Αυτές είναι οι ωραιότερες αυλές του Μεταξουργείου

Η γειτονιά με τις περισσότερες αυλές της Αθήνας αξίζει αναμφίβολα το δικό της top-10. Κι εμείς της το φτιάξαμε, και σου το χαρίζουμε απλόχερα.

Αυτές είναι οι ωραιότερες αυλές του Μεταξουργείου

της Ηρώς Κουνάδη

Κληροδότημα των σπιτιών του Μεσοπολέμου που επιβίωσαν τη λαίλαπα της αντιπαροχής, οι αυλές του Μεταξουργείου είναι, αν μας ρωτάς, ένα από τα τρία πιο αθηναϊκά πράγματα της Αθήνας –μαζί με τα νεοκλασικά της Πλάκας και τα γκράφιτι στα Εξάρχεια. Μυστικές στην πλειοψηφία τους, κρυμμένες πίσω από εξωτερικούς τοίχους και ανάμεσα σε χαμηλά σπίτια, αποτελούν το ιδανικό σκηνικό για τα καφεδάκια, τα μεζεδάκια, τις ρακές και τα κοκτέιλ σου. Κι αν δεν ξέρεις από ποια να πρωτοξεκινήσεις, καλωσήρθες στην Αθήνα, σου φτιάξαμε το απόλυτο top-10 για πρωτάρηδες.

Για καφέ, ποτό, κοκτέιλ…

Saorsa 
Γιατράκου 2, τηλ.: 210 5235960



Μεγάλη και κουκλίστικη, γεμάτη ανθισμένα γλαστράκια και φωλιασμένη ανάμεσα σε ένα κτίσμα του Μεσοπολέμου και ένα διατηρητέο σπίτι του 1852. Εδώ πιάνουμε τραπεζάκι από νωρίς για καφέ, το γυρνάμε αργότερα σε νόστιμα τσιμπολογήματα, και ακόμα πιο αργά σε κοκτέιλ σαν το Poet’s Jasmine, με βότκα, γιασεμί και τζίντζερ, και το Bananajara με σοκολατένια τεκίλα και μπανάνα. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 8,50€.

Κεραμείο 
Πλαταιών 27, τηλ: 210 3464223



Ένα από τα πρώτα μπαράκια που άνοιξαν εδώ πριν από μια δεκαετία, συνεχίζει ακάθεκτο να σερβίρει καφεδάκια και κοκτέιλ σε τραπεζάκια φτιαγμένα από κορμούς δέντρων πλάι σε πέτρινα πεζούλια στρωμένα με κουρελούδες. Έχει και σούπερ τιμές, στα 6€ το ποτό, από 7€ τα κοκτέιλ, και τον πιο κουλ γάτο-μασκότ που έχεις δει ποτέ σε μαγαζί.

Φάμπρικα 
Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, τηλ.: 21 0341 1651



Δεν είναι κρυμμένη –πράγμα σπάνιο για το Μεταξουργείο– είναι ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Φάμπρικας, και είναι πανέμορφη: Στρωμένη με χαλικάκι και φωτισμένη από κρεμαστά φαναράκια. Μας φτιάχνει την ημέρα με καφεδάκι από νωρίς και μπύρες από μικροζυθοποιίες αλλά και με κοκτέιλ που κοστίζουν 8€, σαν το Amadeo Modigliani, με ρούμι, passion fruit, ανανά και λάιμ. Αν πεινάσεις, έχει τέλεια πίτσα ψημένη σε ξυλόφουρνο.

Latraac 
Λεωνίδου 63-65, τηλ.: 213 0453377



Μακράν η πιο ιδιαίτερη αυλή του Μεταξουργείου, αυτή με τη μεγάλη ράμπα για σκέιτ (το οποίο προς το παρόν απαγορεύεται, μαζί με τη μουσική, αλλά πάλι με χρόνια με καιρούς…) μας σερβίρει καθημερινά από τις 17.00 ως τα Μεσάνυχτα καφεδάκια, μπύρες (από 3€) και ποτά (στα 6,50€) μαζί με σούπερ κουλάτα vibes και παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Και για φαγητό…

Favela 
Αρτεμισίου 4, τηλ: 21 0341 2413



Κρυμμένη στο βάθος του διαδρόμου που ξεκινά από την βιομηχανική είσοδο του μαγαζιού, αυτή εδώ είναι μια από τις ομορφότερες μυστικές αυλές του Μεταξουργείου. Είναι ανοιχτή από το πρωί για καφέ, αλλά μόλις μεσημεριάσει το γυρνάει σε πεντανόστιμα μεζεδάκια (σκέψου μαραθόπιτα, λουκάνικο Καρύστου με πιπεροσαλάτα, σις κοτόπουλο με ταμπουλέ, απάκι με δεντρολίβανο και συκώτι με πετιμέζι). Αναλυτικό μενού εδώ και λογαριασμός στο τέλος στα 15€ το άτομο, με μπύρες από μικροζυθοποιίες ή ελληνικά κρασιά.

Cachou 
Σφακτηρίας 20, τηλ.: 699 445 8452



Μπορεί να το θυμάσαι ως «Μια Ζωή την Έχουμε» –και η αλήθεια είναι πως αν είχες δει έστω μια φορά την απίστευτη αυλή του, με τα ψηλά δέντρα, τις φερ φορζέ πολυθρόνες, τα πολύχρωμα τραπεζάκια, τις αιώρες και το χαλικάκι, σίγουρα την θυμάσαι. Ε τώρα θα το πούμε, στη νέα του μετεμψύχωση ως Cachou έχει όλα αυτά (χωρίς τις αιώρες) και έχει και ωραίο φαγητό. Δοκίμασε, ας πούμε, τα ρεβύθια με γάλα καρύδας και πιπεριές, τις τηγανιτές πατάτες με κιμά, την ψητή φέτα με μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς και τα κεφτεδάκια με σος γιαουρτιού και θα μας θυμηθείς. Λογαριασμός με μπύρα ή κρασί, στα 15€ το άτομο.

Καμπεθόν
Κεραμεικού 110, τηλ.: 215 5506414



Δεν είναι άλλη μια μεταξουργειώτικη αυλή, είναι σωστός αθηναϊκός θρύλος. Στη λογική του νέο-καφενείου για την οποία πρωτοαγαπήσαμε αυτήν εδώ τη γειτονιά, σερβίρει στο φανατικό του κοινό μεζεδάκια και αποστάγματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε σούπερ χαμηλές τιμές: σκέψου γύρω στα 10-12€ για να φας και να πιεις. Σούπερ χαλαρή και παρεΐστικη ατμόσφαιρα, και σκηνικό ατμοσφαιρικό με κρεμαστά φωτάκια σαν εκείνα των πανηγυριών, δέντρα και φυλλωσιές, χαλίκι στο έδαφος και ψηλούς πέτρινους τοίχους τριγύρω.

Πυρολίκι 
Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, τηλ.: 210 3420293



Η Κρήτη μετακόμισε πριν από κάμποσα χρόνια στο Μεταξουργείο κι άπλωσε τα τραπεζάκια της κάτω από αναρριχητικά φυτά και πλάι σε χτιστά πεζούλια. Εδώ δοκιμάζουμε λιχουδιές όπως το απάκι, κλασικό αλλά και κοτόπουλο, το σύγκλινο με αυγά, το ριζότο με αγριομανίταρα και πέστο φέτας, το χούμους με μαρμελάδα κάππαρης, η οφτή πατάτα με μυζήθρα και στακοβούτυρο και ο βουβαλίσιος καβουρμάς με πράσσο. Συνοδεύουμε απαραιτήτως με ρακές και πληρώνουμε περί τα 15€ το άτομο. Αναλυτικό μενού εδώ

Τσουλήθρα 
Σαλαμίνος 64, τηλ.: 211 4035686



Ένα από τα πιο αγαπημένα μας μεζεδο-καφενεία στη γειτονιά, η Τσουλήθρα βγάζει τραπεζάκια και στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος μπροστά της, έχει όμως και μια γλυκύτατη, μυστική αυλή στο πίσω μέρος της, στρωμένη με μωσαϊκό-σκακιέρα και στολισμένη με γλαστράκια και καρεκλίτσες καφενείου. Εδώ θα δοκιμάσεις απλούς πλην πεντανόστιμους μεζέδες σαν τα κεμπαπάκια με σος γιουρτιού, το ψητό μανούρι και το λουκάνικο στη σχάρα. Λογαριασμός στο τέλος, στα 10-12€ το άτομο με μπύρες, ρακές ή κρασί.

Sabir 
Πλαταιών 18, τηλ.: 210 345 2276



Το Sabir έχει ψημένη ρακή που φτιάχνεται εδώ με την παραδοσιακή αμοργιανή συνταγή, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που το αγαπάμε. Ο άλλος είναι η απολύτως νησιώτικη αυλή του, στρωμένη με τις χαρακτηριστικές γκρι πλάκες και σκεπασμένη από ψηλά δέντρα που παρέχουν απλόχερη σκιά τα καλοκαίρια, ειδικά στο πίσω, υπερυψωμένο κομμάτι της που τυγχάνει και το ομορφότερο σημείο. Εδώ θα δοκιμάσεις μεζεδάκια σαν το μπεκρή μεζέ, το απάκι στο πήλινο και το λουκάνικο με πράσο, και ο λογαριασμός μαζί με τις απαραίτητες ρακές δεν θα σου βγει παραπάνω από 10-12€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v