Πάμε ρακόμελα;

«Παρεΐστικο» και άκρως… εθιστικό ποτό το ρακόμελο έχει γίνει πλέον «must» στις εναλλακτικές παρέες του Ψυρρή και όχι μόνο. Τώρα τελευταία έχει αρχίσει και εξαπλώνεται παντού, με ολοένα και περισσότερα μαγαζιά να το περιλαμβάνουν στο μενού τους και ολοένα και περισσότερους «κυριλέ» πελάτες να το ζητάνε!
Πάμε ρακόμελα;
Το διάσημο και αρκετά «δυνατό» αυτό ποτό έχει τις ρίζες του στην Κρήτη. Συγκεκριμένα πρόκειται για ψημένη ρακή μαζί με μέλι και κανέλλα. Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τον βήχα (κάτι σαν αντιβηχικό σιρόπι), ενώ το εμπλούτιζαν με αρκετά επιπλέον μυρωδικά (γαρύφαλλο, πορτοκαλόφλουδα, φλυσκούνι, φασκόμηλο κ.α), κάνοντάς το ακόμα πιο αρωματικό και ευκολόπιοτο.

Σύμφωνα με την κρητική παράδοση, το μέλι του Μαγιού όπως το ονόμαζαν, είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Γι’αυτόν τον λόγο το φύλαγαν ξεχωριστά σαν φάρμακο. Το μέλι της υπόλοιπης χρονιάς, πουλιόταν ή καταναλωνόταν από την οικογένεια. Πίστευαν, ότι
το Μάιο, το μέλι που βγαίνει συγκεντρώνει τις θεραπευτικές ιδιότητες όλων των λουλουδιών και των βοτάνων που ανθίζουν τότε. Συνεπώς, η έτσι κι αλλιώς υψηλές θεραπευτικές του ικανότητες, μεγιστοποιούνται. Διαλύοντας το, τώρα, σε ζεστό
οινόπνευμα (ρακή), απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό κι επιπλέον ανοίγει και τις αεροφόρες οδούς. Ξεκίνησε σαν… φάρμακο λοιπόν, για το συνάχι και το κοινό κρυολόγημα για να εξελιχθεί σε κλασσικό ποτό της παρέας, συνοδευόμενο από εκλεκτούς μεζέδες. Η… κατάχρησή του (αναμενόμενη και δικαιολογημένη) έχει σοβαρές παρενέργειες: τσακίρ κέφι, ζαλάδα και ευφορία. Είναι σχεδόν αδύνατο να βγείτε για ρακόμελα με την παρέα σας και να μην γυρίσετε –τουλάχιστον - ζαλισμένοι. Το γεγονός ότι σερβίρονται σε σφηνάκι και καταναλώνονται τσάκ μπάμ το ένα μετά το άλλο, τα κάνει άκρως εθιστικά και επικίνδυνα. Εμείς σας προειδοποιήσαμε και αμαρτία ουκ έχουμε!

Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε «σπιτικό» ρακόμελο με την παρέα σας η συνταγή είναι σχετικά απλή. Θα χρειαστείτε: 1 μπουκάλι ρακή (1,5 λίτρο), 1/2 κιλό ζάχαρη, 1/2 κιλό μέλι, διάφορα μυρωδικά (γαρύφαλλο, κανέλλα, πορτοκαλόφλουδα, φλυσκούνι, φασκόμηλο κ.ά., ό,τι είναι διαθέσιμο). Ετοιμασία: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζετε νερό με τα διάφορα μυρωδικά, για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μείνει ποσότητα όσο 3-4 ποτήρια και το σουρώνετε. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, τη ζεσταίνετε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας να λιώσει (προσοχή να μην πάρει βράση!) και να πάρει χρώμα. Την κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το στραγγισμένο νερό των μυρωδικών και ανακατεύετε. Στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι συνεχίζοντας το ανακάτεμα και τέλος τη ρακή (μπορείτε να βάλετε όση θέλετε, αναλόγως με το πόσο δυνατό θέλετε να είναι το ρακόμελο).

Ενναλακτική, πιο απλή συνταγή:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε προσεχτικά την ρακή κι έπειτα το κατεβάζουμε από την φωτιά. Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας το μέλι με λίγη κανέλα. Επειδή το ρακί περιέχει πολύ οινόπνευμα, πρέπει να προσέξετε να μην κοχλάσει και χυθεί έξω από το σκεύος γιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.

Αν πάλι βαριέστε να φτιάξετε μόνοι σας, τότε πάρτε την παρέα και πηγαίνετε σε ένα από τα δεκάδες ρακομελάδικα που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Στη Μορφή (Ηρακλειδών 40, Θησείο) θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ρακόμελα και άλλα εκλεκτά ποτά συνοδευόμενα με αρκετά μεζεδάκια. Οι τιμές είναι λίγο τσουχτερές αλλά αξίζει. Λίγο πιο πριν, στα σκαλάκια στην αρχή της Ηρακλείδων, θα βρείτε την Σκάλα που επίσης σερβίρει ρακόμελα. Επίσης κλασσικό μέρος, η οδός Μιαούλη στου Ψυρρή (πίσω ακριβώς από το μετρό Μοναστηράκι), όπου βρίσκονται δεξια και αριστερά 3-4 ποτάδικα (Οινοπνέυματα, Αρόδου, Ψύρα κτλ.). Κρητικό μαγαζί στα Εξάρχεια, το Ρακουμέλ (Εμμ. Μπενάκη 71, πλατεία Εξαρχείων) προσφέρει πεντανόστιμους κρητικούς μεζέδες και απίστευτο ρακόμελο. Σε πολλά ακόμα σημεία στην Αθήνα θα βρείτε το κρητικό ποτό. Για όσους έχουν όρεξη για ψάξιμο αναφέρουμε ενδεικτικά: Ρακοσυλλέκτες (Καραϊσκάκη + Αισώπου 2, Ψυρρή), Καλλιπάτειρα (Μιχαλακοπούλου 68, Ιλίσια), Το Ρακόμελο, Οινοχόος (Αγ. Τριάδας 3, Νέα Φιλαδέλφεια), καφέ Αλάβαστρον -διοργανώνει και live- (Δαμάρεως 78, Παγκράτι), το Λιμανάκι με ζεστή ατμόσφαιρα και τρελό κέφι, για τους "παραλίες" το  Ρακάδικο (Ζησιμοπούλου 79, Π. Φάληρο), Ρακάκι (Μοσχονησίων 2-4, Πλατεία Καισαριανής), φυσικά το famous Γκαζοχώρι (Γκάζι, στην πλατεία του Κεραμεικού, δίπλα από το "MAD"), για τους "βόρειους" το Play με την τρελή διακόσμηση και τον alternative κόσμο (Αγ. Ιωάννου 23, Αγ. Παρασκευή), όπως επίσης και το Ρακομελιό (Δροσιάς & Ακακιών 5, Ν. Ηράκλειο). Αν τύχει και πάτε προς Θεσσαλονίκη μεριά, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε το Ρακόμελο και Εκλεκτός Μεζές (Θεμιστοκλή Σοφούλη 36) και δεν θα μείνετε παραπονεμένοι από την προσεγμένη του κουζίνα και φυσικά το εξαίσιό του ρακόμελο. Όπως καταλαβαίνετε η λίστα δεν έχει τέλος και όσο περνάει ο καιρός θα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο με μικρά στέκια να "ξεφυτρώνουν" από παντού. Στο χέρι σας είναι να τα ανακαλύψετε, αλλά προσοχή: δύο σφηνάκια είναι για τον βήχα, τρία για το κρυολόγημα, από τέσσερα και πάνω... νίπτουμε τας χείρας μας!

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v