Beach fun: Ξεκολλήστε από την ξαπλώστρα!

Όλοι, κάποια στιγμή, το έχουμε αισθανθεί: μόλις περάσουν οι πρώτες ώρες ή ημέρες στην παραλία, η ανάγκη για ”δημιουργική” αξιοποίηση του άπλετου, πλέον, ελεύθερου χρόνου, αρχίζει να γίνεται επιτακτική. Ιδού ένας οδηγός παιχνιδιών που θα γεμίσουν ευχάριστα τις ώρες σας στην παραλία -γιατί την ξαπλώστρα πολλοί βαρέθηκαν, τη διασκέδαση ουδείς.
Beach fun: Ξεκολλήστε από την ξαπλώστρα!

Οι πρώτες ημέρες των διακοπών χαρακτηρίζονται πάντα από τη λεγόμενη ”δημιουργική τεμπελιά” -την απολαυστική εκείνη αίσθηση ότι δε χρειάζεται, αλλά και δε θέλουμε, να κάνουμε απολύτως τίποτα. Αρκεί μια παραλία και μια ξαπλώστρα –ή απλά πετσέτα, για τους πιο… ολιγαρκείς– επάνω στην οποία θα περάσουμε ώρες ξαπλωμένοι, κάνοντας ηλιοθεραπεία, χαζεύοντας τους υπόλοιπους λουόμενους ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα, όταν το μυαλό έχει ξεκολλήσει από τις εργασιακές, ή όποιες άλλες, υποχρεώσεις και τα σημάδια της σωματικής και ψυχολογικής κούρασης μόλις που διακρίνονται, το τρίπτυχο παραλία - ξαπλώστρα - κοκτέιλ στο χέρι αρχίζει να μοιάζει βαρετό. Εκεί είναι που αρχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι καλός ο θαυμασμός του απέραντου γαλάζιου (ή σοκολατί, αναλόγως αν θαυμάζετε τη θάλασσα ή το μαύρισμα των υπόλοιπων παρευρισκομένων), αλλά μήπως να κάναμε και κάτι; Άλλωστε λέγεται ότι η σωματική άσκηση επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής μελανίνης –δηλαδή το μαύρισμα.

Εμείς συγκεντρώσαμε, σε ένα συνοπτικό οδηγό, περισσότερο και λιγότερο δημοφιλή ”παιχνίδια παραλίας” για να σας ενθαρρύνουμε, τη δύσκολη στιγμή που θα πάρετε την απόφαση να σηκωθείτε από την ξαπλώστρα.

Ρακέτες

Το all time classic παιχνίδι των ελληνικών, και όχι μόνο, παραλιών σίγουρα δε χρειάζεται συστάσεις. Έχει σχεδόν αναγορευτεί σε εθνικό μας σπορ, μετά το τάβλι, με αποτέλεσμα πολύ από εμάς να έχουν αρχίσει να σκέφτονται σοβαρά την εισήγηση δημιουργίας… ειδικών για ρακέτες παραλιών. Το καλό με τις ρακέτες είναι ότι γυμνάζουν όλο το σώμα, χωρίς να απαιτούν ακριβό εξοπλισμό, μεταφέρονται εύκολα και μπορούν να προσφέρουν ώρες διασκέδασης, χωρίς ιδιαίτερη εξάσκηση.

Από την άλλη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι, ειδικά αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία, κάποιον θα ενοχλήσετε –είτε με το θόρυβο, είτε με το μπαλάκι που, όταν αποφασίζει να πέσει, ποτέ δεν πέφτει σε ”ακίνδυνα” σημεία. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα λίγο πιο απομακρυσμένο σημείο, ή μια ερημική σχετικά παραλία. Αν είστε από τους… παθόντες, επικοινωνήστε μαζί μας για να υπογράψετε το σχετικό petition.

Beach volley

Από τα θεαματικότερα, και πιο ομαδικά, παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε στην παραλία, το beach volley ενδείκνυται για έντονη σωματική άσκηση, διασκέδαση και… νέες γνωριμίες, αν ο κύκλος των συμπαικτών, ή των αντιπάλων, επεκταθεί έξω από τα στενά όρια της παρέας.

Ιδανικές παραλίες για beach volley είναι οι οργανωμένες, που διαθέτουν το αντίστοιχο γήπεδο –ή έστω μόνο το φιλέ. Οποιαδήποτε προσπάθεια χωρίς τη σχετική εγκατάσταση παραπέμπει περισσότερα σε παιχνίδια τύπου ”τα μήλα” των παιδικών μας χρόνων και καλό είναι να αποφεύγεται, αν υπάρχουν άλλοι ενήλικες γύρω.

Water sports

Αν προτιμάτε λίγο περισσότερη αδρεναλίνη, ή απλά κάτι λιγότερο συνηθισμένο, δοκιμάστε κάποιο water sport, όπως τα δημοφιλή tubes, ατομικές ”σαμπρέλες” που δένονται σε ένα ταχύπλοο (σκοπός των συμμετεχόντων είναι να μείνουν επάνω στο tube, καθώς το ταχύπλοο αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα –πράγμα που είναι δυσκολότερο απ’ όσο φαίνεται) ή η banana, που φέρει αρκετές ομοιότητες, μπορεί όμως να φιλοξενήσει ολόκληρη την παρέα, με αποτέλεσμα να είναι πιο διασκεδαστική. Για κάτι ακόμη πιο extreme, επιχειρήστε τη ”βόλτα” με αλεξίπτωτο δεμένο σε ταχύπλοο.

Για τους λιγότερο περιπετειώδεις, η ενοικίαση ενός θαλάσσιου ποδηλάτου ή κανό αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό water sport και… ηρεμίας. Τα περισσότερα water sports θα σας κοστίσουν περίπου 15 με 20 ευρώ το άτομο, ανάλογα με την παραλία στην οποία βρίσκεστε και το παιχνίδι που θα επιλέξετε.

Τάβλι και άλλα επιτραπέζια

Ναι μεν βαρεθήκατε την απόλυτη ακινησία επάνω στην ξαπλώστρα και θέλετε να κάνετε κάτι διασκεδαστικό, αλλά δεν είστε ακριβώς ο τύπος που ανυπομονεί να ιδρώσει κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου του προαναφερθέντος εθνικού μας σπορ, τα οποία προσφέρουν το maximum της διασκέδασης με το minimum της προσπάθειας (αν ακόμη και το να μετακινήσετε ένα πούλι επάνω στο ταμπλό σας φαίνεται έντονη σωματική άσκηση, μην ανησυχείτε, είστε απλά άλλο ένα θύμα της καλοκαιρινής ραστώνης: γυρίστε πλευρό στην ξαπλώστρα και ξανασκεφτείτε το μετά από μερικές ώρες).

Extra bonus στην περίπτωση των επιτραπέζιων παιχνιδιών, όπως το Taboo ή το Trivial Pursuit, είναι ότι θα διασκεδάσετε και τους γύρω σας, αντί να τους εκνευρίσετε –άλλη μια καλή αφορμή για καινούριες γνωριμίες.

Family fun

Ως γνωστόν, τα παιδιά βαριούνται πολύ γρηγορότερα από τους ενήλικες. Αν έχετε πάει έστω και μία φορά με παιδιά στην παραλία, αναμφίβολα η εντονότερη ανάμνησή σας είναι τα παράπονά τους ότι δεν έχουν τίποτα να κάνουν. Για να τα κρατήσετε απασχολημένα, φέτος επιστρατεύστε τη φαντασία σας και αυτοσχεδιάστε, για να δημιουργήσετε παιχνίδια που θα τα διασκεδάσουν –και στα οποία θα μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς. Φτιάξτε μικρά λοφάκια άμμου, χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό ποτήρι, τοποθετήστε τα σε σειρές –ένα μπροστά, δύο πίσω, τρία στη συνέχεια και ούτω καθεξής– και παίξτε bowling, χρησιμοποιώντας το μπαλάκι για τις ρακέτες.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δώσετε μια άλλη διάσταση στις κλασσικές παιδικές ενασχολήσεις που έχουν να κάνουν με την παραλία, όπως το μάζεμα κοχυλιών ή το χτίσιμο πύργων στην άμμου. Με λίγη φαντασία, μπορείτε να δημιουργήσετε πραγματικά ”γλυπτά” από άμμο, τα οποία θα ενθουσιάσουν τα παιδιά σας και θα ”ξυπνήσουν” τη δική σας δημιουργικότητα. Όσον αφορά τα κοχύλια ή τα βότσαλα, μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικές μπογιές και να τα βοηθήσετε να τα βάψουν, ή να τα χρησιμοποιήσετε για χειροτεχνίες, που, αν μη τι άλλο, θα αποτελέσουν και ένα hand made σουβενίρ των διακοπών σας.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v