Αν δεν έχεις βολτάρει σε Νέο Ηράκλειο-Μεταμόρφωση χάνεις

Δύο από τις πιο παραγνωρισμένες γειτονιές του αθηναϊκού βορρά κρύβουν εκπλήξεις για φαγητό, ποτό, καφέ και θερινό σινεμά που αξίζει να ανακαλύψεις.
Αν δεν έχεις βολτάρει σε Νέο Ηράκλειο-Μεταμόρφωση χάνεις
της Ηρώς Κουνάδη

Αν μένεις κάπου στα πέριξ, ή έχεις φίλους να σε μυήσουν στα μυστικά τους, ξέρεις ότι μιλάμε για δύο από τις πιο αδίκως παραγνωρισμένες γειτονιές του αθηναϊκού βορρά. Αν πάλι όχι, σου φτιάξαμε τη λίστα με τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να τσεκάρεις την επόμενη φορά που θα έχεις διάθεση να βολτάρεις και να εξερευνήσεις μια καινούρια γειτονιά –ή δύο, για την ακρίβεια.

Στη Μεταμόρφωση…



Το Γίδι (Τατοΐου 17, τηλ: 210 2828848) δύσκολα να μην το έχει πάρει κάπου το μάτι σου, καθότι πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια σε κάθε λίστα με τα καλύτερα κρεατοφαγικά στέκια της Αττικής. Στη νοσταλγική, καταπράσινη αυλή του δοκιμάζουμε νοστιμιές σαν το κοντοσούβλι, το προσούτο προβατίνας, τα γαρδουμπάκια, το μπιφτέκι από πρόβατο, τα ζουμερά παϊδάκια, το χοιρινό Iberico και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα που μπορείς να δεις αναλυτικά εδώ. Ο λογαριασμός με κρασί κυμαίνεται στα 30€ το άτομο.



Το Del Kopa (Αγίου Δημητρίου 4, τηλ.: 2130463327) είναι το ολοκαίνουριο στέκι της γειτονιάς του, μετρά μόλις λίγες εβδομάδες ζωής, αλλά έχει ήδη φανατικούς θαμώνες που ορκίζονται στον εξαιρετικό καφέ Douwe Egberts, ο οποίος βγάζει έναν από τους καλύτερους freddo espresso που έχεις πιεί τελευταία. Τον απολαμβάνεις συνοδεία λαχταριστών γλυκισμάτων (cookies, ντόνατς και δεν συμμαζεύεται) και χορταστικών σάντουιτς είτε στα ξύλινα τραπεζάκια έξω, είτε στο χέρι καθώς βολτάρεις στη γειτονιά. Οι τιμές είναι εξαιρετικές (μόλις 1,80€ ο freddo espresso) οι δε γείτονες σημειώστε πως κάνει και delivery.



Η Τσιπουρομανία (Τατοΐου 129, τηλ: 210 2820045) είναι… αυτό που λέει το όνομά της, το τέλειο στέκι για τσιπουράκια και καλό φαγητό. Πιάνεις θέση στην αυλή και νιώθεις σαν να τηλεμεταφέρθηκες στον Βόλο. Στο μενού της παρελαύνουν πάνω από 50 πιάτα που ακροβατούν μεταξύ στεριάς και θάλασσας, για να συμπεριλάβουν μικρά αριστουργήματα σαν την καραμελωμένη τηγανιά κοτόπουλο, το πηλιορείτικο σπετσοφάι, το χανιώτικο απάκι, το ψητό χταποδάκι στα κάρβουνα, τα φρέσκα καλαμαράκια στο τηγάνι και τα εκλεκτά τυριά από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με άφθονο τσίπουρο, ο λογαριασμός δύσκολα θα ξεπεράσει τα 20€ το άτομο.

Στο Νέο Ηράκλειο…



Το Vinoterra Resto & Cava (Μαρίνου Αντύπα 74-76, τηλ: 210 2792100) δεν θα πάρεις μόνο εκλεκτά κρασιά για το σπίτι, θα τα δοκιμάσεις και σε έναν πανέμορφο χώρο συνοδεία άκρως δημιουργικού μενού που εμπνέεται από την ελληνική κουζίνα. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, εμείς προτείνουμε τα τηγανιτά αυγά με chips πατάτας, κρητική στάκα, βλήτα και τρούφα Χαλκιδικής, το χειροποίητο πεϊνιρλί με καραμελωμένα κρεμμύδια, σύγκλινο Μάνης και αρσενικό Νάξου, το ριζότο γεμιστά με σταφίδες, κουκουνάρι, νερό τομάτας και παγωτό φέτας, και το κοκοράκι με φρέσκια ντομάτα, χυλοπίτες, μυζήθρα Κρήτης και βούτυρο ρίγανης. Δες τα όλα αναλυτικά εδώ. Ο λογαριασμός με κρασί στο τέλος θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο.



Το Αφρόψαρο (Μαρίνου Αντύπα 62-66, τηλ: 21 0272 3000) σερβίρει στην κουκλίστικη αυλή του ένα μενού εμπνευσμένο από την θάλασσα, μην ξεγελαστείς όμως, εδώ δεν μιλάμε για μία ακόμα κλασική ψαροταβέρνα. Στο μενού του βρίσκουμε εμπνευσμένες επιλογές σαν τη μους λευκού ταραμά με χειροποίητα ψωμάκια από μελάνι σουπιάς, τις ψητές γαρίδες με λάδι τρούφας και πάπρικα, το καλαμάρι στη σχάρα με αυγά χελιδονόψαρου και κρέμα μέντας, τη φάβα με καπνιστό χέλι και κουκουναρόσπορο, και την ψαρόσουπα με μενταγιόν πεσκανδρίτσας σε βελουτέ λαχανικών με παστινάκι. Αναλυτικό μενού να σου τρέξουν τα σάλια εδώ. και λογαριασμός με κρασί στα 30-35€ το άτομο.



Ο Χοχλιός (Κανάρη 7, τηλ.: 213 0366117) φέρνει την Κρήτη στο Νέο Ηράκλειο και μας ταξιδεύει εκεί στον νότο με ρακές και μεζεδάκια που σερβίρονται σε ένα μεγάλο, φωτεινό χώρο. Στα «οπωσδήποτε» του μενού σημείωσε το τσιγαριαστό, το απάκι με μανιτάρια και ανθόγαλο, τους αμανίτες στη σχάρα με θυμάρι, τη στραπατσάδα με σύγλινο, τους γεμιστούς κολοκυθανθούς με φέτα ή ρύζι, το οφτό αρνάκι και τα μακαρόνια σύζουμα με ανθότυρο. Συνοδεύουμε, είπαμε, με ρακή και πληρώνουμε περί τα 20€ το άτομο.



Κι επειδή μετά απ’ όλα αυτά ένα ποτάκι θα το χρειαστούμε, φύγαμε γραμμή για το Madeira (Πευκών 1, τηλ: 21 3031 5945) να πιάσουμε τραπεζάκι στην αυλή του που μοιάζει να τηλεμεταφέρθηκε εδώ από τις Κυκλάδες, με τα λευκά καμπυλωτά πεζούλια της, τις φουντωτές φυλλωσιές και τις καλαμωτές, και τους άσπρους-μπλε τόνους στη διακόσμηση. Τη βρίσκεις ανοιχτή από νωρίς για ωραία καφεδάκια, μέχρι αργά για καθαρά ποτά (από 7€) και σούπερ κοκτέιλ (στα 9€).



Και τέλος, ο Δημοτικός Κινηματογράφος Νοσταλγία (Κέας και Τερψιχόρης, τηλ.: 21 0277 3731) είναι ένα από τα αγαπημένα μας θερινά σινεμαδάκια εκτός κέντρου. Πνιγμένος στο πράσινο, με χαριτωμένα γλαστράκια πάνω στα τραπέζια και φουντωτά αναρριχητικά να αγκαλιάζουν τον χώρο, παίζει κατά βάση ταινίες πρώτης προβολής κι έχει εισιτήριο στα 7€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v