Καρναβάλια: 14 δράσεις και αποδράσεις

Πόλη ή χωριό; Latin ρυθμοί ή παραδοσιακές τσαμπούνες; Ολονύχτια πάρτι ή ολίγη από decadence παράδοση σε λόφους που μυρίζουν μακεδονικό χαλβά; Το τριήμερο της Αποκριάς έχει κάτι για όλους. Συγκεντρώσαμε δεκατέσσερεις προτάσεις για να διαλέξετε.
Καρναβάλια: 14 δράσεις και αποδράσεις
της Ηρώς Κουνάδη

Πού σας βρίσκει το πρώτο τριήμερο του χρόνου; Στο σπίτι, στο δρόμο, σε διάθεση φυγής, σε μεσοδιάστημα… γκρίνιας για τα σχέδια που δεν κάνατε, για το budget που δε βγαίνει, για τους δρόμους που δεν είναι ανοιχτοί; Το καλό με το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι ότι, όπου και αν είστε, ό,τι κι αν έχετε όρεξη να κάνετε, υπάρχει τουλάχιστον μία πρόταση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας. Θέλετε εκδρομή; Γίνεται. Θέλετε πάρτι; Κι αυτό γίνεται. Θέλετε παλιά, καλή decadence ατμόσφαιρα σε ένα λόφο γεμάτο χαρταετούς και άρωμα μακεδονικού χαλβά; Αυτό και αν γίνεται.

Εμείς συγκεντρώσαμε όλες αυτές τις προτάσεις, μαζί με μερικές ακόμη, για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσδιορίσετε τη διάθεσή σας, και να φτιάξετε μια αυτοσχέδια στολή.

Εντός τειχών…
Το ταμείο είναι μείον, τα μπλόκα στις Εθνικές οδούς σας στερούν την επιλογή να πεταχτείτε έστω μέχρι το χωριό κι έχετε πέσει σε βαθιά μελαγχολία για το πρώτο τριήμερο του χρόνου που θα σας βρει στο κλεινόν άστυ; Χαμογελάστε. Οι δήμοι της Αθήνας υπόσχονται να σας φτιάξουν το κέφι, με τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει για το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα.

Πρώτος και καλύτερος, ο Δήμος Αθηναίων πλημμυρίζει με λάτιν, τζαζ, ποπ και ροκ ήχους αλλά και πολλή ελληνική μουσική, πρωί και βράδυ, σε κεντρικά σημεία της πόλης, στο Σύνταγμα, στο Θησείο, στο Μοναστηράκι, στου Ψυρρή, στο Κολωνάκι, στην Ερμού, και αλλού. Η γιορτή όμως θα απλωθεί και στις γειτονιές της Αθήνας με συναυλίες στα δημοτικά διαμερίσματα. Επίσης το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με το ραδιοσταθμό Athens Radio Dee Jay, στην Πλατεία Συντάγματος, φιλοξενείται ένα μεγάλο open air πάρτι.

Για τους λιλιπούτειους κατοίκους της πόλης, το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο θα στηθεί ένα μεγάλο σκηνικό που θα φιλοξενεί πολλά διαφορετικά δρώμενα. Όλος ο χώρος θα είναι διακοσμημένος αποκριάτικα, ενώ τα παιδιά θα διασκεδάσουν με άρματα, γαϊτανάκι, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, καθώς και DJ για ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα. Θα μοιραστούν σε όλα τα παιδιά μπαλόνια, μάσκες κ.ά.

Η αθηναϊκή αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου σε τέσσερα σημεία της πόλης: στο Λόφο του Φιλοπάππου (10π.μ.), στην Ακαδημία Πλάτωνος (11π.μ.), στο Λόφο Λαμπράκη (11π.μ.) και στο ΄Αλσος ΚΑΠΑΨ (11π.μ.), όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί από παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς απ' όλη την Ελλάδα.

Πιστός στην παράδοσή του, ο Δήμος Ρέντη διοργανώνει για άλλη μια χρονιά το φημισμένο καρναβάλι του την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων να ξεκινά στις 12.00 στη Λεωφόρο Φλέμινγκ, ενώ την προηγούμενη μέρα, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, μπάντες κουβανών στους δρόμους προλογίζουν τη νυχτερινή παρέλαση των αρμάτων, την οποία ακολουθεί η συναυλία των Ritmo Latino στην κεντρική πλατεία. Οι εκδηλώσεις κλείνουν την Καθαρά Δευτέρα με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά εδέσματα στο πάρκο της οδού Μπιχάκη, από τις 11.00 και μετά.

Μεγάλη παρέλαση αρμάτων διοργανώνει την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου και ο Δήμος Μοσχάτου, ενώ στο Άλσος Περιστερίου τα Κούλουμα γιορτάζονται την Καθαρά Δευτέρα με παραδοσιακούς, νηστίσιμους μεζέδες, άφθονο κρασί και τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο να… δίνει τον ρυθμό για ένα παραδοσιακό – λαϊκό γλέντι. Στο Ίλιον, τέλος, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου κλόουν, ταχυδακτυλουργοί και DJ διασκεδάζουν τα παιδιά στο Κλειστό Γυμναστήριο Πεταλούδας, ενώ το ίδιο βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου DJ και karaoke περιμένουν τα… μεγαλύτερα παιδιά. Οι εκδηλώσεις κλείνουν με τα καθιερωμένα Κούλουμα στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, με παραδοσιακή μουσική και χορούς, μεζέδες και άφθονο κρασί.

…Και εκτός ορίων
Σε ιδανική απόσταση για μίνι απόδραση της τελευταίας στιγμής, το Λουτράκι γιορτάζει φέτος το Καρναβάλι με δύο μεγάλες συναυλίες: το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στην κεντρική πλατεία θα βρίσκεται ο Μύρωνας Στρατής, ενώ την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την παρέλαση των αρμάτων που θα ξεκινήσει στις 16.30 στην κεντρική λεωφόρο, τη σκυτάλη παίρνει ο Γιώργος Μαζωνάκης. Την Παρασκευή 12/2, οι Vinylicious στήνουν πάρτι σε ρυθμούς disco στο Πευκάκι στις 22.00. Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και διαγωνισμό στο πέταγμα του χαρταετού στα Ίσθμια και το τοπικό έθιμο του χορού της Τράτας στην Περαχώρα και την κεντρική πλατεία του Λουτρακίου. Και αν πιείτε/ χορέψετε/ κουραστείτε τόσο ώστε η μίας ώρας οδήγηση της επιστροφής να σας φαίνεται βουνό, κλείνετε ένα από τα εξαιρετικά δωμάτια του Club Hotel Casino Loutraki και πηγαίνετε την επόμενη κατ’ ευθείαν στο γραφείο.

Αν, πάλι, είστε εκ φύσεως παραδοσιακοί –και λίγο mainstream– τύποι, το Καρναβάλι της Πάτρας είναι πάντα το πιο ξέφρενο, το πιο πολύβουο, το πιο “must do” –και όχι “must see”– εκ των ελληνικών καρναβαλιών. Με τα Μπουρμπούλια του, τα ατελείωτα πάρτι, τις νυχτερινές και ημερήσιες παρελάσεις αρμάτων, τις παραστάσεις θεάτρου και χορού, τις συναυλίες και τα εργαστήρια για τα παιδιά. Όσοι πιστοί (και μη, για να καταλάβετε τι εννοούμε) προσέλθετε –αφού ρίξετε μια ματιά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, για να οργανωθείτε σωστά.

«Καρναβάλι Ερωτευμένων» προτείνει εναλλακτικά η Ξάνθη, που ως γνωστόν διοργανώνει το αντίστοιχο… πατρινό καρναβάλι της Βορείου Ελλάδας. Με τη βραδινή παρέλαση αρμάτων το Σάββατο να μας ανοίγει την όρεξη για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής, η οποία ξεκινά στις 13.30 για να έχουμε προλάβει να συνέλθουμε από το hang over, με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το Big Cigar της Ματθίλδης Μαγγίρα, με θέατρο δρόμου, με εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και παραδοσιακής φορεσιάς, με παιδικές εκδηλώσεις και τοπικά έθιμα, όπως ο Τζάρος, το Καρναβάλι της Ξάνθης έχει κάτι για όλους.

Επιμένετε… βόρεια, αλλά θέλετε κάτι λιγότερο fancy; Κάτι πιο παραδοσιακό, πιο low profile, αλλά εξίσου κεφάτο; Τότε το Καρναβάλι στην Έδεσσα είναι για σας. Εκδηλώσεις για τα παιδιά στο ειδικά διαμορφωμένο Χωριό του Βασιλιά Καρνάβαλου, παραδοσιακές βραδιές με μικρασιατική, μακεδονική και ποντιακή μουσική, χορό και δρώμενα, latin συναυλίες, πάρτι αλλά και τοπικά έθιμα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τις δύο μεγάλες παρελάσεις αρμάτων και καρναβαλιστών το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου την Κυριακή το βράδυ. Το πρόγραμμα για την Καθαρά Δευτέρα έχει Κούλουμα στην Πλατεία 25ης Μαρτίου, το Πάρκο του Γηπέδου, τη Γαβαλιώτισσα και το Ανεμοδρόμιο. Και στα ενδιάμεσα, θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε την παραδοσιακή της συνοικία, το Βαρόσι, να απολαύσετε τους καταρράκτες του πανέμορφου πάρκου, να δοκιμάσετε εξαίσιες τοπικές σπεσιαλιτέ στα ταβερνάκια της.

Ένα ακόμη φημισμένο καρναβάλι, στα νότια αυτή τη φορά, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο της Κρήτης, δίνει και φέτος το δυναμικό παρόν και μας προσκαλεί να συμμετέχουμε στον ετήσιο χορό των ομάδων, στη νυχτερινή παρέλαση αρμάτων του Σαββάτου, όπως και στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής που θα κορυφωθεί το απόγευμα με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, και να κλείσουμε ένα γεμάτο τριήμερο με τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας, που περιλαμβάνουν αναβίωση τοπικών εθίμων, πέταγμα χαρταετού, παιχνίδια, παραδοσιακή μουσική και πολλές εκπλήξεις. Στα must σημειώστε το έθιμο του μουτζουρώματος που αναβιώνει στις 12.00 το μεσημέρι στο Γεράνι.

Ένα εξίσου νησιώτικο καρναβάλι μας περιμένει στη Ζάκυνθο, όπου αναβιώνει το έθιμο των μπάστακων, παράλληλα με δρώμενα που περιλαμβάνουν θέατρο δρόμου, μασκαράτες και συναυλίες, και φυσικά την καθιερωμένη μεγάλη παρέλαση αρμάτων, που συνοδεύουν το Βασιλιά Καρνάβαλο, η οποία κλείνει με τη μοναδική Κηδεία της Μάσκας. Παράλληλα, θεατρικές ομάδες παίζουν στις πλατείες και στους δρόμους "τις ομιλίες", αυτοσχέδια κωμικά έργα με κοινωνικές προεκτάσεις.

Για τη Σκύρο τα είπαμε. Το sui generis καρναβάλι της δεν έχει παρελάσεις αρμάτων, latin φιέστες και πολύχρωμες «δυτικές» μάσκες. Έχει, όμως, Γέρους, Κορέλες και Φράγκους. Έχει λιθόκτιστα καλντερίμια πλημμυρισμένα με ήχους κουδουνιών. Έχει, επίσης, το έθιμο της Τράτας την Κυριακή όπου μασκαρεμένοι ερασιτέχνες ποιητές και ηθοποιοί στήνουν αυτοσχέδιες υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και απαγγελίες σατυρικών στίχων, που σατιρίζουν τα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. Και έχει, φυσικά, Καθαρά Δευτέρα στην κεντρική πλατεία της Χώρας με παραδοσιακές φορεσιές, νηστίσιμους μεζέδες, τοπικές σπεσιαλιτέ, υπαίθρια γλέντια και άφθονο ντόπιο κρασί.

Και για να κλείσουμε τον κύκλο όπως ξεκίνησε, δύο ακόμη πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση… αναπνοής –ή σχεδόν– το Γαλαξίδι και η Ναύπακτος, μας προκαλούν για μίνι αποδράσεις, διοργανώνοντας τα δικά τους καρναβάλια με παρελάσεις αρμάτων, συναυλίες, παιδικά πάρτι, παραδοσιακούς χορούς, μπουφέδες με τοπικά εδέσματα και, βέβαια, τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα να κορυφώνονται με το γνωστό… αλευροπόλεμο στο Γαλαξίδι στις 14.30 το μεσημέρι. Αν δεν τον έχετε ξαναζήσει, μην τον χάσετε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v