Σούπερ ταβέρνες και εστιατόρια για μονοήμερη εκδρομή

Ολόφρεσκα θαλασσινά και ζουμερές σπαλομπριζόλες, από το Σούνιο μέχρι το Λουτράκι στις πιο νόστιμες μονοήμερες.
Σούπερ ταβέρνες και εστιατόρια για μονοήμερη εκδρομή

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ταβερνάκια που μοσχοβολάνε ιώδιο μια ανάσα από το κύμα και σερβίρουν ολόφρεσκα θαλασσινά και παραδοσιακές χασαποταβέρνες με εμπειρία ετών στο σωστό ψήσιμο.

Οι εκδρομές των καλοφαγάδων ξεκινούν – προσοχή, απαραιτήτως καφεδάκι στο τέλος γιατί η επιστροφή αναμένεται ζόρικη.

Γκίνης
Λεωφ. Αθηνών Σουνίου 70 χιλ, Σούνιο, τηλ: 2292 039548



Παραδοσιακή και… αιωνόβια, η ταβέρνα του Γκίνη στέκει στο ίδιο σημείο από το 1854 και σερβίρει πεντανόστιμη κρητική κουζίνα και ίσως το καλύτερο αντικριστό αρνάκι της Αττικής, με μότο «Επαέ Αντικριστό». Μετά το πατροπαράδοτο καλωσόρισμα με ρακή με ψιλολιές, το τσιμπούσι στου Γκίνη περιλαμβάνει επιλογές όπως μυρωδάτο και πικάντικο απάκι, γαμοπίλαφο, γεμιστή πανσέτα, μακρόνια με κόκκορα κοκκινιστό, σαγανάκι, αρνίσια παϊδάκια, χοχλιούς μπουμπουριστούς και κάποιες επιλογές σε μαγειρευτά και θαλασσινά, όπως χταποδάκι ξιδάτο, κοκκινιστός γάδος, γεμιστά και λαχανοντολμάδες. Ο λογαριασμός στα 20€ κατ’ άτομο για ένα πλήρες κρητικό γεύμα με ρακή ή κρασάκι.

Άγιος Μερκούριος ΙΙ
Ά Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, τηλ: 21 0816 9617



Συνέχεια της ξακουστής ταβέρνας στον Άγιο Μερκούριο, το… σήκουελ στέκεται αγέρωχα από το 2009 στη Βαρυμπόμπη, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και βλέπει πιάτο την Αθήνα. Αν αυτό δεν σας ανοίξει την όρεξη, τότε η ανάγνωση του μενού αρκεί. Όλα τα καλούδια μιας παραδοσιακής χασαποταβέρνας είναι εδώ: φρέσκες σαλάτες, στριφτάρι ήτοι τηγανιτή τυρόπιτα με μπόλικο, χωριάτικο λουκάνικο δικό τους, χειροποίητη τυροκαυτερή όπως θα έπρεπε να είναι, χεράτες τηγανιτές πατάτες, παϊδάκια αρνίσια με το κιλό «αφρός» τηγανισμένα και κομμένα εξαιρετικά, μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος, άριστο αρνί και λαχταριστό κότσι εγγυώνται όμορφα τσιμπούσια πλάι στο τζάκι. Συνοδεία χύμα κρασιού και με κέρασμα γλυκό ο λογαριασμός στα 20-25€/ άτομο.

Λίτσα
Δασκαλιό Κερατέας, τηλ: 22990 28157



Πάνω στη θάλασσα, η Λίτσα στο Δασκαλιό προσφέρει απλόχερα υπέροχη θέα ακόμα και τις χειμερινές ημέρες και ακόμα πιο υπέροχες γεύσεις θάλασσας με ολόφρεσκες πρώτες ύλες και περίσσιο μεράκι. Ξεκινήστε με αλμύρα ή χωριάτικη σαλάτα και συνεχίστε με μεζεδάκια που συνοδεύουν υπέροχα τα ουζάκια όπως κολοκυθοκεφτέδες, γαύρος μαρινάτος, καλαμαράκια τηγανιτά, ψητό χταποδάκι ξυάδο, αχνιστά μύδια, μπαρμπουνάκια τηγανιτά και φυσικά χεράτες πατάτες τηγανιτές. Αν πετύχετε μπαρμπουνάκι ή φρέσκες γαρίδες προτείνουμε να πάρετε μιας και είναι ωραιότατα τόσο σε ψήσιμο όσο και σε γεύση. Το φρέσκο ψάρι είναι επίσης άπαιχτο, αν έχετε το μπάτζετ. Ο λογαριασμός για ένα τίμιο μεζεδογεύμα με ψαρικά και ουζάκι στα 20-25€/ άτομο.

Το Τζάκι
Εθνικής Αντιστάσεως 1 και Ειρήνης (πλατεία Πολυδενδρίου Αττικής), τηλ: 2295 052319



Υπηρετεί με τιμιότητα την κρεατοφαγία από το 1975 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να παραδίδει μαθήματα ψησίματος, γεύσεων και μερίδων. Στην άνετη σάλα στο Τζάκι, αλλά και στην αυλή του αν ο καιρός το επιτρέπει, οι λάτρεις του κρέατος θα βρουν έναν προσωπικό παράδεισο με κορυφαία παϊδάκια, αρνίσια και προβατίνας, μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα σε γιγαντιαίο μέγεθος, και πολλά ακόμα ψητά της ώρας (μπιφτέκια, χοιρινές, λουκάνικο χωριάτικο, φιλέτο κοτόπουλο κ.α.). Στα της όρεξης θα βρείτε ωραία φέτα με λαδορίγανη, ολόφρεσκο τζατζίκι που τρώγεται και με το κουτάλι και λαχταριστές τηγανιτές πατάτες. Ο λογαριασμός στα 25€/ άτομο, με χύμα κρασί.

Το Τρίγωνο
Αθηνων 36, Καλύβια Θορικού, τηλ: 2299 048540



Αυθεντική ταβέρνα στα «κρεατοφαγικά» Καλύβια στην οποία το οικείο περιβάλλον, η ποιότητα των κρεάτων και η αριστοτεχνία του ψησίματος φτιάχνουν το ιδανικό μείγμα για εξόρμηση. Όλα τα κρεατικά είναι πεντανόστιμα και σε γενναίες μερίδες: αρνί σούβλας, κοντοσούβλι, μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες, μπριζόλα Tomahawk, μπιφτέκι σανίδα του SUP, και συκώτι είναι μερικές από τις πρωτεΐνούχες επιλογές που ξεχωρίζουν από τον κατάλογο. Τα ορεκτικά και οι σαλάτες τους είναι τίμια και επίσης γενναία σε μερίδες (σαγανάκι, πατάτες τηγανιτές, φέτα ψητή, χωριάτικη κ.α.). Ο λογαριασμός για γεύμα μέχρι σκασμού με κερασμένο γλυκάκι και δικό τους κρασί στα 20-25€/ άτομο.

Ιχθυόεσσα
Ποσειδώνος 78, Λουτράκι, τηλ: 2744 028122



Στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος στο Λουτράκι, η θέα είναι υπέροχη, ο χώρος συνδυάζει την παραδοσιακή ψαροταβέρνα με το μοντέρνο εστιατόριο για ψάρι και οι γεύσεις εκθειάζουν τους «καρπούς» της θάλασσας. Στην Ιχθυόεσσα το φρέσκο ψάρι είναι κάτι παραπάνω από must, ενώ η καραβιδομακαρονάδα φτιάχνεται μαεστρικά με τον ίδιο τρόπο εδώ και δεκαετίες. Στο μενού θα βρείτε όλα τα κλασσικά μεζεδάκια μιας ποιοτικής ψαροταβέρνας: εξαιρετική ρεγγοσαλάτα, γαρίδες σαγανάκι, μύδια αχνιστά, χταποδάκι ξιδάτο, καβουρόψιχα, αχινοσαλάτα κ.α. Για ένα πλήρες γεύμα, χωρίς φρέσκο, ψάρι συνοδεία εμφιαλωμένου κρασιού, υπολογίστε περί τα 30€/ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v