Ανοιξιάτικες βόλτες στα δυτικά

Ψάξαμε και βρήκαμε τα καλύτερα μέρη για καταπράσινες βόλτες στα δυτικά προάστια και γεμίσαμε με όμορφες μυρωδιές κι αναμνήσεις.
Ανοιξιάτικες βόλτες στα δυτικά

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά κι έχει φέρει ανθισμένα λουλούδια, ευωδιαστές μυρωδιές, ανεπτυγμένες πρασινοφυλλωσιές μαζί με αυξημένη κατανάλωση αντισταμινικών, για να παλέψουμε τις αλλεργίες της εποχής. Μπρος στην ομορφιά που μας προσφέρει ωστόσο, χαλάλι η ταλαιπωρία, αφού το τοπίο αποζημιώνει και τον πλέον γκρινιάρη της παρέας. Κι ενώ οι περισσότεροι βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση μπάτζετ και ιδανικού προορισμού για ένα ανοιξιάτικο σαββατοκύριακο, ξεχνάμε πως δίπλα μας σχεδόν υπάρχουν πάρκα και καταπράσινα μέρη για πικνίκ/ αθλοπαιδιές για τους μπούμερς της παρέας και υπέροχες βόλτες. Εκεί στα δυτικά μάλιστα, βρήκαμε μπόλικα μέρη που αξίζει να επισκεφθείς.

Πάρκο Τρίτση



Το Ίλιον εκτός από τις λαϊκές γειτονιές του, έχει να καμαρώνει και για το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό πάρκο της χώρας που ξεπερνά σε έκταση τα 1200 στρέμματα. Πέρα από την δεδομένη άπλα στο Πάρκο Τρίτση παραμένει εντυπωσιακή η ύπαρξη του υγρού στοιχείου. Βλέπεις τόσο με τη μορφή έξι τεχνητών λιμνών, αλλά και με το τεχνητό κανάλι που τις συνδέει, εξασφαλίζεται η αδιάκοπη ροή του νερού μεταξύ των λιμνών και η ανακύκλωσή του.

Μια βόλτα και μόνο αρκεί για να διαπιστώσεις την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Πάρκου, ενώ στις όχθες του βρίσκουν καταφύγιο πλήθος πουλιών. Μια πράσινη ανάσα στον επιβαρυμένο αστικό ιστό, το Πάρκο Τρίτση μοιάζει σίγουρη λύση για έναν όμορφο περίπατο. Παρατημένο; Όχι ακριβώς αλλά αφημένο ναι. Οι χρόνιες ανικανότητες της εξουσίας για την στοιχειώδη συνεννόηση δεν αφήνουν το πανέμορφο πάρκο να είναι αυτό που θα μπορούσε. 

Άλσος Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω



Πάμε τώρα στο αγαπημένο μας Σίτι που έχει με τη σειρά του να περηφανεύεται για το Άλσος Μπαρουτάδικο, το οποιο ξεπερνά σε έκταση τα 134 στρέμματα χαρίζοντας στους κατοίκους της περιοχής. Πρόκειται για ένα άλσος που, ειδικά στην καραντίνα, έζησε χρυσές μέρες και κοσμοσυρροές. Στο Άλσος Αιγάλεω στα δυτικά προάστια λειτουργούσε το εργοστάσιο πυρίτιδας «Πυριτιδοποιείο ή Μπαρουτάδικο» από το 1874 έως το 1970, το οποίο κι άφησε σαν κληρονομιά το όνομα του.

Η έκτασή του, όπως προείπαμε, είναι αρκετά μεγάλη καλύπτοντας από την Ιερά Οδό μέχρι τη Λεωφόρο Αθηνών, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια στα πέριξ του Άλσους δημιουργήθηκε κι ένας σύγχρονος ποδηλατόδρομος. Μέσα στο Άλσος δεσπόζει η διατηρητέα υψικάμινος σήμα κατατεθέν του Μπαρουτάδικου, όπως κι η τεράστια σκακιέρα στην μία από τις εισόδους του. Μπόλικα τραπεζάκια διάσπαρτα στο Άλσος ξαποσταίνουν τους περιπατητές του, ενώ πολύ συχνά θα συναντήσεις στις βόλτες σου κάποια από τις δεκάδες χελωνίτσες της περιοχής.

Βοτανικός Κήπος Χαϊδαρίου



Ο Βοτανικός Κήπος, στο Χαϊδάρι, που διατηρεί την άγνωστη σε πολλούς ομορφιά του αττικού τοπίου και κοσμεί την ευρύτερη περιοχή, είναι ο μεγαλύτερος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Βρίσκεται δίπλα σε κάποιες από τις πλέον πολύβουες λεωφόρους (Αθηνών- Ιερά Οδός) και σε περιμένει να τον ανακαλύψεις και να τον περπατήσεις.

Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους ή Διομήδειος Βοτανικός Κήπος, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, καλύπτει έκταση 1860 στρεμμάτων στις βόρειες πλαγιές του Αιγάλεω. Η είσοδός του είναι επί της Ιεράς Οδού.

Στον Βοτανικό Κήπο θα βρεις περισσότερα από 4.000 είδη φυτών από όλο τον κόσμο και ενώ παράλληλα διαθέτει δενδρώνα, ανθώνα, τμήμα με φαρμακευτικά φυτά, θερμοκήπιο και φυτώριο. Στη Φυτοθήκη του διατηρούνται περίπου 19.000 αποξηραμένα δείγματα φυτών και μοιάζει ιδανικός προορισμός για κάθε περιπατητή που λατρεύει τη φύση. Εντός του λειτουργεί και το υπέροχο The Garden Café με το ταιριαστό όνομα!

Άλσος Αγίου Δημητρίου Πετρούπολης



Η Πετρούπολη κρύβει στην καρδιά της έναν κατάφυτο λοφίσκο που έχει γίνει σημείο συνάντησης για δημότες κι επισκέπτες της περιοχής που επιλέγουν για περπάτημα, βόλτες με τα κατοικίδια, αθλοπαιδιές, πικ νικ, διάβασμα και ξεκούραση το Άλσος Αγίου Δημητρίου. Οι δρόμοι είναι καλοστρωμένοι και τα χωμάτινα μονοπάτια του ιδανικά για τρέξιμο και πεζοπορία.

Υπάρχουν 2 μεγάλες διαδρομές (μία 2,2 χιλιομέτρων και μία που ξεπερνά για λίγο το 1 χιλιόμετρο) για να διανύσεις μόνος σου ή με παρέα, όσο αναζητάς σκιά κάτω από τα θεόρατα πεύκα της περιοχής. Διάσπαρτοι ξύλινοι πάγκοι προσφέρουν στιγμές ξεκούρασης μετά από μια χορτάτη βόλτα.

Άλσος Περιστερίου (Αγίου Βασιλείου 63, Περιστέρι)



Σημείο συνάντησης για Περιστεριώτες και μη, το Άλσος Περιστερίου εδώ και πολλά συναπτά έτη, χαρίζει μια πράσινη ανάσα σε όλους τους επισκέπτες του. Πλήρως ενταγμένο σε όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου της περιοχής (ανθοκομικές εκθέσεις, συναυλίες) παραμένει μια εξαιρετική επιλογή για βόλτα για τους κατοίκους των δυτικών προαστίων.

Ανανεωμένο και σύγχρονο φιλοξενεί ως χώρους πολιτισμού τα δύο καταπληκτικά θέατρα που καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου φιλοξενούν δράσεις των φορέων της πόλης, αναπτύσσοντας την ερασιτεχνική έκφραση των κατοίκων της και καλωσορίζοντας όλες τις εκφάνσεις της τέχνης. Κάθε δραστηριότητα έχει το δικό της χώρο, σε αυτήν την κατάφυτη έκταση των 60 στρεμμάτων. Ποδηλατοδρόμιο, βιβλιοθήκη του επισκέπτη, υπαίθριο γυμναστήριο, σύγχρονες παιδικές χαρές, διαδρομές για τρέξιμο, σημεία ανάγνωσης και δροσιάς κάτω από τα δέντρα σε περιμένουν να τα γνωρίσεις και να τα ευχαριστηθείς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v