Αύγουστος στην Αθήνα: Οδηγός επιβίωσης

Δρόμοι χωρίς κίνηση, μπαρ και εστιατόρια χωρίς συνωστισμό, παραλίες χωρίς οικογένειες σε εκδρομή για πικνίκ… Η Αθήνα τον Αύγουστο αποτελεί ένα σκηνικό παραδεισένιο, εφάμιλλο των κυκλαδίτικων Χωρών –χωρίς τις ορδές των τουριστών. Κι εσείς ακόμη παραπονιέστε που μείνατε εδώ; Διαβάστε τον οδηγό διασκέδασης του in2life για την αυγουστιάτικη Αθήνα και θα αλλάξετε γνώμη.
Αύγουστος στην Αθήνα: Οδηγός επιβίωσης

της Ηρώς Κουνάδη

Η Αθήνα τον Αύγουστο αποτελεί μια εμπειρία, την οποία κάθε Αθηναίος που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να ζήσει τουλάχιστον μία φορά. Τους λόγους είναι μάλλον περιττό να τους απαριθμήσουμε. Ακόμη κι αν ανήκετε στην κατηγορία των φανατικών... αδειούχων του Αυγούστου, σίγουρα θα έχετε ακουστά μια πόλη της οποίας το γύρο μπορείς να κάνεις σε κάτι λιγότερο από μισή ώρα, σταματώντας στα μισά της διαδρομής στο αγαπημένο σου εστιατόριο για να δειπνήσεις χωρίς να έχεις κάνει κράτηση –και παρκάροντας σχεδόν έξω από την πόρτα του– ενώ πιο πριν έχεις βουτήξει στα γαλανά νερά μιας ερημικής σχεδόν παραλίας.

Η πλειονότητα των... αδικημένων κατοίκων της πρωτεύουσας που μένουν πίσω όταν η πόλη αδειάζει, γνωρίζουν όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα, αλλά φαίνονται να τα ξεχνούν όταν φτάνει η δύσκολη ώρα του αποχαιρετισμού των ”τυχερών” που στοιβάζονται κατά χιλιάδες στα πλοία της γραμμής, υποκύπτοντας στην εθνική πρακτική της γκρίνιας για το πολυτιμότερο κεκτημένο που στερήθηκαν: την αυγουστιάτικη άδεια.

Αν κληθήκατε κι εσείς να… φυλάξετε αυγουστιάτικα Θερμοπύλες, είτε γιατί η άδεια τελείωσε, είτε γιατί αργεί ακόμα, πάρτε βαθιά ανάσα, αντισταθείτε στον πειρασμό των τηλεφωνικών παραπόνων στους φίλους που έφυγαν στα νησιά και σας άφησαν μόνους καλοκαιριάτικα, κοιτάξτε έξω από το παράθυρο και επαναλάβετε τρεις φορές τη φράση ”η Αθήνα είναι ωραία”. Αν δεν πιάσει κι αυτό, διαβάστε τον οδηγό διασκέδασης που ετοιμάσαμε για την αυγουστιάτικη πρωτεύουσα. Ελπίζουμε να σας μεταπείσει.

Οάσεις δροσιάς (όταν ο υδράργυρος ”χτυπάει” 40άρια)

Σίγουρα οι ισχυρισμοί περί καλοκαιρινού παραδείσου θα ήταν πολύ πιο συγκρατημένοι, αν η Αττική δε διέθετε πληθώρα παραλιών, οι οποίες μπορεί να μην εμπίπτουν στην κατηγορία των εξωτικών ακρογιαλιών με τα κρυστάλλινα νερά και τη λευκή άμμο, τουλάχιστον όμως υπάρχουν για να προσφέρουν καταφύγιο από τις εφιαλτικές θερμοκρασίες των αυγουστιάτικων μεσημεριών.

Οι φανατικοί των freestyle –και όσο το δυνατόν ερημικότερων– παραλιών περνούν τα αυγουστιάτικα Σαββατοκύριακα στα Λεγραινά, το Ζούμπερι, το Χάρακα, το Θυμάρι στην Παλαιά Φώκαια, τα Δικαστικά στο Σχοινιά και την Ερωτοσπηλιά στο Πόρτο Ράφτη. Αν και παραδοσιακά πολυσύχναστες, οι εν λόγω παραλίες, που τυγχάνουν και από τις καλύτερες της Αττικής, τον Αύγουστο προσφέρονται ακόμη και για τους νοσταλγούς των απάτητων παραλιών των Μικρών Κυκλάδων.

Κλασσική επιλογή ερημικής παραλίας, ακόμη και πριν τον Αύγουστο, αποτελεί η παραλία ΚΑΠΕ στα Λεγραινά, την οποία μπορείτε να βρείτε στρίβοντας δεξιά στη σχετική ταμπέλα λίγο πριν το Σούνιο και διασχίζοντας πεζοί το χωματόδρομο, αλλά και η βραχονησίδα Πάτροκλος, ακριβώς απέναντι. Αν δε διαθέτετε πλωτό μέσο ή μεγάλες αντοχές στην κολύμβηση, περνάτε απέναντι με τον ”Κέρβερο”, τη βάρκα του κυρίου Κώστα, που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 6974693323.

Όσοι πάλι προτιμούν τα all inclusive πακέτα που περιλαμβάνουν όλες τις, απαραίτητες κα μη, παροχές δίπλα στο κύμα, ανακαλύπτουν το δικό τους παράδεισο στις οργανωμένες παραλίες της ευρύτερης περιοχής πρωτευούσης, όπως το Yabanaki, στη Βάρκιζα, το Thalassea στην Α’ Ακτή Βούλας, το Gold Beach Lagonissi και, βέβαια, ο all time classic Αστέρας Βουλιαγμένης.

Οι προσεγμένες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις τους περιλαμβάνουν από εστιατόρια και beach bars μέχρι αθλητικές εγκαταστάσεις και water sports, ενώ λόγω εποχής η κίνηση είναι σημαντικά περιορισμένη –με αποτέλεσμα να μπορείτε να έχετε στη διάθεσή σας τις καλύτερες θέσεις στην παραλία, χωρίς να χρειαστεί να φτάσετε στις 9 το πρωί για να τις ”πιάσετε”. Οι τιμές εισόδου στις συγκεκριμένες παραλίες κυμαίνονται από 6 έως 17 ευρώ.

Στην περίπτωση που διακατέχεστε από το προ Ψυτάλλειας σύνδρομο και μια βουτιά στα νερά του Σαρωνικού ισοδυναμεί για εσάς με ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις πισίνες των μεγάλων αθηναϊκών ξενοδοχείων για… ασφαλείς βουτιές στο κέντρο της πόλης. Από τις καλύτερες επιλογές, οι πισίνες στα rooftops των ξενοδοχείων St. George Lycabettus, Divani Caravel, Hilton και Grecotel Athens Imperial, η χρήση των οποίων κοστίζει από 20 έως 45 ευρώ.

Για κάτι ακόμη πιο εναλλακτικό, επισκεφθείτε το Allou Fun Park, στο Ρέντη, το οποίο, με τα νέα καλοκαιρινά του παιχνίδια υπόσχεται στιγμές δροσιάς και… μπουγελώματα μέχρι τελικής πτώσης για μικρούς και μεγάλους.

Και το βράδυ;

Επιστρέφοντας από την παραλία το βράδυ του Σαββάτου, ή από το γραφείο κάποια καθημερινή, οι επιλογές για τη συνέχεια είναι αναρίθμητες –το μόνο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να αποφασίσετε γρήγορα, γιατί, είπαμε, αυτή την περίοδο του χρόνου οι αποστάσεις είναι μηδαμινές, με αποτέλεσμα να μην έχετε ένα δίωρο μποτιλιάρισμα στη διάθεσή σας για να επιλέξετε μεταξύ θερινού σινεμά και ταβέρνας.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη επιλογή, όπως έχουμε ξαναπεί παλαιότερα, τα θερινά σινεμά της πρωτεύουσας, με το τρίπτυχο χαλίκι- λουλούδια- καλοκαιρινό αεράκι να κλέβει την παράσταση, έχουν τα τελευταία χρόνια και πάλι την τιμητική τους. Επιλέξτε ανάμεσα στα πολυάριθμα blockbuster πρώτης προβολής και τις σημαντικές επανεκδόσεις παλιών αγαπημένων ταινιών που προβάλλονται και απολαύστε τις με φόντο το αγιόκλημα, τον έναστρο ουρανό ή τη φωτισμένη Ακρόπολη. Εμείς προτείνουμε ανεπιφύλακτα τα ”Cine Paris” στην Πλάκα, ”Σινέ Ψυρρή”, ”Αλφαβίλ”, ”Αίγλη” στο Ζάππειο και ”Ριβιέρα” στα Εξάρχεια.

Αν προτιμήσετε να ενδώσετε σε… γαστριμαργικές εξορμήσεις, έχετε να επιλέξετε μεταξύ παραλιακών ταβερνών για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, κατάφυτων αυλών για μεζεδάκια στο κέντρο της Αθήνας ή πολυτελών εστιατορίων υψηλής κουζίνας που δεν καταφέρατε να επισκεφθείτε το χειμώνα, λόγω υπερβολικής κίνησης ή φόρτου εργασίας.

Περιττό, βέβαια, να αναφέρουμε ότι, και σε αυτή την περίπτωση, οι επιλογές σας είναι αμέτρητες –δεδομένου, μάλιστα, του γεγονότος ότι αυτού του είδους οι χώροι σπανίως δίνουν ”ραντεβού το Σεπτέμβρη”. Εντελώς ενδεικτικά, προτείνουμε, για φρεσκότατα θαλασσινά σε εξαιρετικές τιμές την ταβέρνα ”Γαλήνη” ακριβώς δίπλα στο κύμα στην Παλαιά Φώκαια και την ”Τράτα” στην παραλία της Νέας Μάκρης και για γευστικότατα μεζεδάκια και μαγειρευτά τις αυλές της ”Ταβέρνας του Ψυρρή” και του ”Κουτούκι Καλυψώ” στο Παλαιό Φάληρο.

Οι διαθέσιμες επιλογές, βέβαια, δεν εξαντλούνται στο δίλημμα σινεμά – φαγητό. Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός μπαρ και clubs περιμένει να σας διασκεδάσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Χωρίς την τρίωρη διαδρομή της Παραλιακής και το αέναο ”γύρω γύρω όλοι” της αναζήτησης πάρκινγκ στου Ψυρρή και στο Γκάζι θα δείτε από μια εντελώς διαφορετική οπτική τη νυχτερινή ζωή στην Αθήνα.

Μεταξύ των φετινών summer classics που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε είναι το ανακαινισμένο Balux, στα Αστέρια της Γλυφάδας, το Vinilio που μόλις φέτος απέκτησε καλοκαιρινή έδρα, η οποία του πάει πολύ, στο χώρο του Riba’s στη Βουλιαγμένη, και το ολοκαίνουριο kinky club του Βασίλη Τσιληχρήστου, Bontage, στο χώρο του Bo, όπου στεγάζεται επίσης και το oriental Passah που αγαπήσαμε το χειμώνα.

Αν στην ανάγνωση και μόνο των παραπάνω ονομάτων σας δημιουργούνται μελαγχολικές σκέψεις σχετικά με το πόσο έχετε βαρεθεί την Αθήνα και τα trendy στέκια της, δώστε μια εναλλακτική νότα στις αυγουστιάτικες νύχτες και μέρες σας, επισκεπτόμενοι τα μέρη όπου συχνάζουν οι τουρίστες που κατά χιλιάδες κάθε καλοκαίρι κατακλύζουν τα νησιά και, επί τη ευκαιρία, κάνουν και μια σύντομη στάση στην Αθήνα. Όχι μόνο θα αισθανθείτε σα να κάνετε κι εσείς διακοπές, αλλά θα ανακαλύψετε εκ νέου τη γοητεία της πόλης -ίσως και μέρη που δεν είχατε επισκεφθεί στο παρελθόν.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να ξεκαθαρίσουμε ότι λέγοντας ”τα μέρη όπου συχνάζουν οι τουρίστες” δεν εννοούμε αποκλειστικά και μόνο την Ακρόπολη και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας -αν και μια βόλτα σε αυτούς είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, προτεινόμενη- αλλά και μπαρ όπως το Jester’s στη Γλυφάδα ή το Scuba στην παραλία Λιμανάκια στον Πειραιά. Τέτοια μικρά μπαράκια αποτελούν πόλο έλξης της πλειοψηφίας των τουριστών, καθώς, αν και στερούνται του glam της Παραλιακής, έχουν μια δική τους, παρεϊστικη ατμόσφαιρα, η οποία, σε συνδυασμό με την upbeat μουσική, μπορεί ακόμη και να σας κάνει να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε ακόμα στην Αθήνα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v