Disco Parties: Οι νοσταλγοί του βινυλίου βρίσκουν τα στέκια τους

Όσο ξεπερασμένη κι αν θεωρείται από τους νεώτερους η μουσική των δεκαετιών του ’70 και ’80, δεν παύει να είναι αυτή που συνεχίζει να ξεσηκώνει σε ξέφρενο χορό. Δείτε πού ανεβαίνει ο πυρετός τα σαββατόβραδα στην πόλη.
Disco Parties: Οι νοσταλγοί του βινυλίου βρίσκουν τα στέκια τους
των Έλενας Μπούλια, Νικόλα Γεωργιακώδη

Οι δεκαετίες του 1970 και 1980 έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί για πολλά: Για την κιτς μόδα στα ρούχα, για την υποκουλτούρα των τηλεοπτικών σίριαλ, για την τρομερή αύξηση θανάτων από ναρκωτικά. Για αυτό που δεν «σηκώνουν» κατηγορίες όμως είναι σίγουρα η μουσική, η οποία μπορεί να επηρεάστηκε πολύ από την συνολική κουλτούρα της εποχής, κατάφερε ωστόσο αυτό που λίγα μουσικά είδη έχουν καταφέρει: Να σηκώσει τον κόσμο από τις καρέκλες. Να τους κάνει να χορέψουν με την ψυχή τους, να τραγουδήσουν και -στην Ελλάδα τουλάχιστον- να αρχίσουν να απελευθερώνονται από την ανελευθερία έκφρασης της επταετούς δικτατορίας και τον συντηρητισμό που την διαδέχθηκε.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, οι σαραντάρηδες, σήμερα, νοσταλγοί της Barbarella -στο ίδιο κτίριο τώρα στεγάζεται το προξενείο της Αιθιοπίας-, αναζητούν τις γλυκές αναμνήσεις της εφηβείας τους στις λίγες πλέον αυθεντικές ντισκοτέκ της Αθήνας. Μαζί τους και οι κατά πολύ νεώτεροί τους, ίσως και απόγονοί τους, οι οποίοι, παρόλο που γνώρισαν την δεκαετία του ’80 ως παρωδία, έμαθαν να διασκεδάζουν με τα ίδια τραγούδια –και αυτό έχει να πει πολλά. Οι δεύτεροι, βέβαια, θα προτιμήσουν τα πιο επιτηδευμένα disco events των σημερινών mainstream clubs και θα χορέψουν το «Staying alive» διακωμωδώντας το περισσότερο παρά επιχειρώντας πραγματικά να πετύχουν τις σωστές -αλλά δύσκολες- φιγούρες του Ηustle. Η ουσία σε κάθε περίπτωση είναι ότι μικροί και μεγάλοι τελικά διασκεδάζουν με την disco. Το ερώτημα είναι πού; Τους ακολουθήσαμε και… διασκεδάσαμε και εμείς μαζί τους.

Disco Originale
Disco Boom Boom
(Θησέως & Ποσειδώνος, Καλλιθέα – Τζιτζιφιές, τηλ. 210 9414925, 69322-10458.)
Η αποθέωση του κιτς που θα λατρέψετε. Η ιστορική ντισκοτέκ στις Τζιτζιφιές με την μεγάλη πίστα και τον -βγαλμένο πραγματικά από τα 80s- DJ Soulis V να μοιράζει αφιερώσεις και να ξεσηκώνει το κοινό με τις επιτυχίες της εποχής, είναι αδύνατο να απογοητεύσει όσους θέλουν να βγουν για να χορέψουν.
Η ντισκοτέκ λειτουργεί μόνο Παρασκευή και Σάββατο.
Η είσοδος με ποτό είναι 15 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό. Η φιάλη ουίσκι είναι στα 100 και 120 ευρώ.

Vinilio και Vinilio στο Taboo
(Λεωφ. Ποσειδώνος 33, Γλυφάδα -Hotel "Εμμαντίνα"-, τηλ. 210 9681056, 6984258777 και Αντήνορος 42, Παγκράτι, τηλ. 210 7250000.)
Η ντισκοτέκ στην πιο 90's εκδοχή της, χωρίς να χάνει ωστόσο την αυθεντικότητά της. Έχει καταφέρει από το 1996 μέχρι σήμερα να αποκτήσει φανατικό κοινό, το οποίο υποδέχθηκε με μεγάλη θέρμη το δεύτερο Vinilio στο Taboo που άνοιξε πριν μερικούς μήνες, διαθέτοντας και κουζίνα. Η μουσική περιλαμβάνει φυσικά μόνο τα καλύτερα από τις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80 και ο χορός κρατά μέχρι νωρίς το πρωί.
Η ντισκοτέκ λειτουργεί Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Η είσοδος με ποτό είναι 10 ευρώ τις καθημερινές και 15 ευρώ την Παρασκευή και το Σάββατο. Η φιάλη ουίσκι είναι στα 100 και 110 ευρώ, και στο Vinilio του Taboo το κρασί είναι στα 50 ευρώ για 2 άτομα.


Disco Dizzy
(Σιβιτανίδου & Σαπφούς 99, πλ. Κύπρου, Καλλιθέα, τηλ. 210 9562906)
Ακόμα πιο μοντέρνα -και λιγότερο γνωστή- η Disco Dizzy δεν στερείται κεφιού με κλασικές επιτυχίες από 70’s, 80’s και 90’s. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα αγαπητός από τους νεώτερους, οι οποίοι μπορούν εκεί να διοργανώσουν και πιο «κλειστά» πάρτι, καθώς προσφέρεται τόσο για live όσο και για καραόκε βραδιές. Ακόμα, στην Dizzy πραγματοποιούνται κατά καιρούς διάφορα μουσικά events, για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα του μαγαζιού.
Η ντισκοτέκ λειτουργεί κάθε Σάββατο.
Η είσοδος με ποτό είναι 12 ευρώ. Η φιάλη ουίσκι είναι στα 90 και 100 ευρώ.

Disco wannabes
Disco Cinderella
(Μαρίνου Αντύπα 16, Ηλιούπολη, τηλ. 6976622192)
Στο ανακαινισμένο πρώην Notia Club στεγάζεται πλέον η Cinderella, η οποία φροντίζει για την αναβίωση των 80’s τόσο χάρη στους τρεις αυθεντικούς 80’s DJs που θα σας διασκεδάσουν με disco των 70's - 80's - 90's και Italo disco, όσο και χάρη στα εντυπωσιακά φωτιστικά εφέ και το laser show. O χώρος είναι σχετικά μικρός και η πίστα όχι ιδιαίτερα εμφανής, αλλά ο καθαρός ήχος και οι αγαπημένες επιτυχίες της εποχής κάνουν πολλούς να… shake their booty!
Η ντισκοτέκ λειτουργεί κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Η είσοδος είναι δωρεάν.


Sui Generis
(Βεντήρη 7, περιοχή Χίλτον, τηλ. 210 7217814)
Είκοσι τρία περίπου χρόνια ενεργούς δράσης στην αθηναϊκή νύχτα έχουν οδηγήσει το Sui να αποτελεί σήμερα έναν -cult μεν, αυθεντικό δε- χώρο διασκέδασης, με μουσικές προτιμήσεις που σέβονται την ιστορία του και ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα. Η πλειοψηφία των θαμώνων αποτελείται από τα ίδια ακριβώς πρόσωπα που σύχναζαν εδώ στα νιάτα τους, ενώ δεν λείπουν και νεαρότερες παρέες που απλά αγαπούν την ντίσκο αλλά και την mainstream ξένη μουσική.
Το μαγαζί λειτουργεί καθημερινά.
Η είσοδος είναι δωρεάν και η φιάλη κοστίζει 85 ευρώ.

BarCode
(Χρυσοστόμου Σμύρνης 2, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ. 6983935868)
Στο αγαπημένο στέκι της Ν. Φιλαδέλφειας, το οποίο εκ πρώτης μοιάζει με ένα απλό καφέ, οι μουσικές επιλογές όλων των σκηνών από τις δεκαετίες του '70, του '80 και του '90 ξεσηκώνουν κάθε Παρασκευή και Σάββατο μικρούς και μεγάλους. Μεγάλο ατού τα τακτικά μουσικά events, τα οποία δείχνουν να περιμένουν οι θαμώνες του πώς και πώς. Στα επερχόμενα συμπεριλαμβάνονται: Special Italo Disco Party την Παρασκευή 15/1, η Κοπή της Βασιλόπιτας με 80’s, Electro Pop και Rock Party το Σάββατο 16/1 και το Back to the 80’s Party με soul, funk και disco την Κυριακή 17/1.
Το μαγαζί λειτουργεί καθημερινά.
Η είσοδος είναι δωρεάν.

Disco Events

* Στο Bat City (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 11, τηλ. 2108646021) διοργανώνονται τα This is the 80’s Parties με μουσικές από τον χώρο της New wave, Italodisco, Dark wave, Synth Pop και Electro. Οι «συνήθεις» Dj’s είναι οι George P, Antonis S (aka. Kernel Panic), ενώ στο τελευταίο party είχε συμμετέχει ως guest η Spacewoman. Κατά καιρούς φιλοξενούνται και άλλοι disco Dj’s από την εγχώρια και την ξένη σκηνή, οπότε μείνετε συντονισμένη στο group του club στο facebook για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα events. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το ποτό κοστίζει 7€, ενώ η φιάλη 70€.

* Στο Mataroa bar-restaurant στο Γκάζι (Ιεράς Οδού & Κεραμεικού 116, τηλ. 210.3428312 -6983409997) διοργανώνονται κατά καιρούς disco parties με διαφορετικούς προσκεκλημένους κάθε φορά, στον δεύτερο όροφο του μαγαζιού. Η επιτυχία του περσινού This is Not The 80’s Party ήταν μεγάλη και δεν είναι απίθανο να δούμε κάτι αντίστοιχο και φέτος. Η είσοδος είναι ελεύθερη, το ποτό στο bar κοστίζει 7.5€, η απλή φιάλη 75€ και η special 85€. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα του bar εδώ.

* Στο Carousel (Θερμποπυλών 41, Κεραμεικός, 6945023356) επίσης φιλοξενούνται κατά καιρούς disco parties με όλες τις επιτυχίες από την δεκαετία του ΄80 (italodisco -electrofunk - new wave) αλλά και κάποια 90s hits τα οποία όλοι έχουμε αγαπήσει. Το πότο κοστίζει 8€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v