Εμπρός για αθηναϊκούς λόφους

Οάσεις δροσιάς με θέα υψηλού επιπέδου ξέρετε; Αν δεν πηγαίνει πουθενά το μυαλό σας, εδώ έχουμε πέντε προτάσεις.
Εμπρός για αθηναϊκούς λόφους

Τώρα που ο καιρός έχει  δροσίσει και η Αθήνα άρχισε επιτέλους να παλεύεται μετά τους καύσωνες του Ιουλίου και του Αυγούστου, θέλουμε να αράξουμε σε ένα παγκάκι, να ευχαριστηθούμε μία παγωμένη μπίρα και να ατενίσουμε την πολύβουη Αθήνα από ψηλά. Και δεν υπάρχει ιδανικότερη τοποθεσία από έναν αθηναϊκό λόφο.

Εδώ πέντε λόφοι αληθινά ποιήματα σε περιμένουν μ’ ανοιχτές αγκάλες. 



Λυκαβηττός



Στην κορυφή των λόφων της Αθήνας θα λέγαμε πως βρίσκεται ο αξεπέραστος Λυκαβηττός· δικαίως αν θέλεις τη γνώμη μας, αφού αγναντεύει το έμβλημα των Αθηνών, τον Ιερό Βράχο. Είναι τόσο μαστ, που δύσκολα θα βρεις άτομο που να μένει ή έστω να έχει βρεθεί στην Αθήνα και να μην έχει περάσει από τον αγέρωχο λόφο. Όπως και δύσκολα θα πας και δε θα βρεις έστω ένα ζευγαράκι. Έχει μια μαγεία- ομολογουμένως. Ίσως είναι αυτή η τεράστια άπλα του που έχει φιλοξενήσει από συναυλίες μέχρι προβολές drive-in. Ίσως οι τόσο διαφορετικές κουλτούρες που βρίσκουν ένα κοινό σημείο συνάντησης. Ίσως όλα μαζί. 

Λόγοι για να προτιμήσετε τον Λυκαβηττό: Η θέα της Ακρόπολης φυσικά. 

Τι ποτό θα πάρετε μαζί σας: Εννοείται μπίρες.


Φιλοπάππου



Ό,τι και να πούμε είναι λίγο για τον πιο περπατημένο λόφο των Αθηναίων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο λόφος που κάνει όλους τους υπόλοιπους να μοιάζουν με στάνες, αρχικά δεν είναι ένας. Είναι τρεις: ο λόγος των Νυμφών (γνωστός ως ο λόφος «του Αστεροσκοπείου»), ο λόφος της Πνύκας και ο λόφος των Μουσών (εκείνος με το ογκώδες μνημείο του Φιλοπάππου στην κορυφή του). Μονοπάτια που καταλήγουν σε αρχαίες οδούς, μνημεία, απ΄ όλα έχει ο λόφος για να σε ταξιδέψει σε χρόνους μακρινούς. 

Γιατί να τον προτιμήσετε: διότι έχει κάτι το μυσταγωγικό.

Τι ποτό θα πάρετε μαζί σας: κόκκινο κρασί σαν γνήσιος Αθηναίος.



Άλσος Αγίου Δημητρίου – Λόφος Πετρούπολης



Προσεγγίζοντας το πάρκινγκ που βρίσκεται στο πίσω μέρος της πλατείας του Αγίου Δημητρίου θα βρείτε χωμένο ένα χωμάτινο μονοπάτι που αρχίζει να σκαρφαλώνει την ανατολική πλευρά του πευκόφυτου λόφου και οδηγεί σε διάφορα σποτς που δίνουν θέα πιάτο το λεκανοπέδιο. Προσοχή, αν θέλεις να αράξεις κάπου με θέα, μην ακολουθήσεις τα μονοπάτια που κατευθύνονται προς τα αριστερά γιατί θα χαθείς στο εσωτερικό του άλσους.

Λόγοι για να προτιμήσετε τον λόφο της Πετρούπολης: δεν είναι πολυσύχναστος. Στον λόφο της Πετρούπολης δεν φτάνει η βουή του δρόμου, η αχανής μητρόπολη μοιάζει μακρινή.

Τι ποτό θα πάρετε μαζί σας: Παλαιωμένο τσίπουρο. 


Λόφος του Στρέφη



Μην κοιτάτε το δέντρο (Εξάρχεια), δείτε το δάσος (λόφος). Τι σημασία έχει που βρίσκεται στα Εξάρχεια; Τα αγαπάμε τα Εξάρχεια και έχουμε πολλούς λόγους για να τα αγαπάμε. Ανηφορίζοντας την Καλλιδρομίου φτάνεις σε κάτι σκαλάκια, σε εκείνα που αναγράφεται πάνω τους το θεόρατο «Αστέρας Εξαρχείων», αφού προσπεράσεις τις παρέες που προτίμησαν τα σκαλάκια για το άραγμά τους, θα βρεθείς σε κάτι μονοπάτια που οδηγούν αρχικά στην ταράτσα του γηπέδου του Αστέρα, δίπλα στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, ενώ αν συνεχίσεις το περπάτημα θα βρεθείς στην κορυφή του λόφου, στα κοφτερά του βράχια. Μη μείνεις στα σκαλάκια, θα μετανιώσεις που δεν άδραξες την ευκαιρία να δείς πανοραμικά την Αθήνα. 

Γιατί να προτιμήσετε τον λόφο του Στρέφη: γιατί είναι εύκολα προσβάσιμος.

Τι ποτό θα πάρετε μαζί σας: χύμα μερακλήδικο κρασάκι. 


Άρειος Πάγος



Πριν μας δικάσεις, να σε ενημερώσουμε πως δεν προτείνουμε  τα δικαστήρια, αλλά εκείνο τον αρχαίο πέτρινο λόφο ύψους περίπου 115 μέτρων που νοητά εκτείνεται, από την Ακρόπολη μέχρι τους λόφους Πνύκας και Αγοραίου Κολωνού, και βουλιάζει κάθε βράδυ από κόσμο. Σε θέμα θέας θα απολαύσεις ολάκερη την κεντρική, βόρεια και ανατολική Αττική, ένα φαντασμαγορικό θέαμα που εντυπωσιάζει ακόμη και τους αρνητές της πόλης. Σε θέμα αράγματος διαφέρει από τους προαναφερθέντες λόφους· τα σκαλάκια κυριολεκτικά σκαρφαλώνουν πάνω στην κορυφή του λόφου και σου δίνουν τη δυνατότητα να πιάσεις βραχάκι και να θυμηθείς τις παλιές καλές εποχές που καθόσουν όπου έβρισκες επιφάνεια.

Γιατί να προτιμήσετε τον λόφο του Αρείου Πάγου: Γιατί μπορείτε να αράξετε στα βραχάκια του.

Τι ποτό θα πάρετε μαζί σας: μηλίτη θα πάρετε, δε θέλουμε να γκρεμοτσακιστείτε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v