για να αποκτήσουν ένα καλό βιβλίο που θα τους κρατήσει παρέα δύο εβδομάδες, παρά να πιoυν δύο ποτά σε μαγαζί». Άρα υπάρχει ελπίδα!

Η μόδα του Pop up ξεκίνησε από το εξωτερικό. Πρόκειται για εφήμερα μαγαζιά ή χώρους ψυχαγωγίας, που εμφανίζονται για λίγες ώρες ή λίγες μέρες για να δώσουν πνοή στην πόλη. Η ομάδα Why Not? πιάνοντας τον σφυγμό της πόλης και με ιστορικό στην ανταλλαγή αποφάσισε να φέρει στη Θεσσαλονίκη την ιδέα της pop up βιβλιοθήκης.

Η κυρία Πολυχρονίδου μας λέει για το πώς ξεκίνησε η όλη ιδέα: «Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που έχουν πάει σε ότι πολιτιστικό υπάρχει στην πόλη, έχουμε ταξιδέψει πολύ, έχουμε πάρει ιδέες, και αποφασίσαμε πως "μεγαλώσαμε" αρκετά για να κάνουμε κάτι δικό μας. Αποφασίσαμε να κάνουμε πράγματα που θα κρατούν λίγες ώρες, έτσι, για να δίνουμε την ιδέα, σαν να ρίχνουμε την πέτρα στη λίμνη και να περιμένουμε να δούμε τους κύκλους που θα σχηματίσει. Ένα από όσα θα κάνουμε θα είναι η βιβλιοθήκη. Αγαπάμε πολύ την Βιβλιοθήκη της Βέροιας που κάνει τρομερή προσπάθεια για να πάει το βιβλίο ακόμη και σε απομακρυσμένα χωριά. Μακάρι κι εμείς κάποτε να μπορέσουμε να το κάνουμε. Ο στόχος μας είναι να προτείνουμε μία τέτοια είδους διασκέδαση στους ανθρώπους της πόλης. Βόλτα στο πάρκο, διάβασμα, κοινωνικοποίηση, ανταλλαγή».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διοργάνωση, επικοινωνείστε με τα μέλη της ομάδας Why Not? στα τηλέφωνα 6947285746 (Πολυχρονίδου Δέσποινα) και 6939268453 (Bλάχου Χριστίνα).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v