Τα ωραιότερα κρητικά μεζεδοπωλεία της Αττικής

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις μέχρι την Κρήτη για να δοκιμάσεις τα καλύτερα πιάτα της. Μια βόλτα στα καλύτερα κρητικά ταβερνάκια της Αττικής θα σε πείσει.
Τα ωραιότερα κρητικά μεζεδοπωλεία της Αττικής

Στην Κρήτη έχουμε μια αδυναμία παραπάνω και δεν ντρεπόμαστε να το μολογήσουμε. Πέρα από τις απέραντες παραλίες, τα καταγάλανα νερά και τα γραφικά χωριουδάκια της, την έχουμε βάλει σε ξεχωριστό σημείο στην καρδούλα μας και για την κουζίνα της. Δεν χρειάζεται ωστόσο να βγάλεις αεροπορικό ή ακτοπλοϊκό εισιτήριο για να γευτείς τα καλύτερα πιάτα της. Στην Αττική υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές σε κρητικά ταβερνάκια που θα σε κάνουν να μονολογείς «εν το κουνώ απ’ επαέ» με το δίκιο σου.

Όξο Νού ( Εμμανουήλ Μπενάκη 63, Αθήνα)



Στην καρδιά των Εξαρχείων, μπορείς να μυρίσεις λίγο από Κρήτη, αν βρεθείς στο ονομαστό Όξο Νού, που έχει γίνει σημείο συνάντησης καλοφαγάδων εδώ και πολλά χρόνια. Πέρα από το όνομα έχει σίγουρα και τη χάρη μιας και σου προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από λαχταριστούς μεζέδες και ασυναγώνιστες γεύσεις. Όλα τα συστατικά των συνταγών καταφθάνουν από τη λεβεντογέννα Κρήτη, δίνοντας εγγύηση ποιότητας στα πιάτα που φτάνουν στο τραπέζι σου. Τα καλτσούνια, το γαμοπίλαφο και το αρνί τσιγαριαστό στην κατσαρόλα ξεχωρίζουν από τον πλούσιο κατάλογο. Μαζί με τις συνοδευτικές ρακές, με 15 έως το 18 ευρώ το άτομο, τρως σαν βασιλιάς.

Ρεβαΐζι (Θερμοπυλών 28, Πειραιάς)



Πίσω από τον Άγιο Διονύσιο, στο λιμάνι του Πειραιά, εύκολα θα συναντήσει κανείς το μεζεδοπωλείο Ρεβαϊζι. Σε ένα πολύ όμορφο και φιλικό περιβάλλον, πρόσφατα ανακαινισμένο, θα περάσεις όμορφες στιγμές συνοδεία μουσικής, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και πάλι. Μόλις καλοκαιριάσει απλώνει τραπεζάκια στον εξωτερικό του χώρο κι οι παρέες γράφουν τη δική τους ιστορία ενώ ποτήρια τσουγκρίζονται και κάτω γνάθοι προπονούνται. Το φιλικότατο προσωπικό θα σε βοηθήσει να διαλέξεις το πιάτο που ορέγεσαι περισσότερο προτείνοντάς σου σίγουρα κάποια από τις ξακουστές σπεσιαλιτέ τους όπως: χοχλιούς μπουρμπουριστούς, κριθαρότο με απάκι, τυρολουκουμάδες, κοτόπουλο πηλιορείτικο και καλτσούνια γλυκά ή ξινά. Με 15- 18€ το άτομο θα φας αρχοντικά.

Ρακομπερδέματα (Λεωφόρος Δεκελείας 148, Νέα Φιλαδέλφεια)



Αν γυρεύεις Ρακομπερδέματα και διαλεχτές μεζεδοκαταστάσεις, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Λεωφόρο Δεκελείας και στο λατρεμένο κρητικό μεζεδοπωλείο της Νέας Φιλαδέλφειας. Δίνοντας βάση στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα και τις μαμαδίσιες συνταγές που αγαπάμε, τα Ρακομπερδέματα θα σε μπουκώσουν με κολασμένα μεζεδάκια και θα σε ποτίσουν με ρακές από εκλεκτά αποστάγματα. Οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσεις γαμοπίλαφο, κατσικάκι, σταμναγκάθι, μπουρεκάκι μελιτζάνας με απάκι, σφακιανόπιτα και μαραθόπιτα.

Η Πασιφάη (Λαζαράκη 63, Γλυφάδα)



Μεζεδοπωλείο που έχει για μότο του το «όποιος πονεί στην κεφαλή κι έχει μεγάλη ζάλη να ‘ρθεί παέ να πιεί κρασί να βρει το κέφι πάλι» δεν γίνεται να μην βρίσκεται ανάμεσα στα αγαπημένα μας. Με όνομα παρμένο από μια βασίλισσα της μινωικής Κρήτης η Πασιφάη είναι ένας χώρος που μιλά στην μερακλήδικη ψυχούλα μας, συνδυάζοντας μνήμες και μυρωδιές που έρχονται από το λατρεμένο μας νησί. Φιλόξενο και κιμπάρικο το προσωπικό δεν τσιγκουνεύεται τις μερίδες που καταφθάνουν στο τραπέζι σου. Τέτοιους κολοκυθοανθούς δεν έχεις ματαφάει, ενώ η μελιτζάνα στον ξυλόφουρνο κι οι αμανίτες Πασιφάης μέχρι και νεκρό ανασταίνουν. Συνόδεψε το φαγητό σου με μια κρύα κρητική μπύρα Χάρμα γιατί τις ρακές θα σ’ τις κεράσουν.

Τα Αχλάδια ( Κωνσταντινουπόλεως 25 και Κερασούντος 26, Αιγάλεω)

Οι κοπελιές κι οι ντελικανήδες που έχουν κάνει στέκι τους τα Αχλάδια στο Αιγάλεω, ξέρουν κι εσύ πρέπει να τους εμπιστευτείς. Βλέπεις οι άνθρωποι αυτού του ρακοκαφενείου, έχουν ρίξει μπόλικο μεράκι τόσο στην κατασκευή του χώρου όσο και στην κουζίνα, που ακολουθεί κατά γράμμα την κρητική παράδοση. Ζεστός χώρος που ξεχωρίζει για την μεγάλη του αυλή, βρίσκεται μόλις 50 μέτρα από το σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω. Τα αγκιναράκια στο λαδόξυδο, το κοκκινιστό μοσχαράκι με τις μακαρούνες, το απάκι και τα φιλετάκια μαύρου χοίρου, δεν τα έχουμε ξεπεράσει ακόμη, ενώ αν θες μπορείς να παραγγείλεις και κότσι που αργομαγειρεύεται όπως του πρέπει. Μαζί με τις απαραίτητες ρακές, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ το άτομο.

Χοχλιός (Ιφιγένειας 40, Νέο Ηράκλειο)



Πάμε λίγο τώρα πιο Βόρεια, για να φτάσουμε στον Χοχλιό, που όπως καταλαβαίνεις έχει όνομα απόλυτα ταιριαστό με τις γεύσεις του. Η κουζίνα του Χοχλιού έχει κλασικές παραδοσιακές συνταγές, εκλεκτούς μεζέδες αλλά και νέες γεύσεις για όσους και όσες προτιμούν σε κάθε έξοδό τους για φαγητό να δοκιμάζουν πάντα κάτι καινούριο. Μεζεδάκια που κολάζουν μέχρι κι άγιο και γλυκόπιοτα κρασιά μαζί με τις απαραίτητες ρακές, δεν θα λείψουν από κανένα τραπέζι του Χοχλιού. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις απάκι με μανιτάρια κι ανθόγαλο, σουπιές με τα μάραθα, καραφλού μεζέ και τηγανητό κουνέλι. Φεύγοντας είναι βέβαιο ότι θα τραγουδάς μαζί με το προσωπικό «με μαντινάδες και ρακές, με λύρα και λαούτα απόψε θα γλεντήσουμε να ξεχαστούμε απ΄ ούλα».

Το Κρητικό Στέκι (Κοίλης 20, Πετράλωνα)



Από το όνομα και μόνο ξέρεις τι να περιμένεις σαν βρεθείς στο Κρητικό Στέκι, που το έχουν φιλόξενοι άνθρωποι έξω καρδιά. Στα αγαπημένα μας Πετράλωνα η κουζίνα του μαγαζιού μυρίζει Κρήτη, φέρνοντας μοσχομυριστά εδέσματα και καλομαγειρεμένα μεζεδάκια στο τραπέζι μας. Πέρα από τα μερακλήδικα φρυγαδέλια και τις καλοψημένες σεφταλιές πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τη σπεσιαλιτέ του Στεκιού που δεν είναι άλλη από τα σαλιγκάρια στιφάδο. Με 15-18 ευρώ το άτομο, τρως σαν άρχοντας αφού έχεις πιει και τα κρασάκια σου.

Ραέτι (Πουλίου & Αμαλιάδος 18, Αμπελόκηποι)

Μικρό μαγαζάκι που γεμίζει με τσικνιστές μυρωδιές τη συμπαθέστατη γειτονιά των Αμπελοκήπων, το Ραέτι ξέρει να φερθεί με τον καλύτερο τρόπο σε μεζεδολάγνους και λοιπούς λάτρεις της κρητικής κουζίνας. Στον κατάλογό του θα βρεις σιγομαγειρεμένο ζυγούρι με ντομάτα και μακαρόνια με ανθότυρο, αντικριστό στη σούβλα, σαρικόπιτες, σφακιανή μαραθόπιτα, πικάντικο απάκι Ρεθύμνου με σιουφιχτά μακαρόνια, κουνέλι στιφάδο, ρεβίθια κοκκινιστά με ζυγούρι. Ο λογαριασμός στα 15€/ άτομο με ρακή.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v